Hali! Nem ijesztettél el, csak annyira de annyira el voltam havazva offline, hogy egyszerűen képtelen voltam az elmúlt napokban (vagy már hetekben is) fórumot olvasni...
Az a baj, fogalmam sincs, mikor írtam be a kínjaimat és keresgéltem egy ideig, de egyelőre nem lelem a válaszod... Ha jól emlékszem, a szőlő permetezésével kapcsolatban kérdeztem, de lehet, nem írtam meg minden részletet. Szóval két éve ültettem mind a rengeteg 10 tőkémet. Van közte Nero, Afuz Ali, Favorit, Eszter. A kert egy meleg fekvésű sarkában vannak téglafal előtt és kordonná szándékozom nevelni, bár a magas művelés is megfordult a fejemben (remélem jó szavakat használok). Egyelőre semmi támaszték nincs hozzá, csak kis karók a tőkék mellett. Jövő hét végén fogjuk levakolni a kerítést, ami mellette van, utána akarom a tartó szerkezetet megcsinálni hozzá. Többfélére gondoltam, de legidőtállóbbnak az tűnik, ha zártszelvényből csinálom szépen meghuzalozva. Így aztán a 15-és hétvége után gondolnám kitakarni és metszegetni őkelméket, amikor már nem lesz körülöttük más mozgás, csak az enyém. Ezután jöhet majd a többi, amit egyelőre homály takar. Megjegyzem, türelmes kertész vagyok, tudok éveket várni a legkisebb eredményre is :-)
"Ott lenn délen Baranyában jobb idő van, mint Zalában. A lány mondja a legénynek, szoríjjál a kerítésnek. Csili csalavári, csili csalavári, Sári hopp! Sej hopp!"
A mai európai szőlő valódi világpolgár, a szó szoros értelmében a lába amerikai, a feje meg európai. Ez a "jólét" feltétele. Íme a nyerő recept: Európai gondolkodás, amerikai fizetés.
Köszönöm szépen; azt hiszem, Otellom van: ha az ilyen nagyon sötét kék, nagy bogyójú, vastag héjú fajta, ami sose érik be a fagyok elött idöben.
A többivel föleg az a baj, hogy gözöm sincs milyen fajták, és jelenleg minden hely foglalt, nem tudnék hova dugni egy újat. Viszont nem mindegyik jó, de mint már írtam, nem tudom, hogy ez a fajta baja-e, vagy gondozási hiányosság.
Köszönöm szépen, ilyen lehet. Nagyon barátságos fajta, jól terem, finom, elég jol tárolhato gyümölcsöt, betegségekkel szemben elég ellenállo, és úgy látom direkt termö is, a dugványok jól vannak, nemelyik, úgy emléxem, már termett is.
Köszönöm a finom "kezdőlökést", ilyesmire számítottam, és amilyen gyorsan csak lehet, megpróbálok választ keresni az összes kérdésre. (Őszintén szólva még a kérdéseket sem tudtam magam feltenni, ezért hálás köszönet.)
Amennyit már most is tudok, hogy a szőlő Diósviszlóban található, legjobb tudomásom szerint a nagy része elég öreg, de próbálkoztak néhol pótlással az elmúlt években, szóval kicsit vegyes a kép, de az arányokat még nem tudom.
A kérdéseket felírom, és amilyen gyorsan lehet, jövök vissza a válaszokkal.
Bernát János: egy ismerősöm emlékezni vélt egy ilyen nevű régi fajtára, ami a Mathiasz Jánosné nevű csemegeszőlőre hasonlít -- rózsaszínes bogyó, ízben kicsit muskotályos jelleg --, de picit nagyobb bogyómérettel rendelkezik, viszont kevésbé illatos.
ezek egyszerűen 40-50 cm-es vessző elásásával szaporíthatóak , vagy egy előző évben meghagyott szomszédos tőkén nőtt vesszővel ( bujtatással )
Ennek a gyökérzetét nem pusztítja el a filoxéra ( gyökértetű ) .
A nem direkttermő ( európai ) szőlő : A gyökérzete nem áll ellen a filoxérának , emiatt csak homokon ( a homokos talajban nem él meg a gyökértetű ) , vagy alanyfajba oltva lehet szaporítani .
Az új szőlő szerzése egyszerű folyamat :
Megfelelő mennyiségű színes papír , vagy fémkorong átadása ellenében mez.gaz , barkács , kertészeti áruházban , vagy gyümölcsfa iskolában szívesen adnak , elültetési tanáccsal együtt .
