Keresés

Részletes keresés

jacsoj Creative Commons License 2007.03.14 0 0 1728
Mi az a sárga és fehér karika a szálvessző végén?
Előzmény: Ferig (1725)
alfa22 Creative Commons License 2007.03.14 0 0 1727

Köszi, ez nagyon szemléletes volt, azt hiszem most lett világos a dolog, a képek sokat segítettek!!! 

Akkor az idén rövidcsapra metszem. Illetve csak a biztonság kedvéért, ahhoz hogy jövőre szálvesszőre tudjam metszeni, már most kellene nevelnem egy szálvesszőt...vagyis a termőalapon csinálok egy rövidcsapot...(ha van miből)?

Köszi az eddigi segítséget, illetve mindjárt kérdeznék tovább. 

Az első permetezésre mikor szamítsak? És mi legyen az?

Előzmény: Ferig (1723)
Cirfandlia Creative Commons License 2007.03.14 0 0 1726

Szia,

huh , kösz a részletes leírást; miután volt savtompítás (2g/l) erősen esélyes hogy kalcium a zavarosító. (igaz a tompítás előtt sem volt tükrösen tiszta, de most eléggé opálos, zavaros lett) Az irodalom azt írja, eléggé nehezen és sokáig üllepedik, válik ki - mit csináljak várjak türelmesen? (Van folyékony Kénessav oldatom - az is kimutatja? de gyanítom Ca lesz az....) 

Előzmény: lalá (1719)
Ferig Creative Commons License 2007.03.13 0 0 1725
alfa22!

Ez a szálvesszős (karos) metszési mód. Tavaly ehhez hasonlóan volt a Te szőlőd is megmetszve. A képen látható rügyekből lettek a függőleges termővesszők.

Ehhez a mostani szálvessző karokat le kell vágni és új szálvesszőt (amit ha szerencsés vagy, találsz a termő alapon középen, a karó közelében, pl. a tavalyi biztosító csap(ok)ból) kell a képeken látottaknak megfelelően meghajtani. OK?
Előzmény: alfa22 (1720)
lalá Creative Commons License 2007.03.13 0 0 1724
-Ühüm. Érdemes a címlaptól kezdeni.
Előzmény: pittman (1722)
Ferig Creative Commons License 2007.03.13 0 0 1723
alfa22!

Amit Zalancelot jó szemmel észrevett, az bizony igaz, a 3. képen fókuszban lévő tőke valóban túlterhelt, azaz túl sok a függőleges termővessző. Ez persze nem feltétlenül igaz az egész szőlőre, de azt nem látjuk.

A Te szőlőd tavaly nem rövidcsaposra volt metszve, ezért nem találod rajta a rövidcsapokat. A Te szőlőd tavaly szálvesszőre volt metszve. Ez lesz majd a másik metszési mód, amit megpróbálok leírni. Ez sokkal időigényesebb, mint a rövidcsapos metszés.

Pittman ajánl Neked egy web-lapot, érdemes megnézned, mert szemléletesen mutatja be a metszési módokat.

Felteszek néhány képet, hogyan kell kinéznie a tőkének, ha a rövidcsapos metszési módot választod. Az most ne zavarjon, hogy itt a szálvessző kar teljesen vízszintes.
Mégegyszer: A függőleges vesszők vannak levágva két szemre, ez a rövidcsap. OK?

A legalsó képen egy olyan tőkét látsz, amelyik rendszeresen így volt metszve. Erre írtam, hogy elöregszik a termőkar. Ha az idén ezt a metszési módot választod, ettől még nem kell tartanod. Ez a tőke már legalább 10 éve így volt metszve.
pittman Creative Commons License 2007.03.13 0 0 1722

"Megpróbálok, majd valami ábrát szerezni ehhez a metszési módhoz"

http://www.mkk.szie.hu/dep/kerteszet/ta/szolo/muvmod/roy.htm

Üdv

p

Előzmény: Ferig (1721)
Ferig Creative Commons License 2007.03.13 0 0 1721
alfa22!

Metszés -2 lépés (lásd. szintén a 3. fénykép)

Úgy látom, hogy kétféle metszési módot is követhetsz. Először a könnyebb, gyorsabb megoldás. Valószínűleg Neked most ez lesz az egyszerűbb, érthetőbb, járhatóbb út.

