Keresés

Részletes keresés

J. Kathryn Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1705

Hali! Nem ijesztettél el, csak annyira de annyira el voltam havazva offline, hogy egyszerűen képtelen voltam az elmúlt napokban (vagy már hetekben is) fórumot olvasni...

Az a baj, fogalmam sincs, mikor írtam be a kínjaimat és keresgéltem egy ideig, de egyelőre nem lelem a válaszod... Ha jól emlékszem, a szőlő permetezésével kapcsolatban kérdeztem, de lehet, nem írtam meg minden részletet. Szóval két éve ültettem mind a rengeteg 10 tőkémet. Van közte Nero, Afuz Ali, Favorit, Eszter. A kert egy meleg fekvésű sarkában vannak téglafal előtt és kordonná szándékozom nevelni, bár a magas művelés is megfordult a fejemben (remélem jó szavakat használok). Egyelőre semmi támaszték nincs hozzá, csak kis karók a tőkék mellett. Jövő hét végén fogjuk levakolni a kerítést, ami mellette van, utána akarom a tartó szerkezetet megcsinálni hozzá. Többfélére gondoltam, de legidőtállóbbnak az tűnik, ha zártszelvényből csinálom szépen meghuzalozva. Így aztán a 15-és hétvége után gondolnám kitakarni és metszegetni őkelméket, amikor már nem lesz körülöttük más mozgás, csak az enyém. Ezután jöhet majd a többi, amit egyelőre homály takar. Megjegyzem, türelmes kertész vagyok, tudok éveket várni a legkisebb eredményre is :-)

Előzmény: Ferig (1689)
lalá Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1704
tükrös=tökéletesen tiszta, csillogó bor.
Sem beeső, sem áteső fényben nem mutat mást.
Előzmény: Ferig (1682)
lalá Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1703
-Biztosan fehérje?
Előzmény: Cirfandlia (1676)
Derekhegy Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1702
Hogy legyen néha egy-két kép is:
Szőlős topikba szőlős kép, egy vad, egy bor.

Ferig Creative Commons License 2007.03.07 0 0 1701
Még egy kicsit Baranyában maradva:

"Ott lenn délen Baranyában
jobb idő van, mint Zalában.
A lány mondja a legénynek,
szoríjjál a kerítésnek.
Csili csalavári, csili csalavári,
Sári hopp! Sej hopp!"

Ki ismeri?
Előzmény: GLEVENTE (1699)
Ferig Creative Commons License 2007.03.07 0 0 1700
A mai európai szőlő valódi világpolgár, a szó szoros értelmében a lába amerikai, a feje meg európai. Ez a "jólét" feltétele. Íme a nyerő recept: Európai gondolkodás, amerikai fizetés.
Előzmény: taormina1 (1696)
GLEVENTE Creative Commons License 2007.03.07 0 0 1699
Diósviszló: Ország gyöngye-aranya, legszebb megye Baranya!
Előzmény: alfa2 (1695)
RAMBO Creative Commons License 2007.03.07 0 0 1698
Leveles oltványt telepíthetsz május közepéig is.
Előzmény: baloldali kisebbség (1688)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.07 0 0 1697

Köszönöm szépen; azt hiszem, Otellom van: ha az ilyen nagyon sötét kék, nagy bogyójú, vastag héjú fajta, ami sose érik be a fagyok elött idöben.

A többivel föleg az a baj, hogy gözöm sincs milyen fajták, és jelenleg minden hely foglalt, nem tudnék hova dugni egy újat. Viszont nem mindegyik jó, de mint már írtam, nem tudom, hogy ez a fajta baja-e, vagy gondozási hiányosság.

Előzmény: Amphenol (1693)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.07 0 0 1696
Köszönöm szépen, ilyen lehet. Nagyon barátságos fajta, jól terem, finom, elég jol tárolhato gyümölcsöt, betegségekkel szemben elég ellenállo, és úgy látom direkt termö is, a dugványok jól vannak, nemelyik, úgy emléxem, már termett is.
Előzmény: GLEVENTE (1694)
alfa2 Creative Commons License 2007.03.07 0 0 1695

Szia!

Köszönöm a finom "kezdőlökést", ilyesmire számítottam, és amilyen gyorsan csak lehet, megpróbálok választ keresni az összes kérdésre. (Őszintén szólva még a kérdéseket sem tudtam magam feltenni, ezért hálás köszönet.)

Amennyit már most is tudok, hogy a szőlő Diósviszlóban található, legjobb tudomásom szerint a nagy része elég öreg, de próbálkoztak néhol pótlással az elmúlt években, szóval kicsit vegyes a kép, de az arányokat még nem tudom.

