Keresés

Részletes keresés

Ferig Creative Commons License 2007.02.14 0 0 1574
Emlékszik még valaki a labrusca ízre? Van még valakinek közületek direkt termő szőlője?
lalá Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1573
-Ja, a Pintes fehér, de a Bakatornak -régi leírások szerint kitűnő - van kék változata is. Azonban ezek a fajták - Korai olasz - nem tudtak az új fajtáknál jobb minőséget produkálni. A Kadarka a maga edzettsége miatt maradt meg.
Előzmény: Derekhegy (1571)
Ferig Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1572
"Minden nagynak kicsi a kezdete.”

Emlékezz csak mit mondott a Bussay! Nem vegyes fehér, hanem cuvée.

Nekem is van Zweigeltem, nagyon stabil, kellemes bort lehet belőle készíteni. Minden éven viszem minősítésre, többnyire aranyérmes. Ugyanakkor a Zweigelttel vigyázni kell a metszésnél, mert hajlamos sokat teremni, s ilyenkor leromlik a minősége. Z.Lancelot lovagnak más figyelemre méltó vörös szőlői is vannak, biztosan tud adni néhány jó tanácsot.

Régen, amikor még nem ittam meg a bort és még nehezemre esett a szőlőben dolgozni, volt valamennyi Othello szőlőnk, akkor az a direkt termők között minőségi szőlőnek számított. Ellenálló fajta, a szőlője sokáig elállt, kellemes jóízű szőlője volt. Sajnos már senkinek nincs a környezetemben. Újabban sokat hallom a direkt termők labruszka ízét, mint egyik legfőbb kifogást, de nem emlékszem erre az ízre.

Tudd még, hogy a bortörvény tiltja a direkt termők telepítését. Persze kis tömegben ez nem gond, nagyobb tömegben azonban a hegybírónak már lehetnek kifogásai.
Előzmény: Derekhegy (1569)
Derekhegy Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1571
Én eddig csak a csókaszőlőről hallottam (persze nem csoda). És azt asszem be is lehet "szerezni". De gondolom nem egyszerű. S vajona többivel mi a helyzet.

Pl. a pintest említették abban az írásban. Neten ezt találtam róla:
Pintes: Az egyik legősibb magyar fajta. A filoxéra vész után eltűnt. 1968-ban találták meg a kiveszettnek hitt fajtát Cserkút mellett. Egyedül a Csáfordi körzetben van egy másfél hektáros ültetvény, melyet a Veress pincészet művel. A késő szüretelésű, testes, savakban gazdag bor igazi hungarikum.
Előzmény: lalá (1570)
lalá Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1570
-Egykori kékszőlőfajták: Purcsin, Vadfekete(Csókaszőlő, Cigányszőlő). A vörösbor készítési eljárások "kiforratlanságának" következtében sokkal több fehér fajtáról tudunk.
Előzmény: Derekhegy (1569)
Derekhegy Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1569
Hát tényleg nem maradhat! :)
Síelés... persze.."a vállalat nem engedi" :)

Ezért kérdeztem az oltványokról is. Most már van olyan borász ismerősöm, aki biztos tudna még közelebb is javasolni ilyen helyet, csak gondoltam megkérdezem.
De ezzel még várok, mivel most még kevés időm van erre, mert járok egy egyetemre, de lehet előbb befejezem, mint elvégezném. De a viccet félre téve, még keresem a megfelelő helyet (kivágni nem akarok) és a megfelelő fajtát. Mert, mint már említettem nálunk ez a vegyes fehér... nem igazán okés. De fogalmazzunk úgy, hogy még a lehetőségeink legelején járunk. :))) Zweigeltből van egyedül "tiszta" borunk, de azt meg nem tudom igazán mihez hasonlítani, mert sokat nem ittam még ebből a fajtából. Egy biztos: szombaton voltam kint és kóstoltam is és hihetetlenül sokat lágyult 1-1,5 hónap alatt. Én hiszem, hogy Zalában több van, mint azt sokan gondolják. A múlt mindenképpen bizonyítja. Pár napja találtam egy írást, ami arról szólt, h a fehér szőlőfajták a filoxéria vész után, de főképp 1941 után kerültek túlsúlyba (mármint nálunk, de persze nem csak itt). Ez azért is foglalkoztat, mert én borban leginkább a száraz vöröset szeretem. De fogalmam sincs, hogy régen mik lehettek ezek a kékszőlők...(itt) De asszem ezt már nem is nagyon lehet megtudni. Valószínűleg szinte újra kell kezdeni mindent és ilyen próbálgatással megpróbálni célbaérni....
Előzmény: Ferig (1567)
lalá Creative Commons License 2007.02.12 0 0 1568
-A Kadarka különösen élenjáró a vízkeresésben. Ástak ki olyan gyökeret is amely 15 méter mélyre hatolt. A tápanyagot csak vízben oldva tudja a növény felvenni.
Előzmény: Derekhegy (1560)
Ferig Creative Commons License 2007.02.12 0 0 1567
„Ha egyedül vagy és kint, mindig keress távlatot; a bor szereti a magasságot és a kilátást, és szeret felülről nézni." - HB

