Keresés

Részletes keresés

Ferig Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1653
Milyen fajta szőlőn tapasztaltad?
Előzmény: Flanell (1648)
lalá Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1652
-Szia! Csak győzzél szintetizálni. (hihi) A jó kondíciójú tőke nem hal bele egy két fürtbe. Én negyedik évben már 75%-os termést szüreteltem.
-Lemosó permetezés, 3%-os bordói-lé és mert lisztharmatot is emlegettél kén.
Előzmény: J. Kathryn (1651)
J. Kathryn Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1651

Sziasztok! Kezdő kibic vagyok és inkább virágos-kertész, de van tíz tőke szőlőm (ne tessék vihogni). Szóval próbálom komolyan venni és tanulgatni, mit csináljak velük. Két éve ültettem őket és azt hallottam, idén már hagyhatom teremni. Múlt nyárom lemetszettem a virágokat, hogy a tőke erősödjék inkább. Permetezni is csak tessék-lássék próbálkoztam. Szerencsére egy új osztásban lakunk, sehol a közelben semmi gyümölcs, gondolom ez is lehet az oka, hogy az eltelt kér vegetációs időszakban nem igazán botlottunk kártevőkbe.

Tehát azt szeretném kérdezni, hagyhatok-e idén beérni fürtöt (Afuz Ali, Nero, Favorit van). És mivel kezdjem a gondozásukat? Lisztharmat már tavaly is kóstolgatott errefelé, bár nem volt vészes, de nem szívesen hagynám.

Flanell Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1650
Igen, az is lehet.
Előzmény: Zalancelot (1649)
Zalancelot Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1649

Ilyet én nem tapasztaltam.

Az erős vesszőkön sem fagyérzékenyebbek a rügyek mint a középvastagkon.

Bár a saját metszési szokásaim szerint inkább, ha lehet a középvastagságuakat hagyom termőkaroknak,  mert sokkal könnyebben hajthatók oda, ahova kell.

Inkább fajta jellegzetesség lehet a fagyérzékenység.

Előzmény: Flanell (1648)
Flanell Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1648
Ezzel kapcsolatban érdeklődnék:
Van valami olyan általános tétel, hogy a túl erős vesszőkön a rügyek könnyebben elfagynak? Vagy nálam ez csak helyi sajátosság?
Pl. olyasmire gondolok, hogy a nagyon erős hajtás növekedése később áll le, és már nem tud rendesen beérni.
Előzmény: Flanell (1647)
Flanell Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1647
És még azt se felejtsük el, hogy ha (más években) komolyabb fagykár van pl. csemegeszőlőben, akkor a hajtások zöme alvóból jön, és van a tőkén mondjuk 3 fürt.
Akkor nem kell minden meddőt kitörni, mert legyengül a tőke.
Előzmény: taormina1 (1636)
lalá Creative Commons License 2007.02.26 0 0 1646
-A meddő hajtásokat a zöldmunkák során mindíg kitöröm, hacsak... Hacsak nincs valami szándék vele. Pl.: termőalap pótlása, biztosítócsap meghagyás etc...
Előzmény: taormina1 (1636)
Ferig Creative Commons License 2007.02.26 0 0 1645
NEVIKÉN: 7% Poliszulfid kén, 58% kozmetikai parafinolaj, valamint adjuváns és biológiai stabilizátor.
Előzmény: Törölt nick (1638)
RAMBO Creative Commons License 2007.02.26 0 0 1644
Ja, és a Nevikén sztem nem keverhető bordói lével. Igaz, réztartalmú permetezésnek nincs is sok értelme kora tavasszal, mert a phycomycetes-ek (a rajzóspórával szaporodó gombafélék) még nem rohamoznak.
Előzmény: Törölt nick (1638)
RAMBO Creative Commons License 2007.02.26 0 0 1643
Ez erősen függ a metszésmódtól és a támrendszertől. Adsz erről infót?
Előzmény: taormina1 (1636)
RAMBO Creative Commons License 2007.02.26 0 0 1642
Olajos sűrűségű okkersárga/barna cucc. Nehezebb vele permetezni, mint a Thiosollal, több fogy belőle, de jobban kötödik. Hatóanyagtartalma nem romlik el, a kötödése csökkenhet a lejárati idő után.
Előzmény: Törölt nick (1638)
Ferig Creative Commons License 2007.02.26 0 0 1641

