Keresés

Részletes keresés

pintjano Creative Commons License 2023.07.31 0 0 420

A hosszanti nut miatt elég jó anyagnak kell lenni, vagy vesz -csinál másikat. Ha már állithatós, akkor jobb tobb furat a nyélen ... ha csinálok igy fogok, ha az unokák is próbálkoznak, bár az enyémmel -két kacsos fix- is próbálkoztak, s nem eredménytelenül (igaz alig van mit kaszálni itt, nem sok lehetőségük van gyakorolni) üdv PJ

Előzmény: bjanos82 (418)
bjanos82 Creative Commons License 2023.07.31 0 0 419

Szép munka! A Falci penge pontosan melyik típus?

Előzmény: Hakos72 (408)
bjanos82 Creative Commons License 2023.07.31 0 1 418

Igen, sokféle nyelet készít, még fakarikát is használ alsó kacs gyanánt, hogy könnyen tudjon fogást váltani.

Igazából a kacsok rögzítése miatt küldtem: hosszanti nútot mar a nyélbe, a kacsot ebbe illeszkedően alakítja ki az elfordulás megakadályozása végett. Ilyet felsőmaróval ki lehet alakítani, vagy komolyabb berendezés szükséges hozzá?

Tulajdonképpen a magyar alsó kacs (kétkacsos esetében a felsőt is) csatlakoztatását is ki lehetne így alakítani, így testreszabhatóvá válna a magyar típus is. :)

Régen - , mivel már akkor sem volt széles körben pénz efféle "úri huncutságokra" - minden paraszt maga készítette a nyelet, a saját testalkatára szabva, oda csapolva a kacsot, ahová kell. Csak azt vette meg, amit nem tudott elkészíteni, pl.: cukor, pertóleum, kaszapenge ;) - https://fb.watch/m7N_hpPTYO/ - ahogy a Mikszáth novella is megörökítette.

Mivel pénz azóta se lett több, csak a pár ezer forintos, fix kacsos nyél elérhető széles körben, ami kb. a 150-170 cm testmagassággal rendelkezők esetén használható jobb esetben.

Előzmény: Hakos72 (407)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.31 0 0 417

Hegesztek vascsőből inkább ((::!!

Előzmény: Hakos72 (416)
Hakos72 Creative Commons License 2023.07.31 0 0 416

4300 svéd korona egy ilyen nyél, az kb 143.000 Ft :) 

https://www.slattergubben.se/shop/product/nordic-170-185

Előzmény: kavicsos64 (415)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.31 0 0 415

Az első filmen lévő kasza nagyon erősen ívelt ,de a nyele se kutya !

Előzmény: Hakos72 (414)
Hakos72 Creative Commons License 2023.07.31 0 0 414

Nem kell a könyököt a testhez szorítani ennél a nyélnél sem. Pl használatban ennél a svéd fickónál (sokat lehet tőle tanulni a többi anyagaiból, bár néha elég fura-túlzott dolgokat csinál) : https://www.youtube.com/watch?v=Je-tPju92SI

https://www.youtube.com/@slattergubben6702

Előzmény: kavicsos64 (412)
Hakos72 Creative Commons License 2023.07.31 0 0 413

A fotókon tényleg kicsit merőlegesnek tűnik, igazad van, de nagyon torzítanak, élőben nem tűnt olyan soknak. Meg ez egy nagyon horgas, furcsa ívű penge, én nem is szeretem annyira, jobban bejönnek a kevésbé horgas, osztrákos kisebb-ívű pengék. Csak rövid ideig volt fent a nyélen, én egy szlovénnal próbálgattam, bár annak a rövid fűnek, ami most ott volt szinte mindegy, inkább csak a fotó kedvéért raktam fel.

Előzmény: pintjano (411)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.31 0 0 412

Ha a könyöködet a testedhez szorítod is csökken a vágás szélessége .

Előzmény: pintjano (411)
pintjano Creative Commons License 2023.07.31 0 0 411

Jó lehet, anyagom nincs nyélnek--- a penge a kép alapján majdnem merőleges a nyélre... Nem akar sokat egyszerre vágni? Igaz jó erőben van láthatóan fiad, én már azt nézem hogyan lehet kisebb erővel

vágni. üdv PJ

Előzmény: Hakos72 (408)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.31 0 0 410

Megeszi az aszatott is az állat ? Hasonló amiket én is kaszálok csak most már nem nőtt meg harmadjára ez a gaz ilyen nagyra ! Állat nincs ami megegye . A szomszédok tyúkjainak viszek belőle egy kosárral ,legalább kis része hasznosul !

Előzmény: MUM.21 (409)
MUM.21 Creative Commons License 2023.07.30 0 0 409

Szia - Sziasztok !

Ilyen a terület , amit kaszálok ! Igazi változatos étek a kecskéknek ....

