Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
sziasztok! van kettő banán sarjam... szeretném őket kicsit jobban megismerni, az egyik vörös a másik sima mini banán. Kaptam őket, de nem értek hozzájuk.. a télen lehet kicsit megfáztak, szeretnék tanácsot kérni hogyan tudnám őket jól tartani?
Szeretnék megtudni infókat a napfény, pára és víz igényéről! Előre is köszike
Ha a fehér foltok lejönnek a leveléről, akkor az lehet permetnyom. Erre igy általában nem tudok válaszolni, hogy mivel érdemes permetezni. Attól függ, mi baja van, de ezt nyilván tudod. Igazából nem egy kényes növény, az enyém évek óta megvan, de nemigen kellett még permetezni. Marhatrágyát átültetéskor szoktam adni neki, de a föld tetejére is tehetsz. Az osmocote-t nem ismerem, csak névről. A szakértők majd még biztos kiegészitik, amiket irtam, én csak citromtartó vagyok (de van egy lime-om is). A citromomról és a lime-omról már tettem fel képeket, nézd meg, ha érdekel.
Mivel éremes permeteni? (nem tudom mikor volt,de pár helyen fehér folt van a levelen, ami nem betegségnek néz ki,mert lejön)
Szépek a tüskéi:), ez jó jel.
Nem akarom kivenni a cserépből,mert jó nagy,de esetleg ne tegyek a földjéhez szárított marhatrágyát, vagy osmocotet (lehet, hogy nem így írják...az amit a leandereknek tápnak, és hibiscusnak adok).
Teleltetni a garázsban fogom, ahol nincs fűtés, viszont plusz fokok vannak,mert a házzal egybeépített. Kb belesik az általad megadott tartományba.
Szerencsémre meg van metszve.
Remélem jól tartja magát.
A húsvéti sütibe kipróbálok egy citromot.Szerencsére van sok.
:)
A héten meg veszek tápoldatot is, hogy jó erőben legyen. A napra még nem tudom kitenni.(remélem hamar lesz kerítés->építkezünk...lassan készen leszünk)
Egyelőre viszonylag napos helyen van, és két oldalról kapja a fényt,mert két nagy erkélyajtó mellett van a sarokban.
Légy üdvözölve! Ha citromfának vetted, és nem volt mostanában permetezve, továbbá érettek a citromok, akkor ehető. Miért ne lenne? Nemcsak a virágoknak van jó illata, ha egy levelet szétmorzsolsz, az is illatos. (Teát is szoktam főzni belőle, nagyon aromás.) Jó lenne minél előbb kirakni a levegőre, először félárnyékba, hogy szokja a napot, aztán mehet tűző napra. A teleltetése kritikus, ha fűtött helyen lesz, lehullatja a leveleit. Télen 5-10 fok körül szeretne lenni, igen mérsékelt öntözéssel. A tüskéi annál nagyobbak, minél jobban érzi magát (tapasztalatom szerint). Tápoldatnak legjobb a citrustáp (trópusi táp) vagy valami normál + vas. Metszeni tavasszal szokták. Sok sikert hozzá.
Nem tudom, a többi levél milyen mintájú, ez alapján én úgy gondolom, hogy ha a száraz benti levegő okozná a gondot, akkor csak 2-3 helyről indulna a száradás. Mindenesetre, a szabad levegő mindenképpen jó ötlet, sok mindent meggyógyít.
Üdv. Az egyik ismerősöm citromfája eldobta levelei 80%-át, a friss hajtások és az ágvégek nagyrésze elhalóban van. A maradék leveleken ilyen foltok. Mi okozza ezt? Élettani dolgok, vagy vmilyen dög?
Annyit tudok, hogy a déli ablakban van a belső párkányon, az üvegfelületen keresztül éri a nap, és ugyanitt telelt át. Én nemtom mire gyanakodjak....
Nagyon jó, hogy milyen sok értékes információ található itt.
Sajnos az én kis citromfámnak van valami baja, amiről itt nem talátam
semmi infót. :(
A páromtól kaptam néhány hete. Szerintem már beteg volt amikor jött: olyan furcsa 1-2mm-es barna ,fekete pöttyök vannak rajta, a levél szélei sárgulnak és néhol barna elhalás van rajta. Itt-ott kissé pöndörödik is a levele.
Mit tehetnék, hogy megmentsem szegényt? Előre is nagyon köszönöm a hozzászólásokat.
Kérdés: Szerintetek mitől lehet, hogy az óriás citromom levele elkezdett barnulni (foltokban, és mintha azon a részen kiszáradt volna, szóval átlátszóbb lett és száraz), majd leesett, és most másik mellette lévő leveleken is megjelent? :(
nem elég, hogy a mellette álló kamkvátról kézzel vakarom le a nagy kövér pajzstetveket (amik újabban a száron élősködnek), a citromom meg barnulni kezdett. adtam gyorsan vasas tápot neki, hátha ez a gondja.
Üdv! Érdeklődni szeretnék, hogy nem tudjátok-e, hol lehet igazi pomelófát beszerezni?, nem a Lipo-t! Nemesítők, vagy esetleg kertészet is jó lenne, Pest környékén. Tavaly vettem egy citrusfát pomelónak, és kiderűlt, hogy egy Lipo. Az lenne a legjobb, ha esetleg valaki tudna adni ágat egy olyan fáról, amin már volt pomeló. Előre is köszönöm!
Viszont úgy tudom a megtermékenyítésből származó embrió általában erősebb, jobban nő, és ha nem szedik szét őket, elnyomja a "szűznemzéssel" (parthenocarpia) keletkezett magoncokat.
"A szakirodalom szerint a narancs szaporítható a legsikeresebben magról úgy, hogy teremjen is. Egy narancsmagból néha több csíra is kihajt. Közülük azonban csak egy származik megtermékenyítésbõl, a többi – leginkább még kettõ – csupán az anyanövény sejtjeibõl fejlõdik ki. Ezért azok azzal teljesen fajtaazonosak lesznek. Ahhoz, hogy pontosan megállapíthassuk, melyik hasonlít az anyanövényre, többévi megfigyelésre vagy egyszerre legalább 3 növényre van szükségünk, hogy összehasonlíthassuk. "
Hú, de szidom, hú de szidom... Anyám ajándékba kapott a névnapjára egy korallvirágot... mire észrevettük, hogy gyapjastetű van rajta, már lefertőzte az állományt... többek között kinyiffantotta a banánomat... a fia hlisten megmaradt.
Sziasztok! Lenne két növényvédelmi jellegű kérdésem:
1., A citromfám hajtáscsúcsai 2-3 nap leforgása alatt elvörösödtek.(1.kép) Ez milyen betegség, kórokozó, hiánybetegség tünete? A kicsike egy kb 1 éves dugvány.
2., A mandarinfám az utóbbi időben sodrott, hullámos leveleket hoz. Amik persze idővel kisimulnak. Legalábbis nagyjából. Ez mitől lehet?
Más is találkozott már ezekkel a problémákkal? A tanácsokat előre is megköszönöm.