Keresés

Részletes keresés

Jani71 Creative Commons License 2007.02.08 0 0 1551

Szakirodalomban olvastam, hogy ha valaki modjuk Agrollal és bordói lével is akar

lemosózni, akkor úgy célszerű, hogy először lenyomja a bordói lével, azután két

hét múlva az Agrollal, mivel ebben a sorrendben mindegyik szer ki tudja

fejteni a hatását. Ha fordítva lenne, akkor az olajról lepereg a rezes lé, így

teljesen hatástalan.

Jani71 Creative Commons License 2007.02.08 0 0 1550

Mindenkinek köszönöm a hsz-át a lemosó szer ügyében!

A következő a harci helyzet:

Eddig mindig metszés után saját készítésű bordói levet használtam, semmi mást.

A kollégáim ebben a témakörben általában az Agrolt emlegetik, utána néztem és

azt láttam, hogy ez olaj, ami az atkafertőzés visszaszorításában segít, tehát

egyáltalán semmi köze a gombákhoz. (Még soha sem használtam semmilyen

olajos szert a szőlőre.)

Ha jól emlékszem, a gombaölős lemosószer emlegetésére valami olyasmi volt a

válasz, hogy "ÁÁÁ!" Ha jól emlékszem! Mindenesetre nagyon Agrolos volt minden

válasz. Egyelőre nem is értem. Náluk nem szokás a gombák ellen is védekezni

metszés után? Majd még alaposan leinformálom őket, hátha...

Az én eddigi egyetlen sor csemegeszőlőmön a legnagyobb galibát mindig a

peronoszpóra jelentette, atkafertőzés minden éven van, de mivel használok

lombos állapotban kifejezetten atkára való szert (a rovarirtás nálam kizárólag

az atka ellen ment eddig), így soha nem volt jelentős az atkakár.

Tehát, ha jól okoskodom, akkor lehet ugyan a lemosózás is két "irányú",

(mivel mindig volt atka is, ezért mostantól akár arra is gondolhatok, amikor a

lemosózást tervezem), de talán az eddigi tapasztalat miatt akár maradhatok a

gombaölő szernél is (konkrétan a per. miatti rezes szernél - bordói lé).

Jól gondolkodom?

Nyugodtan javítsatok ki, kezdő vagyok, tanulni szeretnék! Kifejezetten kérem,

hogy ha mindezek fényében van válaszolni valótok, akkor csak tegyétek meg

bátran!

Előre is köszönöm!   :-)

A megszólításnál nyugodtan hagyjátok el a 71-et!  :-)

Flanell Creative Commons License 2007.02.08 0 0 1549
Nálam a szőlő csak "melléküzemág", főleg gyümölcsfáim vannak, én minden ilyesmire Vegesol eReS-t használok. Abban van réz, kén, olaj.
Ferig Creative Commons License 2007.02.07 0 0 1548
Jani!

Bár nem vagyok a téma szakértője, megpróbálok a saját logikám szerint segíteni.

Figyelj jól! Itt is, mint általában sehol, nem jó az automatizmus, mert Neked nem általában kell lemosó permetezést végezned, hanem konkrétan.
Szóval a Te szőlődet Te ismered legjobban (EZ A LÉNYEG), Te tudod, hogy tavaly mivel volt a legtöbb problémád. Ezt kell szem előtt tartanod a szer választásánál.

Ha komolyabb aktafertőzésed volt, akkor valószínűleg az atkák tömegesen most is ott vannak a szőlődben, tehát már most a lemosó permetezésnél gondolnod kell az irtásukra.

Ha a liszharmattal volt problémád akkor a lemosó permetezéshez választott szernél gondolj a liszharmatra is, és így tovább ...

A kártevők ellen általánosan a növénykímélő olajok használatát javaslják, mert ezek még a fakadó levélkékre veszélytelenek, de a kártevőket nem kímélik.
A legfontosabbak: NEVIKÉN, AGROL, AGROL PLUS, BIOLA.

Erős lisztharmatferőzés esetén kén tartalmú szereket ajánlanak pl. TIOSOL

A NEVIKÉN összetett hatóanyagánál fogva - kén és olaj - kórokozók és kártevők ellen is hatásos.
Előzmény: Jani71 (1545)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2007.02.07 0 0 1547
Én vektafid s használok,nekem bevált
Zalancelot Creative Commons License 2007.02.07 0 0 1546
Sok használható szer van, forgalomban, a ráérők főzhetnek mészkén levet is.
Én inkább Neviként használok, és közvetlenül a rügypattanás elé időzítve.
Állítólag ekkor a leghatékonyabb.
Előzmény: Jani71 (1545)
Jani71 Creative Commons License 2007.02.07 0 0 1545

Egy kis közvéleménykutatás:

Ti milyen szert használtok a tavaszi lemosó permetezésnél, és mikor csináljátok?

