Keresés

Részletes keresés

thoughts Creative Commons License 2020.05.19 0 0 1849

"fal"

pontosabban ahogy ő "eseményhorizontnak" hívja.

Előzmény: thoughts (1848)
thoughts Creative Commons License 2020.05.19 0 0 1848

'Egy ilyen világ csak az esetben lenne véges, ha valahol valamiféle fizikai határba ütköznénk, de ilyenről nem tudunk.'

igen.

az egy "fal" lenne, ahogy szőrinszálán is mondja.

Előzmény: construct (1845)
thoughts Creative Commons License 2020.05.19 0 0 1847

de egy ilyen világnak vagy a szélét vagy a belső üres terét látnunk kellene, de mi csak ősi galaxisokat látunk mindenfele.

szőrinszálán Creative Commons License 2020.05.18 0 0 1846

„Egy ilyen világ csak az esetben lenne véges, ha valahol valamiféle fizikai határba ütköznénk, de ilyenről nem tudunk.”

Nem lehetne a véges mennyiségű anyagnak egy olyan határa, amelyen túl a végtelen anyagmentes téridő található. Mivel a végest valaminek el kell választania a végtelentől, még ha azt gyakorlatilag nem is lehet kimutatni. Az anyag tudtommal véges, nem keletkezik folytonosan. Ha minden irányban fénysebességgel terjed szét az anyag, attól még a részecskék közötti távolság nem feltétlenül fénysebességgel növekedik. Főleg akkor nem, ha a végtelen tér már a priori adott az anyag számára. Egy végtelen téridőben 13,8 milliárd év óta fénysebességgel szétterjedő anyagi sugárzásnak is van frontvonala, amit az univerzumbuborék falának tekinthetünk.

construct Creative Commons License 2020.05.18 0 0 1845

Nem ezt mondod, mert te azt hiszed, hogy ez csakis térben zárt, véges de határtalan világot jelenthet.

Pedig nem.

Ez lehet térben nyílt végtelen térbeli kiterjedésű világ is. Márpedig a mérések épp ez utóbbit mutatják, vagyis azt, hogy a térbeli görbület nagy léptékekben nulla, a világ nyílt, azaz nem záródik önmagába. Más szóval állandó irányt tartva sohasem térünk vissza a kiindulási pontra. Egy ilyen világ csak az esetben lenne véges, ha valahol valamiféle fizikai határba ütköznénk, de ilyenről nem tudunk.

Előzmény: thoughts (1844)
thoughts Creative Commons License 2020.05.18 0 0 1844

'Ha a Dél Keresztje felé nézünk, akkor a mögött egyre távolabbról, egyre inkább a múltból látjuk az arra lévő ősi galaxisokat, ha pedig az Északi Sarkcsillag felé nézünk, akkor a mögött látjuk egyre távolabbról, egyre inkább a múltból az arra lévő ősi galaxisokat. Sőt ezek mögött mindenfelé a még sokkal ősibb plazma állapotú világegyetem különböző részeit is látjuk.'

én is ezt mondom!

vagy nem? /:

Előzmény: construct (1842)
thoughts Creative Commons License 2020.05.18 0 0 1843

'Ebből származik a fenti paradoxonnak látszó helyzet.'

nem értem hol a paradoxon!!

Előzmény: construct (1842)
construct Creative Commons License 2020.05.18 0 0 1842

De neked ezt még mindig nem sikerül értelmezned. Mert egyre csak görbületlen téridőben próbálod elképzelni.

Pedig mutattam neked egy ábrát, aminek segítségével megérthetnéd, hogy bármilyen kicsi helyre sűrűsödtek is korábban azok az objektumok, amelyek ma körbe-körbe mindenfelé  betöltik az eget egészen a kozmológiai horizontunkig, ezt a múltbeli sűrűbb világot is mindig belülről látjuk. Ha a Dél Keresztje felé nézünk, akkor a mögött egyre távolabbról, egyre inkább a múltból látjuk az arra lévő ősi galaxisokat, ha pedig az Északi Sarkcsillag felé nézünk, akkor a mögött látjuk egyre távolabbról, egyre inkább a múltból az arra lévő ősi galaxisokat. Sőt ezek mögött mindenfelé a még sokkal ősibb plazma állapotú világegyetem különböző részeit is látjuk. Amiről a kozmikus háttérsugárzás ad hírt.

Mindezt belülről látjuk, annak ellenére, hogy akkoriban ez az egész térrész csak négyszázezer fényév sugarú volt. Sőt, ha átláthatnánk az ősplazmán a még korábbi, még sűrűbb múltba, akkor ugyanígy mindenfelé magunk körül és belülről láthatnánk a mai horizontunkig terjedő világunk múltját. Noha az akkor pár kilométer, vagy még korábban pár centiméter sugarúra sűrűsödött össze.

