Keresés

Részletes keresés

krobi75 Creative Commons License 2008.08.22 0 0 149

Drozy,

Legyél szíves ahogy idõd engedi tegyél fel képeket, mert nem rossz ez a topik, csak a képekkel való szemléltetés ami baromira hiányzik. (szerintem) A "'fagytûrõ déli gyümölcsök" topik rendszeres olvasója vagyok ahol pont az ellenkezõje a probléma. Rengeteg kép.....

Nos én is most tervezem egy Musa basjoo beszerzését, de elötte próbálok minél több infót összeszedni róla. Mert nem csak a vásárlás örömét szeretném átélni, hanem a növényben is szeretnék gyönyörködni! Vettem a fáradtságot és végig olvastam a topikot és ahogy tapasztalom a teleltetés ill. az ültetési mélység a legnagyobb probléma. Ha van olyan kertész köztetek aki már többféle teleltetést/ültetési mélységet is kipróbált és azt képekkel szemléltetné illetve tapasztalatait le is írná, akkor rengeteg hasznos tanácsot szolgáltatna a kezdõ kertészek számára.

Az egyik ismerõsömnek a banánját meglepték a tetvek. A kertész ismerõse ajánlotta, hogy fújja le Chemotox -al. Megtette és két levélén kívül az összeset ledobta! Tudna valaki hasznosabb tanácsot adni? Üdv., Robi

Előzmény: drozy (147)
anidoora Creative Commons License 2008.08.21 0 0 148
Szia! Hogyha erre jársz, jó lenne egy kis információ a pennys banánról. Hogy fejlődik, mekkorát nőtt? És szívesen megis néznénk!:))
Előzmény: marimama51 (122)
drozy Creative Commons License 2008.08.18 0 0 147
Hát én csak saját tapasztalatból tudok nyilatkozni a banán ültetési mélységét illetöen.
Nekem 2 csoportban vannak banánok (majd keresek képet,és töltök fel) ,és levelek és idő hiányában az egyiket akkor bugyoláltam be,mikor szakadt a hó ,és a takarás is kb annyi votl,h körülvettem tyúkketreccel,és beleöntöttem pár zsák levelet.
Ehhez képest most itt jelent meg a legtöbb hajtás idén (8),és a virág is.
Nincsenek már olyan kemény teleink hogy takarás alatt is megfagyjon a föld több 10 cm mélyen.
Az inkaliliomot sem kell olyan mélyre ültetni,de pl a mocsár hibiszkuszhoz hasonloan rák kell kupacolni nagy adag földet ősszel,amit kora tavasszal,ahogy a kemény fagyok elmúltak le kell szedni.

sok sikert hozzá.:-)
Előzmény: szalmaszál (146)
szalmaszál Creative Commons License 2008.08.15 0 0 146
Szia!

Pedig én is arra készültem hogy mélyebbre teszem az átlag 20-30 cm-nél, azért növesztem, erősítem.

Eddig még csak egy növényt ültettem 70 cm mélyre, szegényke az nem élte túl.

Nagyon kezdő kertművelőként beszereztem az egyik kedvenc virágomat, az inkaliliomot. Volt egy vetőmagos katalógusom, abban az volt, hogy 70 cm mélyre kell tenni. Na én betettem. :-)
Szegény, nyár végére hajtott ki, egy pici hajtással és soha többet.
Ha most visszagondolok rá, szerintem egy 0-val elnyomtatták a katalógust.