A kérdéseket felírom, és amilyen gyorsan lehet, jövök vissza a válaszokkal.

Előre is köszönöm a segítséget!

Előzmény: Ferig (1691)
GLEVENTE Creative Commons License 2007.03.07 0 0 1694
Bernát János: egy ismerősöm emlékezni vélt egy ilyen nevű régi fajtára, ami a Mathiasz Jánosné nevű csemegeszőlőre hasonlít -- rózsaszínes bogyó, ízben kicsit muskotályos jelleg --, de picit nagyobb bogyómérettel rendelkezik, viszont kevésbé illatos.  
Amphenol Creative Commons License 2007.03.07 0 0 1693
Szia !

Nem nevetünk , valahol el kell kezdeni .

Direkttermő : Az "amerikai" tipusú szőlők :

http://www.freeweb.hu/borlexikon/amerikaiszolo.html

ismert , elterjedt fajták : Otelló , noha stb ...

ezek egyszerűen 40-50 cm-es vessző elásásával szaporíthatóak ,
vagy egy előző évben meghagyott szomszédos tőkén nőtt vesszővel
( bujtatással )

Ennek a gyökérzetét nem pusztítja el a filoxéra ( gyökértetű ) .

A nem direkttermő ( európai ) szőlő : A gyökérzete nem áll ellen a
filoxérának , emiatt csak homokon ( a homokos talajban nem él meg
a gyökértetű ) , vagy alanyfajba oltva lehet szaporítani .

Az új szőlő szerzése egyszerű folyamat :

Megfelelő mennyiségű színes papír , vagy fémkorong átadása ellenében
mez.gaz , barkács , kertészeti áruházban , vagy gyümölcsfa iskolában
szívesen adnak , elültetési tanáccsal együtt .

( Nero , Afuz Ali jelenleg : Brico Store 450 Ft / gyökércsomagolt oltvány )

( A földlabdás gyökércsomagolt oltvány a legtutibb recept )

Metszés , permetezés előtt még van idő valami szakirodalmat átfutni :

google -ba írd be : Prohászka szőlő

ha neten szeretsz olvasni : szőlő metszés

vagy : szőlő permetezés

De ezeken kívül sok-sok helyen lehet infót találni a neten .

AMp
Előzmény: taormina1 (1692)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.06 0 0 1692

Ha direkttermő akkor a bujtással sem lesz gond, ellenkező esetben valószínűleg nem lesz hosszú életű, a szőlő gyökértetű (ismertebb nevén filoxéra) miatt.

Sajnos nem tudom, milyen a direkttermö. Igen, azt hiszem az enyémek ilyenek lehetnek. Tavasszal megmetszem, aztán megpermetezem, aztán fölkötözöm, és ami mindennek hatására direkt termett, azt megeszem.

Az újakat kb 3-4 éve bújtattam le, és még élnek. Az már hosszú élet?

megfontolásra érdemes lehet néhány tőke ellenálló fajta csemegeszőlőt (Eszter, Teréz, Pőlöskei muskotály, Néro) ültetni a régi helyére, fokozatosan lecserélve azt.

Ki fogtok nevetni, mert még sose szereztem új szölöt. Hogyan keletkezik ilyen? Kér az ember valakitöl, aki aztán lebújtat a magáéból, és mondjuk egy év múlva nekem adja?

Különben hogyan lehet megállapítani, hogy ha egy szölö nem terem, az valami gondozási hiányosság eredménye-e, vagy rossz fajta?

Előzmény: Ferig (1681)
Ferig Creative Commons License 2007.03.06 0 0 1691
Szia!

Éppen a vizes topikon elsütöttem már a következő poént: "Amit leírtál, abból nem dönthető el, hogy viagrát ajánljunk, vagy inkább fogamzásgátlót."

Szóval a szőlőt, mint kulturnövényt ismerjük, a leírásodból az is feltételezhető, hogy 2300 m2-en elég sok lehet belőle, nagyon jól látod a metszés, mint alapművelet fontosságát és annak sürgető voltát, lelkesedésed példamutató és a hosszabb távú célod is szépen körvonalazódik, de... kellene még néhány dolog, hogy bevezetőben említettek között választani tudjunk.

Többek között:
1. Ezt a bizonyos szőlőt elültették valamilyen formációban, ... leginkább sorokban szokás, köztük van valamennyi távolság, meg a tőkék között is szokott lenni valamennyi. Emlékszel-e ezekre?

2. A szőlő, mint kúszónövény megy a maga feje után, ha ebben meg nem gátolják,
meg aztán támaszkodik is valamire. No ezt is jó volna tudni, hogy ez a valami micsoda és konkrétabban hogyan néz ki.

