nem tudom. A menta elég magasra nő, és ha körülnövi a paradicsom leveleket, leárnyékolhatja, nem szellőzik a tő tőle. Ha abból indulok ki, hogy nálam a menta más növényekkel van vegyesen, és azoknak viszont semmi bajuk. Az aromája, illóolajtartalma akár védőleg is hathat. Nekem szokott lenni a paradicsomok közvetlen közelében körömvirág, bazsalikom, zeller, bab, és attól nem volt semmi baja. A zeller, és babrozsda sem bántotta a paradicsomot. (igaz a gazdanövényeket sem:). Próbáld ki.
Il Szerinted mit szól a paradicsom a menta társaságához? Már egy vödörrel kiszedtem, ott már nincs, ahová ültetném, de elég közel még van. De már eléggé unom a tépést-ásást. Tavaly észrevétlenül jól bekúszott a paprikák közé, aztán meg szépen megnőtt a fólában.
A kacsolásal tudod szabályozni, mennyire bokrosodjon el. Ha sok hajtást hagysz meg a bokor levegőtlen lesz, hamarabb kap gombafertőzést. Ez a fajta a tapasztalatom szerint, 1,5-1,7 m-ig nőtt. De tényleg jó ízű.
Korall: (én karózni szoktam ezt is, eléggé nagyra nő)
Közepes tenyészidejű (125-130 napos) szabadföldi termesztésre ajánlott. A legjobb ízű paradicsomfajta. Determinált növekedésű, erőteljes bokrot képez. Jól kötődő, kiváló termőképességű. Bogyói egy színből érnek, egyöntetűek, 120-130 g tömegűek, a szállítást jól bírják. Könnyen, jól szedhető bogyói kocsány-mentesen válnak le. Friss fogyasztásra és házikerti termesztésre javasolt. Verticilliumos és fuzáriumos tőhervadásnak
Forrás:ZKI
A determinált fajták között két nagy – és mindmáig kevéssé ismert – különbség van: 1. a főhajtás növekedése hányadik virágfürttel záródik – 2. két fürt között mennyi a levelek száma.
A tipikus determinált fajta esetében a 6. fürt zárja le a főhajtás növekedését, és két virágfürt között egy levél van. A determinált növekedési típus azonban nem egységes, ezen belül további 3 típus különböztethető meg (FARKAS, in BALÁZS, 1985). A gyakorlat által féldetermináltnak nevezett típus hajtásnövekedését a 8. vagy a 9. fürt zárja, a felső oldalhajtásoknak erős a tendenciájuk a főhajtás szerepének átvételére, és két fürt között 2–3 levél található.
Folytonos növekedésű: a főhajtás növekedése korlátlan, 2 virágfürt között rendesen 3, kedvezőtlen környezeti hatásokra esetleg 4–5 levél is képződik. A folyton növő növekedési alkat teszi lehetővé az üvegházban az ún. egész éves kultúrák létesítését (pl. Anglia) és a támrendszeres (pl. „gúlás”) paradicsom termesztését a házikertben.
Egyszer volt egy feketének mondott paradicsomom. Ez Black Russian volt, van több fajta fekete. Hát elég nagy csalódás volt a színe. Inkább zölddel kevert piros volt, mint fekete, nem is nagyon tudtam, mikor kell leszedni. Nem ültetem többet azt a fajtát, mert nagyon érzékeny volt a burgonyavészre, az első volt, ami tönkrement. Az íze nem volt rossz. De egy másik "fekete" fajta lehet, hogy egész másképp viselkedik. A termetéről nem nagyon lehet mondani semmit, ha pontosabban nem lehet tudni, milyen fajta. Azt figyeld meg, hány levél van két virágfürt között. Ha 3, folytonnövő és kacsozni kell, ha csak 1, determinált, és bokrosodhat. Karót mindenképpen érdemes tenni mellé.
Az idei év a második a konyhakertemben. Idén már tervszerűen ültettem, és saját paradicsompalántákat is neveltem. Van egy pár tő Lugas F1-em, egy pár tő Korall, és Zömök is. Azt már tudom, hogy a Lugast kacsolni kell, és jó magas támrúd kell neki, a Zömök pedig alacsony termetű bokros fajta lesz. A gondom a Korallal van. Ezt hogyan érdemes nevelni? Raktam mellé karókat, de nem tudom, hogy hagyjam-e bokrosodni, vagy kacsoni kell? Ráadásul kaptam egy tő fekete paradicsomot is, az ajándékozó csak ennyit tudott róla mondani:-(( Erről tudtok valamit mondani nekem? Tényleg fekete lesz? Mekkorára nő? És őt kell karózni, kacsolni? Köszi!