1. Meghagyod a vízszintes (enyhén dőlő, ívelt) szálvesszőt, ha két oldalon van ilyen, akkor szálvesszőket, de úgy is dönthetsz, hogy csak a szebbiket, erősebbiket.

2. Ha szükségesnek látod, megrövidíted azokat, azaz egyszerűen levágsz a végükből egy darabot. Erre főleg ott lehet szükség, ahol mindkét oldalon szálvessző (kar) van, sok rajtuk a függőleges termővessző, azaz túlterhelt a kar. (A rövidítésnek nyilvánvalóan akkor van értelme, ha a rajta lévő függőleges termővesszővel v. vesszőkkel együtt fogod eltávolítani.)

3. A vízszintes szálvessző karból kiinduló függőleges tavalyi (1 éves) termővesszőket rövidcsapra (ez két rügyet jelent vesszőnként) visszametszed. Ez a műveletet mindkét oldalon elvégzed.

4. Törekedj arra, hogy ha két oldalon is van szálvessző kar, akkor a metszés után az összes rövidcsapok száma együtt ne legyen több 10-12-nél. Ha csak egy oldalon van szálvessző kar, akkor a vessző fejlettségétől függően 8-12 nél ne legyen több. Kevesebb természetesen lehet.

5. Ha így teszel és a rövidkarokon meghagyott rügyek mindegyike ki fog hajtani, akkor rövidkaronként 2 új termőhajtásod lesz. Ez a két oldalon meghagyott szálvessző esetében max. 2x12 új termő hajtást jelent. Ez nyilvánvalóan sok lesz, ezek felét, majd a zöldmunkánál ki kell törni. (amelyik gyengébb, vagy amelyik rossz irányba áll, azt egyszerűen kitöröd) Megjegyzés: Azért kell két rügyet hagyni, mert így több az esélye, hogy kettőből legalább az egyik kihajt.

6. Van még egy elvarratlan szál, mégpedig az, hogy mi legyen a karónál lévő, közvetlenül a termőalapból kiinduló függőleges termővesszőkkel (megj:a termőalapból indulnak ki a szálvesszők is). Az a javaslatom, hogy gondolván az idén még meghagyott szálvessző kar jövő évi cseréjére egy v. két rövidcsapot (biztosítócsapot) itt is kellene hagyni. Ezeket is számítsd be termőcsapok közé! Ha ezek megnőnek, jövő ilyenkor ezeket lehet majd meghajtani új vízszintes szálvesszőnek.

7. A termőalapon lévő fölösleges többi vesszőt tőből vágd le.

8. Törekedj arra, hogy a szőlő szellős legyen, ne érjenek össze, egymást ne fedjék a termőkarok.

9. Miután nem tudod milyen fajta szőlőd van, ezért most azzal nem tudunk foglalkozni, hogy melyiket terhelheted jobban, melyiket nem. A kevesebb termővessző nyilvánvalóan kevésbé terheli a tőkét.

Ennek a metszési módnak most az előnye, hogy gyorsan megy, nem kell utána lekötözni a szőlőt, legfeljebb csak megújítani ott ahol szükséges, hiszen a tavalyi lekötözés megmaradt.
Hátránya viszont, hogy több lesz majd a zöldmunka, és ha rendszeresen így metszel, elöregszik a termőkar.
Megpróbálok, majd valami ábrát szerezni ehhez a metszési módhoz.
A többi kérdésedre, majd este...

alfa22 Creative Commons License 2007.03.13 0 0 1720

Igyekszem követni, közben pedig a könyvet is olvasom.

Én most úgy vélem, hogy ez a szőlő alacsony vagy közepen kordon művelési "módban van", legalábbis ahhoz nagyon hasonlít, mert nem mindegyik tőke ilyen tipikus, mint amit belinkeltem...te mit gondolsz a túlterhelésről, amit Zalancelot vetett fel?

Amit nem értek, legalábbis a könyv alapján, hogy ha ez tényleg kordon, akkor a (namost itt már nem leszek szakszerű), szóval az oldalra hajlított szálvesszőkről eredő felfelé növő vesszőkön nem látom a rövidcsapos megtszérre utaló nyomokat, konkrétan a két csapot...vagy ez nem is rövidcsaposan volt metszve?

A könyvben minden nagyon szép, ha az ábrákat nézi az ember, de a gyakorlatban nehéz egyetetni a kettőt. :-) Legalábbis nekem, egyelőre.

