"Apa üdvözletem" Zitka, nálam már van virágbimbós is, meg olyan is, amit 2 napja vetettem el..szóval én kissé szétesett vagyok. De készülök a szezonra. Jövőre nagy fajtafenntartó kísérletet szeretnék, kb 80 fajtát vetnék...
Sziasztok paradicsomosok :) Hosszas hallgatás után itt vagyok ! Az idei év slágere nálam egy Izrael-ből származó növény, a magja egy árban van az arannyal...ez az összes amit tudok róla, és persze várom a nyarat, hogy az íze, a termőképessége, vagy az ellenálló-képessége okán ily'drága? Frint
Én is szeretek ilyen fajtákat gyűjtögetni, csak több hely kéne. Mi az őrségi ismerőseinktől kaptunk már néhány jó dolgot, paradicsomokat, káposztarépát, salottahagymákat, szép fokhagymát. Láttál is valamit a Tápiószelei génbankból? Régebben nézegettem a honlapjukat, akkor még eléggé nehezen olvasható angol nyelvű valami volt. Kevesebbet értettem belőle, mint egy igazi angol v. amerikai szövegből.
Hallott már valaki a tájfajták magjainak aktív használatát célul kitűző mozgalomról? Nekem épp ez az egyik mániám. Gyűjtöttem már be néhány nagyszerű fajtát vidéken. Tegnap pedig kaptam a tápiószelei génbankból „ökörszív" paradicsomot. Én is küldtem már nekik gyűjtött anyagokat. http://www.rcat.hu/magyar/tevekenyseg/esemenyek/2007/foto023.htm
A paradicsom és a paprika fényigényével kapcsolatban én is ezt tapasztaltam. Én is korábban vetem a paprikát, és a fűtött szobában tartom, ott se nyúlik nagyon. Hűvös helyen nem is fejlődött rendesen. A paradicsom még a fűtetlen szobában, déli ablakban is eléggé nyúlt, meleg időben régebben napközben kiraktam a kertbe. Most szerencsére már van üvegházam, ott jól fejlődnek.
Nekem bevált a dithán palántadőlés ellen. Először én sem védekeztem, de amikor kidőlt a palánták fele, kénytelen voltam. Dithánnal fertőtlenítettem a talajt. Amikor 2-3 cm-esek, ismét oldattal locsolok. Azóta nem volt beteg palánta.
Amúgy a paradicsomot nem érdemes korán vetni, mert nagyon hajlamos a megnyúlásra. Szobában csak déli ablakban érdemes próbálkozni. A paprika sokkal kevésbé nyúlik, azt akár januárban is lehet vetni. Pedig az is legalább annyira fényigényes, de a szobai fény-hőmérséklet arányra kedvezőbben reagál.
Mennyire valószínü valóban ez a palántadölés? Az idén nem jutottam hozzá a védekezéshez, viszont a paradicsompalántáim egy része megnyúlt, kb 8 cm-esen még csak két sziklevelük volt. Átültettem, de ezt csak a fele élte túl. Ez palántadölés, vagy csak nem lett volna még szabad hozzájuk nyúlni?
Elnézést kérek, de senki sem nevezett dilettánsnak! Tanácsot kértél, én pedig megpróbáltam tanácsot adni. Azt hittem erről szól ez az oldal.
Ami a palántanevelést illeti mindenki olyan módszert alkalmazzon, amilyen neki megfelel. Ha 25 forintos szemenkénti magárat számítasz, akkor minden bizonnyal meggondolod, hogy milyen módszerrel biztosítod magadnak a kellő mennyiségű palántát. Ekkora összegnél már fontos a 100% közeli eredmény.
Olyan dilettánsnak, mint én, el kell fogadnom, amit a "szakértő ír".
Én 10 paradicsomot ültetek évente, nem pikirozok, hanem minden pohárba egy szem magot teszek. Mielött elültetem a magokat, a földet, amit veszek, beöntözöm Orthociddal. Többször nem permetezem, öntözöm permetszeres oldattal, csak kiültetés után egy héttel permetezem meg rézoxidcloriddal újra.
Ez bevált.
Egyszer, mikor már szépek voltak a palántáim, mire haza mentem, eldöltek a palántáim.
Nincs jogom, se megfelelő tudásom felülbírálni a szakértő vélemémnyét.
Tulajdonképpen mindenféle permetezés nélkül is elég jó esélye van, hogy megmaradnak a palánták. 7 éve nevelek paradicsom palántát, még egyszer se permeteztem a magoncokat semmivel, és mindig felnőtt annyi, amennyire szükség volt. Legtöbbször az összes. Igaz, hogy előre kicsíráztatom, és rögtön egyenként nevelem, egymást nem fertőzik. És csak saját magunknak ültetem, nem kell nagyon sok.
Palántadőlés ellen még fogpiszkálóval is lehet védekezni... kikötözöd a palántát hozzá, és nem dől el!
A Previcur és a Dithane között - többek között - az a különbség, hogy a Previcurral a gyökéren keresztül és a levélen keresztül is be lehet jutni a növénybe, míg a Dithane az csak permetezésre való. Namost, ha a megelőzésnek megfelelő töménységű Dithane-val lepermetezed a harmatgyenge palántáidat, akkor nagy a valószínűsége, hogy a permettől megperzselődnek. Ha gyengébb koncentrátummal permetezed, akkor nem kellően hatékony. Ezért szoktuk a pikírozás után 0,15%-os Previcur oldattal gyökéren keresztül megerősíteni a palántákat.
Nem szeretném a szakértők szakértelmét elvitatni, csak megkérdezném a szóban forgó szakértő urat, hogy évente mennyi palántát tetszik felnevelni? A gyakorlatban az elmélet nem mindig úgy működik, ahogy a papírforma diktálná. És sajnos a "szakértők" legtöbbike a papírforma szakértője.
Egyébként ismerem az általad idézett agrároldal tanácsadását. Nekem olyannak tűnik a tanácsadás, mintha horoszkópot olvasnál. Ugyanakkora a valószínűsége a pronak is mint a kontrának.
A paradicsomnál is Dithane-val védekezünk a gombabetegségek ellen. Pikírozás után 10 naponként 0,2 %-os oldattal permetezzük a palántákat.
Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a pikírozás után első teendő a palántákat beöntözni 0,15 %-os Previcur oldattal. Valaki itt az egyik topicban megjegyezte, hogy a Previcur csak 2 dcl-es kiszerelésben kapható, és drága... A sok gondoskodás mellett megbetegedő és kihaló palánta nem drága?
Olvasom, dithannal védekeznek a salátánál a palántadölés ellen. Nem tudom, jó e paradicsomnál, vagy paprikánál is. Szerintem úgyan úgy védekezel kókusztablettánál, mint a földnél. Beöntözöd a fertőtlenítéshez előíírt oldattal.
Talán a kókusztablettát fertőtlenítik "gyárilag" is.
Még az benne a gyönyörű, amikor pár napon belül eldöl tőben az összes addig szép palánta. A föld felett egyszerre, elvékonyodik a szár és borul. Pár darab meg szokott maradni, ami mellé még időben teszek hurkapálcát és hozzákötöm.
Mindig fertőtleni kell a földet, hogy ez ne forduljon elő.