Keresés

Részletes keresés

il1321 Creative Commons License 2008.05.15 0 0 1691
nem tudom. A menta elég magasra nő, és ha körülnövi a paradicsom leveleket, leárnyékolhatja, nem szellőzik a tő tőle. Ha abból indulok ki, hogy nálam a menta más növényekkel van vegyesen, és azoknak viszont semmi bajuk. Az aromája, illóolajtartalma akár védőleg is hathat. Nekem szokott lenni a paradicsomok közvetlen közelében körömvirág, bazsalikom, zeller, bab, és attól nem volt semmi baja. A zeller, és babrozsda sem bántotta a paradicsomot. (igaz a gazdanövényeket sem:). Próbáld ki.
Előzmény: CBNora (1690)
CBNora Creative Commons License 2008.05.15 0 0 1690
Il
Szerinted mit szól a paradicsom a menta társaságához? Már egy vödörrel kiszedtem, ott már nincs, ahová ültetném, de elég közel még van. De már eléggé unom a tépést-ásást. Tavaly észrevétlenül jól bekúszott a paprikák közé, aztán meg szépen megnőtt a fólában.
il1321 Creative Commons License 2008.05.15 0 0 1689
A kacsolásal tudod szabályozni, mennyire bokrosodjon el. Ha sok hajtást hagysz meg a bokor levegőtlen lesz, hamarabb kap gombafertőzést. Ez a fajta a tapasztalatom szerint, 1,5-1,7 m-ig nőtt. De tényleg jó ízű.
Előzmény: kétbalkéz (1688)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.05.15 0 0 1688
Köszi il! Akkor ezekszerint a Korallt nem kell kacsolni? Vagy determinált növekedés esetén is kell valamennyire?
Előzmény: il1321 (1686)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.05.15 0 0 1687
Hát, én sem tudom elképzelni, amint egy paradicsom feketére érik. Mindenesetre egy próbát megér:-)
Előzmény: CBNora (1685)
il1321 Creative Commons License 2008.05.15 0 0 1686

Korall: (én karózni szoktam ezt is, eléggé nagyra nő)

Közepes tenyészidejű (125-130 napos) szabadföldi termesztésre ajánlott.
A legjobb ízű paradicsomfajta. Determinált növekedésű, erőteljes bokrot képez. Jól kötődő, kiváló termőképességű. Bogyói egy színből érnek, egyöntetűek,
120-130 g tömegűek, a szállítást jól bírják. Könnyen, jól szedhető bogyói kocsány-mentesen válnak le. Friss fogyasztásra és házikerti termesztésre javasolt. Verticilliumos és fuzáriumos tőhervadásnak

Forrás:ZKI

A determinált fajták között két nagy – és mindmáig kevéssé ismert – különbség van: 1. a főhajtás növekedése hányadik virágfürttel záródik – 2. két fürt között mennyi a levelek száma.

A tipikus determinált fajta esetében a 6. fürt zárja le a főhajtás növekedését, és két virágfürt között egy levél van. A determinált növekedési típus azonban nem egységes, ezen belül további 3 típus különböztethető meg (FARKAS, in BALÁZS, 1985). A gyakorlat által féldetermináltnak nevezett típus hajtásnövekedését a 8. vagy a 9. fürt zárja, a felső oldalhajtásoknak erős a tendenciájuk a főhajtás szerepének átvételére, és két fürt között 2–3 levél található.

Folytonos növekedésű: a főhajtás növekedése korlátlan, 2 virágfürt között rendesen 3, kedvezőtlen környezeti hatásokra esetleg 4–5 levél is képződik. A folyton növő növekedési alkat teszi lehetővé az üvegházban az ún. egész éves kultúrák létesítését (pl. Anglia) és a támrendszeres (pl. „gúlás”) paradicsom termesztését a házikertben.

Forrás:

http://www.hik.hu/tankonyvtar/site/books/b57/ch10s01s02s02.html

Előzmény: kétbalkéz (1684)
CBNora Creative Commons License 2008.05.14 0 0 1685
Egyszer volt egy feketének mondott paradicsomom. Ez Black Russian volt, van több fajta fekete. Hát elég nagy csalódás volt a színe. Inkább zölddel kevert piros volt, mint fekete, nem is nagyon tudtam, mikor kell leszedni. Nem ültetem többet azt a fajtát, mert nagyon érzékeny volt a burgonyavészre, az első volt, ami tönkrement. Az íze nem volt rossz. De egy másik "fekete" fajta lehet, hogy egész másképp viselkedik.
A termetéről nem nagyon lehet mondani semmit, ha pontosabban nem lehet tudni, milyen fajta. Azt figyeld meg, hány levél van két virágfürt között. Ha 3, folytonnövő és kacsozni kell, ha csak 1, determinált, és bokrosodhat. Karót mindenképpen érdemes tenni mellé.
Előzmény: kétbalkéz (1684)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.05.14 0 0 1684
Sziasztok!