Nehéz kérdést tettél fel, mert nálunk ilyesmi általában nem fordul elő, ha mégis, úgy azt a hajtást a virágzást követően ki szoktuk törni/metszeni, amelyiken nincs fürt.

 

Alapelv: Elegendő, de nem túlságosan nagy lombfelület kialakítása a kívánt mennyiségű és minőségű szőlőtermés kineveléséhez.

 

Vannak bizonyos "mérőszámok" irányelvként, de ez már termelési koncepció (mennyiség-minőség) kérdése is.

 

Pl. 1 fürtre eső levélszám: ~10-20 db, levélfelület (m2)/termés (kg): ~1,5;  

termésszám (db)/ vessző (db): ~2-4, stb.

 

Biztos vagyok benne, hogy ebben a kérdésben nem lesz köztünk egységes vélemény.

 

Előzmény: taormina1 (1636)
Ferig Creative Commons License 2007.02.25 0 0 1640
Ilyen gyümölcshiányos időszakban nem volt szép tőled, hogy felraktad ezt a képet. Csurog a nyálam, ennyi szép csemegeszőlő láttán.
Előzmény: Derekhegy (1639)
Derekhegy Creative Commons License 2007.02.25 0 0 1639
Oltványügyben aztán rájöttem, hogy még a városból sem kell kilépnem, mert hát itt van a Bakonyi család. Erről jut eszembe, hogy Bakonyi Karcsi bácsi mondta egy interjúban, hogy sok gyerekes családból származik és ha történt valami balesett, leesett valaki a fáról, akkor az anyukájuk nem azt kérdezte, hogy ki esett le, hanem, hogy hányan estek le. :))


Ezt egy őszi időpontra tervezem, de asszem nem ebben az évben. Több megfontolást igényel, s először kb 300 tőkével.
Ferig Creative Commons License 2007.02.25 0 0 1637
További félreértés elkerülendő, amit a nálunk szokásos gyakorlatról írtam, nem több, mint informálás arról, hogyan történik mindez mifelénk, semmiképpen nem összehasonlítás, vagy bírálat.
Előzmény: Zalancelot (1632)
taormina1 Creative Commons License 2007.02.25 0 0 1636
Sziasztok szőlő-guruk! Azt szeretném megérdeklődni, hogy nyári szőlőkarbantartásnál azokból a vesszőkből, amiken nincs termés, mennyit kell meghagyni, ill. mennyire illik őket megkurtítani?
lalá Creative Commons License 2007.02.25 0 0 1635
-Hűha, szupermiksz! (hihihi)
Előzmény: Zalancelot (1630)
lalá Creative Commons License 2007.02.25 0 0 1634
-Ez így van. Csak azt akartam jelezni, hogy nem is olyan egyszerű a küvé összeházasítása, ha az előírásokat maradéktalanul be akarjuk tartani.
Előzmény: Ferig (1628)
lalá Creative Commons License 2007.02.25 0 0 1633
-Há' persze. (megint hihi)
Előzmény: Ferig (1629)
Zalancelot Creative Commons License 2007.02.25 0 0 1632

Talán nem figyelmesen olvastad mit írtam.

Természetesen szakmai zsűri minősít, de emellett a termelőkből is összeáll egy társadalmi zsűri.

Érmekkel a szakmai stáb minősít, a társadalmi zsűri csak helyezéseket állapít meg,

melyik mintát tartja a legjobbnak, bár ők is ugyan olyan pontozó lapon bírálnak.

