A paradicsomnál is Dithane-val védekezünk a gombabetegségek ellen. Pikírozás után 10 naponként 0,2 %-os oldattal permetezzük a palántákat.
Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a pikírozás után első teendő a palántákat beöntözni 0,15 %-os Previcur oldattal. Valaki itt az egyik topicban megjegyezte, hogy a Previcur csak 2 dcl-es kiszerelésben kapható, és drága... A sok gondoskodás mellett megbetegedő és kihaló palánta nem drága?
Olvasom, dithannal védekeznek a salátánál a palántadölés ellen. Nem tudom, jó e paradicsomnál, vagy paprikánál is. Szerintem úgyan úgy védekezel kókusztablettánál, mint a földnél. Beöntözöd a fertőtlenítéshez előíírt oldattal.
Talán a kókusztablettát fertőtlenítik "gyárilag" is.
Még az benne a gyönyörű, amikor pár napon belül eldöl tőben az összes addig szép palánta. A föld felett egyszerre, elvékonyodik a szár és borul. Pár darab meg szokott maradni, ami mellé még időben teszek hurkapálcát és hozzákötöm.
Mindig fertőtleni kell a földet, hogy ez ne forduljon elő.
Elnézést a féloff beírásért, ami nem reklám akar lenni, és talán más is szeretne jó alapanyagot termelni.
A lényeg: az itthoni beszerzési nehézségeken enyhítve külföldről hozatunk be különböző vetőmagokat. Akinek van kedve csatlakozni, szívesen látjuk. Ehhez csak annyit kérnék, hogy keressen meg levélben, és írja le, miből (pontos fajtamegnevezés), mekkora mennyiségre van szüksége.
Tavaly a paprika nagyon szép lett, sajnos a paradicsomból nem vettem elég ellenállót, és annak egy részét elvitte valami. Idén jobb lesz, de a tavalyinak is nagyon örültem. Volt itthon mindig friss zöldség. És savanyítottam is belőlük, még van egy-két üveg. Nem is gondoltam volna, hogy a paradicsom ennyire finom savanyítva.
Idén nem tartottam a magokat ázott zsebkendőben, Március 2.-án, azaz múlt hét vasárnap raktam el őket, de még sehol senki.
Kertünk sajnos nincs, a tetőteraszon, balkonládákban, az erkélykorláton dolgozom.
Moneymaker már kibújt, a Marmandot ma ültettem el. A San Morzanó kicsírázva, azt holnap ültetem el, az Ökörszív amit kaptam még csírázik. Van mégegy a Zömök, amit még be sem áztattam. Ja és a kiirthatatlan koktélparadicsomom, ami mindig magról kel a szabadban, most szedtem össze néhány aszott példányt tele maggal, na még azt elültettem, hogy előbb legyen palántám mint ahogy magától kelne.
A házi veteményesben felajánlottam, hogy küldök magot a koktélból, ha kell valakinek most is él az ajánlat.
Én azt tervezem, hogy mindenáron szerzek be "igazi" paradicsom magot az internetről. Amelynek vékony a héja, lédús, és paradicsom íze van, nem pedig valami fűféle.
Tudtok esetleg tippeket adni, milyen fajtákat érdemes választani, illetve elkerülni.
Az utóbbi idökben fölszaporodtak a különféle paradicsommal kapcsolatos eszmefuttatások a legkülönbözöbb topicocon. Ajánlom figyelmetekbe ezt a topicot, bár Frint apó az utóbbi idökben sajnálatosan elhanyagolja:-(
Sziasztok! Van-e valakinek információja egy számomra új tipusú paradicsomról, S&G 106 tipusú paradicsomról? Esetleg hol és mennyiért lehetne hozzájutni? Előre is köszönöm! Ernő ( privát cím: sinka@pyrotherm.co.yu )