Az idei év a második a konyhakertemben. Idén már tervszerűen ültettem, és saját paradicsompalántákat is neveltem. Van egy pár tő Lugas F1-em, egy pár tő Korall, és Zömök is. Azt már tudom, hogy a Lugast kacsolni kell, és jó magas támrúd kell neki, a Zömök pedig alacsony termetű bokros fajta lesz. A gondom a Korallal van. Ezt hogyan érdemes nevelni? Raktam mellé karókat, de nem tudom, hogy hagyjam-e bokrosodni, vagy kacsoni kell? Ráadásul kaptam egy tő fekete paradicsomot is, az ajándékozó csak ennyit tudott róla mondani:-(( Erről tudtok valamit mondani nekem? Tényleg fekete lesz? Mekkorára nő? És őt kell karózni, kacsolni?
Köszi!

Frint Creative Commons License 2008.05.12 0 0 1683
Szia,örülök, hogy itt vagy!!! Utánanézek, privátba írjál egy levelet, a többit telefonon megbeszéljük, jó? Frint apó :)
Előzmény: Levendula (1672)
Dencse Creative Commons License 2008.05.06 0 0 1682

Atyaég! Nem is értem, hogy mit írtál! :-( Nem gondoltam, hogy ennyire bonyolult. Van valami szakirodalma? Azt hittem, hogy felkarózom és utána csak a betakarítás...

Köszönöm!

Előzmény: Kert-barát (1680)
hoffmann eta Creative Commons License 2008.05.06 0 0 1681

Ki tudna útbaigazítani, melyik évben volt szó a locsolási technkikákról? - különös tekintettel egy pillepalackos módszerre. Hátha jól jön majd a sivatagosodásban.

Köszönöm

Kert-barát Creative Commons License 2008.05.05 0 0 1680

Nagy fába vágtad a fejszédet a plátusszal! Nagyon bőtermő, jó fajta paradicsom, de csak igazi paradicsom szakértők boldogulnak vele. Féldeterminált fajta, nagy szakértelem kell a kaccazáshoz, mert 7 emelet után befejezi a hajtását. Addigra ki kell belőle nevelni egy másik hajtást.

Sok sikert!

Előzmény: Dencse (1678)
Dencse Creative Commons License 2008.05.05 0 0 1679
Az én kertecskémben csak néhány növény van, de a kedvencem a paradicsom! Viszont még sohasem kezeltem semmivel, ezért voltak évek, hogy sajnos mire beért volna, megbetegedett. Nem szeretnék sok vegyszert használni. Mi az amelyikkel mindenképpen kezelnem kell. Segíts kérlek!  Köszönöm válaszod.
Előzmény: Frint (1669)
Dencse Creative Commons License 2008.05.05 0 0 1678
Köszönöm! 7végén vettem több féle palántát és már el is ültettem. Az egyik a "plátusz", remélem jól írom. Majd ha beértek beszámolok...
Előzmény: ptp2 (1676)
libapék Creative Commons License 2008.04.26 0 0 1677
így nem értelmezhető az aránypár, mert a ha az terület egység, a 10 liter meg egy vedér. :-)

keress a cimkén olyat, hogy hány ml kell x literhez.
illetve ha nincs, akkor az ágyásod területével kell számolni.
Előzmény: ptp2 (1675)
ptp2 Creative Commons License 2008.04.25 0 0 1676
A Lugas paradicsom lehet a befutó. http://www.edenkert.hu/cikkek/konyhakert/helytakarekos-lugasparadicsom/
Előzmény: Dencse (1674)
ptp2 Creative Commons License 2008.04.25 0 0 1675
Segítséget szeretnék kérni, ha egy szerre az van írva hogy 4 l/ha akkor 10 liter vízhez hány milit kell tenni? Egészen pontosan a Stomp-ról van szó.
Dencse Creative Commons License 2008.04.25 0 0 1674
Bocsánat, annyi még, hogy paradicsom fa, azt hiszem vagy legalábbis valami futó.
Előzmény: CBNora (1365)
Dencse Creative Commons License 2008.04.25 0 0 1673
Gyermekkorom idézi  az a fajta paradicsom ( sajnos nem értek hozzá ) amelyik jellemzőit itt felsorolom: apróbb, ropogós, sötét piros a színe, belül sárgás-zöldes magok és az íze, na az mennyei! :-) Szóval ezt a fajtát keresem. Tudnátok segyteni? Köszönöm
Előzmény: CBNora (1365)
Levendula Creative Commons License 2008.04.25 0 0 1672
Szia Frint! Nincs véletlenül Nomoltod? Nevelek az erkélyemen 3 éve egy szép gesztenyefát, most már 15 levele van, nagyon szép, ha érdekel, berakom, de féltem az atkázómolytól. Esetleg tudsz segíteni?
Lev
Frint Creative Commons License 2008.04.16 0 0 1671
Szia Norbipapa, ha ilyen esős évünk lesz, felköthetjük a...permetezőt a hátunkra :) Jól olvasod, az első permetezést még a fóliasátorban követem el, aztán tényleg preventív védelem folyik ( akárcsak a meggyfák monília elleni védelme). A kis paradicsom bogyók megjelenésekor szabályosan lemosom a bokrot a vegyszerrel. Nekem az első 16 tő már több, mint egy hete kint van szabadban...persze ez kockáztatás a részemről, de hátha...Frint (izgalmas ritkaságok keltek ki a napokban ;) )
Előzmény: Norbipapa (1670)
Norbipapa Creative Commons License 2008.04.15 0 0 1670
helló!