És amint írtam a laikusok ítélete sem szokott lényegesen eltérni a profikétól, sőt!!

Előzmény: Ferig (1631)
Ferig Creative Commons License 2007.02.25 0 0 1631
Nálunk a borbírálat a következő módon történik:

A mintákat egy héttel az eseményt megelőzően, a hegyközség erre megbízott emberei gyűjtik össze, az általuk hozott szabvány üvegekbe.
A mintát nem én veszem meg, hanem ők.
Mintát leadni csak abból a borból lehet, amelyikből legalább 50 liter van a mintavétel időpontjában.
A minták mindegyike kap egy sorszámot. Egy külön jegyzőkönyve természetesen dokumentálják a mintaadó nevét, a minta megnevezését és a származási helyét.
A mintákat független zsűri minősíti, ők nem helybeliek, hanem a megyében ismert borászok, egyetemi tanárok, járatos borminősítők. pl. tavaly volt egy-egy tag Szlovéniából és Horvátországból is.
Miután a zsűri nem helybeliekből áll, így a nevük alapján a borokat sem ismerhetik fel.
A mintákat a sorszámok alapján minősítik és azokat csak a minősítés után vetik össze a nevekkel.
A hegyközség bora természetesen csak helyben termelt bor lehet. Csalni nem nagyon lehet, de nem is érdemes.

Láthatóan büszke vagy a sikeredre (jogosan), de sokkal elegánsabb, igényesebb, ha az okleveleden nem "vegyes vörös", hanem Kékfrankos- Pino noir cuvée szerepel, mert ahhoz már hozzá lehet kötni a konkrét színt, ízt, zamatot, gyümölcsösséget és a saját igényességedet, de a "vegyes vörös"-ben ez elvész. Nálunk a borbírálat a következő módon történik:
Előzmény: Zalancelot (1630)
Zalancelot Creative Commons License 2007.02.25 0 0 1630

Borbírálatokon ahol nem olyan nagy a felhozatal, általában azért is a "vegyes" megnevezést szoktuk használni, hogy ne lehessen beazonosítani a mintát.

Nyilván a társadalmi zsűriben ülő gazdák a saját nedüjüket megismerik, de a többinek a fantázianévről nem kell feltétlenül tudnia kinek a mintáját kóstolja.

Ez mindenképp torzítaná az ítéletet. 

 

Egyébként érdekes, hogy a szakmai zsűri és a laikusok ítélete között általában alig van eltérés!!

 

DE nem véletlen, hogy a "vegyes" vörös boroknak nagy az ázsiója.

A profik, mármint a szakmai zsűri borászainak bevett szokása, hogy az aranyérmes vörös mintákból házasítanak egy super mixet, és utána jön az élvezkedés!!!

Előzmény: Ferig (1625)
Ferig Creative Commons License 2007.02.24 0 0 1629
Csak vicceltem, de szerintem Te érted a viccet. Néhány ilyen terméket azért felsorolhatnál.
Előzmény: lalá (1626)
Ferig Creative Commons License 2007.02.24 0 0 1628
cuvée: több szőlőfajta felhasználásával előállított bor (a fajták nevének feltüntetésével), vagy pezsgőgyártásra előkészített alapbor.

http://www.boregyetem.hu/index.php?action=cont&id=13

Lalá! Ez egy helyi borverseny (borminősítés). Az itt minősített borok legtöbbje nem kerül kereskedelmi forgalomba.
De, pl. ahová én hordom a boraimat minősítésre,ott is jónevű borászok, egyetemi tanárok minősítenek. Itt a cuvée elnevezés néhány kivételtől eltekintve általános. Még eddig senkinek sem jutott eszébe, hogy megkérdőjelezze, hogy valamelyik is nem felel meg cuvée előírásoknak.

