Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem. A paradicsomunkon gyönyörűen megjelentek a gyümölcsök, aztán valami száradásféle megtámadta a bokrokat, "elszáradtak" a növények, a paradicsomok fekélyesek lettek, lehullanak és ez terjed végig az egymás mellett lévő bokrokra. Mi lehet ez? Mit lehet tenni? /Rendszeresen locsoljuk őket./
A kert másik végében is vannak bokrok és mintha ott is kezdené felütni a fejét ez a "betegség". Íme 2 kép a problémáról:
Idén ültettem először 3 db paradicsom palántát :). Szépen fejlődtek és jelenleg öklömnyi paradicsomok vannak rajta. A probléma, hogy a külsejük narancssárgás, mintha nem lenne megérve a belsejük gyakorlatilag túlérett. A bokor levelei mintha száradnának itt-ott, pedig megfelelő öntözést kap. Próbáltam utánanézni, hogy mi lehet a gond talán káliumhiányosnak tűnnek a leírások alapján. Eddig semmilyen tápanyagot nem alkalmaztam. Valaki ez alapján megmondaná, hogy mi lehet a gond, illetve milyen tápanyagot használjak hozzá, amit kistételben is lehet vásárolni? Előre is köszi.
Mi is már eszegetjük a Zuckertraubét, nagyon finom, nemcsak édes, de igen telt savas az íze. A bolti pari nyomába sem léphet. Ez cserépben van délkeleti erkélyen.
Sajnos a Berni Rózsa eddig még nem érlelt elég mintát, hogy értékelhető legyen.
Nálunk is hasonló, http://www.picamatic.com/view/542365_P1020711/ Június 29-i állapot, nyugi, még pár nap és kezd pirosodni :) Idén vetettem sárgadinnyét is már van rajta kisdinnye (szereti az Amistart ez is :) ) http://www.picamatic.com/view/531929_P1020712/
A tartós esőket általánosságban említettem, most nem várhatók. Még nem is permeteztem.
Én megvárom, míg leszáradnak, de nekünk nincs sok (pont azért, hogy ne kelljen a ronda leveleket nézni). Addigra eltakarják a szomszédok. Fölszedni csak akkor szoktam, ha már túl sűrű. Másik topikon valaki azt írta, hogy ha már elfeküdtek a levelek, le lehet vágni.
TARTÓS esök várhatók??? Hol lax te?:-))) Nóra látom arra nem jársz, de megmondanád, hogy a hagymás virágokat mikor lehet fölszedni/ levágni? Meg kell várni, míg telejesen elsárgul/fonnyad, vagy leeht kicsit elöbb? nagyon útban vannak...
Én pl. csak rézzel permetezek, megelőző jelleggel. Figyelem az időjárás jelentést, és ha tartós esők várhatók, akkor a paradicsom és a krumpli kap Cuproxátot, vagy más réztartalmú szert. Ha már megtámadta a gomba, a réz nem szünteti meg.
Rovarölőre nálunk a paradicsomnál még soha nem volt szükség. Azt a néhány krumplibogarat meg hernyót, ami előfordult rajta, leszedtem.
Il köszönöm szépen, majd ha egy hónap múlva jövök és kérdezem, hogy Il, hogy is volt az a paradicsomkacsozással, kérlek figyelmeztess!:-( Amúgy teljesen ijesztö ez a vegyszerarzenál, amit fölvonultattok. Én még semmivel se permeteztem. baj lesz ebböl? Alapjában véve nem is szoktam zöldségeket permetezni. Nyilván ennek következtében majd a teljes paradicsomtermést el is vitte valami titokzatos kór: a bogyók alján keletkezett valami nagy barna folt, ami késöbb beszáradt ugyan, de emiatt nagyon aprók es élvezhetetlenek lettek. Ki ismeri? Alapjában véve permetezünk akkor is, ha nem látszik semmilyen kóros elváltozás? Profilaktikusan? Az üvegházban is nagy bajok voltak az uborkával, padlizsánnal, paprikával tavaly. A leveleiken ilyen sárgás mintájú elszínezödés keletkezett, némelyik deformálódott is, de föleg a fejlödésben maradtak annyira vissza, hogy padlizsán és uborka egyáltalán nem, parika meg csak októberben termett. látom tiszta off lett ez; átviszem a zöldségesbe inkább.
Az apám féle megszedett magból származó paradicsom (számomra ismeretlen fajta) csúcstartója a tavalyi évből ez a példány amely 640 grammosra ért meg, remélem ebben az évben sikerül túlszárnyalni. http://img60.imageshack.us/img60/1302/1000048si3.jpg Tavaly nagyon megszerettem a paradicsomot, sok gondoskodást és odafigyelést igényelnek, de meghálálják a befektetett munkát :)
A tápozásra is vigyázni kell, ezt az oldalt szoktam nézni http://www.mkk.szie.hu/dep/kerteszet/ta/zoldseg/parad/index.htm - itt sok hasznos info van paradicsom témában, na meg ezt a fórumot is olvasgatom visszafelé amennyire időm engedi :)
Én korábban nagyban foglalkoztam paradicsom termesztéssel, megállapitásom, hogy rezet neki az a legbiztosabb gombaölő, a paradicsom nem olyan értékeny növény. Réz tartalmú gombaölőszer pedig rengeteg van a boltokban. A rezisztencia elkerülése végett én mindig váltogattam a szereket, kétszer nem fújtam le ugyanazzal.
Az uborkánál konkrétan megnevezi, "...kontakt hatású réz készítmény...". Szerintem az a paradicsomra is jó. Igen, valószínüleg a kiültetett palántáknak még nem jó a réz. A kiültetés utáni első szerként a Ridopmil-t említi. Innen-onnan kell összeszedni a szerekre vonatkozó információt. Pl. az uborka védelmét is a Ridomil-ra és az Amistar-ra építi. Itt írja, hogy a Ridomil felszívódó, de tartalmaz kontakt elemet is. A dísznövényeknél említi, hogy O,2%-os lével öntözni is lehet.