Ha megjöttetek a sielésből, vagy a metszésből esetleg a bormínősítésről foglaljatok helyet. Nem maradhat a szőlő topic hozzászólás nélkül.borbarátok
Ferig Creative Commons License 2007.02.11 0 0 1566
Talán most a képeket is fel tudum rakni. Vagy nem?!szőlőm-2007-februárKatica bogár
Ferig Creative Commons License 2007.02.11 0 0 1565
Tegnap elkezdtem a metszést. Itt.
Ferig Creative Commons License 2007.02.10 0 0 1564
Még egy utolsó gondolat ma, aztán eldugulok. A tokaji vincellérelnek van egy óriási szerencséjük, mégpedig maga a vulkanikus hegy és annak ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag málladéka a talajban.
Előzmény: szalonspicc (1559)
Ferig Creative Commons License 2007.02.10 0 0 1563
„Egy folyamot naggyá sok kis patak árja növelhet.” - Latin bölcsesség

Magam is láttam már fákat sziklafalon, hegy-oldalon lehetetlen helyen nőni, szinte csak leheletnyi kőzetrepedésbe kapaszkodva. El sem hinné az ember, hogy ez lehetséges, de biztos, hogy nem általános. A szőlőnél is így képzelem el, és úgy vélem, hogy a szőlő gyökérrendszere akár lényegesen is eltérhet egymástól, aszerint, hogy milyen típusú alaphegységre (homok/kő, vulkáni tufa, mészkő, dolomit, stb) van telepítve és ott a talaj milyen vastag.
Előzmény: Derekhegy (1560)
Ferig Creative Commons License 2007.02.10 0 0 1562
Valószínűleg ott környezetben is találsz lerakatot, vagy őstermelőt aki foglalkozik szőlő oltással. Javaslom kérdezz meg egy-két szomszédot a hegyen, főleg olyanokat, akiknek fiatal v. fiatalabb szőlőültetvénye van.

Én is tudok segíteni. Zalaegerszegen van egy rokonom, aki ezzel foglalkozik vállalkozásban. Nagyon jókezű oltó, mást sem csinál, erről szól az élete. Sok fajtát olt, borszőlőt és csemegét és emellett rengeteg gyümölcsfája is van. Ha konkretizáltad magaddal, milyen fajtát szeretnél és mennyit, össze tudlak vele hozni. Az árai tavaly 250-300 Ft/tő között voltak.
Előzmény: Derekhegy (1558)
Ferig Creative Commons License 2007.02.10 0 0 1561
„Azt, amit fényleni látsz, sose véljed azonnal aranynak.” –latin mondás

Attól jó ez a fórum, hogy többféle vélemény ütközhet anélkül, hogy az egyiket, vagy a másikat el kellene fogadnunk, ugyanakkor a vélemény és ellenvélemény is elgondolkodtató lehet.
Amit írtál, a fiatal szőlő telepítésénél, teljesen logikus, hiszen így a szőlő tudatosan arra van ösztönözve, hogy a tápanyagzóna felé induljon el, és lehetőleg mélyen gyökerezzen. De mi van akkor, ha ez a tápanyag is elfogy egyszer?

Az előadó a véleményét így indokolta; „gyökérfeltárások igazolják, hogy a szőlőgyökér szövevényesen elúszik a területen, mintegy behálózza azt.” Erre mondta, hogy nem jó, ha a szőlőkarót trágyázzuk, mert a szőlő jóval nagyobb területről veszi fel a tápanyagot. Ha a tápanyag eleve területileg van kijuttatva, esetleg még be is dolgozva, akkor nagyobb területről könnyebben fel tudja venni azt. Ebben is van logika, mert ha mindig a tőkét trágyázod, semmi sem kényszeríti a szőlőgyökeret arra, hogy nagyon elkalandozzon a tőkétől, azaz „elkényeztetett lesz”, s ezáltal sérülékenyebb.
Szó, ami szó én még egyetlen szőlőgyökeret sem ástam ki, így hát ez is csak egy okoskodás.
Előzmény: szalonspicc (1559)
Derekhegy Creative Commons License 2007.02.10 0 0 1560
Azt megköszönném. Egy-két év múlva szeretnék új telepítést, egy olyan területen ami most még dzsungel. A régi területekkel az a legnagyobb gond, h borzasztóan vegyes, akár az egymás melletti tőkék is.

