Szia :) A koktélparadicsom valóban remek csemege, van olyan fajta is, amelynek a magja egy árban van az aranyéval !!! Egy tő volt tavaly nekem, no comment, fantasztikus volt... A helyzet a következő: amennyiben hibrid paradicsom volt, akkor nem azt fogod termésben visszakapni, mint amit vettél :( Sajna erre van is esélyed... Ha konstans fajta volt, akkor dombon a tanya - de a kiültetéssel jócskán várni kellene. 4 hetet legalább...Jó magas lesz, legalább 1,5 méteres karó kell majd mellé. Nem túl "bokros" fajta, a tőtávolság lehet teljesen átlagos is. Link is dukál hozzá: http://www.tankonyvtar.hu/main.php?objectID=5345897 Keresek majd még szakirodalmat hozzá...
A 700 Ft-os palánta "kissé" drágának tűnik, errefelé ennyi pénzért 10 bimbós tő LugasF1-est kapsz...A magjával kapcsolatban látatlanban mondom, hogy hibrid volt, szóval legnagyobb bánatomra ne legyenek vérmes reményeid, de hátha...a remény hal meg utoljára... Ha még érdekel valami, csak írjál bátran. Frint
:-( a palántadőléstől való félelmemben lepermeteztem őket bordói lé+kén-vel. nem kellett volna, mert leperzselte a hajtáscsúcsokat... Maradni kellett volna a bevált DITHANE M45-nél, ami tavaly bevált.
Szerintetek van remény, hogy új hajtáscsúcs képződik?
Még februárban vásároltam a helyi zöldségesnél koktélparadicsomot. 2-3 cm átmérőjű szép piros bogyók szárfürtön, kb. 12 darab. Nagyon finom volt vele mindenféle étel. Gyári csomagolást nem láttam és én is csomagolózacskóba vittem haza. Elültettem a magokat és mostanra szép kis palántákká fejlődtek. Szeretném ha valaki tudna nekem ültetési információkat adni. Ki akarom majd ültetni a kertbe, de nem tudom mikor kéne. Azt sem tudom, hogy mekkora hely kell majd neki és milyen magasra fog nőni. Karózni kell-e, vagy ez futni fog. Ha lenne valakinél ehhez link, vagy leírná az itinert megköszönném.
Más.
Tavaly megvettem a legdrágább paradicsomfa palántát a piacon. 700 HUF volt egy szép kifejlett példány (fajtáját már elfelejtettem). Fel is nőt úgy 3 m. magasra és nagyon megérte. Teljesen gümbölű, piros, kemény, nagyon fínom fajta. Elraktam magot belőle és mostanra gyönyörű, egészséges palántáim lettek. Ha szeretne belőle valaki, szívesen adok cserébe más növényért (például fűszernövény).
Tulajdonképpen, amit mi palántadölésnak hívunk, az is gyökérfekély.
Csak múlt szombaton ültettem el a paprika, és paradicsom magokat. Szerdára már kikelt a paradicsom, a paprika még nem, de szerintem az is kikel holnap vagy azután. Radiátorra tettem az edényeket és be voltak takarva nejlon fóliával, ne tudjanak kiszáradni. Csak arra kell figyelni, hogy amikor kel, már ne legyen rajt a fóliá. De ez sem nagy gond, mert a palánták mindig éjjel bújnak ki a föld alól.
Ahogy elkezdenek kelni, leveszem őket a radiátorról, akkot már csak szoba hőmérsékleten vannak. Nondjuk, nálunk ez is magas, 24 fok.
Azért meg szoktam néha küzdeni a palántadöléssel, mert mindig attól félek, hogy kiszáradnak nappal a palántáim és túlöntözhetem. Ráadásul hamar kiszoktam tenni az erkélyre, hogy a napon legyenek, de reggel még hűvös van amikor elmegyek és nem tudom, mi lesz nappal.
Gyökérfekély:a csíranövény gyakran a talajfelszín elérése előtt elpusztul, így betegségre csak a tőhiány utal. A másik megjelenési forma, hogy a szikleveles, vagy egy-két lombleveles növény gyökérnyaki része sárgás, majd barnás színű, vizenyős. Száraz időben cérnaszerűen elvékonyodik, összeszárad, nedves időben elrothad,(nagyítóval nézve fekélyszerű foltokat láthatsz) a növény elfekszik a talajon és elpusztul. Néha a palánta túléli a fertőzést, de a gyökérnyak megbetegedése miatt a későbbiekben fejlődésében visszamarad. A 6-8 leveles kornál idősebb palánta már nem fertőződik.