Tehát ami nem teljesen világos, hogy gyakorlatilag mit és hol kell meszenem. Konrétan, a függőleges vesszőket kellene visszavágnom x (2?) szemre? Vagy nagyon el vagyok tévedve? (de ha visszavágom, akkor abból ha jól gondolom, akkor két vessző fog fejlődni...de tekintve, hogy most nem kettőt látok, nem nagyon tudom elképzelni, hogy tavaj hogy metszették...)!?

(Gyanítom, hogy a helyszínen megmutatva jobban érteném a dolgot. :-) )

Előzmény: Ferig (1714)
lalá Creative Commons License 2007.03.12 0 0 1719
-Hát, nincs más hátra, mint előre, be kell állítani egy kombinált derítési próba-sorozatot. Ha lúggal megcsöppentve feloldódik akkor fehérje, ha flokkulál, akkor bentonit, ha sárgavérlúgsóval megcsöppentve kékes-zöld, akkor vas is lehet. Kénsavval megcsöppentve gipszkristályok képződnek, akkor kálcium.(savtompítás után) Ha alkoholra kicsapódik akkor polifenol stb, stb, meg ezer és egy más. De a laborban ezt jobban tudják. Lehet, hogy egy fél tojásfehérje a megoldás.
Előzmény: Cirfandlia (1715)
GLEVENTE Creative Commons License 2007.03.12 0 0 1718
Azt hallottam a hétvégén, hogy ez a fajta Kocsis Pál, a híres szőlőnemesítő "gyermeke". Állítólag barátjáról, Mathiász Jánosról akarta elnevezni, de valami nézeteltérés miatt egy másik barátról, Bernáth Jánosról nevezte el. A rossznyelvek szerint valami nőügy volt a háttérben, de mára ennek pontos mibenléte elfelejtődött.
Előzmény: taormina1 (1696)
GLEVENTE Creative Commons License 2007.03.12 0 0 1717

Az én olaszrizlingem is pont ilyen!

Előzmény: Cirfandlia (1715)
macmelon Creative Commons License 2007.03.12 0 0 1716
Totál laikus kérdés: a termőveszőket 1 évente (mostanában) leszokták vágni. A vizszintes szálveszőket időről-időre szintén? (bocs, ha butaságot kérdeztem)
Előzmény: Ferig (1714)
Cirfandlia Creative Commons License 2007.03.12 0 0 1715
biztosan nem fehérje, de nem tisztult le. Annyi mennyiséget használtam ami a fehérjemegkötéshez is elég lenne, túl a tisztításon, és mégis opálos maradt.
Előzmény: lalá (1703)
Ferig Creative Commons License 2007.03.11 0 0 1714
alfa22!

Szőlő metszése – 1. lépés (lásd. http://author.uw.hu/sz03.JPG)

1. A szőlő kúszónövény szeret nyújtózkodni, messze elkalandozni, ha megteheti. A metszéssel, és az azt követő lekötözéssel a szőlőt arra késztetjük (kényszerítjük), hogy azt a támrendszert (kordont, karót, stb) használja, amink éppen van és úgy, ahogyan mi azt szeretnénk.

2. Ezért az első lépés, hogy tanulmányozd át alaposan a támrendszert, ami a szőlődben van. Figyeld meg jól a drótokat, melyik milyen vastag, milyen magasan vannak és hol hány szál van belőlük.

3. Következő lépésként nézd meg, hogy a tavaly metszett szőlő (amit most fogsz majd megmetszeni) hogyan van a tám-rendszerhez rögzítve, hogyan helyezkedik el a támrendszeren és azon belül. Keresd meg a rögzítési helyeket mind, figyeld meg a rögzítés módját, figyeld meg azt is, hogy miből mi ágazik el és hogyan.

4. Nézd meg jól! A tőke a karó mellett függőleges, és hozzá van kötve a karóhoz. A tőke függőleges részének a fölső vége (kb. ott ahol zöld madzaggal van megkötve) a termőalap. Innen indulnak azok a vesszők, amit majd metszened kell.
5. Vedd észre! Jobbra-balra (de, lesz olyan tőke, ahol csak egy oldalra egy) el van húzva egy-egy vessző (hívjuk ezt most szálvesszőnek) közel vízszintesen, vagy kicsit ívelve.