A képeken látható kasza pengéje 70cm-es , ez szemlélteti a növényzet magasságát .

Azért vagyok rákényszerülve ezekre az elhanyagolt területekre , mert ezek natúrás részek , itt sosem volt gyomirtózva - műtrágyázva , " tiszták " . Nehéz kaszálni , de az állatok jobban szeretik , mint a sima füvet . 

Üdvözlettel  MÜM.21

Előzmény: zsorsz (402)
Hakos72 Creative Commons License 2023.07.30 0 1 408

Na ez "nordic" nyél prototípusom a svédek mintájára kicsit egyszerűsítve. Természetesen állítható és kőris. Falci penge van rajta. Egyik fiam próbálgatja a fotón. Érdekes és meglepően kényelmes a nyél alkarral támasztása a fölső kacsnál. Alsó-kacs derék magasság, fölső-kacs vállmagasságban nagyjából alkar-távolságra az alsótól.

Előzmény: Hakos72 (403)
Hakos72 Creative Commons License 2023.07.30 0 0 407

Szia!

Erre a dán nyélre gondoltam, mikor írtam, hogy találkoztam hasonlóval:

https://legrej.dk/vare/skrub-le-le-til-det-noget-grove/

De közbe láttam, hogy maga készíti..., ügyes ez is. Mindenhol a világban már állítható nyeleket készítenek (igaz arany árban), csak nálunk ragaszkodik mindenki a hagyományos csapolású nyelekhez. 

Előzmény: bjanos82 (396)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.29 0 0 406

Akkor rendben vagyok jó a kalapálásom is és a fenésem is . olyan 30 méter körüli lehetett a tegnapi kaszálás két fenésre, és nem volt harmatos és van benne száraz is eléggé nyomos és a nyomokra keresztbe kaszálok ! Megyek is csapok két rendet ma is !

Előzmény: MUM.21 (404)
MUM.21 Creative Commons License 2023.07.28 0 0 405

Szia !

Ilyennek örülnék !!!

Készítek képet a területről amit most kaszálok ....

Üdvözlettel  MÜM.21

Előzmény: zsorsz (402)
MUM.21 Creative Commons License 2023.07.28 0 0 404

Szia !

Nagyon változó , több összetevője van ....

Pl. lucernánál 4 vagy 6 kb. 25-30 méteres sort vágok . általában ezt megúszom fenés nélkül . A fűnél nagyobb a probléma . Ha nem harmatos , sok vastag szárú gaz van benne , akkor volt rá példa , hogy 15 méter után fenni kellett . A kaszálni való nedvességtartalma is komoly befolyásoló tényező !

Volt , hogy fogtam egy hangyatúrást és kikapta azonnal az élét . A fűben lapuló kövekről nem is beszélve ....

A lábon megszáradt fű viszont komoly kihívás - zabálja a kasza élét . 

Egyébként a penge kalapálásán múlik az egész !Ha ez jól sikerül akkor van , hogy két alkalmat (lucernát - füvet )is kibír fenés nélkül a fent mondott nagyságú területnél ....

Én 45 fokban kalapálom a pengét , Ezáltal nagyobb mértékben nyúlik az anyag és ezáltal jobban felkeményedik . 

Üdvözlettel  MÜM.21 

Előzmény: kavicsos64 (401)
Hakos72 Creative Commons License 2023.07.26 0 0 403

Ez is klassz. Nyaralásban vagyok, majd csak otthonról tudok normálisan írni... Azt hiszem ennek a két függőleges kacsos változatát ismerem, talán dán vagy norvég gyártmány, és árban kb a Fux duplája, majd ha otthon leszek, megnézem, hogy tényleg ez e. Én most a "nordic" típusú nyéllel kísérletezgetek, tesztelem a prototípust :), ezt a svédek szeretik.

zsorsz Creative Commons License 2023.07.26 0 0 402
Előzmény: MUM.21 (399)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.26 0 0 401

Azt mond meg nekem átlagosan abban a nagy fűben mennyit tudsz méterre vetítve lekaszálni egy fenéssel ! Nekem néha csak pár méter jön összes . De én egy eléggé össze nyomolt területen próbálok kaszálni több kevesebb sikerrel !

Előzmény: MUM.21 (399)
MUM.21 Creative Commons License 2023.07.25 0 0 400

Szia !

Gratulálok ! Szép - precíz munka !

Üdvözlettel  MÜM.21

Előzmény: Hakos72 (389)
MUM.21 Creative Commons License 2023.07.25 0 0 399

Sziasztok !

Én állatok részére tavasztól a novemberi fagyok beálltáig napi rendszerességgel kaszálok 50-70 cm magas - néhol megdőlt lucernát és hasonló magasságú - szintén megdőlt füvet . 16 éve tesszük ezt Feleségemmel együtt ! A Feleségemnek is van saját kaszája , amennyit bír Ö is kaszál . Pest melletti faluban élünk , de már csak mi ketten kaszálunk állatoknak .