( Nero , Afuz Ali jelenleg : Brico Store 450 Ft / gyökércsomagolt oltvány )
( A földlabdás gyökércsomagolt oltvány a legtutibb recept )
Metszés , permetezés előtt még van idő valami szakirodalmat átfutni :
google -ba írd be : Prohászka szőlő
ha neten szeretsz olvasni : szőlő metszés
vagy : szőlő permetezés
De ezeken kívül sok-sok helyen lehet infót találni a neten .
Ha direkttermő akkor a bujtással sem lesz gond, ellenkező esetben valószínűleg nem lesz hosszú életű, a szőlő gyökértetű (ismertebb nevén filoxéra) miatt.
Sajnos nem tudom, milyen a direkttermö. Igen, azt hiszem az enyémek ilyenek lehetnek. Tavasszal megmetszem, aztán megpermetezem, aztán fölkötözöm, és ami mindennek hatására direkt termett, azt megeszem.
Az újakat kb 3-4 éve bújtattam le, és még élnek. Az már hosszú élet?
megfontolásra érdemes lehet néhány tőke ellenálló fajta csemegeszőlőt (Eszter, Teréz, Pőlöskei muskotály, Néro) ültetni a régi helyére, fokozatosan lecserélve azt.
Ki fogtok nevetni, mert még sose szereztem új szölöt. Hogyan keletkezik ilyen? Kér az ember valakitöl, aki aztán lebújtat a magáéból, és mondjuk egy év múlva nekem adja?
Különben hogyan lehet megállapítani, hogy ha egy szölö nem terem, az valami gondozási hiányosság eredménye-e, vagy rossz fajta?
Éppen a vizes topikon elsütöttem már a következő poént: "Amit leírtál, abból nem dönthető el, hogy viagrát ajánljunk, vagy inkább fogamzásgátlót."
Szóval a szőlőt, mint kulturnövényt ismerjük, a leírásodból az is feltételezhető, hogy 2300 m2-en elég sok lehet belőle, nagyon jól látod a metszés, mint alapművelet fontosságát és annak sürgető voltát, lelkesedésed példamutató és a hosszabb távú célod is szépen körvonalazódik, de... kellene még néhány dolog, hogy bevezetőben említettek között választani tudjunk.
Többek között: 1. Ezt a bizonyos szőlőt elültették valamilyen formációban, ... leginkább sorokban szokás, köztük van valamennyi távolság, meg a tőkék között is szokott lenni valamennyi. Emlékszel-e ezekre?
2. A szőlő, mint kúszónövény megy a maga feje után, ha ebben meg nem gátolják, meg aztán támaszkodik is valamire. No ezt is jó volna tudni, hogy ez a valami micsoda és konkrétabban hogyan néz ki.
3. Ha eléggé szerencsés vagy, akkor a szőlőt tavaly is megmetszették. Ezt sem ártana látni hogyan történt, meg metszés után mi lett belőle, illetve mostanra mi maradt.
4. Feltételezem, nem új ültetésről van szó, ha nem, mégis hány éves lehet.
5. Van ennek a szőlőnek valamilyen tájolása is, itt a sorok irányát kellene a négy égtáj közé belőnöd. Esetleg lejtése is van a területnek, meg sőt annak is van iránya, mégpedig amerre a víz lefolyik róla. Lehet, hogy ez nem is annyira lényeges, de így látatlanban ki tudja...
6. Azt is behatárolhatnád, hogy esetünk tárgya, szép Mo-g melyik nagyobb szegletében deríti vidámságra szorgos gazdáit és kevésbé szorgos barátait.
Egy-két közeli és távoli fotóval is sokat segítenél nekünk, meg magadnak is. Lehet erről szó?
Mondjátok, el lehet már kezdeni a szőlő telepítését? Vagy jobb még várni vele? A hétvégén néztem, de merő pocsolya a föld, inkább sárgyúrásnak hat rámenni. Meddig telepíthetek, mi a végső határ időben?
"Birtokomba jutott" egy kisebb (2300 nm) terület, amin többfajta szőlő van telepítve. Egyelőre még az sem teljesen tiszta, hogy milyen fajták, de van csemgeszőlő is, meg többfajta "borszőlő". A kérdésem az lenne, hogy teljesen laikusként milyen úton induljak el, hogy meg tudjam metszeni a szőlőket? Egyelőre nem a termés mennyisége és minősége a fő szempont, hanem hogy a lehető legjobb formában életben maradjon a szőlő, mert nem szeretném kivágni, de úgy gondolom, hogy kell pár év, amíg "beletanulok" a művelésbe.
Azért kérdezek most itt, mert az idő szorít, mert ha jól sejtem, akkor már ideje elkezdeni a metszést.