- A trágyázáshoz.

Azt olvastam a Borászat egyetemi tankönyvben, (bár nem kimondottan részletezték a témát) hogy pl a franciák egyáltalán nem trágyáznak (nyílvan van kivétel) mivel úgy tartják, h a szőlő gyökér akár 10m-re is lemegy, ezért a föld "őserejéből" kell megélniük. Most ezen persze lehet vitatkozni, de azért nekem szimpatikus. A műtrágyát biztos ellenzem, azt semmiképpen (ellenben a szocialista "borgyárakkal").De nemsokára elolvasom a Nicolas Joly féle könyvet.
Előzmény: szalonspicc (1559)
szalonspicc Creative Commons License 2007.02.10 0 0 1559

Ezzel az idézettel „Ne a szőlőgyökér keresse meg a tápanyagot, hanem a tápanyag jusson a gyökér közelébe” én nem teljesen értek egyet. A másik nézet szerint a szőlő gyökerének kell megkeresni a tápanyagot, azaz folyamatosan lefele kell kényszeriteni a gyökeret, hogy minnél mélyebbre jusson le. Így biztosított, hogy gazdag ásványi anyagokhoz jusson illetve hogy szárazabb időben is találjon elég vizet.

A tápanyagellátásnál szerintem kritikus a telepítés elötti gazdag mélytrágyázás a telepítendő oltvány gyökere alá úgy 10 cm-re, azaz ha lehet 70 cm mélyen. Ezután erősen harmatyökerezni kell vagy két tavaszon a fiatal tőkét, hogy minnél jobban lefele fejlődjön a gyökérzet. Tápanyagot ezekután, ha nagyon szükséges úgy 3-4 évente és azt is beszántva a tőke mellé-ála kell bevinni (Tokajon sok nagynevű vincellér egyáltalán nem trágyáz már idősebb tőkéknél).

Én ha lehet hagynám a műtrágyát, de ez nézőpont kérdése.

Derekhegy, az oltványokat és Fityeházán Nagykanizsa mellől szerzem be én egy nagyon rendes, igényes termelőtől. Nálam 96% fölött volt a megeredés. Ha gondolod megküldöm az elérhatőségét.

Derekhegy Creative Commons License 2007.02.10 0 0 1558
Köszi.

A tervezett telepítésre visszatérve. Hol szerzed be az oltványokat? (én nem igazán tudom, h a környéken hol van/vannak ilyen helyek)
Előzmény: Ferig (1530)
Ferig Creative Commons License 2007.02.09 0 0 1557
„Amit jókedvvel teszel, nem esik nehezedre.”

Ma rész vettem egy nagy tudású, nagy tapasztalatú, sokat látott szőlész-borász-kertész ember előadásán. A neve: PD. Az előadáson halottakból néhány gondolatot megosztok veletek.

Mit igényel a szőlő?
1. ne éhezzen,
2. ne szomjazzon,
3. simogassa a fény és a levevő,
4. betegségek ne kínozzák.
Ha a növény szomjazik, akkor éhezik is (mert csak vízben tudja felvenni a tápanyagot).

Hány évente kell a tápanyag utánpótlásról gondoskodni? „Annyi évente kell a tápanyagot pótolni, ahány évente szüretelni akarsz.”

Fajtatelepítésnél jó figyelembe venni:
1. Legyen a szőlőben mennyiséget, savat adó fajta.
2. Legyen a szőlőben cukrot, minőséget biztosító fajta.
3. Legyen a szőlőben íz anyagot, illatot adó fajta.

„Ne a szőlőgyökér keresse meg a tápanyagot, hanem a tápanyag jusson a gyökér közelébe” –Szóval, ne a karóhoz szórd ki a műtrágyát egy csomóba koncentráltan, hanem egyenletesen oszd el a felszínen.

Ferig Creative Commons License 2007.02.09 0 0 1556
„Ne csak tudd a jót, hanem tedd is.”