Ha valakinek van tapasztalata inkaliliommal kérem írja le milyen mélyre kell tenni, hátha egyszer még sikerül ittmarasztalni a kertemben.
Előzmény: drozy (145)
drozy Creative Commons License 2008.08.11 0 0 145
sziasztok,szerintem a rizoma átteleléséhez nem kell ilyen "extrém" mélység.
Az sokkal fontosabb hogy teleltetitek át őket.
Nekem 2 telet éltek már meg,kb 170-180 cm magas a száruk és az egyik most virágzik.
Ha túl mélyen van a rizoma,akkor csak több energiába telik neki egy új hajtás felszínre nevelése.
sok sikert hozzá..:-)
szalmaszál Creative Commons License 2008.08.10 0 0 144
Szerintem nagy gyökérzet nélkül nem lesz nagy törzs ami mélyre ültethető.
Előzmény: Kiskertesz Angi (143)
Kiskertesz Angi Creative Commons License 2008.08.10 0 0 143
Tudomásom szerint a rizómának kell 70-80 cm mélyre kerülni, nem pedig a gyökérzet aljának. Ezért nem tudom, hogy lenne jó.
szalmaszál Creative Commons License 2008.08.10 0 0 142
Szia!

Én tavaly nyáron ( 20 cm-es korában) tettem az enyémet egy hatalmas (kb.60 cm-es cserépbe, hogy érezze föld van alatta. Így egy év alatt nőtt meg kb. 1-m-re, a legutóbbi levelek 60-70 cm-esek. Nem tettem mélyre, hogy jó erős gyökereket fejlesszen a cserép teljes mélységében. Ahogy vastagodott, még följebb is jött a rizóma. Most kb. 10 cm vastag a tövénél.
Szerintem ez a méret már kiültetehető lesz tavasszal.

Szerintem a fokozatosság csak az olyan növénynél jó, aminél nem akarja az ember hogy túl gyorsan meglóduljon és kinőjje a lakást, pl. pálma.
Előzmény: Kiskertesz Angi (141)
Kiskertesz Angi Creative Commons License 2008.08.10 0 0 141
Sziasztok!

Olvastam korábban, hogy a banán átteleltetéséhez 70-80 cm mélyre kell kerülni a főgyökérzetnek.
Az enyém jelenleg egy 30 cm cserépben van. Ami azt jelenti, hogy meg se közelíti ezt a mélységet.
Tavasszal szeretném kiültetni.
Mit tegyek, hogy elérjem ezt a mélységet.
Tavaszig ültessem át többször, és mindig ültessem egy kicsit mélyebbre, hogy elérjem ez a mélységet? Ebben az esetben nem árt a törzsének, hogy eltemetem?
Előre is köszi.
szalmaszál Creative Commons License 2008.08.03 0 0 140
Szia!

Nem, nem kertészetből volt, egy kerttulajdonos sarj- szaporításából származik.
Nagyon élvezem ahogy folyamatosan hozza az új leveleket. :)

Láttad a napfogyatkozást?
Előzmény: Janni111 (139)
Janni111 Creative Commons License 2008.07.29 0 0 139
Hali!
Az orgonán kivul sok minden kibirja ezt a zord idojarast(néha-40),a nyár kellemesen huvos(22)augusztusban 3 hetig 40 korul.Télen jon be meleghullám Californiabol,tobbszor és olyankor 10-20 fokot is ugrik a homéro higanyszála:).Ezt itt mindenki szereti(olyan fÖnszél szeru)és Chinook -ejtsd sinuk -nak nevezik.
Az a füge jól hangzik,sok embernek van otthon fügefája.Cannaval probálkoztam az idén,de sajna tonkre ment.Majd jovore komolyabban ráállok....
Az a banánod nem a Burnabi Lake greenhousetol jott?Ez a város Vancouvertol van nem messze,ittKalgari-ban onnan származnak a tropusi novények,és még Floridábol,a Costa Farmrol.Persze elképzelheto,h Torontoba máshonnan szállitanak.A novényeim tobbségét viszem magammal.
Előzmény: szalmaszál (138)
szalmaszál Creative Commons License 2008.07.28 0 0 138
Idén mindent benn teleltetek, hidegben. Jövő kora tavasszal kiültetem a basjot, trachyt, jubeát .
Vetettem bambuszokat, idén még bent telelnek ( ha kikelnek persze:-)
Lehet hogy néhány bambusz Nálad is bírná.
Már évek óta kint van fügém, kb. 6 m-es jujuba, kb. 3 m-es termő gránátalma.
4 m-es vadcitromfa. Van 3-4 féle yukkám. Ezekből egyet teleltetek bent, bár ennek (aloifolia) egy kölyköcskéjét idén kinn is beültettem, mert elvileg -16-ig télálló.
Van egy picuri kinn telelő kaktusz is.