De nézzük mit ír a bortörvény a cuvée-ről: (1997. évi CXXI. törvény
a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról)

"Több szőlőfajta felhasználásával készült minőségi vagy különleges minőségű bor, valamint védett eredetű bor esetében a szőlőfajták neve helyett feltüntethető a "küvé" vagy "cuvée" kifejezés. A küvé fajtaösszetételére vonatkozó adatokat (szőlőfajták megnevezése, %-os részaránya) a forgalomba hozatali engedélyhez csatolni kell. A fogyasztók tájékoztatása érdekében a küvét alkotó szőlőfajták nevét a címkén csökkenő részarányuk sorrendjében fel lehet tüntetni."
Előzmény: lalá (1627)
lalá Creative Commons License 2007.02.24 0 0 1627
-Vigyázzunk a küvé elnevezéssel, mert ha a bor nem teljesíti a küvé kategóriára vonatkozó, fajta, évjárat, minőségi kategória, termőhely szerinti előírásokat, nagyon hamar a vegyes fehérek, vagy vegyes vörsök között találhatja magát.
Előzmény: Ferig (1625)
lalá Creative Commons License 2007.02.24 0 0 1626
-Most hülyítesz? (hihihi)
Előzmény: Ferig (1621)
Ferig Creative Commons License 2007.02.24 0 0 1625
Remek! Először is GRATULÁLOK!!! Az oklevél letakart nevére frappánsan ráírhattad volna: ZALANCELOT.

De most jön a lebaltázás.
Zalancelot! Neked nem vegyes vörösborod van. Vegyes vörösbort Otellóból, Cormin-ból lehet csinálni, neked olyan nemes vörös borszőlőid vannak, ami nem lehet "vegyes vörös", hanem csak valamilyen cuvée ("küvé"), legalábbis ezen a topikon. Vannak itt nagytudású borszakértők (Cirfandlia, Rambo, lalá, ...), kikérjük a véleményüket minek is lehet elnevezni a borodat, persze ha elmondod miből van összeházasítva.



Előzmény: Zalancelot (1624)
Zalancelot Creative Commons License 2007.02.24 0 0 1624

Megvolt az otthoni bormustra.

Mutatkozott a felhozatalon, a tavalyi rendkívüli év.

Nagyon sok egészen kiváló nedüt hoztak a gazdák, sajnos egy kicsit kevesebb mintát, mint általában szokás, mert egy kis malőr miatt az időpontját egy nappal előre kellett hozni a meghírdetettnél, és néhányan így lemardtak, mert nem tudták már a mintáikat elküldeni időben.

A saját mintáimat jól lőttem be, azt hozták, ami úgy elvárható volt tőlük.

Ami különlegesség, ami eddig még nem volt, került egy nagyarany érmes minta is, (sajnos nem az enyém) természetesen a vörösborok  közt. A mi területünkön ez hagyomány, hogy mindíg a vörös borok vitézkednek, ezt a bírálók is mindíg megemlítik, hogy másutt inkább a fehérborok azok, amik miatt érdemes bírálatra menni, nálunk ez fordítva van.

 

 

 

 

 

 

 

Két hét mulva a munkahelyen is lesz egy bírálat, ada még elviszem őket, lévén a Bakonyi  Karcsi bá. lesz a zsüri elnök, az ő véleményére érdemes adni.

Ferig Creative Commons License 2007.02.24 0 0 1623
A fehérbort szinte mindig szoktam deríteni, általában a 2. fejtés után így február körül. A vörösbort (nekem Zweigeltem van) általában nem, csak akkor, ha valamilyen mellékízt érzek benne, de ilyen az utóbbi 5 évben még nem fordult elő.
Persze nálam csak családi méretekről van szó, vörös is, fehér is ~400 liter/év.
A vörös kezelésével kicsit bajba vagyok, mivel azon a színe miatt nem látszik az opálossága, zavarossága, így a vörösnél többnyire arra az ízre hagyatkozom, amit már elég jól ismerek.
Előzmény: Zalancelot (1622)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!