Keresés

Részletes keresés

RAMBO Creative Commons License 2007.02.26 0 0 1644
Ja, és a Nevikén sztem nem keverhető bordói lével. Igaz, réztartalmú permetezésnek nincs is sok értelme kora tavasszal, mert a phycomycetes-ek (a rajzóspórával szaporodó gombafélék) még nem rohamoznak.
Előzmény: Törölt nick (1638)
RAMBO Creative Commons License 2007.02.26 0 0 1643
Ez erősen függ a metszésmódtól és a támrendszertől. Adsz erről infót?
Előzmény: taormina1 (1636)
RAMBO Creative Commons License 2007.02.26 0 0 1642
Olajos sűrűségű okkersárga/barna cucc. Nehezebb vele permetezni, mint a Thiosollal, több fogy belőle, de jobban kötödik. Hatóanyagtartalma nem romlik el, a kötödése csökkenhet a lejárati idő után.
Előzmény: Törölt nick (1638)
Ferig Creative Commons License 2007.02.26 0 0 1641

Nehéz kérdést tettél fel, mert nálunk ilyesmi általában nem fordul elő, ha mégis, úgy azt a hajtást a virágzást követően ki szoktuk törni/metszeni, amelyiken nincs fürt.

 

Alapelv: Elegendő, de nem túlságosan nagy lombfelület kialakítása a kívánt mennyiségű és minőségű szőlőtermés kineveléséhez.

 

Vannak bizonyos "mérőszámok" irányelvként, de ez már termelési koncepció (mennyiség-minőség) kérdése is.

 

Pl. 1 fürtre eső levélszám: ~10-20 db, levélfelület (m2)/termés (kg): ~1,5;  

termésszám (db)/ vessző (db): ~2-4, stb.

 

Biztos vagyok benne, hogy ebben a kérdésben nem lesz köztünk egységes vélemény.

 

Előzmény: taormina1 (1636)
Ferig Creative Commons License 2007.02.25 0 0 1640
Ilyen gyümölcshiányos időszakban nem volt szép tőled, hogy felraktad ezt a képet. Csurog a nyálam, ennyi szép csemegeszőlő láttán.
Előzmény: Derekhegy (1639)
Derekhegy Creative Commons License 2007.02.25 0 0 1639
Oltványügyben aztán rájöttem, hogy még a városból sem kell kilépnem, mert hát itt van a Bakonyi család. Erről jut eszembe, hogy Bakonyi Karcsi bácsi mondta egy interjúban, hogy sok gyerekes családból származik és ha történt valami balesett, leesett valaki a fáról, akkor az anyukájuk nem azt kérdezte, hogy ki esett le, hanem, hogy hányan estek le. :))


Ezt egy őszi időpontra tervezem, de asszem nem ebben az évben. Több megfontolást igényel, s először kb 300 tőkével.
Ferig Creative Commons License 2007.02.25 0 0 1637
További félreértés elkerülendő, amit a nálunk szokásos gyakorlatról írtam, nem több, mint informálás arról, hogyan történik mindez mifelénk, semmiképpen nem összehasonlítás, vagy bírálat.
Előzmény: Zalancelot (1632)
taormina1 Creative Commons License 2007.02.25 0 0 1636
Sziasztok szőlő-guruk! Azt szeretném megérdeklődni, hogy nyári szőlőkarbantartásnál azokból a vesszőkből, amiken nincs termés, mennyit kell meghagyni, ill. mennyire illik őket megkurtítani?
lalá Creative Commons License 2007.02.25 0 0 1635
-Hűha, szupermiksz! (hihihi)
Előzmény: Zalancelot (1630)
lalá Creative Commons License 2007.02.25 0 0 1634
-Ez így van. Csak azt akartam jelezni, hogy nem is olyan egyszerű a küvé összeházasítása, ha az előírásokat maradéktalanul be akarjuk tartani.
Előzmény: Ferig (1628)
lalá Creative Commons License 2007.02.25 0 0 1633
-Há' persze. (megint hihi)
Előzmény: Ferig (1629)
Zalancelot Creative Commons License 2007.02.25 0 0 1632

Talán nem figyelmesen olvastad mit írtam.

Természetesen szakmai zsűri minősít, de emellett a termelőkből is összeáll egy társadalmi zsűri.

Érmekkel a szakmai stáb minősít, a társadalmi zsűri csak helyezéseket állapít meg,

melyik mintát tartja a legjobbnak, bár ők is ugyan olyan pontozó lapon bírálnak.

És amint írtam a laikusok ítélete sem szokott lényegesen eltérni a profikétól, sőt!!