Próbálom, szeretném, de nem mindig megy. Szóval, amennyire jut rá időm, megpróbálom a tőkét megszabadítani a fellazult kéregrészektől. Valójában nem találtam még igazán gyors, hatékony módszert. Ahol lehet, kézzel szedem le, ilyenkor egy életlen, vékony pengéjű, hegyes késsel szoktam a kéreg alá nyúlni, ezzel fellazítom, és egyszerűen lehúzom. Használtam már vékony drótkefét is a tőkefejen, de nem biztos, hogy ez a célravezető módszer.

Nagyon enyhe tél van, bizony számítani kell, hogy az atkák, molyok nagy számban áttelelnek, és alig várják már a rügypattanást. Nem nehéz megjósolni, hogy az idén különösen fontos lesz a lemosó permetezés jó időzítése és a megfelelő szerválasztás.
Előzmény: Jani71 (1555)
Jani71 Creative Commons License 2007.02.09 0 0 1555

 

 Kösz a választ!

 A nagy lémennyiséggel soha sem volt gond, mindig adtam nekik bőven,

 nem sajnáltam. A könyvek által leírtakat vettem figyelembe, vagyis

 úgy permeteztem, mintha a növény föld feletti részét belemártottam

 volna a lébe. Szó szerint minden négyzetmilliméterre jutott lé.

 Egyszer volt szerencsém látni egy elrettentő példát. Az illető "gazda"

 az utcán levő szilvafáit lemosózta (úgy láttam, bordói lével), csak úgy

 ákom-bákom módjára csapkodva a permetező csövével, mintha csak

 ostor lett volna a kezében (persze ez költői túlzás, de a lényeg az, hogy

 éppen csak megmutatta a szert a fának, szó sem volt arról, hogy a lének

 mindenhol ott kell lennie a felületen teljesen összefüggő réteget alkotva).

 Rossz volt nézni. :-(

 Gyakorlatilag a semmiért dolgozott, elszórta a szert és ezáltal a pénzét

 a levegőbe, semennyi haszna sem volt annak, amit csinált.

 

 A törzs tisztítását mivel csinálod? Drótkefével? Vagy valami mással?

Előzmény: Ferig (1554)
Ferig Creative Commons License 2007.02.08 0 0 1554
A permetezést lehetőleg előzze meg a törzstisztogatás, amelynek során a szőlő felváló kérgét távolítjuk el. Ez azért nagyon fontos, mert alattuk találnak téli menedéket a betegségek spórái és a kártevők áttelelő tojásai, bábjai.

A védekezés időpontja minél közelebb legyen a rügypattanáshoz, hiszen ilyenkor a károsítók is megkezdik élettevékenységüket.
A lemosó permetezést nagy lé-mennyiséggel kell elvégezni úgy, hogy az egyenletes fedés biztosítva legyen
A karót sem árt lepermetezni, mert az üregeiben ugyanúgy megbújnak a lárvák.

Előzmény: Jani71 (1550)
Jani71 Creative Commons License 2007.02.08 0 0 1553

 

 Kösz a figyelmeztetést, hál'Istennek soha sem iszom asztali bort.  :-)

 Rendkívül kevéske az a mennyiség, amit én elpusztítok egy év alatt,

 olyankor kivétel nélkül minőségi bort veszek (legalábbis remélem!  :-) )

Előzmény: Törölt nick (1552)
Jani71 Creative Commons License 2007.02.08 0 0 1551

 

 Szakirodalomban olvastam, hogy ha valaki modjuk Agrollal és bordói lével is akar

 lemosózni, akkor úgy célszerű, hogy először lenyomja a bordói lével, azután két

 hét múlva az Agrollal, mivel ebben a sorrendben mindegyik szer ki tudja

 fejteni a hatását. Ha fordítva lenne, akkor az olajról lepereg a rezes lé, így

 teljesen hatástalan.

Jani71 Creative Commons License 2007.02.08 0 0 1550

 

 Mindenkinek köszönöm a hsz-át a lemosó szer ügyében!

 A következő a harci helyzet:

 Eddig mindig metszés után saját készítésű bordói levet használtam, semmi mást.

 A kollégáim ebben a témakörben általában az Agrolt emlegetik, utána néztem és

 azt láttam, hogy ez olaj, ami az atkafertőzés visszaszorításában segít, tehát

 egyáltalán semmi köze a gombákhoz. (Még soha sem használtam semmilyen

 olajos szert a szőlőre.)

 Ha jól emlékszem, a gombaölős lemosószer emlegetésére valami olyasmi volt a

 válasz, hogy "ÁÁÁ!" Ha jól emlékszem! Mindenesetre nagyon Agrolos volt minden

 válasz. Egyelőre nem is értem. Náluk nem szokás a gombák ellen is védekezni

 metszés után? Majd még alaposan leinformálom őket, hátha...