6. Figyeld meg, hogy ezekből a szálvessző karokból kinövő többi vessző függőlegesen áll! Szintén vedd észre, hogy a karónál lévő termőalapból is nőnek ki függőlegesen vesszők, ezek a biztosítócsapok, amit Zalancelot említett!
7. Még egy fontos megjegyezni való: A függőlegesen álló vesszők a termővesszők. Ezen volt a tavalyi termés, amit annak rendje-módja szerint leszüreteltek. A vízszintes szálvessző karok nem hoznak termést, viszont hordozzák és táplálják a termő vesszőket.

8. Utolsó gondolatom mára: A szőlőd a termő alapig ma ~10-15 éves, a vízszintes szálvessző karok ma ~2 (3) évesek, a függőleges termő vesszők ma 1 évesek. Amint látod, hiányoznak a (3)-4-5…-9 éves részek a szőlődön. OK? Ez fontos!!!

Mára végeztünk… Tudom, hogy ezt megérteni nem könnyű, de a szőlő metszése sem könnyű feladat. Tudtad-e eddig követni? Van-e kérdésed?
Előzmény: alfa22 (1707)
Ferig Creative Commons License 2007.03.11 0 0 1713
Egészen komoly kerted van. Sok örömed lesz majd benne. A koncepciód hasonló, mint amit én követek." Akkor öröm igazán a kert, ha tavasztól őszig folyamatosan nyílik és tavasztól őszig folyamatosan terem"

A permetezésre nincs igazán jó tanácsom, ebben magadnak kell döntened, mi az amit felvállalsz és mennyi kompromisszumot tudsz kötni a természettel. A lemosó permetezéssel a későbbi kockázatokat tudod csökkenteni, és vannak már bio-lemosók is.

A levéltetvekkel én is harcolok, nagyon szeretik pl. az almafákat, meg a cseresznye fát is, jó lesz odafigyelni rájuk, mert komolyan visszavetik a fa fejlődését. Ragacsos csíkcsapdákkal a fa törzsén egészen eredményesen tudok már ellenük védekezni.
Előzmény: J. Kathryn (1706)
Ferig Creative Commons License 2007.03.11 0 0 1712
Várjuk a képeidet. Kicsit aggódom a szőlőről, ha be tudtad takarni őket. Más lesz a metszésmód ha csak egy karód lesz és más, ha fel tudod futtatni egy kordonra. Apropó! A kordon méretéről, huzalozásáról van már konkrét elképzelésed? Még két kérdés: Milyen messze vannak a tőkék egymástól? Egy sorban vannak?
Előzmény: J. Kathryn (1705)
Zalancelot Creative Commons License 2007.03.11 0 0 1711
Amit én a képekből látok, illetve a megítélésem szerint gond lehet, hogy az ültetvény állapotához képest túlterhelt.
A két szálvessző kar legalább 8 szemre van vágva, emellet a közepén még biztosító csap is van.
Szerintem ez sok, bőven elég lenne 6-7.
Ferig Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1710
alfa22!

Mint azt az „előszóban” jeleztem, nem olyan rossz a helyzeted, sőt reményteljes, csak legyen hozzá kellő kitartásod, erőd, segítséged és időd.

Nézzük sorba:
1. Az 170-190-es sortávolság jó, a közel 1 m-es tőkeköz elfogadható.
2. A terület lejtése minimális, majdnem vízszintes, egészen kiváló.
3. A támrendszer állapota ugyan nem ideális, de legalább van, nem dőlt még össze, tartja a szőlőt. Jól figyelted meg, hogy 4 sorban van drót. A fölső három sorban duplán?, alul szimplán. Mindegyiknek funkciója van, de erről majd később. A drótok meglazultak, de az 1-es képen látott lazaság még nem annyira vészes. A lazulás nyilvánvalóan abból adódik, hogy az „végálló”oszlopok nincsenek kihorgonyozva, így a drótokat sem lehet rendesen megspannolni.
4. Szerintem ez a szőlő egyáltalán nem idős (max. 10-15 évesre becsülöm), ha rendbe hozod még sokat fog neked teremni. Jól látszik, hogy rendszeresen megmetszették, megművelték, többségében elvégezték a zöldmunkát, így volt ez tavaly is, és le is szüretelték.
5. A sorközöket kaszálták, a sort magát pedig gyomirtóval lepermetezték. Én ugyan nem vagyok híve az ilyen gyomirtásnak, de sokan követik ezt a gyakorlatot.
6. A tőkék függőlegesek, mindegyik mellet van karó és a tőkék a karókhoz annak rendje-módja szerint, rögzítve vannak.
7. Az alkalmazott művelési („metszési”) mód az 1.-es képen, bár nem látom egészen jól, félíves kordon. A hármas képen 1 ill. 2 szálvesszős kordon. Szerintem, ahol lehetett minden éven új vessző volt meghajtva, a régi egy az egyben lemetszésre került.

