Frank Herbert: Dűne (eredetileg az 1960-as években írta FH, ha jól emlékszem)
Az első magyar kiadást (két kötetes) jobb SF-antikváriumokban sok ezerért vesztegetik, a Szukits-féle háromba vágott kiadást lehet az alternatíva, de ha a jövő évig vársz, szerintem kiadják keménytáblásban is (a Dűne messiását már kiadták és talán az egész ciklust kiadják újralektorálva).
Na jo, ez itt erosen off, de szerintem az Alapitvany es Fold rengeteg nagyon szorakoztato es elgondolkodtato otletet vet fel, fuggetlenul az Alapitvany sorozat tobbi reszetol.
Mivel az első Dűne kötetet 81Ft-ért vettem, hogyne számítana az a százas? :-)
Mindenesetre engem meggyőztetek hogy ne vegyem meg egyiket se. Én az Alapítvány előzmények/utózmányokat sem szerettem - pedig azok autentikusak! - mert teljesen összerombolta, értelmetlenné tette, egészen más megvilágításba helyezte az eredeti történetet. A SF határai feszegető kiváló alaphelyzet és történet ezekkel a kiegészítésekkel egy nagy gagyi sci-fi történet jelentéktelen mozzanatává süllyedt. Nem bocsátom meg Asimovnak, nem is olvasok tőle azóta.
De ha mindezt még ráadásul KJA-k műveleik...
Jaja, akkor tenyleg volt 1 kiskavarodas, talan volt ahol 2200 volt azzal a 2700 v.2800v. 2900 ft helyett
Egyebkent rajottem hogy ugyis mindent meg fogok venni, barki is irta
Bocsi, kifelejtettem meg valamit... Nem csak hogy szajbaragos, nincs benne izgalom!!! Mert mar a konv 1/4enel lehet tudni mi lesz a vege... Leto megkozoskodik a FH altal nem emlitett nojevel, szoval mar akkor tudni lehetett hogy ki kell nyirni a gyereket is meg a csajt is, hogy Jessica es Paul teret kapjon... Szanalmas...
Es ez csak 1 pelda a sok kozul.
Jaja, ezert kell Amber-ciklust olvasni :) En is ezt utalom nehany fantasy-regenyben, hogy mindig elohuznak valami ujat, pl. a fohos szorult helyzetben van, es akkor deus ex machina, hirtelen kiderul, hogy a vilag torvenyei felborultak, es o megmenekul.
Hat... Szerintem ez olyan mint a Veszhelyzet (ER), mindig mindenki okos, szep vagy csunya, hulye, ES mindig tortenik valami, egyfolytaban, mindig armany, halal, csata stb, szegeny leto mire elerkezik az Arrakisre mar kesz katonailag hadviselt profi veteran osszeroppant roncs lenne, Na meg hat Paul is, hiszen meg lesz egy trilogia hozza ugyebar, leirjak hogy paul mit csinalt gyermekkoraban... Elnezest, de ki a f*szt erdekel? Ha erdekes lett volna, FH megemliti :) De nem. Szoval a jovoben mindenki elete MINDEN nap akkora kalandot rejt ha nemes, hogy sosem fog unatkozni. Minden nap eletere tornek, mindig van uj talalmany, utolso pillanatban valaki ott terem, vagy majd jon Aladdin es a csodalampa... Meg a tengeriszorny a Caladanon, stb..Na meg Leto elso gyereke... Hat ekkora baromsagot... Az egesz prelude egy ***** sem er, de a Harkonnen haz a csucs... KJAekkal kene megetetni ez egeszet... Bocs a kifakadasert...
már biztos írtam, ha nem fh dűne-világát erőltették volna, élvezetes könyvek lettek volna. így? a mester életművének megszentségtelenítése. legalább olvasták volna el az fh féléket, ne csak valami kivonatot. akkor az ember nem bosszankodna oldalanként az ellentmondásokon...
Nem, nem en már tudom ugy nagyjabol, mert cookiemonster alias Hauk Viktor mar felvilagositott ez ugyben minket a honlapjan (minthogy neki mar volt szerencseje talalkozni az angollal) persze en is kivancsi lennek a reszletekre- 2 honappal ezelott... de igy hogy nemsoka megveszem, igy inkabb maradjon a felfedezes/meglepetes elmenye...