Ezt a görbületlen téridőn nevelkedett agyunkkal nem vagyunk képesek 3+1 dimenzióban szemléletesen elképzelni, ezért kell 1+1 dimenzióban szemléltetni. De ha te nem vagy hajlandó lemenni az alapokig, és rászánni magad a szigorúan következetes gondolkodásra, a megadott segítség elfogadására, akkor mindhalálig megmaradsz a pár mondatos bölcsességeidnél. Ám ez a zsigerileg beidegzett síkvilági térérzet reménytelenül alkalmatlan a görbült világban való tájékozódásra. Amit te láthatóan csak a tér görbeségeként tudsz elképzelni, holott a 3+1 dimenziós téridő 3 dimenziós térmetszetei éppen görbületlenek, az időszerű és a fényszerű metszetek görbülnek. Ebből származik a fenti paradoxonnak látszó helyzet.

Előzmény: thoughts (1839)
thoughts Creative Commons License 2020.05.18 0 0 1841

ez összeegyeztethető azzal, hogy mindenfelé ősi galaxisokat látunk...

Előzmény: thoughts (1840)
thoughts Creative Commons License 2020.05.18 0 0 1840

bármilyen 4D-s objektumnak a 3D-s felületében bárhol lehet a középpontja.

thoughts Creative Commons License 2020.05.18 0 0 1839

az ősi galaxisok mindenütt-léte konkrét tapasztalat.

Előzmény: szőrinszálán (1835)
szőrinszálán Creative Commons License 2020.05.17 0 0 1838

Az nem lehetséges, hogy egy fénysebességnél gyorsabb hullám,(az éter közegben) hossz kontrakciót szenved, amitől c sebességű stacionárius állapotba kerül?

Előzmény: Törölt nick (1837)
Törölt nick Creative Commons License 2020.05.17 0 0 1837

Fénysebességnél gyorsabban haladó hullámokra bukkantam. Nem is akárhol, hivatalos egyetemi tananyagban.

Azzal már régebben is találkoztam, hogy egy hullámfüggvény Fourier-felbontásban nézve a fénynél gyorsabban terjedő komponensekre bontható matematikailag. És ugyanez előbukkan a húrelméletben is. Na de ilyesmit még senki sem látott a valóságban, és nem is gondolják, hogy a fázissebességnek fizikai jelentése lenne.

De most véletlenül egy olyan makroszkopikus jelenséggel találkoztam, amely alapvetően csak egyetlen frekvenciájú haladó komponenst tartalmaz. Egyetlen hullámhossz. És ez mégis a fénysebességnél gyorsabb. Hát itt már nehéz azt mondani, hogy a fázissebességnek nincs fizikai tartalma, mert egyetlen frekvenciájú hullámról van szó.

Valaki kitalálja, hogy mi ez? ;)

És mégis azt állítják sokan, hogy ezekkel a fénysebességnél gyorsabban mozgó hullámokkal nem lehet információt átvinni egyik helyről a másikra. Talán azért, mert ez a fénysebességnél gyorsabban tejedő hullám csak a stacionárius megoldása a Maxwell-egyenleteknek. Márpedig ha információt akarunk átvinni egyik helyről a másikra, akkor az elektromágneses hullám állapotát az adott minta szerint módisítani kell az idő függvényében. Például a hullámhosszat modulálni.

(Sajnos a tananyagnan a tranziens állapot számítása már nem szerepel.)

szőrinszálán Creative Commons License 2020.05.17 0 0 1836

Ilyen például a szingularitás, amely matematikailag igazolt, te fizikailag soha nem tapasztalta senki.

Előzmény: szőrinszálán (1835)
szőrinszálán Creative Commons License 2020.05.17 0 0 1835

Szerintem a tapasztalat, a relativitás miatt folyamatos megerősítésre, igazolásra szorul. Egy axióma felállítása egy elméletre a logika szabályai szerint történik. Ha az elmélet logikus, akkor nem igényel fizikai tapasztalást. Már csak azért sem, mivel bőven vannak nem tapasztalható, de logikus feltevéseink.:)

Előzmény: thoughts (1834)
thoughts Creative Commons License 2020.05.17 0 0 1834

'De a potenciát rejtő vákuum már az ősrobbanás előtt is volt.'

már többször kifejtettem ennek a kapásból létező végtelen tér tapasztalatokkal való ellentmondását!

...az smafu?