Bp-i vagyok, azt hiszem a kertünk 6b-7a és 7b.
Nem is gondoltam hogy az orgona így bírja a klímátokat.

Cannád van? Ha valamit azt biztosan érdemes beszerezni, és viheted magaddal.:-)
Talán rózsa is van ami bírná nálatok, érdemes lenne utánanézni. Ahova költöztök oda is ültethetsz?

Nem fáj a szíved otthagyni a növényeidet?
Előzmény: Janni111 (137)
Janni111 Creative Commons License 2008.07.28 0 0 137
Tobb mint valoszinu,h az lesz,a garázsban fognak telelni a bancsik.Van még egy kis fenyom,pár orgona bokor,kerti mályva rózsa(alcea rosea)/s aproságok stb.
A yuccát kiültettem a foldbe,szépen megindult.Viszont koltozés elott állunk,ezért nem sok ido van ùj novényekre(s kezdo is vagyok).Te honnan irsz és mit fogsz bent teleltetni?
Előzmény: szalmaszál (135)
csitromka Creative Commons License 2008.07.28 0 0 136

Sziasztok!

Ha valakinek van musa basjoo sarja nagyon szeretném elcserélni vele. Nekem van két havasi és egy pink banánom. Beültettem őket a téli helyükre és hagytam helyet a basjoo-nak mert még idén szeretném kiültetni. Van bambuszom (4 féle), fügém, zebrafüveim, canna, kis termő citromom, olasz nádam, hibiszkusz (kerti, fehér, lila), agave, leander, sásliliomok, stb...... Bp, Gödöllő környékén lakom.

Köszönöm

Csitromka

szalmaszál Creative Commons License 2008.07.28 0 0 135
Akkor Te is benn teleltetsz majd?
Milyen növények vannak a kertben? Rózsád van?
Lehet hogy yukkát tarthatnál azért, persze ha tetszik. :)
Előzmény: Janni111 (134)
Janni111 Creative Commons License 2008.07.27 0 0 134
Talan a Vancouveres oldalon,az elegge tropusias jellegu resze Kanadanak.Tele palmakkal,bananokkal.A Sziklas hegyseg innenso felen csak mesterseges feltessel elnek meg ezek a floridas "gazok".Bar Alberta deli reszen,az USA hatarhoz kozel vannak oshonos yukkak!Itt foleg a fenyok es a jegvirag terem meg sikeresen:).
Előzmény: szalmaszál (133)
szalmaszál Creative Commons License 2008.07.27 0 0 133
Nahát, a basjo Sahalinom Kanadából érkezett, tavaly. :) De már nem emlékszem pontosan honnan. Nálatok teleltetnek kinn basjo-kat? Vagy bármi mást, pl. téltűrő pálmákat?
Előzmény: Janni111 (132)
Janni111 Creative Commons License 2008.07.27 0 0 132
Nem is gondoltam,h a bananoknak is árt az UV,eszembe se jutott volna ezt osszehozni a novenyekkel...Calgary
Előzmény: szalmaszál (131)
szalmaszál Creative Commons License 2008.07.27 0 0 131
Ja, és a 22 fok itt is stimmel.:)

Honnan írsz?
Előzmény: Janni111 (129)
szalmaszál Creative Commons License 2008.07.27 0 0 130
Nekem is kint a napon lett csíkos a levele.

Tavaly még az enyém is ekkora volt akkor kaptam "menekültként"ezért nem voltam teljesen biztos benne hogy nana-e, idén tavasszal nagyon meglódult.
Jövő tavasszal a fagyok után kiültetem szabadföldbe, hátha virágzik majd. :)

Olyan cserépben van aminek nincs lyuk az alján, mivel nagyon hamar megissza a napi locsolást, nem engedhetem ki alul a vizet. Most hogy vagy két hétig esett az eső, már állt rajta a víz, úgy öntöttem le mindig a tetejéről, de csak hozza és hozza a kis sarjakat.
Egyszerűen imádja a vizet.

