A hosszanti nut miatt elég jó anyagnak kell lenni, vagy vesz -csinál másikat. Ha már állithatós, akkor jobb tobb furat a nyélen ... ha csinálok igy fogok, ha az unokák is próbálkoznak, bár az enyémmel -két kacsos fix- is próbálkoztak, s nem eredménytelenül (igaz alig van mit kaszálni itt, nem sok lehetőségük van gyakorolni) üdv PJ
Igen, sokféle nyelet készít, még fakarikát is használ alsó kacs gyanánt, hogy könnyen tudjon fogást váltani.
Igazából a kacsok rögzítése miatt küldtem: hosszanti nútot mar a nyélbe, a kacsot ebbe illeszkedően alakítja ki az elfordulás megakadályozása végett. Ilyet felsőmaróval ki lehet alakítani, vagy komolyabb berendezés szükséges hozzá?
Tulajdonképpen a magyar alsó kacs (kétkacsos esetében a felsőt is) csatlakoztatását is ki lehetne így alakítani, így testreszabhatóvá válna a magyar típus is. :)
Régen - , mivel már akkor sem volt széles körben pénz efféle "úri huncutságokra" - minden paraszt maga készítette a nyelet, a saját testalkatára szabva, oda csapolva a kacsot, ahová kell. Csak azt vette meg, amit nem tudott elkészíteni, pl.: cukor, pertóleum, kaszapenge ;) - https://fb.watch/m7N_hpPTYO/ - ahogy a Mikszáth novella is megörökítette.
Mivel pénz azóta se lett több, csak a pár ezer forintos, fix kacsos nyél elérhető széles körben, ami kb. a 150-170 cm testmagassággal rendelkezők esetén használható jobb esetben.
Nem kell a könyököt a testhez szorítani ennél a nyélnél sem. Pl használatban ennél a svéd fickónál (sokat lehet tőle tanulni a többi anyagaiból, bár néha elég fura-túlzott dolgokat csinál) : https://www.youtube.com/watch?v=Je-tPju92SI
A fotókon tényleg kicsit merőlegesnek tűnik, igazad van, de nagyon torzítanak, élőben nem tűnt olyan soknak. Meg ez egy nagyon horgas, furcsa ívű penge, én nem is szeretem annyira, jobban bejönnek a kevésbé horgas, osztrákos kisebb-ívű pengék. Csak rövid ideig volt fent a nyélen, én egy szlovénnal próbálgattam, bár annak a rövid fűnek, ami most ott volt szinte mindegy, inkább csak a fotó kedvéért raktam fel.
Jó lehet, anyagom nincs nyélnek--- a penge a kép alapján majdnem merőleges a nyélre... Nem akar sokat egyszerre vágni? Igaz jó erőben van láthatóan fiad, én már azt nézem hogyan lehet kisebb erővel
Megeszi az aszatott is az állat ? Hasonló amiket én is kaszálok csak most már nem nőtt meg harmadjára ez a gaz ilyen nagyra ! Állat nincs ami megegye . A szomszédok tyúkjainak viszek belőle egy kosárral ,legalább kis része hasznosul !
Ilyen a terület , amit kaszálok ! Igazi változatos étek a kecskéknek ....
A képeken látható kasza pengéje 70cm-es , ez szemlélteti a növényzet magasságát .
Azért vagyok rákényszerülve ezekre az elhanyagolt területekre , mert ezek natúrás részek , itt sosem volt gyomirtózva - műtrágyázva , " tiszták " . Nehéz kaszálni , de az állatok jobban szeretik , mint a sima füvet .
Na ez "nordic" nyél prototípusom a svédek mintájára kicsit egyszerűsítve. Természetesen állítható és kőris. Falci penge van rajta. Egyik fiam próbálgatja a fotón. Érdekes és meglepően kényelmes a nyél alkarral támasztása a fölső kacsnál. Alsó-kacs derék magasság, fölső-kacs vállmagasságban nagyjából alkar-távolságra az alsótól.
De közbe láttam, hogy maga készíti..., ügyes ez is. Mindenhol a világban már állítható nyeleket készítenek (igaz arany árban), csak nálunk ragaszkodik mindenki a hagyományos csapolású nyelekhez.
Akkor rendben vagyok jó a kalapálásom is és a fenésem is . olyan 30 méter körüli lehetett a tegnapi kaszálás két fenésre, és nem volt harmatos és van benne száraz is eléggé nyomos és a nyomokra keresztbe kaszálok ! Megyek is csapok két rendet ma is !
Pl. lucernánál 4 vagy 6 kb. 25-30 méteres sort vágok . általában ezt megúszom fenés nélkül . A fűnél nagyobb a probléma . Ha nem harmatos , sok vastag szárú gaz van benne , akkor volt rá példa , hogy 15 méter után fenni kellett . A kaszálni való nedvességtartalma is komoly befolyásoló tényező !
Volt , hogy fogtam egy hangyatúrást és kikapta azonnal az élét . A fűben lapuló kövekről nem is beszélve ....