A betegséget több kórokozó idézheti elő, melyek egy része a talajban (Pythium spp., Aphanomyces laevis, Rhizoctonia solani, Fusarium spp.), másrészük (Fusarium spp.) a vetőmagban telel át és fertőzi a fiatal növényeket. A gyökérfekély leggyakrabban a hideg, hűvös, csapadékos tavaszok betegsége. A gyökérfekély elleni védekezés egyik legfontosabb eleme a csávázás, mely mind a vetőmaggal terjedő, mind a talajban áttelelő és onnan fertőző gombák ellen hatásos. Elhúzódó kelés esetén ez nem nyújt kielégítő védelmet, ezért biztosítani kell a paradicsom gyors, robbanásszerű kelését. Ezt a jól kialakított vetőággyal, legalább 16-18 °C, talajhőmérsékletnél a nem túlzottan mélyre történő (1cm) vetéssel és harmonikus tápanyagellátással (Foszfor túlsúly)segíthetjük elő. Lakásban, termesztőberendezésben az alulról történő melegítést kell megoldani/biztosítani.
Nem túl jól :) El kellett mennem 2 hétre külföldre és akire rábíztam az először kiszárította majd utána túlöntözte, úgyhogy élnek még de láttam már szebbet. Majd most fogok vetni egy nagyobb adagot aztán meglátjuk.
Köszi! Valóban nagyon profik ezek a támrendszerek, de azt hiszem, az én 20 tő paradicsomomnak elég lesz a sima karózás idén:-)) Egyébként tegnapelőtt elvetettem a paradicsomokat és paprikákat, most már csak szurkolnom kell.
Szia, nézzed meg az 1453-as, az 1441-es, és az 1196-os hozzászólásaimat, ott vannak a fotók. A gúlás rendszer rettentő stabil, de nem vált be, LugasF1-re -ha 1 szálon futtatod - elméletileg jó lehet. Frint
Szia :) 300m2-es a kertem, és ide még sok-sok másnak is be kell férnie...Ezekből a különlegességekből általában 4 kész palántát nevelek és kettőt ültetek ki. Lugasból nekem is sok van, az a "tömeg" paradicsom, bár én a szibériait jobban szeretem, meg a sárgákat is. Nejem és apósom a marhaszív típust kedveli, szóval sokféle szempontra illik figyelni. Kell befőző típus, és sokáig elálló fajta is...Időzíteni is fontos, nem érhet minden 1szerre, az év közben felszabaduló területeket is hasznosítani kell. Karózási technológia minden évben feladja a leckét, szinte minden évben újítok, kipróbálok valamit. Az elmúlt 2 évben a síkhálós rendszert honosítottam meg, idén is az lesz, csak megerősített elemekkel, mert a szél és a növény súlya nagyon elhúzza a támrendszert. Nehéz leírni, látni kell...Gondolkodom egyedi, spirálkarókban is, kertészeti áruházakban látni, ki akarom próbálni - hátha...Frint
Úristen!!!:-)))) És mindezt mekkora helyen műveled?
Nekem nemrég lett kertes házam, tavaly próbálkoztam először saját paplántaneveléssel, mert a piacosakkal nem nagyon voltam megelégedve. Csak három fajtát próbáltam, a Lugas F1-et, a Korallt és a Zömököt. Túl korán vetettem, február legelején, és nagyon sokat:-))) Mivel nagyon jó volt a kelési arány, iszonyú sok palántám lett:-)) A korai vetés ellenére nem is nagyon nyúltak meg, amikor már jó idő volt, hordozgattam ki őket a napra egy ládában. Végül fagyosszentek után palántáztam el őket, akkor már némelyik virágzott is, és mág egy csomó szomszédnak is jutott:-)) Szóval fellelkesedtem a kezdeti sikeren, bár most csak jövő hétre tervezem a vetést, és mivel a zömök nem ízlett, az kimarad, viszont befőznivalónak vettem San Marzanot, meg persze a kedvencet, a Lugas F1-et. Ezek után kaptam a korábban írt két fajtát. Én is nagyon szeretem a paradicsomot, és bár a kert hatalmas, a konyhakert időszűke miatt kicsi, és nem fér el túl sok minden benne.