Szvsz jobb, némi fejlődés tapasztalható, bár néhány l'art pour l'art esemény azért zavarja a sztori kibontakozását. A szereplők jellemzése sem kizárólag eposzi jelzőkkel történik, néhány dolog a dialógusokból vagy a cselekményből is kiviláglik. Szerintem ezzel a tempóval 2013-2014 körül kijöhet egy jó poszt-FH Dűne-kötet. :-)
Ne is mondd tovabb orca, legyen meg mindenkinek a meglepetes...
Meg igazabol meg nem kozelitunk a Dunehez, ugyanis addig meg lesz egy trilogia... :(
Ha jobb mint a HoAtr, akkor megveszem, mert az pl egesz jora sikeredett(vagy csak azert tunt annak, mert azt olvastam eloszor a tribol? kituggya)
ugy egyebkent tovabbra is fenntartom, hogy bena iro mindketto(persze fh-hez kepest)
Véleményem nekem is, igaz, ezt BHacket már nagyjából ismeri (:-)), de sokan mások is.
A Corrino-ház tele van ilyen mondatokkal: Mondat első része - hosszú magyarázat, hogy mi is történt az ügyben az előző kötetekben - mondat második része. Tehát szájbarágós. FH Dűnéjében te magad építhetted fel a világot, a magad gyönyörűségére. Ne haragudj (bár lehet, hogy ezt te dícséretnek fogod fel), olyan, mint a Gyarmatok: sok a felesleges magyarázkodás.
A Corrino-ház egyébként valamivel jobb, mint az előző kettő, látszik, hogy (1) valamennyire belejöttek (2) lassan el kellett jutni a Dűnéig. A Harkonnen-ház meg egyszerűen szar, kb olyan, mintha a szereplőkről készült vázlatokat adták volna ki. Duncan Idaho kardmesterre való kiképzése kb. az Amerikai ninja XVII. alapján készült videójáték forgatókönyvével van egy szinten. A szereplők össze-vissza cselekszenek, ráadásul olyan egysíkúak, mintha egy műzlis doboz fedelén megjelent harci kártya alakjai lennének.
A Corrino-házban újra csak túl sok a technika, tele van távvezérelt hologramokkal, solidóval, gyűrűbe aplikált virtuális naplóval, bixikkel (kiborgokkal), stb. A Butleri dzsihad hol marad?!
A másik, amiért nagyon haragszom az axolotl-tartályok. Miért kell minden részletet kiteregetni. Ráadásul kb. olyan szinten, mint Star Wars képeskönyvek technikai leírásai?!
Egyszerűen nevetséges, amikor a féltestvér Corrino-herceg (nem jut eszembe, hogy kell pontosan leírni a nevét) rátámad a császárra. És után a börtön! Mint a Vasálarcosban: rothadó szalmán senyved bezárva.
Ami a jó ötleteket illeti, egy jó ötlet van benne: az ajidamaltól beszívott navigátor hebegése arról, hogy a külső ellenség (ti. az emberiségé) észrevette őket (ti. a téridő látnokait). Sokkal többet most nem tudnék felsorolni.
Szerintem sem borzadványok az Előjáték könyvek, csak eccerűen nem érezni bennük azt az átgondoltságot, mélységet és munkát, mint a Frank Herbert által írt bármelyik Dűne kötetben. Azért szaladok megvenni, az az Asimov könyvvel együtt...
Szerintem pedig nem azok.
Vannak benne tévedések, viszont rengeteg jó ötlet, apró finomság, ami élvezetessé teszi a könyveket. A rossz megfogalmazás egyrészt lehet fordítói hiba, de ugyanakkor ha beleolvastok a Dűnébe, ott is ugyanolyan mondatfogalmazás található. Ugyan a filozófiai részeket többé-kevésbé kiherélték, de ettől függetlenül számomra élvezetes olvasmány volt mindkettő, de főleg a Harkonnen ház, tavaly karácsonykor le sem tudtam tenni, mert beszippantott magába a Dűne univerzum.
Nu. Elolvastam az Atreides Ház egyharmadát.
Véleményem: nem borzadványok, de eléggé távol állnka az eredetitöl. Mintegy leiró olvasmánynak megfelőek, de a legnagyobb hiánya az eredetiben hosszó oldalaok kigyózó történelmi/filozófiai okfejtések hiánya.
Mert azok
Nem FH irta oket, nem huek a tenyek az erdeti dunehez, rossz megfogalmazas, ilyesmi...
Egyebkent erdemes megvenni... ha szukseged van levelnehezekre, vagy ha dicsaekedni akarsz, hogy mennyi konyved van...