Előzmény: Ferig (1631)
Ferig Creative Commons License 2007.02.25 0 0 1631
Nálunk a borbírálat a következő módon történik:

A mintákat egy héttel az eseményt megelőzően, a hegyközség erre megbízott emberei gyűjtik össze, az általuk hozott szabvány üvegekbe.
A mintát nem én veszem meg, hanem ők.
Mintát leadni csak abból a borból lehet, amelyikből legalább 50 liter van a mintavétel időpontjában.
A minták mindegyike kap egy sorszámot. Egy külön jegyzőkönyve természetesen dokumentálják a mintaadó nevét, a minta megnevezését és a származási helyét.
A mintákat független zsűri minősíti, ők nem helybeliek, hanem a megyében ismert borászok, egyetemi tanárok, járatos borminősítők. pl. tavaly volt egy-egy tag Szlovéniából és Horvátországból is.
Miután a zsűri nem helybeliekből áll, így a nevük alapján a borokat sem ismerhetik fel.
A mintákat a sorszámok alapján minősítik és azokat csak a minősítés után vetik össze a nevekkel.
A hegyközség bora természetesen csak helyben termelt bor lehet. Csalni nem nagyon lehet, de nem is érdemes.

Láthatóan büszke vagy a sikeredre (jogosan), de sokkal elegánsabb, igényesebb, ha az okleveleden nem "vegyes vörös", hanem Kékfrankos- Pino noir cuvée szerepel, mert ahhoz már hozzá lehet kötni a konkrét színt, ízt, zamatot, gyümölcsösséget és a saját igényességedet, de a "vegyes vörös"-ben ez elvész. Nálunk a borbírálat a következő módon történik:
Előzmény: Zalancelot (1630)
Zalancelot Creative Commons License 2007.02.25 0 0 1630

Borbírálatokon ahol nem olyan nagy a felhozatal, általában azért is a "vegyes" megnevezést szoktuk használni, hogy ne lehessen beazonosítani a mintát.

Nyilván a társadalmi zsűriben ülő gazdák a saját nedüjüket megismerik, de a többinek a fantázianévről nem kell feltétlenül tudnia kinek a mintáját kóstolja.

Ez mindenképp torzítaná az ítéletet. 

 

Egyébként érdekes, hogy a szakmai zsűri és a laikusok ítélete között általában alig van eltérés!!

 

DE nem véletlen, hogy a "vegyes" vörös boroknak nagy az ázsiója.

A profik, mármint a szakmai zsűri borászainak bevett szokása, hogy az aranyérmes vörös mintákból házasítanak egy super mixet, és utána jön az élvezkedés!!!

Előzmény: Ferig (1625)
Ferig Creative Commons License 2007.02.24 0 0 1629
Csak vicceltem, de szerintem Te érted a viccet. Néhány ilyen terméket azért felsorolhatnál.
Előzmény: lalá (1626)
Ferig Creative Commons License 2007.02.24 0 0 1628
cuvée: több szőlőfajta felhasználásával előállított bor (a fajták nevének feltüntetésével), vagy pezsgőgyártásra előkészített alapbor.

http://www.boregyetem.hu/index.php?action=cont&id=13

Lalá! Ez egy helyi borverseny (borminősítés). Az itt minősített borok legtöbbje nem kerül kereskedelmi forgalomba.
De, pl. ahová én hordom a boraimat minősítésre,ott is jónevű borászok, egyetemi tanárok minősítenek. Itt a cuvée elnevezés néhány kivételtől eltekintve általános. Még eddig senkinek sem jutott eszébe, hogy megkérdőjelezze, hogy valamelyik is nem felel meg cuvée előírásoknak.

De nézzük mit ír a bortörvény a cuvée-ről: (1997. évi CXXI. törvény
a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról)

"Több szőlőfajta felhasználásával készült minőségi vagy különleges minőségű bor, valamint védett eredetű bor esetében a szőlőfajták neve helyett feltüntethető a "küvé" vagy "cuvée" kifejezés. A küvé fajtaösszetételére vonatkozó adatokat (szőlőfajták megnevezése, %-os részaránya) a forgalomba hozatali engedélyhez csatolni kell. A fogyasztók tájékoztatása érdekében a küvét alkotó szőlőfajták nevét a címkén csökkenő részarányuk sorrendjében fel lehet tüntetni."
Előzmény: lalá (1627)
lalá Creative Commons License 2007.02.24 0 0 1627
-Vigyázzunk a küvé elnevezéssel, mert ha a bor nem teljesíti a küvé kategóriára vonatkozó, fajta, évjárat, minőségi kategória, termőhely szerinti előírásokat, nagyon hamar a vegyes fehérek, vagy vegyes vörsök között találhatja magát.
Előzmény: Ferig (1625)
lalá Creative Commons License 2007.02.24 0 0 1626
-Most hülyítesz? (hihihi)
Előzmény: Ferig (1621)
Ferig Creative Commons License 2007.02.24 0 0 1625
Remek! Először is GRATULÁLOK!!! Az oklevél letakart nevére frappánsan ráírhattad volna: ZALANCELOT.