Nem tudom, hogy ez már volt-e téma itt a fórumban, bocs, ha újra

felhoztam (könyvben és a neten is utána fogok nézni), de az az

igazság, hogy gyakorlati tapasztalattal rendelkező emberektől szeretném

hallani első sorban a véleményeket. Az a tuti. Meg ha már úgyis a szőlőről

szól ez a topik, miért ne beszélgethetnénk róla?  :-)

Előre is köszönöm a hsz-okat!

Jani71 Creative Commons License 2007.02.07 0 0 1544

OFF 

Mindenkinek köszönöm a válaszokat csicsóka-ügyben!

Sejtettem én, de azért gondoltam, rákérdezek.

Feltételezem, hogy a gyümölcsfáknak a legjobb (mint sok más növénynek is),

ha magukban állnak (úgy értem, hogy ha nem kell konkurrálniuk semmivel,

akkor övék a fellelhető tápanyag, és így szépen fejlődnek; fény, víz, gyümölcs-

minőség, stb.).

GLEVENTE Creative Commons License 2007.02.07 0 0 1543

Hát úgy viselkedik, mint bármely más fajta alacsony tőkeformán :)))

Minőségjavulás várható, bár ennek ára a több kézi munka.

Átoltáshoz sok sikert!

Előzmény: zsebpiszok0510 (1541)
Flanell Creative Commons License 2007.02.07 0 0 1542
Nem értem, mi a probléma ezzel?
Előzmény: szava23 (1535)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2007.02.07 0 0 1541
Sziasztok!
Otthon a kertbe van egy pár tőke szőlő,kb 2 méteres sortávolságba.A sor végén ültettem kb 10 gumó csicsókát.Egész jó elszaporodott ,de a szőlőt is elnyomta.A tőkék alacsony müvelésüek és a csicsóka kb másfél méteresre nött,az egyik oldalról beárnyékolja.De igy jártam a szamócával is.Az is annyira elszaporodott hogy a szőlő nem tudott mellette nőni ,át kell ültetnem a máshova a szamócát.
Amugy a csicsókát a nyulaknak adom.nagyon izlik nekik,én megkostoltam olyan mint a krumpli csak édesebb.Állitólag nagyon egészséges.
A chardonnay hogy viselkedik alacsony tőke formán?Van valakinek ilyen tapasztalata?
Zalagyöngyébe akarok ültetni egy pár tőkét.

Zalancelot Creative Commons License 2007.02.06 0 0 1539
Nem rosz mondat, bár nekem volt ilyan vegetáriánus ismerősöm, aki csicsókát evett csicsókával!
:-))))
Előzmény: Ferig (1537)
Zalancelot Creative Commons License 2007.02.06 0 0 1538
A csicsóka a közvetlen közeléből minden más növényt kiirt. (A fákat gondolom azért nem)
Más haszonnövény alá betelepíteni öngól.
A tápanyag felvétele az én megítélésem szerint elég intenzív, mert ahol tápanyagdús a talaj (a szomszédom területén a domb alja ahova az erózió a termőréteg javát lehordta) akár 3-3,5 m-re is megnő, de a tetején ahol meglehetősen sovány a talaj alig 2 m-es.
Előzmény: Jani71 (1536)
Ferig Creative Commons License 2007.02.06 0 0 1537
Képzeld csak el a következő mondatot!
"Rögtön jövök, csak előbb kiugrok a csicsókásba almát szedni".
Előzmény: Jani71 (1536)
Jani71 Creative Commons License 2007.02.06 0 0 1536

Kösz az ötletet! Ki tudja, egyszer még jól jöhet. Vajon a csicsóka mennyire

falja fel a tápanyagot a talajból? Gyümölcsfának mennyire lehet konkurense?

Vagy ez nagyon buta kérdés?

Előzmény: Zalancelot (1527)
szava23 Creative Commons License 2007.02.06 0 0 1535

Ma találtam egy hirdetést ennek egyrésze igy hangzik:"A következő fajták:
Száraz szamorodni: 400,Ft/liter
Félszáraz: 400,-Ft/liter
Félédes Furmint: 500,-Ft/liter
Félszáraz Ürmös: 400,Ft/l
Édes szamorodni: 700,- Ft/liter
3 Puttonyos Asszú: 1000,- Ft/liter
4 Puttonyos Asszú: 1500,-Ft/l
5 Puttonyos Asszú: 2500,-Ft/l
6 Puttonyos Asszú: 3000,-Ft/l"

Ami érdekes benne, hogy 1 kg asszú bogyó ára 1000-1700 ft ebből kb a 3 puttonyhoz kell 75 kg, hogy jön ki vajon ez az ár?