Egyébként az idős szomszédok finoman szólva is hülyének néztek, amikor a paradicsomnak tavaly több mint kétméteres karókat vertem le. Azután amikor némelyik Lugas el is hagyta a karók tetejét, tátott szájjal bámultak:-)))
Szia, örülök, hogy itt vagy :) Mindkéz fajta konstans, lehet belőle magot fogni, de a Marmande-ból nem érdemes: 60Ft-ért kapsz 500 szemet a boltban. St. Pierre-ről viszont éremes saját magot fogni - nyáron ha odaérünk elmesélem a "forsz"-át :) Bevált technológiám van... Idén az alábbi fajtáim lesznek: Cherrola F1, Lugas F1, Sultan F1, Romus, Zömök, Super Marmande, Moneymaker, Big Beef, Beefsteak, Cuore di Bue, Celebrity, Brandywine, Amish Paste, Amish Yellow, Aunt Ruby's German, Dixie golden, Evergreen, Ida Gold, Lemon boy, Purple Calabash, Limosa, Mexican Honey, Orange Queen, Russian Caspain Pink, Stupice, Thai Pink, és egy saját óriásbogyójú fajta...és még el sem kezdődött a szezon :) Ezek már száraz földben vannak, várják a startjelet, és indul a csíráztatás. Aztán még vetek persze, hogy legyen valami paradicsom is a ház körül :)
Kérdésem az lenne, hogy a Marmande-ról és a St. Pierre-ről is lehet saját magot fogni?
Mivel Lugas F1-em és San Marzanom van, gondoltam, hogy Marmande-ból és St. Pierre-ből csak néhány tővel ültetnék, próbaképpen. Nincs túl sok helyem, ezért jobban szeretem a folytonnövő fajtákat.
Szia :) Nem vesztem el, csak egyre több dolgom mellett csak olvasó voltam itt...de most írok is. Még mindig eszembe jutsz, ahányszor az istengyalulta tök magját vetem, vagy éppen kaporral főzelékként eszem :) Mi újság veled? A paradicsommagot bátran vessed el, 6 évig csíraképes. Az összekevert magokkal kapcsolatban nincs segítség, hacsak 20 szoros nagyításban nem látsz alak vagy méretbeli különbséget - különben lehetetlen szétválasztani őket. Én ezért rakom "filterpapier"-ba, abba beleragad, nincs esély a keveredésre, és lazán ki tudom morzsolgatni onnan :) A kétféle paradicsomról sok-sok szeretettel küldöm az alábbi képes információt: http://www.tankonyvtar.hu/main.php?objectID=5345897
Szia Frint Apó!!! Hát te? És aZ Istengyalulta tök? Épp készülök paradicsomot vetni és mindjárt lesz egy csomó kérdésem. Az elsö mindjárt: Zsebitöl tavalyelött kaptam paradicsommagokat, de egy pár még van belöle. Lehet-e, hogy még jók? Tavaly még tökéletesek voltak. Édesanyám összekeverte a sárga és a piros koktélparadicsom magját, ami azért baj, mert csak a sárga palack alakú vált be és most csak ilyet szeretnék vetni. Ez viszont óriásira nö; üvegházi tartásra teljesen alkalmatlan. Esetleg átismételnénk azt a dolgot a determinált meg folyton növö paradicsomokról? Hogy is van ez?
Szia, a magkinyerés legegyszerűbb módja: a paradicsomot keresztben kettévágod, és kicsavarod egy fém teaszűrő felett, mintha citrom lenne. Esetleg kiskanállal lehet segíteni. Aztán folyó víz alatt kézzel nekidörzsölöd a magokat a fém szitának, amitől a kocsonyás burok java leválik. Ezután kávészűrőpapírba (V-alakú szűrópapírzacskó) teszem, és alaposan megszárítom. A zacskóból kézzel/késsel a mag kikaparható, és egyben tárolja a magot, sőt még szöveget is tudsz ráírni. 10 éve így csinálom :) Frint