-Szia! Csak győzzél szintetizálni. (hihi) A jó kondíciójú tőke nem hal bele egy két fürtbe. Én negyedik évben már 75%-os termést szüreteltem. -Lemosó permetezés, 3%-os bordói-lé és mert lisztharmatot is emlegettél kén.
Sziasztok! Kezdő kibic vagyok és inkább virágos-kertész, de van tíz tőke szőlőm (ne tessék vihogni). Szóval próbálom komolyan venni és tanulgatni, mit csináljak velük. Két éve ültettem őket és azt hallottam, idén már hagyhatom teremni. Múlt nyárom lemetszettem a virágokat, hogy a tőke erősödjék inkább. Permetezni is csak tessék-lássék próbálkoztam. Szerencsére egy új osztásban lakunk, sehol a közelben semmi gyümölcs, gondolom ez is lehet az oka, hogy az eltelt kér vegetációs időszakban nem igazán botlottunk kártevőkbe.
Tehát azt szeretném kérdezni, hagyhatok-e idén beérni fürtöt (Afuz Ali, Nero, Favorit van). És mivel kezdjem a gondozásukat? Lisztharmat már tavaly is kóstolgatott errefelé, bár nem volt vészes, de nem szívesen hagynám.
Ezzel kapcsolatban érdeklődnék: Van valami olyan általános tétel, hogy a túl erős vesszőkön a rügyek könnyebben elfagynak? Vagy nálam ez csak helyi sajátosság? Pl. olyasmire gondolok, hogy a nagyon erős hajtás növekedése később áll le, és már nem tud rendesen beérni.
És még azt se felejtsük el, hogy ha (más években) komolyabb fagykár van pl. csemegeszőlőben, akkor a hajtások zöme alvóból jön, és van a tőkén mondjuk 3 fürt. Akkor nem kell minden meddőt kitörni, mert legyengül a tőke.
-A meddő hajtásokat a zöldmunkák során mindíg kitöröm, hacsak... Hacsak nincs valami szándék vele. Pl.: termőalap pótlása, biztosítócsap meghagyás etc...
Ja, és a Nevikén sztem nem keverhető bordói lével. Igaz, réztartalmú permetezésnek nincs is sok értelme kora tavasszal, mert a phycomycetes-ek (a rajzóspórával szaporodó gombafélék) még nem rohamoznak.
Olajos sűrűségű okkersárga/barna cucc. Nehezebb vele permetezni, mint a Thiosollal, több fogy belőle, de jobban kötödik. Hatóanyagtartalma nem romlik el, a kötödése csökkenhet a lejárati idő után.
Nehéz kérdést tettél fel, mert nálunk ilyesmi általában nem fordul elő, ha mégis, úgy azt a hajtást a virágzást követően ki szoktuk törni/metszeni, amelyiken nincs fürt.
Alapelv: Elegendő, de nem túlságosan nagy lombfelület kialakítása a kívánt mennyiségű és minőségű szőlőtermés kineveléséhez.
Vannak bizonyos "mérőszámok" irányelvként, de ez már termelési koncepció (mennyiség-minőség) kérdése is.
Pl. 1 fürtre eső levélszám: ~10-20 db, levélfelület (m2)/termés (kg): ~1,5;
termésszám (db)/ vessző (db): ~2-4, stb.
Biztos vagyok benne, hogy ebben a kérdésben nem lesz köztünk egységes vélemény.
Oltványügyben aztán rájöttem, hogy még a városból sem kell kilépnem, mert hát itt van a Bakonyi család. Erről jut eszembe, hogy Bakonyi Karcsi bácsi mondta egy interjúban, hogy sok gyerekes családból származik és ha történt valami balesett, leesett valaki a fáról, akkor az anyukájuk nem azt kérdezte, hogy ki esett le, hanem, hogy hányan estek le. :))
Ezt egy őszi időpontra tervezem, de asszem nem ebben az évben. Több megfontolást igényel, s először kb 300 tőkével.
További félreértés elkerülendő, amit a nálunk szokásos gyakorlatról írtam, nem több, mint informálás arról, hogyan történik mindez mifelénk, semmiképpen nem összehasonlítás, vagy bírálat.
Sziasztok szőlő-guruk! Azt szeretném megérdeklődni, hogy nyári szőlőkarbantartásnál azokból a vesszőkből, amiken nincs termés, mennyit kell meghagyni, ill. mennyire illik őket megkurtítani?
A mintákat egy héttel az eseményt megelőzően, a hegyközség erre megbízott emberei gyűjtik össze, az általuk hozott szabvány üvegekbe. A mintát nem én veszem meg, hanem ők. Mintát leadni csak abból a borból lehet, amelyikből legalább 50 liter van a mintavétel időpontjában. A minták mindegyike kap egy sorszámot. Egy külön jegyzőkönyve természetesen dokumentálják a mintaadó nevét, a minta megnevezését és a származási helyét. A mintákat független zsűri minősíti, ők nem helybeliek, hanem a megyében ismert borászok, egyetemi tanárok, járatos borminősítők. pl. tavaly volt egy-egy tag Szlovéniából és Horvátországból is. Miután a zsűri nem helybeliekből áll, így a nevük alapján a borokat sem ismerhetik fel. A mintákat a sorszámok alapján minősítik és azokat csak a minősítés után vetik össze a nevekkel. A hegyközség bora természetesen csak helyben termelt bor lehet. Csalni nem nagyon lehet, de nem is érdemes.