De most jön a lebaltázás.
Zalancelot! Neked nem vegyes vörösborod van. Vegyes vörösbort Otellóból, Cormin-ból lehet csinálni, neked olyan nemes vörös borszőlőid vannak, ami nem lehet "vegyes vörös", hanem csak valamilyen cuvée ("küvé"), legalábbis ezen a topikon. Vannak itt nagytudású borszakértők (Cirfandlia, Rambo, lalá, ...), kikérjük a véleményüket minek is lehet elnevezni a borodat, persze ha elmondod miből van összeházasítva.



Előzmény: Zalancelot (1624)
Zalancelot Creative Commons License 2007.02.24 0 0 1624

Megvolt az otthoni bormustra.

Mutatkozott a felhozatalon, a tavalyi rendkívüli év.

Nagyon sok egészen kiváló nedüt hoztak a gazdák, sajnos egy kicsit kevesebb mintát, mint általában szokás, mert egy kis malőr miatt az időpontját egy nappal előre kellett hozni a meghírdetettnél, és néhányan így lemardtak, mert nem tudták már a mintáikat elküldeni időben.

A saját mintáimat jól lőttem be, azt hozták, ami úgy elvárható volt tőlük.

Ami különlegesség, ami eddig még nem volt, került egy nagyarany érmes minta is, (sajnos nem az enyém) természetesen a vörösborok  közt. A mi területünkön ez hagyomány, hogy mindíg a vörös borok vitézkednek, ezt a bírálók is mindíg megemlítik, hogy másutt inkább a fehérborok azok, amik miatt érdemes bírálatra menni, nálunk ez fordítva van.

 

 

 

 

 

 

 

Két hét mulva a munkahelyen is lesz egy bírálat, ada még elviszem őket, lévén a Bakonyi  Karcsi bá. lesz a zsüri elnök, az ő véleményére érdemes adni.

Ferig Creative Commons License 2007.02.24 0 0 1623
A fehérbort szinte mindig szoktam deríteni, általában a 2. fejtés után így február körül. A vörösbort (nekem Zweigeltem van) általában nem, csak akkor, ha valamilyen mellékízt érzek benne, de ilyen az utóbbi 5 évben még nem fordult elő.
Persze nálam csak családi méretekről van szó, vörös is, fehér is ~400 liter/év.
A vörös kezelésével kicsit bajba vagyok, mivel azon a színe miatt nem látszik az opálossága, zavarossága, így a vörösnél többnyire arra az ízre hagyatkozom, amit már elég jól ismerek.
Előzmény: Zalancelot (1622)
Zalancelot Creative Commons License 2007.02.24 0 0 1622

Ti általános borászati eljárásként valamennyi bort derítitek, vagy csak azokat, amiknek a tisztasággával, fényével nem vagytok elégedettek?

 

Mert felénk a kötött talaj okán a szőlők az átlagnál több savat termelnek, így a boroknak is, ha valami galiba nem történik, fejtés után kötelezően tisztáknak és fényeseknek illik lennie.

Ebből kifolyóan inkább csak az opálos, kellően meg nem tisztult borok esetén alkalmazzák a derítést.

 

Ferig Creative Commons License 2007.02.23 0 0 1621
Ez a bentonítot úgy hívják, tojásfehérje?
Előzmény: lalá (1620)
lalá Creative Commons License 2007.02.23 0 0 1620
-Vannak speciálisan vörösbor derítéséhez használatos bentonitok.
Előzmény: Ferig (1618)
lalá Creative Commons License 2007.02.23 0 0 1619
-Nem. Hiszen a derítőszereket felhasználásuk előtt vízben kell oldani, szuszpendálni. Pl a bentonitféleségeket 8-10-szeres vízben kell duzzasztani. (ez kb 10%) Vannak kivételek, mint pl a csersav. Ezt lehet derítéskor borban oldani, mert ezt nem a borhoz, hanem a zseletinhoz(fehérje tartalmú derítőszerhez) számoljuk. Zselatint, kazeint vízzel kell előkészíteni, mert ezek bor hatására azonnal kicsapódnak, tehát nem a hordóban, ahová szánjuk. A próbaderítésnek lehetőleg imitálni kell a pincei állapotokat. Ha a pincében 12°C-van, hiba a próbákat szobahőmérsékleten tartani.
Előzmény: szava23 (1617)
Ferig Creative Commons License 2007.02.23 0 0 1618
Mitől jó a bentonit a bor derítésére?