A múltkori néhány napos magas UV megviselte mindkét banánt, a levelek szélei megégtek, de ez így volt a grapefruittal is, aminek a felső levelei nem megbarnultak, hanem naranycsos-sárgás árnyalatú zöldek lettek pár nap alatt.
Előzmény: Janni111 (129)
Janni111 Creative Commons License 2008.07.27 0 0 129
Igen,elképzelheto,h az,mivel az enyémen is jottek-mentek a csikok.Az elso,eredeti levele csik nélkuli volt.Bár az enyémnek pont kint jott elo a csikossaga.Vidd be esetleg 1 hétre a szobaba,h mi lesz vele?No megyek kerteszkedni-dolgozgatni,tovabbi szép napot,nálunk most kezdodik a nap:).és kellemes 22 fok van,napsutéssel.
Előzmény: marimama51 (128)
marimama51 Creative Commons License 2008.07.27 0 0 128
Volt rajta pirosas csíkozás,de mivelhogy kint van ezek eltüntek róla.Gondolom ha bekerűl télire a szobába újra visszajönnek ezek a szinek.
Előzmény: Janni111 (125)
marimama51 Creative Commons License 2008.07.27 0 0 127
Hát ez lesz az első telünk,idén májusban kaptam meg a starkl kertészettől,azóta van kiültetve.Két lehetőség van:visszavágva hűvös helyen teleltetni,vagy visszavágva takarással a helyén hagyni. Valószínűleg ez utóbbi lesz vagyis kint marad.Úgy gondoltam,hogy a törzs köré földet halmozok és utána körbekerítve takarom be.Remélem sikeres lesz a teleltetés,ha mégsem,azért rizómárol csak kihajt.
Előzmény: Janni111 (126)
Janni111 Creative Commons License 2008.07.27 0 0 126
Ez az elkeritett üvegház-veranda nagyon jo neki,szerintem.Tobbszor kell azért locsolni,mert szereti a sok vizet ezen a helyen.S a basjoot hogy fogod vedeni?Ez az elso tele neki kint?
Előzmény: marimama51 (114)
Janni111 Creative Commons License 2008.07.27 0 0 125
Ha nincs rajta pirosas csikozás,akkor nem az.Kisse lassaban fejlodnek,mint 1het/level.Az elso idoszakban speedelt igazan a nagy.
Előzmény: marimama51 (124)
marimama51 Creative Commons License 2008.07.27 0 0 124
Azóta sokat nőtt.Szép a tied is.Na ezt a nevet már mi  is kiokoskodtuk,lehet,hogy a miénk is ez a fajta.Egyébként ha a banánod legalább hetente hoz egy levelet,az nagyon jó.
Előzmény: Janni111 (123)
Janni111 Creative Commons License 2008.07.27 0 0 123
Az elé olcso volt.S ilyen nagy volt?vagy azota novogetett.
Itt egy friss kep az en nanamrol.Ezt en is vettem...1 levele volt csak szegenykemnek,komposztra volt itelve:)
Előzmény: marimama51 (122)
marimama51 Creative Commons License 2008.07.27 0 0 122
A cserepes a pennys,de nem volt túl drága:1260ft-ba került.A szabadföldi az musa basjoo,télálló banán.
Előzmény: Janni111 (121)
Janni111 Creative Commons License 2008.07.27 0 0 121
Hat igen,iszonyatos árakat kérnek bizonyos novényekre nálunk is.Melyik a 3-bol a pennys?
Előzmény: marimama51 (120)
marimama51 Creative Commons License 2008.07.27 0 0 120
Szóval a pennybe vettük akciósan,másokkal egyetemben,de az előbb említett ok miatt csak pennys banánnak hívjuk.
Előzmény: Janni111 (119)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!