3. Ha eléggé szerencsés vagy, akkor a szőlőt tavaly is megmetszették. Ezt sem ártana látni hogyan történt, meg metszés után mi lett belőle, illetve mostanra mi maradt.

4. Feltételezem, nem új ültetésről van szó, ha nem, mégis hány éves lehet.

5. Van ennek a szőlőnek valamilyen tájolása is, itt a sorok irányát kellene a négy égtáj közé belőnöd. Esetleg lejtése is van a területnek, meg sőt annak is van iránya, mégpedig amerre a víz lefolyik róla. Lehet, hogy ez nem is annyira lényeges, de így látatlanban ki tudja...

6. Azt is behatárolhatnád, hogy esetünk tárgya, szép Mo-g melyik nagyobb szegletében deríti vidámságra szorgos gazdáit és kevésbé szorgos barátait.

Egy-két közeli és távoli fotóval is sokat segítenél nekünk, meg magadnak is. Lehet erről szó?

Siess, mert már késében vagy!!!
Előzmény: alfa2 (1687)
Derekhegy Creative Commons License 2007.03.06 0 0 1690
Szerintem már simán telepítheted. Ideális az idő.
Persze én szeretem a sáros bakancsot.
Előzmény: baloldali kisebbség (1688)
Ferig Creative Commons License 2007.03.06 0 0 1689
J. Kathryn! Halihó! Jársz néha erre felé? Jól elijesztettelek ettől a topictól, vagy megkaptad mástól a szükséges infót?
baloldali kisebbség Creative Commons License 2007.03.06 0 0 1688
Mondjátok, el lehet már kezdeni a szőlő telepítését? Vagy jobb még várni vele? A hétvégén néztem, de merő pocsolya a föld, inkább sárgyúrásnak hat rámenni. Meddig telepíthetek, mi a végső határ időben?
alfa2 Creative Commons License 2007.03.06 0 0 1687

Üdv!

"Birtokomba jutott" egy kisebb (2300 nm) terület, amin többfajta szőlő van telepítve. Egyelőre még az sem teljesen tiszta, hogy milyen fajták, de van csemgeszőlő is, meg többfajta "borszőlő". A kérdésem az lenne, hogy teljesen laikusként milyen úton induljak el, hogy meg tudjam metszeni a szőlőket? Egyelőre nem a termés mennyisége és minősége a fő szempont, hanem hogy a lehető legjobb formában életben maradjon a szőlő, mert nem szeretném kivágni, de úgy gondolom, hogy kell pár év, amíg "beletanulok" a művelésbe.

Azért kérdezek most itt, mert az idő szorít, mert ha jól sejtem, akkor már ideje elkezdeni a metszést.

Esetleg van olyan általános szabály, amivel nagy hibát nem követek el?

Illeve mennyiben kell másként metszeni a külünböző fajtákat?

Előzmény: sperka (1685)
csite Creative Commons License 2007.03.06 0 0 1686
nem azt mondom, nem kell deríteni, tiszta sor, hogy a stabilitáshoz elengedhetetlen, csak a mértéke nem mindegy mekkora (ahogy láttam, éreztem eddig)
Előzmény: Cirfandlia (1684)
sperka Creative Commons License 2007.03.06 0 0 1685

Sziasztok!

A metszést elkezdtétek már, ill. hogy álltok vele?

Cirfandlia Creative Commons License 2007.03.06 0 0 1684

miért kell ennyire kiherélni a derítéssel

Kiherélni? Hol hallottad ez az "bölcsességet"?  Azért az organikus/természetes borkészítésnek is van egy határa; bizonyos kezelések nem hagyhatóak el véleményem szerint, és a derítésnek nem a bor tükrösségének hajszolása a legfontosabb feladata, hanem többek között a hőre érzékeny fehérjék és káros polifenolok kicsapása borból. Valóban ez nem kell hogy zavarjon olyan gazdákat, akik a pincében hordóból elisszák vagy a szomszédnak közvetlen eladják az összes borukat, mert pár héttel azután, hogy kikerül a "pinceklímából" a boruk már rég elfogy.

De én -már bocsánat- attól hogy nem kereskedem (bár ez sem igaz:)) a borommal, szeretném egy részét palackba tölteni amit nem csak két hétre tervezek, és kellemetlen ha az ismerősnek/rokonnak adott - vagy akár az elfektetett palackokban (nem borkő!) kiválás, probléma van.

Lehet hogy bizonyos területeken készített borokban meg lehet úszni derítés nélkül is a fehérjekiválást, de a Mecseki boroknál sajnos ez nem megy.