A bentonit fõleg montmorillonit agyagásványból álló kõzet (montmorillonit-tartalom > 50 %, egyéb ásványi összetevők: kvarc, plagioklász, kaolinit, illit, stb.) Általában Na-montmorillonitról van szó. A kőzet a nevét az USA-ban található Fort Benton helység után kapta, ahol a múlt század végén első ízben tárták fel.

A bentonit előnyös tulajdonságai, pl. a bor derítésére:
1. nagy duzzadó képessége(gyorsan felveszi a vizet)
2. kiváró ioncserélő képességgel rendelkezik
3. kiváló adszorpciós képessége van (A szerves vegyületeket leköti). Kiválóan alkalmas a fehérjék mustból, borból és más italokból történő eltávolítására.
4. tixotróp (kevergetésre folyékonnyá válik, majd magára hagyva kocsonyaszerűen megszilárdul és leülepszik, azaz a bor szakszerű fejtéskor az nem zavarosodik meg újra).

Én elsősorban fehérborok derítéséhez használom, vörösborra is próbáltam már, de a kipróbálást követően az a tapasztalatom, hogy tompítja a vörösbor színét. Vörösborban való alkalmazás előtt célszerű kis tételben (1 liter) kipróbálni.
szava23 Creative Commons License 2007.02.23 0 0 1617
A törzsoldat összeállitásánál is bort használnak az oldat alapjául?
Előzmény: lalá (1616)
lalá Creative Commons License 2007.02.22 0 0 1616
100g/literes bentonit>helyesen 100g/hektoliteres
Előzmény: lalá (1615)
lalá Creative Commons License 2007.02.22 0 0 1615
-A törzsoldat csak annyit jelent, hogy a derítőszerekből oldatot, szuszpenziót készítenek, főként ott ahol nagyobb sorozatokban végeznek próbadarítéseket (derítési próbákat), hogy a kis mennyiségekhez könnyebb legyen a bemérés. Így pl. bentoniféleségekből 5-10%-os, csersavból, zselatinból 1%-os "törzsoldatot" készítenek.
Így azután pl. a 100g/literes bentonit adagnak megfelel 10ml, 10%-os "törzsoldat".

Mert:100g/hl bentonit=>1g/liter bentonit.

Továbbá:100ml 10%-os szuszpenzióban van 10g bentonit, akkor
10ml 10%-os " " >1g "
Előzmény: Cirfandlia (1614)
Cirfandlia Creative Commons License 2007.02.22 0 0 1614

Hogyan mivel derítettél? mennyit tettél bele? Csak érzésre vagy volt próbaderítés, esetleg labor javasolt?

 

Kérdés mindekihez, (érzésem szerint lala Te talán tudhatod) a próbaderítéssel kapcsolatban:

 

- ugye javasolt az adott szerből (legyen ez a példánkban Na bentonit) azonos körülmények között többféle koncentráció kipróbálása 80-100-120 g/hl arányokkal. A vizsgálandó tételek értelemszerűen kis mennyiségek, gondolom palacknyi, vagy fél literes; na ehhez már gramm alatti mennyiség kellhet a derítőszerből; és igen kis pontatlanság is eléggé nagy eltérést adhat. (pl. fél literbe kellene 0,5g derítő, de egy tizednyi "csúszás" komony differenciát adna a hl-re vetített oprimális mennyiségben)

Szóval a kérdés ezzel kapcs. hogyan méri ki az ember a különböző próbaderítési egységeket, ill. hogyan duzzasztja; kerveri be a vizsgálandó mintákba? (itt. a kutatóban a laboros vmi törzsoldatokról beszélt de nem értettem. Vagy mennyivel jobb megoldás az; hogy a derítőszer mennyiségét fixen beállítom; 3 egyenlő részre osztom, és a deritendő bor arányait változtatom annak fényében, hogy 3 különböző derítési arányom legyen?)  Értető ez így? szóval hogyan megy a próbaderítési vizsgálat beállítása?

 

- másik, az eredmény értékelése; a túlderítésnek milyen jele van? Mert a kevesebb anyag az oké - opálos vagy nem teljesen tükrös marad; de a túlderített mintának milyen jele van? Áll. kóstolással meghatározható; de milyen íze lenne? miután a deritőszerek teljesen semleges anyagok...

Előzmény: RAMBO (1613)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!