Szeretnék már látni olyan videót , amin hasonló területet kaszálnak mint Én a videóban látható vidámsággal - könnyedséggel .... 

Ha valaki talál videót kérném tegye közzé !

Én az iskolában tornaóra keretén belül oktatnám a kaszálást ! Egészségmegőrző mozgást eredményez , és egy jó testtartást alakít ki !

Üdvözlettel  MÜM.21

kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.25 0 0 398

Húúú ha értenék jobban oroszul ! Ötletes ,ilyen nyeleket még sose láttam sehol !

Előzmény: bjanos82 (397)
bjanos82 Creative Commons License 2023.07.25 0 0 397

2:50-től válik érdekessé.

bjanos82 Creative Commons License 2023.07.25 0 0 396

Köszönöm szépen! Nézd mit találtam:

https://youtu.be/vBr6Q9N-PQI

Előzmény: Hakos72 (393)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.23 0 0 395

Megnéztem a linkedet de elájultam az áraktól ! Csináltam két csertölgy kerti padot hát brutálisra jönne ki az ára ha meg kéne vegyem !

Előzmény: Hakos72 (393)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.23 0 0 394

Csatlakozom !

Előzmény: bjanos82 (391)
Hakos72 Creative Commons License 2023.07.23 0 0 393

Kösz! Kőris pallót ahol skerűl, olyan fetelep kell, ahol árusítanak "lombos" fát is, ami szárított "légszáraz" állapotú (fedett kültéri tárolás kb 12-15 % nedvességtartalom), és engedik válogatni. Legutóbb itt kaptam elég szép anyagot megfizethető áron: https://drongo.hu/

De mindig keresgetek..., nem könnyű. Volt, hogy itt vettem, de ez elég drága: https://tolgyfatelep.hu/ ,  vagy Dunakeszin...

Előzmény: bjanos82 (391)
Hakos72 Creative Commons License 2023.07.23 0 0 392

Arra gondolsz, hogy nincs függőleges szára a fölső kacsnak mint az alsónak? Ha igen: rögzítés és állíthatóság + egyszerűbb gyártás. Egyébként szerintem a magassága is jobb így, ilyen "osztrákos" nyeleknél ide esik kézre, teljesen más, mint a magyar hasonló jellegű két-kacsos nyél. Szerintem azért raktak sokszor függőleges szárat nálunk, mert így lehet klasszikusan átmenő-ékes csapolással rögzíteni a nyélhez, a fogantyút meg ilyen jellegű nyeleknél esztergálták, és azt könnyebb függőleges szárba rögzíteni. Régen kizárólag ilyen átmenő-ékes csapolásokban gondolkodtak, de szerintem (és a mai modernebb prémium nyeleknél szinte mind a nagyvilágban) fontos szempont lett a pontos testmagassághoz állíthatóság. Erre legjobb, ha a fogantyúk vmilyen fakötés és (+) csavaros (bontható) rögzítéssel vannak kombinálva. A magyar hasonló két-fogantyús nyélnél (nyugati országrészben volt inkább elterjedt azt hiszem), az alsót nagyon lentről indítják hosszú-nyélre függőleges szárral, a fölső nagyjából u.i. van, viszon így a két fogantyú között sokkal nagyobb a távolság, szerintem így az "osztrákos" nyélhez képest kényelmetlen, nagyon széttárt karral kell fogni. Kényelmetlenebb a fogás, de a súlypontja viszont nagyon jó annak, mert lejjebb van a fogantyú (arra esik). Ezt a súlypont alsó-fogantyúra helyezést az "osztrákos" nyeleknél a nyél végének súlyozásával lehet elérni. (én is szoktam, nehezebb a kasza, de nagyon kényelmes, hogy a súlypont az alsó fogantyúra kerül). Itt egy rajz nyél-geometria különbségéről (kicsit lehet túloztam az érthetőség kedvéért). De egyébként a kényelmesség nagyon szubjektív dolog, ált mindenkinek az a legjobb, amit megszokott. Minden nyéltípusnak van előnye és hátránya, legjobb próbálgatni... Általában elmondható (nemzetközi fórumok alapján is), hogy az "osztrákos" nyél előnye, hogy a legegyenesebb testtartással használható, nagyon kényelmes, de ez nem minden helyzetben a legszerencsésebb, pláne azoknak, akik megszokták a kissé előre-dőlést. Eléggé megszokás kérdése minden... Ahány tájegység, ahány ország, annyi féle nyél és beállítás, mindenki a magáéra esküszik... És szerintem...

Előzmény: pintjano (390)
bjanos82 Creative Commons License 2023.07.23 0 0 391

Profi munka, méghozzá szériában! Gratulálok!

Kőris pallót hol tudsz szerezni?

Előzmény: Hakos72 (389)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!