kisszszoros Creative Commons License 2007.02.06 0 0 1532
birs mentés gyanánt, mivel az a kedvenc gyümölcsöm...

http://www.mindmegette.hu/index.php?apps=cikk&cikk=20997
http://www.mindmegette.hu/index.php?apps=recept&recept=2710
http://www.hazipatika.com/services/recipe/listrec?rid=767;HPID=80917E73-E6446F6A-A355BDF0-1DFA2D52
http://www.elelmezesvezetok.hu/szamok/08/11/18.htm
http://www.csomopont.hu/konyha/a_r_t/recept/604.htm
http://www.csomopont.hu/konyha/a_r_t/recept/323.htm

Alma-birsmártás

Hozzávalók: fél kg alma és birs kockára vágva, másfél dl fehérbor, csipet só, cukor, fahéj, szegfûszeg.

A gyümölcsöt a borban a fûszerekkel együtt puhára pároljuk, majd összeturmixoljuk. Libasülthöz, sült csirkéhez illõ, könnyû mártás.
Előzmény: Törölt nick (1519)
RAMBO Creative Commons License 2007.02.06 0 0 1531
Igen, és a trágyázás másik veszélye az esetlegesen behurcolt lótetü. Na az kemény, a Basudinos kiirtása nem akármekkora feladat.

Nálunk elég kötött, agyagos talaj van, alatta kőzet, ott nem szeret élni a vakond, ez nem is gond.

Egyébként erősen gondolkozom talajtakaró növényen, pont az erózió miatt. Ellene szól, hogy szárazabb évben problémás lehet a kis mennyiségű csapadék teljes "lenyelése".
Előzmény: Zalancelot (1528)
Ferig Creative Commons License 2007.02.06 0 0 1530
Előzmény: Derekhegy (1517)
Ferig Creative Commons License 2007.02.05 0 0 1529
A felületi kéreg lehántásával én is próbálkozom, egy-egy sor erejéig megy is, de az összesre nem jut időm, így soronként haladok évről-évre. Eddigi gyakorlatom szerint a lehátolt kéreg ott maradt a tőke alatt, most azonban úgy vélem jobb lenne összegyűjteni és a sorok végén kupacba rakva elégetni.
Előzmény: Zalancelot (1527)
Zalancelot Creative Commons License 2007.02.05 0 0 1528
Ha kapálod akkor is komoly veszély az erózió a domboldalakon.

Észnél kell lenni, mikor kapál az ember.
A zivatarveszélyes időkben vízfogó árkokat szoktam a sorokra merőlegesen ásni, hogy a víz ne tudjon meglódulni, igy meghordja az oldalt.
A trágyázással kapcsolatban az is rizikó, hogy a vakond előszertettel járja a trágyázott részeket.
Az emberek többsége a sorok mellett nyitott árokba temeti a szerves trágyát, és ezen a vakond járatokat vágva szintén előidézheti a talaj erőzióját a zivatarok idején.
Előzmény: RAMBO (1524)
Zalancelot Creative Commons License 2007.02.05 0 0 1527
Az ilyen enyhe tél esetén, mint az idei sajnos nem megkerülhető a tavaszi lemosó permetezés, hiszen komoly fagy nem volt, a kártevők könnyedén átteleltek a kéreg alatt.
Apám amíg élt, még a felületi kérget is letakarította, és utánna permetezett csak.

Évi 3-4 permetezés a szőlőnek (nem direkt termőnek, vagy egyéb rezisztens fajtának) annyi mint a szentelt víz.
Ha egy komolyabb perenoszpóra, vagy lisztharmat fertőzés felüti a fejét, akkor ennyi erővel hamarabb is befejezheted.

A mechanikus permetezési szisztéma nyilván nem célra vezető.
Ellenberger mindenhol már elérhetők a növényvédelmi állomások előrejelzései, minden valamire való hegyközségnek saját mérőműszerei vannak, ahonnan lehet a fertőzésveszélyekról korrekt információkat szerezni.
Erre már lehet megelőző védekezést alapozni.