Előzmény: szőrinszálán (1831)
szőrinszálán Creative Commons License 2020.05.16 0 0 1833

Az anyagmentes téridő, a vákuum akkora potenciával rendelkezik, hogy elemi részecske párok keltésére alkalmas. A semmi erre nem alkalmas. A párkeltést már tapasztalták a fizikusok. Az Őspuki sem a semmiből jött, hiszen valaminek előtte már csikarta a „hasát”. ;-)

Előzmény: pk1 (1832)
pk1 Creative Commons License 2020.05.16 0 0 1832

Hogy tudsz különbséget tenni az anyagmentes téridő és a semmi között? Milyen kísérletet javasolsz?

Előzmény: szőrinszálán (1831)
szőrinszálán Creative Commons License 2020.05.16 0 0 1831

Az anyag mentes téridő, már nem a semmi, mert a hol és mikor kérdéseket generálja. Ha már a téridő, vagy a tökéletes vákuum sincs, akkor „lenne” a semmi (sic). De a potenciát rejtő vákuum már az ősrobbanás előtt is volt. Így a semmi, csak a valami hiányára utaló kifejezés.

Előzmény: Hónix (1830)
Hónix Creative Commons License 2020.05.15 0 1 1830

"miért van valami,(a világegyetem) miért nem inkább semmi"

Lehetséges, hogy nagyon messze jóval több semmi van, de mivel ott semmi sincs, ezért ott nem tudja feltenni senki ezt a kérdést.

Tehát ahol felteszik, ott mindig van valami.

Előzmény: szőrinszálán (1827)
szőrinszálán Creative Commons License 2020.05.15 0 0 1829

Akkor szoktam erőltetni, amikor elfogyott a korpás kekszem. Máskor csak ajánlásaim vannak.

Előzmény: jogértelmező (1828)
jogértelmező Creative Commons License 2020.05.15 0 0 1828

" a semmiből nem lehet végtelen univerzum,"

Hát akkor képzeljük auz, hogy valamiből lett, vagy azt, hogy mindig is volt..

Tökmindegy mit képzelünk, csak ne erőltessük rá másokra a hitünket, mert az háborúskodáshoz vezethet.

Előzmény: szőrinszálán (1827)
szőrinszálán Creative Commons License 2020.05.14 -1 0 1827

Az egyik ilyen szabad paraméter az, hogy miért van valami,(a világegyetem) miért nem inkább semmi. Abból, hogy van világegyetem, nem következik törvényszerűen az, hogy nem volt és hogy nem lesz. Mert a semmiből nem lehet végtelen univerzum, amely aztán semmivé válik. Az is egy lehetőség, miszerint a világegyetem Isten álma, de csak addig, amíg fel nem ébred. :)

Előzmény: szőrinszálán (1826)
szőrinszálán Creative Commons License 2020.05.14 0 0 1826

„az ősrobbanásban részt vevő anyag olyan 10kg lehetett.”

Ez éppen olyan találgatás, mint a többi nem elfogadott elmélet. Az ősrobbanás elméletére nem lehet olyan axiómát felállítani, mint egy matematikai tételre. Nincs tapasztalati alapja. Mint ahogy a hívők szerinti teremtésre sincs axióma, csak egy vallási dogma. A rekurzív regresszión alapuló tudományos elméletek sem tudnak axiómára épülni, mert rengeteg szabad paraméter marad, amivel nem tudnak mit kezdeni.

Előzmény: emp (1823)
thoughts Creative Commons License 2020.05.14 0 0 1825

akkoriban még a "súly" fogalma is alakulgatott...

Előzmény: thoughts (1824)
thoughts Creative Commons License 2020.05.14 0 0 1824

pont 10?! ...nem 11 vagy 12?

Előzmény: emp (1823)
emp Creative Commons License 2020.05.14 0 0 1823

pár napja hangzott el, talán A féreglyukon át c. műsorban: az ősrobbanásban részt vevő anyag olyan 10kg lehetett.

nem is akárki mondta, talán Kaku.

az, hogy eddig sem volt elképzelésem a dologról egy dolog, de most az is összedőlt, ami tudat alatt alakulgatott :)

thoughts Creative Commons License 2020.05.14 0 0 1822

már ha a 3D-s tér 1 pontjából Ősrobbant az egész!

Előzmény: thoughts (1821)
thoughts Creative Commons License 2020.05.14 0 0 1821

de akkor mi van a szélén túl, és a logikusan következő belső térrel? (szted?)

Előzmény: jogértelmező (1820)
jogértelmező Creative Commons License 2020.05.14 0 0 1820

" pedig épp úgy lehet "véges, mégis határtalan"

De nem olyan, hanem nagy léptékben sima, és végtelen.

Előzmény: thoughts (1819)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!