Szvsz a cherolla nagyon meg van nyúlva - ami azt jelenti, hogy nincs összhangban a hő/fény viszony. Ha tesztüzemben megy, akkor érdemes lenne erősíteni a fény intenzitásán - próbaképpen. A színük nagyon jó, tehát a dolog működik, csak finomítani kell rajta.
Teszteltem a "növény lámpát" most 1/10-ed teljesítménnyel megy (6W) és 16 órán keresztül világít naponta. A magokat pont 10 napja vetettem. Látok benne fantáziát...
A lámpa deszkamodellje tesztverzió, alufóliával körbecsavarva :)
A lámpa alatt a lefedett keltető tálak
A növendékek balról Balkonstar - OFF Édes fűszerpaprika ON - Cherolla F1
Kertet keresek paradicsom és paprika fajtáim számára.Küldenék magot és cserébe a szezon végén a termésből néhány szemet kérnék.Közel 1000 fajtáról lenne szó, sajnos a kis kertemben egyre nehezebben férek el.Írj, ha érdekel: tomatokiraly@yahoo.com
Csak hobbyból csináltam, szeretek elektronikával is foglalkozni. Egyébként 2 hullámhosszon sugároz 470 és 670nm A 470(királykék) a növekedés irányát adja a 670nm (piros) a fotoszintézishez kell. Azért adtam meg fényáramot mert gyakorlatilag a fényerősség (lux) egy adott felületre eső fényáram . A felületet ebben az esetben kedvemre tudom variálni .
Ha a megvilágítás erősségét adtad volna meg, az számomra érzékelhetőbb adat lenne. Az 1 lumen is mond valamit, de nehéz elképzelnem 550x1012 Hertz frevnciájú monokromatikus fényt, amelynek sugárerőssége 1/683W/szteradián irányban. Ráadásul ezt 2000-szer.
Biztosan sikerülni fog a terved, de megéri-e ennyit foglalkozni vele?
Köszönöm ez nagyon hasznos link. Sajnos én az erjesztést kihagytam, pedig gyűjtöttem sárga koktélparadicsom magot (nagyon jó íze volt) és egy másik fajtát is.Azért reménykedem, hátha még kikel belőle valami. :(
Igen, nagyteljesítményű ledek. Teljes terhelésnél majden 2000 lumen a fényárama, ha ez mond valamit. Részben palántázni szeretnék, meg igazából nem bánnám ha télen is fel tudnék nevelni pár tő kisnővésű koktélparadicsomot. És a búzacsíráztatás is nagyságrendekkel gyorsabban megy vele a külföldi leírások alapján. Majd meglátjuk :)
Ezen az oldalon jól le van írva. Fontos az erjesztés. Ezt én szoktam saját bőrében is végezni. 1-2 hét napon, addigra a hús elbomlik. Utána óvatosan tálkába öntöm, és a mosás a laírtak szerint.
Én sem vagyok profi, nagyjából úgy teszek, ahogy Zitka.
Teljesen érett paradicsomot szoktam választani, inkább túlérettet, de legyen egészséges, szép.
Én is lemosom szűrőben csap alatt, erős vízsugárban, tisztára. Nem papírra rakom, mert nagyon ráragad, hanem porcelán tányérba. Napon megszárítom. ne legyen sokáig nedves. A tányérról könnyebb leszedni a magot. Arra is ráragad.
Hát megmondom őszintén, fogalmam sincs, hogyan kéne profi módon...
Én vacsorához felszeleteltem gerezdekre a paradicsomot, és a kocsonyás részt kiszedtem papírtörlőre. Aztán beletettem egy teaszűrőbe, és megpróbáltam átmosni. Csak többé-kevésbé sikerült, így ment vissza egy száraz papírtörlőre. Aztán arról másnap levakartam :-DDDD, és eltettem egy kis üvegcsébe tavaszra.
Kaptam ajándékba magokat a következő fajtákból: Ananas Noire Black Tula Black Sea Elephant Black Krim Spreckled Peach Black Zebra Flamme Costa Luco (vagy vmi hasonló, nem tudom elolvasni) Great White with Pink Stripes Zapotec Van valakinek tapasztalata valamelyikkel?
Sziasztok. Van egy 1.5x1.5m üvegtáblám,ebből szeretnék egy miniüvegházat,melegágyat.Szerintetek érdemes nekiállnom és tavasszal paradicsom paprikát vetni bele vagy jobb ha bent a szobában vetek?