tavaly fitoftóra pusztított az állományban, idén megelőzöm. Vettem Mikal gombaölőt, utánaolvastam Frint hozzászólásait, az alábbi következtetéseket vontam le:

1. kiültetés előtt 10 nappal bő lével permetezés
2. Május közepén kiültetés
3. kiültetés után 10 naponta permetezés

Jól csinálom így?
Paprikára is mehet a cucc?
Tavaly az nagyon levéltetves volt egy darabig, szóval kap Biosectet is.

üdv!
Frint Creative Commons License 2008.04.10 0 0 1669
Szívesen...vagy 8 évvel ezelőtt komoly paradicsomvész volt, és az egész utcában csak nekem volt paradicsomom, mert megmaradt az almafák permetezéséből 2 liternyi Dithane-os lé, és azzal lepermeteztem a paradicsomot ( aminek amúgy akkor kutya baja sem volt) rá pár napra tört ki a paradicsomvész - és csak nekem volt védett a növényem... nos ez egy tipikus történet, valami ilyenre gondolok mindig, amikor a növényvédelemről esik szó. Frint apó
Előzmény: libapék (1668)
libapék Creative Commons License 2008.04.10 0 0 1668
Köszi!
Előzmény: Frint (1667)
Frint Creative Commons License 2008.04.09 0 0 1667
Szia, ez szerintem hasznos lehet:
http://www.syngenta.hu/CMS/GetFile.php?tk=Documents___BinFile&id=77.

Ha visszaolvasol a topicban, többször is írtam a paradicsom preventív növényvédelméről. Frint
Előzmény: libapék (1666)
libapék Creative Commons License 2008.04.07 0 0 1666
sziasztok,

van valakinek permetezési menetrendje a parikhoz?
illetve mit javasoltok?

mikor? mivel?

a következő vegyszereim vannak, ezeket szeretném elhasználni :-)

Actara
Talstar
Dithane
Kasumin
Acrobat MZ
KTa Creative Commons License 2008.04.06 0 0 1665
Elég az a 18 fok, ha odasüt a nap, úgyis elég melegük lesz. Ha sok a meleg, könnyen megnyúlnak.
Én az idén már csak saját gyűjtésű paradicsomokat vetettem. Ill. az ökörszívet küldték. Másnak nincs is hely.
Előzmény: CBNora (1664)
CBNora Creative Commons License 2008.04.05 0 0 1664
Én magról vetettem régebben Manót. Nem voltak különösebben érzékenyek, elég sokat termettek is, de nekünk nem nagyon ízlett. Túl savanyúnak találtuk, főleg, mikor már kezdett tömegesen érni.
Nálunk a piros körte paradicsom bimbós. A paprikák picurkák, pedig fűtött szobában vannak. Igaz, hogy az a fűtés csak 18 fok.
Előzmény: KTa (1663)
KTa Creative Commons License 2008.04.05 0 0 1663
Tavaly vettem 3 db. manó palántát, gondoltam jó, ha lesz egy kis korai. Mit mondjak, alig termett pár szemet, aztán behoztam vele egy ronda gombabetegséget. Én nem kérek belőle többet. Saját palántát talán érdemes nevelni belőle.
Nálunk a palánták már úgy 15 centisek, de az ökörszív, az csak 5, mert később szereztem. A paprika viszont már lassan virágzik.
Előzmény: trofimov (1661)
Zitka Creative Commons License 2008.04.04 0 0 1662

Szerintem nem vagy még elkésve. Látod, az enyémek is alig bújtak még ki. Na bumm, legfeljebb nem lesz primőr paradicsomunk...  Nálam soha nem is volt. :-)))

Tavaly is ültettem manót, meg az idén is. Kis zömök bokrok lesznek, 3-4 cm-es jó kemény bogyókkal. Kellemesen savanykás az íze. Én 2 éve hallottam róla egy rádióriportban, hogy ez egy "méltatlanul elfeledett" jó magyar fajta.

Ellenállónak tűnt, mert tavaly a San Marzano, meg a Kecskeméti is filtoftórás lett (alulról barnultak a bogyók), és az ezektől nem túl messze lévő manóknak kutya baja se lett. :-)

Én az OBI-ban vettem, Garafarm által csomagolt magot.

Előzmény: trofimov (1661)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!