Moneymaker már kibújt, a Marmandot ma ültettem el. A San Morzanó kicsírázva, azt holnap ültetem el, az Ökörszív amit kaptam még csírázik. Van mégegy a Zömök, amit még be sem áztattam. Ja és a kiirthatatlan koktélparadicsomom, ami mindig magról kel a szabadban, most szedtem össze néhány aszott példányt tele maggal, na még azt elültettem, hogy előbb legyen palántám mint ahogy magától kelne.
A házi veteményesben felajánlottam, hogy küldök magot a koktélból, ha kell valakinek most is él az ajánlat.
Én azt tervezem, hogy mindenáron szerzek be "igazi" paradicsom magot az internetről. Amelynek vékony a héja, lédús, és paradicsom íze van, nem pedig valami fűféle.
Tudtok esetleg tippeket adni, milyen fajtákat érdemes választani, illetve elkerülni.
Az utóbbi idökben fölszaporodtak a különféle paradicsommal kapcsolatos eszmefuttatások a legkülönbözöbb topicocon. Ajánlom figyelmetekbe ezt a topicot, bár Frint apó az utóbbi idökben sajnálatosan elhanyagolja:-(
Sziasztok! Van-e valakinek információja egy számomra új tipusú paradicsomról, S&G 106 tipusú paradicsomról? Esetleg hol és mennyiért lehetne hozzájutni? Előre is köszönöm! Ernő ( privát cím: sinka@pyrotherm.co.yu )
Zoldparadicsom dzsem -------------------- A zold szin nem haragoszold, teljesen eretlen paradicsomot jelent, hanem azt az eres elotti allapotot, amikor a bogyok zold szine mar vilagosodni kezd.
* 5 kg kemeny zold paradicsomot meteltre vagunk, majd gyenge ecetes, fovo vizbe dobjuk. Felforras utan azonnal kiszedjuk, majd ha kihult, enyhen kinyomkodjuk. * 4 kg cukorbol es 8 dl vizbol szirupot fozunk. Az izesiteshez citromhejat es fel rud vaniliat hasznalhatunk. (Lam, itt is irja a vaniliat!) * Az ecetes vizbol kiszedett, kinyomkodott paradicsomot a szirupba rakjuk es addig fozzuk, mig uvegesedni nem kezd. Ekkor levesszuk es masnapig allni hagyjuk. * Masnap lassan melegitve ismet felfozzuk. A fozest addig folytatjuk, amig a gyumolcs szep attetszo, uveges nem lesz. Ezutan uvegekbe toltjuk, azonnal lezarjuk es szaraz dunsztban hagyjuk kihulni.
Lassan kezd tönkremenni a pari ebben az esős időben, ma is esett 13 mm, szeptemberben pedig 120 mm. Azért még van a Caspian Pink-en a családi szükséglet ellátására, csak kezd már sajnos kirepedezni.
Befőzés előtti helyzet. Ezek a fajtáink vannak szabad földben. 1. befőző 2., 3. ausztrál 4. apró bogyójú, a gödöllői egyetemi botanikus kertbe kaptuk 5. de Berao 6. ausztrál és valamelyik másik keveréke 7. piros és sárga körte 8., 9. paprika alakú 10., 11. szilva
Alternariara tippelek. Majd még küldök rá egy kis Championt ha baj lesz. Úgy látom ezeknek szép termés ígérkezik: :) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ef/Tomato_P5260299b.jpg
Sziasztok! Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok,hogy szerintetek mi okozza a paradicsomnál a levél elszáradását? Kell e esetleg valamilyen 3 napos szerrel (szüret lévén) védekezni, a helyzet romlásának megakadályozása érdekében? Itt egy kép: http://img407.imageshack.us/img407/2483/1000039dh2.jpg
Help! Segítségre lenne szüxségem, igazából nem is nekem, hanem a kollégám paradicsomjai eddig gyönyörűen zöldeltek, rendszeresen volt locsolva is, s egyiszercsak összesodródott a levele, majd leszáradt. Van 5letetek mi történhetett??
nekem most idén rengeteg paradicsomom lett, most főzök be belőle harmadszorra. Jelenleg is gőzerővel forr a paradicsom, főzöm vagy 5-6 órát, mert jó sűrűre főzőm, gondolom ez a vitaminoknak nem nagyon tesz jót, dehát bolognait nem lehet léből főzni. Két kis lábatlankodótól nem lehet napközben ilyen forró dolgokat csinálni.
Örülök a sikereidnek, itt Szadán akiktől először hallottam az EM-1-ről már három éve használják és idén használták először megelőzésre is. Sajnos még nem jutottam el a kertjükbe, de telefonon sok tanácsot kaptam majd megosztom veled is, illetve a fórummal hátha valakit még érdekel.
A paradicsom megállt a romlásban a babnak már késő volt halál ellen nincs orvosság. Majd jövőre előbb kezdem, de mindenképp folytatom.
Azért még van egy kis paradicsomom.
Mikor elkezdtem az EM1-et használni nagyon kilátástalan volt, hogy életben maradnak a paradicsomok, egy csomó rossz levél lehullott, és új hajtások nőtek.
Szia! Ha rám gondoltál, akkor nem bántottál meg annak idején, csak rosszul esett, hogy így minősítetted azokat, amikkel foglalkozom, meg foglalkozunk még egy páran. Abban viszont igazad van, hogy erős volt ez a szabadidős tanítás-dolog; el is számolhattad, nem kell mindjárt rosszat gondolni.
Köszönöm Zsebi, persze semmi baj, csak egy nagyon szar nap után néztem rá a fórumra, úgy vártam, hogy valami jót is olvassak és akkor ezt látom. Mert lehetett volna úgy is irni, hogy : bocs, de nem elszámoltad véletlenül, vagy esetleg elirtál valamit ..., Nem pedig azt, hogy: ugye te nem matematikát tanitasz szabadidődben.
Bár az is lehet, hogy csak viccesre akarta irni a szerző, és nem is bántani akart vele, úgy mint mikor én a "nembiosz.rról" beszéltem, azzal is megbántottam valakit, pedig tényleg eszem ágában sem volt.
Szóval nagyon örülök, apuékra tudok csak megint hivatkozni, mert én idén még nem használtam az EM-1-et, szedik rendületlenül a babot, rengeteg van nekik, örömmel csinálják, pedig nem kis munka 50-60 kg babot leszedni. De most a babnak jó ára van, 500 ft-ért árulják a piacon. Ja és még mindig szedik az ubit, igaz már nem 15-20 kilókat, de 3-4 naponta 4-5 kilót. Azért az jó szerintem.
Nekem már az is megérte, hogy egy újabb ember fog megpróbálni vegyszerek nélkül kertészkedni, különösen jó ez, főleg ha egy vegyész hölggyel állunk szemben :-))). Aztán hátha ellesik tőled a szomszédok, megirigyelve a kertedet.
Sok sikert, jövőre én is használni fogom, de most két kicsi mellett örültem, hogy az uram sovány tejjel megpermetezett (akkor még nem hallottam az EM-1-ről) a nyár elején, aztán azóta se.