Keresés

Részletes keresés

ptp2 Creative Commons License 2008.07.01 0 0 1726
Nálunk is hasonló, http://www.picamatic.com/view/542365_P1020711/ Június 29-i állapot, nyugi, még pár nap és kezd pirosodni :) Idén vetettem sárgadinnyét is már van rajta kisdinnye (szereti az Amistart ez is :) ) http://www.picamatic.com/view/531929_P1020712/
F.Szilvi Creative Commons License 2008.06.30 0 0 1725
Hát....eltart még egy ideig, viszont, ha egyszer beindul....győzzük majd  csak enni..:-))
Előzmény: libapék (1724)
libapék Creative Commons License 2008.06.30 0 0 1724
Na, körülbelül itt járok én is.
Mikor fog már pirosodni?
Előzmény: F.Szilvi (1723)
F.Szilvi Creative Commons License 2008.06.30 0 0 1723

Mai állapot....

leordec Creative Commons License 2008.06.30 0 0 1722
szereztem palántát, már terem, ha ebből lehet magot kinyerni, adok szívesen
Előzmény: covycovy (1368)
Anzika Creative Commons License 2008.05.23 0 0 1721
Frint 680-as hozzászólásában megkapod a választ.
Előzmény: taormina1 (1716)
libapék Creative Commons License 2008.05.23 0 0 1720
az általad említett kórképet a Ca hiány kapcsán láttam a neten.
CBNora Creative Commons License 2008.05.23 0 0 1719

A tartós esőket általánosságban említettem, most nem várhatók. Még nem is permeteztem.

Én megvárom, míg leszáradnak, de nekünk nincs sok (pont azért, hogy ne kelljen a ronda leveleket nézni). Addigra eltakarják a szomszédok. Fölszedni csak akkor szoktam, ha már túl sűrű. Másik topikon valaki azt írta, hogy ha már elfeküdtek a levelek, le lehet vágni.

Előzmény: taormina1 (1718)
taormina1 Creative Commons License 2008.05.23 0 0 1718
TARTÓS esök várhatók???
Hol lax te?:-)))
Nóra látom arra nem jársz, de megmondanád, hogy a hagymás virágokat mikor lehet fölszedni/ levágni? Meg kell várni, míg telejesen elsárgul/fonnyad, vagy leeht kicsit elöbb? nagyon útban vannak...
Előzmény: CBNora (1717)
CBNora Creative Commons License 2008.05.23 0 0 1717

Én pl. csak rézzel permetezek, megelőző jelleggel. Figyelem az időjárás jelentést, és ha tartós esők várhatók, akkor a paradicsom és a krumpli kap Cuproxátot, vagy más réztartalmú szert. Ha már megtámadta a gomba, a réz nem szünteti meg.

Rovarölőre nálunk a paradicsomnál még soha nem volt szükség. Azt a néhány krumplibogarat meg hernyót, ami előfordult rajta, leszedtem.

taormina1 Creative Commons License 2008.05.23 0 0 1716
Il köszönöm szépen, majd ha egy hónap múlva jövök és kérdezem, hogy Il, hogy is volt az a paradicsomkacsozással, kérlek figyelmeztess!:-(
Amúgy teljesen ijesztö ez a vegyszerarzenál, amit fölvonultattok.
Én még semmivel se permeteztem. baj lesz ebböl?
Alapjában véve nem is szoktam zöldségeket permetezni. Nyilván ennek következtében majd a teljes paradicsomtermést el is vitte valami titokzatos kór: a bogyók alján keletkezett valami nagy barna folt, ami késöbb beszáradt ugyan, de emiatt nagyon aprók es élvezhetetlenek lettek. Ki ismeri?
Alapjában véve permetezünk akkor is, ha nem látszik semmilyen kóros elváltozás? Profilaktikusan?
Az üvegházban is nagy bajok voltak az uborkával, padlizsánnal, paprikával tavaly. A leveleiken ilyen sárgás mintájú elszínezödés keletkezett, némelyik deformálódott is, de föleg a fejlödésben maradtak annyira vissza, hogy padlizsán és uborka egyáltalán nem, parika meg csak októberben termett.
látom tiszta off lett ez; átviszem a zöldségesbe inkább.
ptp2 Creative Commons License 2008.05.23 0 0 1715
Az apám féle megszedett magból származó paradicsom (számomra ismeretlen fajta) csúcstartója a tavalyi évből ez a példány amely 640 grammosra ért meg, remélem ebben az évben sikerül túlszárnyalni. http://img60.imageshack.us/img60/1302/1000048si3.jpg Tavaly nagyon megszerettem a paradicsomot, sok gondoskodást és odafigyelést igényelnek, de meghálálják a befektetett munkát :)
ptp2 Creative Commons License 2008.05.22 0 0 1714
A tápozásra is vigyázni kell, ezt az oldalt szoktam nézni http://www.mkk.szie.hu/dep/kerteszet/ta/zoldseg/parad/index.htm - itt sok hasznos info van paradicsom témában, na meg ezt a fórumot is olvasgatom visszafelé amennyire időm engedi :)
libapék Creative Commons License 2008.05.22 0 0 1713
Illetve COMPO granulátum volt :
5-9-14+4CaO+2MgO+ME
Előzmény: libapék (1712)
libapék Creative Commons License 2008.05.22 0 0 1712
szia,

adtam osmocotot a foldjébe gazdagon, aztán tömködtem bele a földbe rovarölő rudacskából rendesen, ami 10-10-30-as.
Aztán egy-két wuxal-os öntözést is.