Egyelőre állapotfelmérésnek ennyit, hátha lesz a többieknek is észrevételük. A metszésről majd ezt követően. Ha lesz még fényképed (közelkép, mint a 3. képen) légy szíves jelezd!
Ferig Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1709
Megnéztem a képeket, amit feltettél a netre. Nem olyan rossz a helyzeted, sőt egészen reményteljes.
Miután most értem haza a metszésből, kell némi idő míg '"fórumképesre" összeszedem magam. Jelentkezem majd.
Flanell Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1708
Nekem nem tűnik olyan rettentő vén és elhanyagolt szőlőnek.
Hacsak nem hagyományos karós szőlő volt, amit utólag tettek kordonra. Lehet, hogy a fűtől nem látni valamit.

A metszés szerintem adja magát, meg kell nézni, hogy tavaly mit hagytak meg, és annak szellemében kell lecserélni a vesszőket 1 évvel fiatalabbakra.
De lehet, hogy nálam hozzáértőbbek pl. azt javasolják, hogy a tőkefejet feljebb kellene hozni.
alfa22 Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1707

Nem enged be a régi nick-el...na, talán most...

Nos, vártam, a jó időt, de csak nem akar megérkezni, ezért ilyen esős terepszemlét tartottam, és így próbáltam meg megtalálni a válaszokat a segítő kérdésekre.

Először is, egyelőre három kép a szőlőről:
 http://author.uw.hu/sz01.JPG
 http://author.uw.hu/sz02.JPG
 http://author.uw.hu/sz03.JPG

Amint talán látszik, a támrendszer nincs valami jó állatpotban, és ez kb. megadja a választ arra is, hogy a szőlő nem néhány éves telepítés lehet.

A sorok 170-190 cm távolságra vannak egymászól, a tőkék pedig 80-90 centire, és az oszlopok között 4 sor drót van kihúzva. (illetve volt valamikor, mert jelenleg eléggé elhagyták magukat a drótok, sőt, néhány oszlop is...).

Úgy tippelem, hogy ezek rendbetétele sem maradhat el sokáig...

A metszésről nem tudok mit mondani, ami a képen látszik, talán mond neked valamit. Esetleg majd csinálok még képeket, ha jobb idő lesz.

Ahogy írtam, a kort nem tudom megítélni, de sztem 15-20 éves biztosan van, de majd megcáfolsz, ha megnézed a képeket...

A tájolással is bajban vagyok, mert iránytűm nincs, a nap a felhők miatt nem látszott, így csak egy halvány tipp, hogy NY-K-i tájolásu lehet, és nagyon enyén lejt csak, szinte sík.

Nos, ennyit sikerült eddig összeszednem, valamint vásároltam egy könyvet, amit lelkesen olvasok, de egyelőre még nem volt alkalmam összevetni az olvasottakat a látottakkal...ezért még nem vállalkoznék megtippelni, hogy milyen módszerrel metszették, és hogy milyen művelésmódban van...

A kérdés továbbra is a metszés...

Előzmény: Ferig (1691)
J. Kathryn Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1706

Ujjé! Közben megnéztem a kereső használatát és kikerestem a hozzászólásom ill. a válaszaidat! Azt hiszem nagyjából leírtam az előbb mindent, reggel majd ha nem esik az eső, lefotózom a szőlőket.