Egy érdekes tapasztalatot megosztanék veletek.
Az északi szomszédom afféle "külterjes gazdálkodást folytat" a birtokán, sok boszúságot okozva ezzel. A szomszédos sorból nem győztem a gazt írtani. A szuláktól kezdve mindenféle gyom csak terjeszkedett onnét.
Aztán gondolt egyet, hogy kevesebb gondja legyen a területtel, beültette csicsókával.
Abban megegyeztünk hogy a szőlömhöz 1,5 méternél közelebb ne hozza.
Ha egy kicsit túlburjánzik simán lekaszálom, vagy kikapálom (ebből nincs harag), de azóta megszünt az egyéb gyomok burjánzása.
Úgy kiirtott minden egyéb gazt, hogy a legtisztább sor a szomszédos sor lett, ráadásul az északi széltól is jól védi a sorokat.
Eddig nem tapasztaltam, hogy a szőlőt bántotta volna.
Előzmény: Törölt nick (1523)
Zalancelot Creative Commons License 2007.02.05 0 0 1526
Ameddig tehetem, a gyomirtót én is kerülöm, de soxor rákényszerülök.
A sorok közét nem gond kikultivátozozni, de a sorok közét csak kézi erővel lehet művelni.
Az mindenesetre zsinórmérték, hogy azt is évente legalább egyszer fel kell kapálni, és ha többre nincs energia, segít a Medallon.
Előzmény: RAMBO (1522)
Ferig Creative Commons License 2007.02.05 0 0 1525

Rovarölőt kezdetben én sem használtam, nem is volt gond a szőlővel, míg nem egyik éven a szőlőmolyok tömegesen megjelentek és akkor aztán szó szerint fele-fele arányban osztoztunk a termésen.

Ekkor tapasztaltam meg, hogy bizony komoly konkurensek, kieszik a bogyók lágy részét, és csak a kiszáradt héj marad.

Újabban feromon légtértelítéses technika alkalmazhatóságán gondolkodom, bár kissé tartok attól, hogy ezzel, a környékről az összes hímet ide fogom csalogatni, növelve a párosodás esélyét.

Kiváncsi lennék van-e valakinek a topikon tapasztalata a feromon technikában.

Gondolom a fenyő-mulch idegen a szőlőben. Vagy nem?

Előzmény: RAMBO (1522)
RAMBO Creative Commons License 2007.02.05 0 0 1524
Modnom: ha domboldalban vana szőlőd, a mulchot lemossa a víz az alsó végére, ha jön egy kiadós zápor. Szerintem ez nem jó ötlet.
Előzmény: Törölt nick (1523)
RAMBO Creative Commons License 2007.02.05 0 0 1522
Én gyomirtót nem használok, csak kapálás, meg gépi talajmunka van.
Rovarölőt sem teszek a permetbe, illetve tavalyelőtt majdnem tettem a gyapjaslepke ellen biológiai szert (Bac. Thurengiensis).
Egyébként már a mechanikai gyomortás is meghaladott, a különféle talajtakaró növények, mulchok használatát javasolják a minimumtillage és non tillage művelésben.
A trágyával gondba estem, Szepsy azt mondta, hogy egyáltalán nem trágyáz, hogy lekényszerítse a gyökérzetet, ezen filózok még egy sort. (Szervestrágya, ha trágya.)
Előzmény: Ferig (1515)
Ferig Creative Commons License 2007.02.04 0 0 1521
Köszi a linket! A véleményed is szívesen "meghallgatnám".
Előzmény: Törölt nick (1518)
Szaszu4 Creative Commons License 2007.02.04 0 0 1520
Családi okok miatt sűrgősen eladó a Tokaji hegyen egy 1100 nöles szőlőterület. Van rajta egy kétszintes, 12 nm-es ház, alatta 25 hektós betonmedencével.
A területből kb. 400 nöl a szőlő (furmint, hárs, csemege), a többi szántó és fás rész.
A panorámája egyszerűen csodálatos. Vadászoknak is ideális. Árban megegyezünk.
Derekhegy Creative Commons License 2007.02.04 0 0 1517
Ezezk tényleg valós problémák és engem is nagyon foglalkoztat ez a dolog. Épp ezért mostanában elkezdtem a bio meg a biodinamikus termesztésről olvasgatni. Persze azt is tudom, hogy sokan ezeket (vagy inkább a másodikat) nagyon lekezelik, mondván az csak egy hókuszpókusz. Persze nyílván ennek is vannak határai, de azt is tudomásul kell venni, hogy nem tudunk mindent tudományos magyarázattal alátámasztani. És a régi védekezési módszereket már elfelejtettük, mert kiesett egy generáció, vagy több. Így ez a tudás is majdnem elveszett. Persze jogosan vethető fel, hogy régebben nem kellett ilyen durva mérgeket használni, mert nem volt rá szükség.
Előzmény: Ferig (1515)
Derekhegy Creative Commons License 2007.02.04 0 0 1516
Ezt ajánlom a figyelmetekbe: http://derekhegy.blogspot.com/2007/02/felhvs-kzssgi-jsgrs.html
Azért is írom ide, mert tudom, hogy többen is vannak köztetek, akik tudnának ebben segíteni. Már régóta gondolkodtam valami hasonlón, aminek sok ember lehetne részese és egy helyen meg lehetne találni ezeket a dolgokat.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!