MOst szerencsére átmosta az eső a cserepet, meg én is átmostam desztvízzel.

Úgy tűnik, a most jövő levelek épek....
szurkolok, mert nagy reményt fűzök hozzá :-)
(Berner rose)
Előzmény: ptp2 (1709)
wieder Creative Commons License 2008.05.22 0 0 1711
Én korábban nagyban foglalkoztam paradicsom termesztéssel, megállapitásom, hogy rezet neki az a legbiztosabb gombaölő, a paradicsom nem olyan értékeny növény. Réz tartalmú gombaölőszer pedig rengeteg van a boltokban. A rezisztencia elkerülése végett én mindig váltogattam a szereket, kétszer nem fújtam le ugyanazzal.
Előzmény: ptp2 (1708)
Szalkó Creative Commons License 2008.05.22 0 0 1710
Az uborkánál konkrétan megnevezi, "...kontakt hatású réz készítmény...". Szerintem az a paradicsomra is jó.
Igen, valószínüleg a kiültetett palántáknak még nem jó a réz. A kiültetés utáni első szerként a Ridopmil-t említi.
Innen-onnan kell összeszedni a szerekre vonatkozó információt. Pl. az uborka védelmét is a Ridomil-ra és az Amistar-ra építi. Itt írja, hogy a Ridomil felszívódó, de tartalmaz kontakt elemet is. A dísznövényeknél említi, hogy O,2%-os lével öntözni is lehet.
Előzmény: ptp2 (1708)
ptp2 Creative Commons License 2008.05.21 0 0 1709
Milyen tápot adtál neki? Mitől sokkoltak be? Én eddig NPK-t (1:1:1) adtam nekik egyszer kiültetés után vízben feloldva be- és rálocsolva, és ma kaptak egy kálcium nitrát adagot. Remélem rendbe jönnek!
Előzmény: libapék (1706)
ptp2 Creative Commons License 2008.05.21 0 0 1708
Szia! Érdekes hogy azt írja valamilyen kontakt szerrel, odaírhattak volna egy nevet, mert pl. eddig Orthocidot használtam az első hetekben tavaly is, de abból megvettem a boltban az utolsó 8 kistasakot 2 hete (fél kilós már nem is volt), talán idén még elég lesz. Rézzel pl. Championnal eddig még nem akartam kezelni, mert még kis zsenge palánták voltak és most meg virágoznak ezért nem nagyon mertem rátenni a rezet, nehogy megperzselje, majd ha kialakulnak a bogyók. Addig ma megpermeteztem egy kis Amistarral. Legközelebb is ezt fogok adni neki ahogy te is írtad blokkban. Nekem egyébként kb. 40 tő paradicsom és úgy 50 tő paprika van. Megjelentek már az első kispaprikák a Sobor fajtán, illetve az Albaregián is van már 1-2, a paradicsom viszont még csak virágzásban van. A Lugasnál lehet használni fogok az uborkához használatos növényhálót, azt szépen be tudja majd futni.
Előzmény: Szalkó (1707)
Szalkó Creative Commons License 2008.05.21 0 0 1707
Szia!
Mi is szeretjük a paradicsomot, de a paradicsomvész mindig idő előtt elrontotta a paradicsom élvezetet.
Idén elhatároztam, hogy permetezni fogok.
Hozzájutottam a syngenta Zöldség technológiai füzetéhez, és az abban leírtakat követem, mert amúgy semilyen tapasztalatom nincs.
Ebben azt írja a paradicsomról:
A kiültetés után Ridomillal 8-10 naponként, a virágzás kezdetétől 8-12 naponként 2 Amistar kezelés. Ezután 2 alkalommal váltsunk kontakt szerre, majd szükség esetén zárjuk a védelmet ismét 1-2 Amistar permetezéssel.
Általános szabály, hogy az Amistar-ral mindig 2-2 kezelésből álló blokkban védekezzünk.

Előzmény: ptp2 (1705)
libapék Creative Commons License 2008.05.20 0 0 1706
Én acrobat és kasumin koktéllal permetezem őket.
Rovarölőt csak akkor fogok kitenni, ha lesz rovar ténylegesen. (az Acrobat kontakt is és felszívódó is.)