Egyébként hogy másik fölvetésedre válaszoljak: de, vannak gyümölcsfáim. A kert méretéhez viszonyítva sok, a legidősebbek két cseresznye (Katalin és Germersdorfi) és egy magyar kajszi - ezek két és fél éve vannak itt.  Másfél éve ültettem egy almát (ajándék volt, nem tudom milyen fajta), egy ringlót és egy bosh kobakja körtét, valamint egy meggyet. Múlt őszön ültettem két jonatán almát, egy vilmos és egy klapp kedveltje körtét valamint egy diót. Ezeken fölül van három tő egy éve lerakott kivim (egy fiú, két lány). Lelkesedésem határtalan amúgy és van még a gyümölcsösben pár dolog, mint 5 magastörzsű egres, 3 piros, 2 fehér és 2 fekete ribiszke, 5 tüskementes kúszószeder, 5 málna, 2 áfonya és egy húsos som. Próbálom nagyon ésszel és minél "biobb" módszerekkel karbantartani a seregletet, merthát a gyermekeim normálisabb etetése lenne a végcél. Egyelőre jelentősebb termésem múlt évben volt (két és fél éve lakunk a házban), egresből és eperből. Ez a két gyümölcs szinte feldolgozhatatlanul nagy mértékben termett. Az egyéb cserjéken még csak mutatóban volt némi kóstoló, a fák és a szőlő persze még várat magára.

Permetezni mint mondtam, nem kellett semmit eddig, minden ragyogóan fejlődött(megjegyzem, a rózsáimon megjelentek levéltetvek, majd rá pár napra tömegével katicák), mintha még lenne némi biológiai egyensúly itten - gondolom nem sokáig.

Azt mondod tehát, hogy nevikénnel nyomassam le a gyümölcsfákat is?

Előzmény: Ferig (1689)
J. Kathryn Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1705

Hali! Nem ijesztettél el, csak annyira de annyira el voltam havazva offline, hogy egyszerűen képtelen voltam az elmúlt napokban (vagy már hetekben is) fórumot olvasni...

Az a baj, fogalmam sincs, mikor írtam be a kínjaimat és keresgéltem egy ideig, de egyelőre nem lelem a válaszod... Ha jól emlékszem, a szőlő permetezésével kapcsolatban kérdeztem, de lehet, nem írtam meg minden részletet. Szóval két éve ültettem mind a rengeteg 10 tőkémet. Van közte Nero, Afuz Ali, Favorit, Eszter. A kert egy meleg fekvésű sarkában vannak téglafal előtt és kordonná szándékozom nevelni, bár a magas művelés is megfordult a fejemben (remélem jó szavakat használok). Egyelőre semmi támaszték nincs hozzá, csak kis karók a tőkék mellett. Jövő hét végén fogjuk levakolni a kerítést, ami mellette van, utána akarom a tartó szerkezetet megcsinálni hozzá. Többfélére gondoltam, de legidőtállóbbnak az tűnik, ha zártszelvényből csinálom szépen meghuzalozva. Így aztán a 15-és hétvége után gondolnám kitakarni és metszegetni őkelméket, amikor már nem lesz körülöttük más mozgás, csak az enyém. Ezután jöhet majd a többi, amit egyelőre homály takar. Megjegyzem, türelmes kertész vagyok, tudok éveket várni a legkisebb eredményre is :-)

Előzmény: Ferig (1689)
lalá Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1704
tükrös=tökéletesen tiszta, csillogó bor.
Sem beeső, sem áteső fényben nem mutat mást.
Előzmény: Ferig (1682)
lalá Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1703
-Biztosan fehérje?
Előzmény: Cirfandlia (1676)
Derekhegy Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1702
Hogy legyen néha egy-két kép is:
Szőlős topikba szőlős kép, egy vad, egy bor.

Ferig Creative Commons License 2007.03.07 0 0 1701
Még egy kicsit Baranyában maradva:

"Ott lenn délen Baranyában
jobb idő van, mint Zalában.
A lány mondja a legénynek,
szoríjjál a kerítésnek.
Csili csalavári, csili csalavári,
Sári hopp! Sej hopp!"

Ki ismeri?
Előzmény: GLEVENTE (1699)
Ferig Creative Commons License 2007.03.07 0 0 1700
A mai európai szőlő valódi világpolgár, a szó szoros értelmében a lába amerikai, a feje meg európai. Ez a "jólét" feltétele. Íme a nyerő recept: Európai gondolkodás, amerikai fizetés.
Előzmény: taormina1 (1696)
GLEVENTE Creative Commons License 2007.03.07 0 0 1699
Diósviszló: Ország gyöngye-aranya, legszebb megye Baranya!
Előzmény: alfa2 (1695)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!