Legyél szíves ahogy idõd engedi tegyél fel képeket, mert nem rossz ez a topik, csak a képekkel való szemléltetés ami baromira hiányzik. (szerintem) A "'fagytûrõ déli gyümölcsök" topik rendszeres olvasója vagyok ahol pont az ellenkezõje a probléma. Rengeteg kép.....
Nos én is most tervezem egy Musa basjoo beszerzését, de elötte próbálok minél több infót összeszedni róla. Mert nem csak a vásárlás örömét szeretném átélni, hanem a növényben is szeretnék gyönyörködni! Vettem a fáradtságot és végig olvastam a topikot és ahogy tapasztalom a teleltetés ill. az ültetési mélység a legnagyobb probléma. Ha van olyan kertész köztetek aki már többféle teleltetést/ültetési mélységet is kipróbált és azt képekkel szemléltetné illetve tapasztalatait le is írná, akkor rengeteg hasznos tanácsot szolgáltatna a kezdõ kertészek számára.
Az egyik ismerõsömnek a banánját meglepték a tetvek. A kertész ismerõse ajánlotta, hogy fújja le Chemotox -al. Megtette és két levélén kívül az összeset ledobta! Tudna valaki hasznosabb tanácsot adni? Üdv., Robi
Hát én csak saját tapasztalatból tudok nyilatkozni a banán ültetési mélységét illetöen. Nekem 2 csoportban vannak banánok (majd keresek képet,és töltök fel) ,és levelek és idő hiányában az egyiket akkor bugyoláltam be,mikor szakadt a hó ,és a takarás is kb annyi votl,h körülvettem tyúkketreccel,és beleöntöttem pár zsák levelet. Ehhez képest most itt jelent meg a legtöbb hajtás idén (8),és a virág is. Nincsenek már olyan kemény teleink hogy takarás alatt is megfagyjon a föld több 10 cm mélyen. Az inkaliliomot sem kell olyan mélyre ültetni,de pl a mocsár hibiszkuszhoz hasonloan rák kell kupacolni nagy adag földet ősszel,amit kora tavasszal,ahogy a kemény fagyok elmúltak le kell szedni.
Pedig én is arra készültem hogy mélyebbre teszem az átlag 20-30 cm-nél, azért növesztem, erősítem.
Eddig még csak egy növényt ültettem 70 cm mélyre, szegényke az nem élte túl.
Nagyon kezdő kertművelőként beszereztem az egyik kedvenc virágomat, az inkaliliomot. Volt egy vetőmagos katalógusom, abban az volt, hogy 70 cm mélyre kell tenni. Na én betettem. :-) Szegény, nyár végére hajtott ki, egy pici hajtással és soha többet. Ha most visszagondolok rá, szerintem egy 0-val elnyomtatták a katalógust.
Ha valakinek van tapasztalata inkaliliommal kérem írja le milyen mélyre kell tenni, hátha egyszer még sikerül ittmarasztalni a kertemben.
sziasztok,szerintem a rizoma átteleléséhez nem kell ilyen "extrém" mélység. Az sokkal fontosabb hogy teleltetitek át őket. Nekem 2 telet éltek már meg,kb 170-180 cm magas a száruk és az egyik most virágzik. Ha túl mélyen van a rizoma,akkor csak több energiába telik neki egy új hajtás felszínre nevelése. sok sikert hozzá..:-)
Én tavaly nyáron ( 20 cm-es korában) tettem az enyémet egy hatalmas (kb.60 cm-es cserépbe, hogy érezze föld van alatta. Így egy év alatt nőtt meg kb. 1-m-re, a legutóbbi levelek 60-70 cm-esek. Nem tettem mélyre, hogy jó erős gyökereket fejlesszen a cserép teljes mélységében. Ahogy vastagodott, még följebb is jött a rizóma. Most kb. 10 cm vastag a tövénél. Szerintem ez a méret már kiültetehető lesz tavasszal.
Szerintem a fokozatosság csak az olyan növénynél jó, aminél nem akarja az ember hogy túl gyorsan meglóduljon és kinőjje a lakást, pl. pálma.
Olvastam korábban, hogy a banán átteleltetéséhez 70-80 cm mélyre kell kerülni a főgyökérzetnek. Az enyém jelenleg egy 30 cm cserépben van. Ami azt jelenti, hogy meg se közelíti ezt a mélységet. Tavasszal szeretném kiültetni. Mit tegyek, hogy elérjem ezt a mélységet. Tavaszig ültessem át többször, és mindig ültessem egy kicsit mélyebbre, hogy elérjem ez a mélységet? Ebben az esetben nem árt a törzsének, hogy eltemetem? Előre is köszi.
Hali! Az orgonán kivul sok minden kibirja ezt a zord idojarast(néha-40),a nyár kellemesen huvos(22)augusztusban 3 hetig 40 korul.Télen jon be meleghullám Californiabol,tobbszor és olyankor 10-20 fokot is ugrik a homéro higanyszála:).Ezt itt mindenki szereti(olyan fÖnszél szeru)és Chinook -ejtsd sinuk -nak nevezik. Az a füge jól hangzik,sok embernek van otthon fügefája.Cannaval probálkoztam az idén,de sajna tonkre ment.Majd jovore komolyabban ráállok.... Az a banánod nem a Burnabi Lake greenhousetol jott?Ez a város Vancouvertol van nem messze,ittKalgari-ban onnan származnak a tropusi novények,és még Floridábol,a Costa Farmrol.Persze elképzelheto,h Torontoba máshonnan szállitanak.A novényeim tobbségét viszem magammal.