Atyaég! Nem is értem, hogy mit írtál! :-( Nem gondoltam, hogy ennyire bonyolult. Van valami szakirodalma? Azt hittem, hogy felkarózom és utána csak a betakarítás...
Ki tudna útbaigazítani, melyik évben volt szó a locsolási technkikákról? - különös tekintettel egy pillepalackos módszerre. Hátha jól jön majd a sivatagosodásban.
Nagy fába vágtad a fejszédet a plátusszal! Nagyon bőtermő, jó fajta paradicsom, de csak igazi paradicsom szakértők boldogulnak vele. Féldeterminált fajta, nagy szakértelem kell a kaccazáshoz, mert 7 emelet után befejezi a hajtását. Addigra ki kell belőle nevelni egy másik hajtást.
Az én kertecskémben csak néhány növény van, de a kedvencem a paradicsom! Viszont még sohasem kezeltem semmivel, ezért voltak évek, hogy sajnos mire beért volna, megbetegedett. Nem szeretnék sok vegyszert használni. Mi az amelyikkel mindenképpen kezelnem kell. Segíts kérlek! Köszönöm válaszod.
Gyermekkorom idézi az a fajta paradicsom ( sajnos nem értek hozzá ) amelyik jellemzőit itt felsorolom: apróbb, ropogós, sötét piros a színe, belül sárgás-zöldes magok és az íze, na az mennyei! :-) Szóval ezt a fajtát keresem. Tudnátok segyteni? Köszönöm
Szia Frint! Nincs véletlenül Nomoltod? Nevelek az erkélyemen 3 éve egy szép gesztenyefát, most már 15 levele van, nagyon szép, ha érdekel, berakom, de féltem az atkázómolytól. Esetleg tudsz segíteni? Lev
Szia Norbipapa, ha ilyen esős évünk lesz, felköthetjük a...permetezőt a hátunkra :) Jól olvasod, az első permetezést még a fóliasátorban követem el, aztán tényleg preventív védelem folyik ( akárcsak a meggyfák monília elleni védelme). A kis paradicsom bogyók megjelenésekor szabályosan lemosom a bokrot a vegyszerrel. Nekem az első 16 tő már több, mint egy hete kint van szabadban...persze ez kockáztatás a részemről, de hátha...Frint (izgalmas ritkaságok keltek ki a napokban ;) )
Szívesen...vagy 8 évvel ezelőtt komoly paradicsomvész volt, és az egész utcában csak nekem volt paradicsomom, mert megmaradt az almafák permetezéséből 2 liternyi Dithane-os lé, és azzal lepermeteztem a paradicsomot ( aminek amúgy akkor kutya baja sem volt) rá pár napra tört ki a paradicsomvész - és csak nekem volt védett a növényem... nos ez egy tipikus történet, valami ilyenre gondolok mindig, amikor a növényvédelemről esik szó. Frint apó
Elég az a 18 fok, ha odasüt a nap, úgyis elég melegük lesz. Ha sok a meleg, könnyen megnyúlnak. Én az idén már csak saját gyűjtésű paradicsomokat vetettem. Ill. az ökörszívet küldték. Másnak nincs is hely.
Én magról vetettem régebben Manót. Nem voltak különösebben érzékenyek, elég sokat termettek is, de nekünk nem nagyon ízlett. Túl savanyúnak találtuk, főleg, mikor már kezdett tömegesen érni. Nálunk a piros körte paradicsom bimbós. A paprikák picurkák, pedig fűtött szobában vannak. Igaz, hogy az a fűtés csak 18 fok.
Tavaly vettem 3 db. manó palántát, gondoltam jó, ha lesz egy kis korai. Mit mondjak, alig termett pár szemet, aztán behoztam vele egy ronda gombabetegséget. Én nem kérek belőle többet. Saját palántát talán érdemes nevelni belőle. Nálunk a palánták már úgy 15 centisek, de az ökörszív, az csak 5, mert később szereztem. A paprika viszont már lassan virágzik.
Szerintem nem vagy még elkésve. Látod, az enyémek is alig bújtak még ki. Na bumm, legfeljebb nem lesz primőr paradicsomunk... Nálam soha nem is volt. :-)))
Tavaly is ültettem manót, meg az idén is. Kis zömök bokrok lesznek, 3-4 cm-es jó kemény bogyókkal. Kellemesen savanykás az íze. Én 2 éve hallottam róla egy rádióriportban, hogy ez egy "méltatlanul elfeledett" jó magyar fajta.
Ellenállónak tűnt, mert tavaly a San Marzano, meg a Kecskeméti is filtoftórás lett (alulról barnultak a bogyók), és az ezektől nem túl messze lévő manóknak kutya baja se lett. :-)
Én az OBI-ban vettem, Garafarm által csomagolt magot.