Láthatóan büszke vagy a sikeredre (jogosan), de sokkal elegánsabb, igényesebb, ha az okleveleden nem "vegyes vörös", hanem Kékfrankos- Pino noir cuvée szerepel, mert ahhoz már hozzá lehet kötni a konkrét színt, ízt, zamatot, gyümölcsösséget és a saját igényességedet, de a "vegyes vörös"-ben ez elvész. Nálunk a borbírálat a következő módon történik:
Borbírálatokon ahol nem olyan nagy a felhozatal, általában azért is a "vegyes" megnevezést szoktuk használni, hogy ne lehessen beazonosítani a mintát.
Nyilván a társadalmi zsűriben ülő gazdák a saját nedüjüket megismerik, de a többinek a fantázianévről nem kell feltétlenül tudnia kinek a mintáját kóstolja.
Ez mindenképp torzítaná az ítéletet.
Egyébként érdekes, hogy a szakmai zsűri és a laikusok ítélete között általában alig van eltérés!!
DE nem véletlen, hogy a "vegyes" vörös boroknak nagy az ázsiója.
A profik, mármint a szakmai zsűri borászainak bevett szokása, hogy az aranyérmes vörös mintákból házasítanak egy super mixet, és utána jön az élvezkedés!!!
Lalá! Ez egy helyi borverseny (borminősítés). Az itt minősített borok legtöbbje nem kerül kereskedelmi forgalomba. De, pl. ahová én hordom a boraimat minősítésre,ott is jónevű borászok, egyetemi tanárok minősítenek. Itt a cuvée elnevezés néhány kivételtől eltekintve általános. Még eddig senkinek sem jutott eszébe, hogy megkérdőjelezze, hogy valamelyik is nem felel meg cuvée előírásoknak.
De nézzük mit ír a bortörvény a cuvée-ről: (1997. évi CXXI. törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról)
"Több szőlőfajta felhasználásával készült minőségi vagy különleges minőségű bor, valamint védett eredetű bor esetében a szőlőfajták neve helyett feltüntethető a "küvé" vagy "cuvée" kifejezés. A küvé fajtaösszetételére vonatkozó adatokat (szőlőfajták megnevezése, %-os részaránya) a forgalomba hozatali engedélyhez csatolni kell. A fogyasztók tájékoztatása érdekében a küvét alkotó szőlőfajták nevét a címkén csökkenő részarányuk sorrendjében fel lehet tüntetni."
-Vigyázzunk a küvé elnevezéssel, mert ha a bor nem teljesíti a küvé kategóriára vonatkozó, fajta, évjárat, minőségi kategória, termőhely szerinti előírásokat, nagyon hamar a vegyes fehérek, vagy vegyes vörsök között találhatja magát.
Remek! Először is GRATULÁLOK!!! Az oklevél letakart nevére frappánsan ráírhattad volna: ZALANCELOT.
De most jön a lebaltázás. Zalancelot! Neked nem vegyes vörösborod van. Vegyes vörösbort Otellóból, Cormin-ból lehet csinálni, neked olyan nemes vörös borszőlőid vannak, ami nem lehet "vegyes vörös", hanem csak valamilyen cuvée ("küvé"), legalábbis ezen a topikon. Vannak itt nagytudású borszakértők (Cirfandlia, Rambo, lalá, ...), kikérjük a véleményüket minek is lehet elnevezni a borodat, persze ha elmondod miből van összeházasítva.
Mutatkozott a felhozatalon, a tavalyi rendkívüli év.
Nagyon sok egészen kiváló nedüt hoztak a gazdák, sajnos egy kicsit kevesebb mintát, mint általában szokás, mert egy kis malőr miatt az időpontját egy nappal előre kellett hozni a meghírdetettnél, és néhányan így lemardtak, mert nem tudták már a mintáikat elküldeni időben.
A saját mintáimat jól lőttem be, azt hozták, ami úgy elvárható volt tőlük.
Ami különlegesség, ami eddig még nem volt, került egy nagyarany érmes minta is, (sajnos nem az enyém) természetesen a vörösborok közt. A mi területünkön ez hagyomány, hogy mindíg a vörös borok vitézkednek, ezt a bírálók is mindíg megemlítik, hogy másutt inkább a fehérborok azok, amik miatt érdemes bírálatra menni, nálunk ez fordítva van.
Két hét mulva a munkahelyen is lesz egy bírálat, ada még elviszem őket, lévén a Bakonyi Karcsi bá. lesz a zsüri elnök, az ő véleményére érdemes adni.
A fehérbort szinte mindig szoktam deríteni, általában a 2. fejtés után így február körül. A vörösbort (nekem Zweigeltem van) általában nem, csak akkor, ha valamilyen mellékízt érzek benne, de ilyen az utóbbi 5 évben még nem fordult elő. Persze nálam csak családi méretekről van szó, vörös is, fehér is ~400 liter/év. A vörös kezelésével kicsit bajba vagyok, mivel azon a színe miatt nem látszik az opálossága, zavarossága, így a vörösnél többnyire arra az ízre hagyatkozom, amit már elég jól ismerek.