Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Új vagyok itt, ugyanis a hétvégén a baumaxban vettem 2500 Ftért egy citrusfát. Chinotto Citrus Myrtifolia (asszem mandarinféleség). Ezúton javaslom Nektek is!
"Gyümölcs" még nincs rajta, helyes kicsi fácska, de millió zöld "borsó" van rajta. Nincsenek nagy elvárásaim, talán mind lehullanak a bogyók, de ha jövőre is él, és virul, talán újra hoz gyümölcsöt.
Szia!
A legkeményebb szereknél is csak 30 nap az élelmezésügyi várakozási idő, így bármely szer alkalmazható, amit egyébként is használsz más gyümölcsfákhoz. A citromnak van egy előnye a többi normális gyümölccsel szemben: az érett, sárga citromot akár hónapokig is a fán hagyhatod, nem kell leszedni azonnal.
A hétvégi felhőszakadás nálam is levert úgy 30-40 bimbót, több citromkát. Azért még maradt úgy jó 100 bimbó, sok kis citromka, tehát még lehet reménykedni a jó termésben.
És milyen permetet használtok gomba ellen?Gondolom a citrom akkor jódarabig nem fogyasztható. Annyi kiscitrom lesz a fánkon. Az eső elég sok levelét levitte.Hál istennek a termés maradt.
A citromfák fölé sem olaszországban , sem spanyolországban sem másutt nem tartanak napernyőt.:)) Ettől függetlenül tedd félárnyékba , és nem huzatos helyre! A huzat meg a szél két különböző dolog.
én is kérdeznék. van egy citromom ami bent telelt, nagyon felkopaszodott, visszavágtam. az ablakban aztán elkezdte hozni a kis levélkéit, kiültettem és megállt. három hete ugyanúgy van. a levelei sárgultak, kapott citrus tápot. savanyú földbe ültettem. lehet, hogy ez a baja? félárnyékban van egyenlőre.
a banánom nekem os leégett. csontra. szegény. milyen táppal lehet locsolgatni?
Szia! Ha erre a címre küldted ami publikus akkor valószínűleg az életben nem tudom elolvasni , mert amióta ez a nyives freemail megújult nem tudok belépni. Persze , mondtam , hogy adok szívesen , de interjúvold meg azt aki csinálja majd , hogy nem baj-e ha most mindegyik hajt mint az állat , hogy megcsinálja-e így is?
Nyugtasson meg valaki. A citromom és a mandarinom is szépen hajt, azonban bimbó még egyiken sincs egy szál sem. Azért még lesz rajtuk, ugye????? A mandarin biztosan termő, amikor tavaly megvettem, tele volt terméskezdeménnel és virággal, csak mind lehullott. :((
Ha beindul a növekedése - azaz aktív szakaszában van. Nálam kb. 4 hete, amikor kitettem őket a szabadba, rendszeres öntözést, 2hetente citrustápot kapnak, szédületes növekedést produkálnak.
A kumkuátomon még csak most jelentkeznek az első pici hajtások.
Ilyen jó időben, és megfelelő öntözés, tápozás mellett hamarosan meg kell indulnia a citromodnak.
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy mennyi idő kb míg a citromom új ágakat hoz? Visszametszetten vettem, és nem látom a jelét annak, hogy ahol visszavágták új ágak akarnának jönni.
Én is dugtam le narancságat, miután a kutyim letörte. Hónapokig ugyanúgy zöldelt, ekkor átadtam anyukámnak, már biztosan legyökeresedett. Nem akarok hazudni, de a napokban dobta ki, pedig azóta eltelt közel másfél év. Kb egy évig ugyanúgy rajtamaradtak a levelek, nem fonnyadt, nem potyogott le, zöldelt szépen. Gyökérzet nuku.