A lábon megszáradt fű viszont komoly kihívás - zabálja a kasza élét .
Egyébként a penge kalapálásán múlik az egész !Ha ez jól sikerül akkor van , hogy két alkalmat (lucernát - füvet )is kibír fenés nélkül a fent mondott nagyságú területnél ....
Én 45 fokban kalapálom a pengét , Ezáltal nagyobb mértékben nyúlik az anyag és ezáltal jobban felkeményedik .
Ez is klassz. Nyaralásban vagyok, majd csak otthonról tudok normálisan írni... Azt hiszem ennek a két függőleges kacsos változatát ismerem, talán dán vagy norvég gyártmány, és árban kb a Fux duplája, majd ha otthon leszek, megnézem, hogy tényleg ez e. Én most a "nordic" típusú nyéllel kísérletezgetek, tesztelem a prototípust :), ezt a svédek szeretik.
Azt mond meg nekem átlagosan abban a nagy fűben mennyit tudsz méterre vetítve lekaszálni egy fenéssel ! Nekem néha csak pár méter jön összes . De én egy eléggé össze nyomolt területen próbálok kaszálni több kevesebb sikerrel !
Én állatok részére tavasztól a novemberi fagyok beálltáig napi rendszerességgel kaszálok 50-70 cm magas - néhol megdőlt lucernát és hasonló magasságú - szintén megdőlt füvet . 16 éve tesszük ezt Feleségemmel együtt ! A Feleségemnek is van saját kaszája , amennyit bír Ö is kaszál . Pest melletti faluban élünk , de már csak mi ketten kaszálunk állatoknak .
Szeretnék már látni olyan videót , amin hasonló területet kaszálnak mint Én a videóban látható vidámsággal - könnyedséggel ....
Ha valaki talál videót kérném tegye közzé !
Én az iskolában tornaóra keretén belül oktatnám a kaszálást ! Egészségmegőrző mozgást eredményez , és egy jó testtartást alakít ki !
Kösz! Kőris pallót ahol skerűl, olyan fetelep kell, ahol árusítanak "lombos" fát is, ami szárított "légszáraz" állapotú (fedett kültéri tárolás kb 12-15 % nedvességtartalom), és engedik válogatni. Legutóbb itt kaptam elég szép anyagot megfizethető áron: https://drongo.hu/
De mindig keresgetek..., nem könnyű. Volt, hogy itt vettem, de ez elég drága: https://tolgyfatelep.hu/ , vagy Dunakeszin...
Arra gondolsz, hogy nincs függőleges szára a fölső kacsnak mint az alsónak? Ha igen: rögzítés és állíthatóság + egyszerűbb gyártás. Egyébként szerintem a magassága is jobb így, ilyen "osztrákos" nyeleknél ide esik kézre, teljesen más, mint a magyar hasonló jellegű két-kacsos nyél. Szerintem azért raktak sokszor függőleges szárat nálunk, mert így lehet klasszikusan átmenő-ékes csapolással rögzíteni a nyélhez, a fogantyút meg ilyen jellegű nyeleknél esztergálták, és azt könnyebb függőleges szárba rögzíteni. Régen kizárólag ilyen átmenő-ékes csapolásokban gondolkodtak, de szerintem (és a mai modernebb prémium nyeleknél szinte mind a nagyvilágban) fontos szempont lett a pontos testmagassághoz állíthatóság. Erre legjobb, ha a fogantyúk vmilyen fakötés és (+) csavaros (bontható) rögzítéssel vannak kombinálva. A magyar hasonló két-fogantyús nyélnél (nyugati országrészben volt inkább elterjedt azt hiszem), az alsót nagyon lentről indítják hosszú-nyélre függőleges szárral, a fölső nagyjából u.i. van, viszon így a két fogantyú között sokkal nagyobb a távolság, szerintem így az "osztrákos" nyélhez képest kényelmetlen, nagyon széttárt karral kell fogni. Kényelmetlenebb a fogás, de a súlypontja viszont nagyon jó annak, mert lejjebb van a fogantyú (arra esik). Ezt a súlypont alsó-fogantyúra helyezést az "osztrákos" nyeleknél a nyél végének súlyozásával lehet elérni. (én is szoktam, nehezebb a kasza, de nagyon kényelmes, hogy a súlypont az alsó fogantyúra kerül). Itt egy rajz nyél-geometria különbségéről (kicsit lehet túloztam az érthetőség kedvéért). De egyébként a kényelmesség nagyon szubjektív dolog, ált mindenkinek az a legjobb, amit megszokott. Minden nyéltípusnak van előnye és hátránya, legjobb próbálgatni... Általában elmondható (nemzetközi fórumok alapján is), hogy az "osztrákos" nyél előnye, hogy a legegyenesebb testtartással használható, nagyon kényelmes, de ez nem minden helyzetben a legszerencsésebb, pláne azoknak, akik megszokták a kissé előre-dőlést. Eléggé megszokás kérdése minden... Ahány tájegység, ahány ország, annyi féle nyél és beállítás, mindenki a magáéra esküszik... És szerintem...