Esetleg van olyan általános szabály, amivel nagy hibát nem követek el?
Illeve mennyiben kell másként metszeni a külünböző fajtákat?
Kiherélni? Hol hallottad ez az "bölcsességet"? Azért az organikus/természetes borkészítésnek is van egy határa; bizonyos kezelések nem hagyhatóak el véleményem szerint, és a derítésnek nem a bor tükrösségének hajszolása a legfontosabb feladata, hanem többek között a hőre érzékeny fehérjék és káros polifenolok kicsapása borból. Valóban ez nem kell hogy zavarjon olyan gazdákat, akik a pincében hordóból elisszák vagy a szomszédnak közvetlen eladják az összes borukat, mert pár héttel azután, hogy kikerül a "pinceklímából" a boruk már rég elfogy.
De én -már bocsánat- attól hogy nem kereskedem (bár ez sem igaz:)) a borommal, szeretném egy részét palackba tölteni amit nem csak két hétre tervezek, és kellemetlen ha az ismerősnek/rokonnak adott - vagy akár az elfektetett palackokban (nem borkő!) kiválás, probléma van.
Lehet hogy bizonyos területeken készített borokban meg lehet úszni derítés nélkül is a fehérjekiválást, de a Mecseki boroknál sajnos ez nem megy.
Az opálos bor kíméletes (nem)kezeléséről szőtt legendák nekem kicsit olyanok mint a piacon árult hibás/kukacos/sebes gyümölcs bio voltát bizonyítani próbáló termelő - attól hogy nem látom a kezelés kézzelfogható eredményét, még nyomathatta rá a nem megfelelő szert - csak nem sikerült. Bornál lehet, hogy nem mindíg kell a tökéletes tükrösség, de az ilyen borok stabilitásáért/palackállóságáért nem tenném tűzbe a kezem.
Kicsit bajban vagyok a "tükrös" fogalommal, úgyanis az érzetek gyakran csalnak.
Ehhez kapcsolódva elmondok egy rövid történetet, ami a napokban esett meg velem.
A hét végén elmentem egy régimódi kisáruházba nadrágot venni. Ez egy olyan áruház, ahol még eladónők segítenek a választásban. Az általam keresett méretben az eladó kisasszony sötét zöld és szürkés fekete színűt tudott ajánlani. Miután mindkettőt felpróbáltam, a szürkésfekete mellett döntöttem.
Elhagyva a próbafülkét egy másik eladóhölgy fogadott. Átadtam neki a nadrágokat jelezve, hogy melyik tetszik jobban. Erre Ő a következő megállapítást tette: Igen, Ő is inkább ezt a barnát tudná ajánlani. Mondtam fekete, mondta barna. Miután nem tudtunk megegyezni, kivitt az áruház elé a napfényre, ahol már én is barnának, de legalábbis barnásfeketének láttam. Végül aztán nem vettem meg, mert nem tudtam eldönteni milyen színű.
Nos, amikor legközelebb szemléled, könnyen lehet, hogy Te is tükrösebbnek látod.
Az említett szőlőfajtát nem ismerem, próbáltam rákeresni, úgy sem ment, de talán szakértőbb kollégáim már hallottak róla. Ha direkttermő akkor a bujtással sem lesz gond, ellenkező esetben valószínűleg nem lesz hosszú életű, a szőlő gyökértetű (ismertebb nevén filoxéra) miatt. Ha már ott van a kordon a kertben, meg a szőlőt is szereted, megfontolásra érdemes lehet néhány tőke ellenálló fajta csemegeszőlőt (Eszter, Teréz, Pőlöskei muskotály, Néro) ültetni a régi helyére, fokozatosan lecserélve azt.
Múltkor kérdeztem, de nem emlékszem hogy válaszoltál volna; mivel derítettél; érzésre vagy volt konkrét próbaderítés? Nem volt túl hideg a pince? (8 C alatt nem működik)
Most hétvégén és is "ügyködtem" befejeztem a Cirfandlin egy kettős sós savtompítást; ugyanis hihetetlen módon a 21 mustfok mellett 9,3as savai voltak, ezt levittem kicsit. A kutatóban mondták hogy a 2006os év borainak savai az évtized 2. legmagasabbjai a 2005ös után...
Derítettem én is, és nekem sem lett tökéletes: a Chardonnayt gélbentonnal; korábban a Cirfim sem lett tükrös - azt Na bentonittal. Az igazi okát még keresem, végeztem fehérjetöréspróbát (legalábbis próbáltam - melegítésre nem csapódott ki semmi) mégsem tisztult le tökéletesen; kell vszinű egy utóderítés majd; most üllepítek.