Idén mindent benn teleltetek, hidegben. Jövő kora tavasszal kiültetem a basjot, trachyt, jubeát . Vetettem bambuszokat, idén még bent telelnek ( ha kikelnek persze:-) Lehet hogy néhány bambusz Nálad is bírná. Már évek óta kint van fügém, kb. 6 m-es jujuba, kb. 3 m-es termő gránátalma. 4 m-es vadcitromfa. Van 3-4 féle yukkám. Ezekből egyet teleltetek bent, bár ennek (aloifolia) egy kölyköcskéjét idén kinn is beültettem, mert elvileg -16-ig télálló. Van egy picuri kinn telelő kaktusz is.
Bp-i vagyok, azt hiszem a kertünk 6b-7a és 7b. Nem is gondoltam hogy az orgona így bírja a klímátokat.
Cannád van? Ha valamit azt biztosan érdemes beszerezni, és viheted magaddal.:-) Talán rózsa is van ami bírná nálatok, érdemes lenne utánanézni. Ahova költöztök oda is ültethetsz?
Tobb mint valoszinu,h az lesz,a garázsban fognak telelni a bancsik.Van még egy kis fenyom,pár orgona bokor,kerti mályva rózsa(alcea rosea)/s aproságok stb. A yuccát kiültettem a foldbe,szépen megindult.Viszont koltozés elott állunk,ezért nem sok ido van ùj novényekre(s kezdo is vagyok).Te honnan irsz és mit fogsz bent teleltetni?
Ha valakinek van musa basjoo sarja nagyon szeretném elcserélni vele. Nekem van két havasi és egy pink banánom. Beültettem őket a téli helyükre és hagytam helyet a basjoo-nak mert még idén szeretném kiültetni. Van bambuszom (4 féle), fügém, zebrafüveim, canna, kis termő citromom, olasz nádam, hibiszkusz (kerti, fehér, lila), agave, leander, sásliliomok, stb...... Bp, Gödöllő környékén lakom.
Talan a Vancouveres oldalon,az elegge tropusias jellegu resze Kanadanak.Tele palmakkal,bananokkal.A Sziklas hegyseg innenso felen csak mesterseges feltessel elnek meg ezek a floridas "gazok".Bar Alberta deli reszen,az USA hatarhoz kozel vannak oshonos yukkak!Itt foleg a fenyok es a jegvirag terem meg sikeresen:).
Nahát, a basjo Sahalinom Kanadából érkezett, tavaly. :) De már nem emlékszem pontosan honnan. Nálatok teleltetnek kinn basjo-kat? Vagy bármi mást, pl. téltűrő pálmákat?
Tavaly még az enyém is ekkora volt akkor kaptam "menekültként"ezért nem voltam teljesen biztos benne hogy nana-e, idén tavasszal nagyon meglódult. Jövő tavasszal a fagyok után kiültetem szabadföldbe, hátha virágzik majd. :)
Olyan cserépben van aminek nincs lyuk az alján, mivel nagyon hamar megissza a napi locsolást, nem engedhetem ki alul a vizet. Most hogy vagy két hétig esett az eső, már állt rajta a víz, úgy öntöttem le mindig a tetejéről, de csak hozza és hozza a kis sarjakat. Egyszerűen imádja a vizet.
A múltkori néhány napos magas UV megviselte mindkét banánt, a levelek szélei megégtek, de ez így volt a grapefruittal is, aminek a felső levelei nem megbarnultak, hanem naranycsos-sárgás árnyalatú zöldek lettek pár nap alatt.
Igen,elképzelheto,h az,mivel az enyémen is jottek-mentek a csikok.Az elso,eredeti levele csik nélkuli volt.Bár az enyémnek pont kint jott elo a csikossaga.Vidd be esetleg 1 hétre a szobaba,h mi lesz vele?No megyek kerteszkedni-dolgozgatni,tovabbi szép napot,nálunk most kezdodik a nap:).és kellemes 22 fok van,napsutéssel.
Hát ez lesz az első telünk,idén májusban kaptam meg a starkl kertészettől,azóta van kiültetve.Két lehetőség van:visszavágva hűvös helyen teleltetni,vagy visszavágva takarással a helyén hagyni. Valószínűleg ez utóbbi lesz vagyis kint marad.Úgy gondoltam,hogy a törzs köré földet halmozok és utána körbekerítve takarom be.Remélem sikeres lesz a teleltetés,ha mégsem,azért rizómárol csak kihajt.
Ez az elkeritett üvegház-veranda nagyon jo neki,szerintem.Tobbszor kell azért locsolni,mert szereti a sok vizet ezen a helyen.S a basjoot hogy fogod vedeni?Ez az elso tele neki kint?
Azóta sokat nőtt.Szép a tied is.Na ezt a nevet már mi is kiokoskodtuk,lehet,hogy a miénk is ez a fajta.Egyébként ha a banánod legalább hetente hoz egy levelet,az nagyon jó.
Az elé olcso volt.S ilyen nagy volt?vagy azota novogetett. Itt egy friss kep az en nanamrol.Ezt en is vettem...1 levele volt csak szegenykemnek,komposztra volt itelve:)