(Viszont ésn sajnos túltápoztam őket (cserepesek), a levelek ökölbeszorulnak mostanában...)
Előzmény: ptp2 (1705)
ptp2 Creative Commons License 2008.05.19 0 0 1705
Sziaztok! Én tavaly foglalkoztam először paradicsommal, idén 4 fajtát termesztek: Lugas F1, Mobil, egy -a piaci palántaárus szerint- holland törpe nevű féldeterminált és egy folytontermő paradicsommal amely megnő 2 méter+ , de a termései jóval nagyobbak mint a Lugasé, ennek a magját apám meg szokta szedni és tőle van a palánta is, idén eddig még csak 1x permeteztem kiültetés után 10 nappal Orthociddal és Actarával. Most már újra kellene kezelni valamivel eltelt a permetezés óta 2 hét és esett tegnap is ma is, a gombás fertőzések nehogy elkezdődjenek. Holnap tervezem megpermetezni őkelméket Amistarral. Szerintetek érdemes e mellé valamilyen kontakt szert használni vagy elegendő az Amistar? Azt tudom hogy baktérium ellen nem véd, azt nem tudja megelőzni sem. Azt olvastam valahol hogy kezdjük 2x kontakt szerrel utána 2x Amistar aztán megint kontakt vagy réz. Ti hogy szoktátok?
il1321 Creative Commons License 2008.05.18 0 0 1704
Én is, de ezt jelenti a szakirodalom szerint a paradicsom esetén, a kérdés erre irányult, én meg nem akartam össze kavarni. Eddig:)))
Előzmény: Zitka (1703)
Zitka Creative Commons License 2008.05.18 0 0 1703
Érdekes, én a kacsolást kifejezetten szőlőnél ismertem, paradicsomnál hónaljazásnak ismertem. :-9
Előzmény: il1321 (1702)
il1321 Creative Commons License 2008.05.18 0 0 1702

A kacsozás a hajtatott és a támrendszer mellett nevelt paradicsom ápolási munkája. Célja a gyengén determinált és folyamatos növekedésű fajták növekedésének szabályozása. E növényeket többnyire egyszárasra nevelik, ehhez a levelek hónaljában keletkező hajtásokat el kell távolítani. Az eltávolítás időpontja függ az oldalhajtás méretétől, s akkor a legmegfelelőbb, ha az 4–5 cm hosszú. (én kb 2 cm körül szoktam, ezekből fejlődne új szár.) A korai eltávolítás elősegíti az újraképződést, a kései pedig növeli a sebfelületet.

A tetejezés célja már az érés gyorsítása és a tenyészidő végének meghatározása. A hajtatott paradicsomon alkalmazott eljárás. A növényeket olyan magasságba kell visszavágni, hogy a tetejezés alatt lévő fürt még beérjen a tervezett időre. A tervezett idő legtöbbször a szabadföldi paradicsom tömeges piacra kerülési időpontjával azonos. Alkalmazható még az őszi hajtatásban is.

A levelezés érést gyorsító eljárás. Hajtatásban a paradicsomon és uborkán alkalmazzák elterjedten. Az öreg, már világosodó színű leveleket fokozatosan eltávolítják. Ez egyszerűsíti a növényvédelmet is, mert megszűnnek a kártevők, de főleg a betegségek számára kedvező körülmények.

Forrás:

http://www.hik.hu/tankonyvtar/site/books/b57/ch08s07s02s02.html

Előzmény: taormina1 (1700)
il1321 Creative Commons License 2008.05.18 0 0 1701
A 1686- os Hsz-ben volt szó róla a növésről, a kacsozásról hozok mindjárt képet.
Előzmény: taormina1 (1700)
taormina1 Creative Commons License 2008.05.18 0 0 1700
Ne haragudj, tudom, hogy javithatatlan vagyok, de ismeteljük át mégegyszer, hogy mi az a kacsozás meg hajtásválogatás? Mi az, hogy folytonnövö? Nem minden növény "folyton nö"?
Előzmény: il1321 (1695)
CBNora Creative Commons License 2008.05.18 0 0 1699
Az az igazság, hogy nem tudom, mit árulnak a piacon, mindig magról nevelem. A legtöbbnek a nevét nem tudom, kapott bogyóból mostuk ki a magokat. A folytonnövők mind teremnek őszig, ha valami betegség el nem viszi. Annyit meg biztos tudnak mondani a piacon, hogy folytonnövő-e, vagy sem.
Fal mellett a burgonyavész nem nagyon bántja, inkább atkákra lehet számítani. De a mienk a fagyokig termett.
Arra azért számíts, hogy ősszel már csak székről fogod elérni a tetejét. Oda kell kötözni a rácshoz. Uborkaháló is jó erre a célra.
Balkonparadicsomunk is van cserépben. A férjemnek nagyon ízlik, nekem kevésbé. Tavaly atkák tették tönkre, meg eddig mindig elhanyagoltam, mikor kezdtek érni a nagyok, így eddig soha tartott ki a fagyokig. Nem túl kiadós. Azt is úgy kaptam, úgyhogy a fajta nevét nem tudom.
Előzmény: filippaa (1697)
filippaa Creative Commons License 2008.05.18 0 0 1698

Szia,

köszi a választ. Akkor nem fáj tovább Vilmáért a szívem. :)

Előzmény: il1321 (1695)
filippaa Creative Commons License 2008.05.18 0 0 1697

Szia,

ez nagyon jól néz ki.

Fajtaneveket tudnál írni, hogy melyik terem őszig? Vagy mindegyik olyan, amit a piacon árulnak?

Előzmény: CBNora (1696)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!