Elnézést a féloff beírásért, ami nem reklám akar lenni, és talán más is szeretne jó alapanyagot termelni.
A lényeg: az itthoni beszerzési nehézségeken enyhítve külföldről hozatunk be különböző vetőmagokat. Akinek van kedve csatlakozni, szívesen látjuk. Ehhez csak annyit kérnék, hogy keressen meg levélben, és írja le, miből (pontos fajtamegnevezés), mekkora mennyiségre van szüksége.
Tavaly a paprika nagyon szép lett, sajnos a paradicsomból nem vettem elég ellenállót, és annak egy részét elvitte valami. Idén jobb lesz, de a tavalyinak is nagyon örültem. Volt itthon mindig friss zöldség. És savanyítottam is belőlük, még van egy-két üveg. Nem is gondoltam volna, hogy a paradicsom ennyire finom savanyítva.
Idén nem tartottam a magokat ázott zsebkendőben, Március 2.-án, azaz múlt hét vasárnap raktam el őket, de még sehol senki.
Kertünk sajnos nincs, a tetőteraszon, balkonládákban, az erkélykorláton dolgozom.
Moneymaker már kibújt, a Marmandot ma ültettem el. A San Morzanó kicsírázva, azt holnap ültetem el, az Ökörszív amit kaptam még csírázik. Van mégegy a Zömök, amit még be sem áztattam. Ja és a kiirthatatlan koktélparadicsomom, ami mindig magról kel a szabadban, most szedtem össze néhány aszott példányt tele maggal, na még azt elültettem, hogy előbb legyen palántám mint ahogy magától kelne.
A házi veteményesben felajánlottam, hogy küldök magot a koktélból, ha kell valakinek most is él az ajánlat.
Én azt tervezem, hogy mindenáron szerzek be "igazi" paradicsom magot az internetről. Amelynek vékony a héja, lédús, és paradicsom íze van, nem pedig valami fűféle.
Tudtok esetleg tippeket adni, milyen fajtákat érdemes választani, illetve elkerülni.
Az utóbbi idökben fölszaporodtak a különféle paradicsommal kapcsolatos eszmefuttatások a legkülönbözöbb topicocon. Ajánlom figyelmetekbe ezt a topicot, bár Frint apó az utóbbi idökben sajnálatosan elhanyagolja:-(
Sziasztok! Van-e valakinek információja egy számomra új tipusú paradicsomról, S&G 106 tipusú paradicsomról? Esetleg hol és mennyiért lehetne hozzájutni? Előre is köszönöm! Ernő ( privát cím: sinka@pyrotherm.co.yu )
Zoldparadicsom dzsem -------------------- A zold szin nem haragoszold, teljesen eretlen paradicsomot jelent, hanem azt az eres elotti allapotot, amikor a bogyok zold szine mar vilagosodni kezd.
* 5 kg kemeny zold paradicsomot meteltre vagunk, majd gyenge ecetes, fovo vizbe dobjuk. Felforras utan azonnal kiszedjuk, majd ha kihult, enyhen kinyomkodjuk. * 4 kg cukorbol es 8 dl vizbol szirupot fozunk. Az izesiteshez citromhejat es fel rud vaniliat hasznalhatunk. (Lam, itt is irja a vaniliat!) * Az ecetes vizbol kiszedett, kinyomkodott paradicsomot a szirupba rakjuk es addig fozzuk, mig uvegesedni nem kezd. Ekkor levesszuk es masnapig allni hagyjuk. * Masnap lassan melegitve ismet felfozzuk. A fozest addig folytatjuk, amig a gyumolcs szep attetszo, uveges nem lesz. Ezutan uvegekbe toltjuk, azonnal lezarjuk es szaraz dunsztban hagyjuk kihulni.
Lassan kezd tönkremenni a pari ebben az esős időben, ma is esett 13 mm, szeptemberben pedig 120 mm. Azért még van a Caspian Pink-en a családi szükséglet ellátására, csak kezd már sajnos kirepedezni.
Befőzés előtti helyzet. Ezek a fajtáink vannak szabad földben. 1. befőző 2., 3. ausztrál 4. apró bogyójú, a gödöllői egyetemi botanikus kertbe kaptuk 5. de Berao 6. ausztrál és valamelyik másik keveréke 7. piros és sárga körte 8., 9. paprika alakú 10., 11. szilva
Alternariara tippelek. Majd még küldök rá egy kis Championt ha baj lesz. Úgy látom ezeknek szép termés ígérkezik: :) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ef/Tomato_P5260299b.jpg