 Az én eddigi egyetlen sor csemegeszőlőmön a legnagyobb galibát mindig a

 peronoszpóra jelentette, atkafertőzés minden éven van, de mivel használok

 lombos állapotban kifejezetten atkára való szert (a rovarirtás nálam kizárólag

 az atka ellen ment eddig), így soha nem volt jelentős az atkakár.

 Tehát, ha jól okoskodom, akkor lehet ugyan a lemosózás is két "irányú",

 (mivel mindig volt atka is, ezért mostantól akár arra is gondolhatok, amikor a

 lemosózást tervezem), de talán az eddigi tapasztalat miatt akár maradhatok a

 gombaölő szernél is (konkrétan a per. miatti rezes szernél - bordói lé).

 Jól gondolkodom?

 Nyugodtan javítsatok ki, kezdő vagyok, tanulni szeretnék! Kifejezetten kérem,

 hogy ha mindezek fényében van válaszolni valótok, akkor csak tegyétek meg

 bátran!

 

 Előre is köszönöm!   :-)

 

 A megszólításnál nyugodtan hagyjátok el a 71-et!  :-)

Flanell Creative Commons License 2007.02.08 0 0 1549
Nálam a szőlő csak "melléküzemág", főleg gyümölcsfáim vannak, én minden ilyesmire Vegesol eReS-t használok. Abban van réz, kén, olaj.
Ferig Creative Commons License 2007.02.07 0 0 1548
Jani!

Bár nem vagyok a téma szakértője, megpróbálok a saját logikám szerint segíteni.

Figyelj jól! Itt is, mint általában sehol, nem jó az automatizmus, mert Neked nem általában kell lemosó permetezést végezned, hanem konkrétan.
Szóval a Te szőlődet Te ismered legjobban (EZ A LÉNYEG), Te tudod, hogy tavaly mivel volt a legtöbb problémád. Ezt kell szem előtt tartanod a szer választásánál.

Ha komolyabb aktafertőzésed volt, akkor valószínűleg az atkák tömegesen most is ott vannak a szőlődben, tehát már most a lemosó permetezésnél gondolnod kell az irtásukra.

Ha a liszharmattal volt problémád akkor a lemosó permetezéshez választott szernél gondolj a liszharmatra is, és így tovább ...

A kártevők ellen általánosan a növénykímélő olajok használatát javaslják, mert ezek még a fakadó levélkékre veszélytelenek, de a kártevőket nem kímélik.
A legfontosabbak: NEVIKÉN, AGROL, AGROL PLUS, BIOLA.

Erős lisztharmatferőzés esetén kén tartalmú szereket ajánlanak pl. TIOSOL

A NEVIKÉN összetett hatóanyagánál fogva - kén és olaj - kórokozók és kártevők ellen is hatásos.
Előzmény: Jani71 (1545)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2007.02.07 0 0 1547
Én vektafid s használok,nekem bevált
Zalancelot Creative Commons License 2007.02.07 0 0 1546
Sok használható szer van, forgalomban, a ráérők főzhetnek mészkén levet is.
Én inkább Neviként használok, és közvetlenül a rügypattanás elé időzítve.
Állítólag ekkor a leghatékonyabb.
Előzmény: Jani71 (1545)
Jani71 Creative Commons License 2007.02.07 0 0 1545

 

 Egy kis közvéleménykutatás:

 Ti milyen szert használtok a tavaszi lemosó permetezésnél, és mikor csináljátok?

 Nem tudom, hogy ez már volt-e téma itt a fórumban, bocs, ha újra

 felhoztam (könyvben és a neten is utána fogok nézni), de az az

 igazság, hogy gyakorlati tapasztalattal rendelkező emberektől szeretném

 hallani első sorban a véleményeket. Az a tuti. Meg ha már úgyis a szőlőről

 szól ez a topik, miért ne beszélgethetnénk róla?  :-)

 Előre is köszönöm a hsz-okat!

Jani71 Creative Commons License 2007.02.07 0 0 1544

 

 OFF 

 

 Mindenkinek köszönöm a válaszokat csicsóka-ügyben!

 Sejtettem én, de azért gondoltam, rákérdezek.

 Feltételezem, hogy a gyümölcsfáknak a legjobb (mint sok más növénynek is),

 ha magukban állnak (úgy értem, hogy ha nem kell konkurrálniuk semmivel,

 akkor övék a fellelhető tápanyag, és így szépen fejlődnek; fény, víz, gyümölcs-

 minőség, stb.).

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!