Az opálos bor kíméletes (nem)kezeléséről szőtt legendák nekem kicsit olyanok mint a piacon árult hibás/kukacos/sebes gyümölcs bio voltát bizonyítani próbáló termelő - attól hogy nem látom a kezelés kézzelfogható eredményét, még nyomathatta rá a nem megfelelő szert - csak nem sikerült. Bornál lehet, hogy nem mindíg kell a tökéletes tükrösség, de az ilyen borok stabilitásáért/palackállóságáért nem tenném tűzbe a kezem.

Előzmény: csite (1677)
RAMBO Creative Commons License 2007.03.05 0 0 1683
Próbáld újra, még a régi címem volt benne.
Előzmény: taormina1 (1680)
Ferig Creative Commons License 2007.03.05 0 0 1682
Kicsit bajban vagyok a "tükrös" fogalommal, úgyanis az érzetek gyakran csalnak.

Ehhez kapcsolódva elmondok egy rövid történetet, ami a napokban esett meg velem.

A hét végén elmentem egy régimódi kisáruházba nadrágot venni. Ez egy olyan áruház, ahol még eladónők segítenek a választásban. Az általam keresett méretben az eladó kisasszony sötét zöld és szürkés fekete színűt tudott ajánlani. Miután mindkettőt felpróbáltam, a szürkésfekete mellett döntöttem.

Elhagyva a próbafülkét egy másik eladóhölgy fogadott. Átadtam neki a nadrágokat jelezve, hogy melyik tetszik jobban. Erre Ő a következő megállapítást tette: Igen, Ő is inkább ezt a barnát tudná ajánlani. Mondtam fekete, mondta barna. Miután nem tudtunk megegyezni, kivitt az áruház elé a napfényre, ahol már én is barnának, de legalábbis barnásfeketének láttam. Végül aztán nem vettem meg, mert nem tudtam eldönteni milyen színű.

Nos, amikor legközelebb szemléled, könnyen lehet, hogy Te is tükrösebbnek látod.
Előzmény: RAMBO (1668)
Ferig Creative Commons License 2007.03.05 0 0 1681
Az említett szőlőfajtát nem ismerem, próbáltam rákeresni, úgy sem ment, de talán szakértőbb kollégáim már hallottak róla. Ha direkttermő akkor a bujtással sem lesz gond, ellenkező esetben valószínűleg nem lesz hosszú életű, a szőlő gyökértetű (ismertebb nevén filoxéra) miatt.
Ha már ott van a kordon a kertben, meg a szőlőt is szereted, megfontolásra érdemes lehet néhány tőke ellenálló fajta csemegeszőlőt (Eszter, Teréz, Pőlöskei muskotály, Néro) ültetni a régi helyére, fokozatosan lecserélve azt.
Előzmény: taormina1 (1673)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.05 0 0 1680
Azt hiszem, szombaton. Küldtem neked mailt, hogy hova kell jönni, de sajnos visszajött:-(((
Előzmény: RAMBO (1679)
RAMBO Creative Commons License 2007.03.05 0 0 1679
Mikor jó neked? Ezen a hétvégén egy picit ráérek.
Előzmény: taormina1 (1675)
RAMBO Creative Commons License 2007.03.05 0 0 1678
Tükrös derítőt kaptam csak, és a dobozon megadott mennyiséget adtam.
8 fok alatt nem működik? Wazz, a pincémben 7 fok volt tegnap...
csite Creative Commons License 2007.03.05 0 0 1677

ha nem kereskedsz a boroddal, akkor miért kell ennyire kiherélni a derítéssel?

avagy vannak rossz jegyek amik talán ezzel eltűnnek?

nem értem miért a tükrös bor hajszolása (sokaknál)

Cirfandlia Creative Commons License 2007.03.05 0 0 1676

Múltkor kérdeztem, de nem emlékszem hogy válaszoltál volna; mivel derítettél; érzésre vagy volt konkrét próbaderítés? Nem volt túl hideg a pince? (8 C alatt nem működik)

Most hétvégén és is "ügyködtem" befejeztem a Cirfandlin egy kettős sós savtompítást; ugyanis hihetetlen módon a 21 mustfok mellett 9,3as savai voltak, ezt levittem kicsit. A kutatóban mondták hogy a 2006os év borainak savai az évtized 2. legmagasabbjai a 2005ös után...

Derítettem én is, és nekem sem lett tökéletes: a Chardonnayt gélbentonnal; korábban a Cirfim sem lett tükrös - azt Na bentonittal. Az igazi okát még keresem, végeztem fehérjetöréspróbát (legalábbis próbáltam - melegítésre nem csapódott ki semmi) mégsem tisztult le tökéletesen; kell vszinű egy utóderítés majd; most üllepítek.

Előzmény: RAMBO (1668)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!