Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Nagyapámnak volt a háza mögött gyümölcsöse. Nagy terület, jó nagy fák. Évente kétszer lekaszálta kézzel (június, szeptember). A szénát megette a tehene. A trágyát visszahordta a gyümölcsösbe ősz végén a fák köré. A tél bemosta.
30 évvel ezelőtt vontak ki a forgalomból a Gramoxone szert na az gyomirtó volt nem olyan nyekenyoka mint a glifozat. Azt ha valamire rapermetezted 2 nap múlva fekete volt a glifozáttól meg egy kicsit döglődik aztán 2 hét múlva feléled .
Tény az emberek nem akarnak dolgozni mondjuk a mezőgazdaságban meg otthon a kertben én azt próbáltam vázolni hogy gyümölcstermesztés szintjén nem lesz megoldva semmi növényvédelem ,gyommenteßítés stb..... kapálni meg nem akar senki meg igazán megfizethetettlen tűzö napon 40 fokban valaki kapáljon 8 órán keresztül inkább jobb a klimatizált irodában, munkahelyen.Majd meg kell nézni a zöldségek ,gyümölcsök,húsok stb árak alakulását ami fájdalmas lesz miért is mert minden mást nélkülözhet az ember kivéve az élelmet azt nem tudjuk kikerülni.Mai ember már nem önellátó hanem füvesit egy hetet nem birnak ki nem ugy mint régen hogy a viďék látta el a városokat csak egy pl elzárnák a gázt , áram nem lenne üzemanyag,nem lenne élelmiszer akkor mi lenne.
Vannak fonalférgek, amik a csonthéjasok gyökerén élnek, az almaféléken meg nem és viszont. Ezért praktikus ezeket felváltva ültetni. De persze nem jön el a világvége, ha nem így teszel. :)
Harminc évez ez előt senki nem használt gyomirtót mégis szép tiszta volt minden. Elemben most mindenki csak gyomirtózik holot tudvalevő káros. Pálda a fiatal szomszédaim a ház előt a beton meg a ház közt gyomirtóza van tiz szál tyukhúr . Még bekeveri a gyomirtót kézel rég végezhetet volna vele . Enyit a modern világrol majd kevesebet ülünk a gép előt és töbet használjuk a kapacidot . Én még a gyomirtó előti isőben születem tudom akor is megoldoták.
Ez igy nagyon egyszerű elméletben gyakorlatban annál nehezebb godolj bele kéthetente nő a gaz 50mm csapadék meg 38 fok után meg főleg áprilistól oktoberig hányszor kell gyomot irtani ha nem használsz pl mondjuk glifozátot.És még csak a gyomosodásról beszélünk gomba ill rovar kártevök ellen mivel védekeznél kémia szerek nélkül csak ugy egszerüen megoldva .
Egy kicsit menjünk előre az időben gondolkodjunk el azon mi lesz ha meglépik a rézkészitmények , gyomirtók, rovarölő hatóanyagok kivonását mert ugy néz ki ebbe az irányba megyünk hogy védjük meg az ültettvényeinket van -e létjogosultsága a biólogiai védekezésnek pl feromon légteritéses módszer stb,v narancs olaj meg hasonló társaik használata v a gyomosodásra mi lenne a megoldás mert a gaz az nő és nincs megoldás mert lehetne azt mondani hogy soralj művelö v sorközben fűkasza v szárzuzó v bármi más nem használható pl a területen lévő kövek miatt.
Nálunk kb most megy le a virágzás sztm 2 héttel vagytok előrébb fagyást nyomokat nem látok még azon az5 db aurórán sem bár megfázhat még ha rosszabra fordul az idő.
"Az infláció nem ellenség (ilyen szempontból) mert pont arra sarkallja az embereket, hogy vegyék meg amit lehet, mert holnap csak drágább lesz, olcsóbb nem - és a fizetések vagy a nyugdíjak legjobb esetben is csak utókövetik az inflációt (ha egyáltalán) de el nem érik soha."
De, az. Mármint az ilyen mértékű.
Szépen leírod a folyamat elejét, csak ami utána jön, azt már nem.
Ami TP-t (és bármelyik szakértőt) illeti : az, hogy valaki magabiztosan állít valamit, sőt, még úgy tűnik ért is hozzá : nem jelent a világon semmit. Vagy igaza _lesz_ vagy nem - és amúgy ha bejön amit gondol akkor mi van ? Semmi. Mit is kéne "számításba venni" ? Azt, hogy _lehet_, hogy recesszió lesz ? Lehet, hogy az lesz, igen. És ha az lesz, akkor ne permetezzek, netán vágjam ki az ültetvényt ? A termesztésnek fix költsége van, az ár meg annyi lesz amennyi a piacon kialakul, ez így működik, akár recesszió van akár nem. Hót felesleges olyan, jövőbeni dolgokon aggódni (~"számításba venni") , amire semmilyen ráhatásod nincs (mint az ár vagy a kereslet). Ha majd több éven keresztül eladhatatlan lesz (normális áron) a kajszi, és nem is látszik ebből kilábalás, akkor majd megfontolom, hogy mást csináljak - de erre igen kicsi az esély. Annak sokkal nagyobb, hogy a klímaváltozás abban fog nálunk megnyilvánulni amit pár éve látunk, és nem a télapó jön szánkóval hanem a nyúl...
Amikor a Covid miatt voltak a lezárások, akkor is azt jósolta valaki itt (nyilván hasonló elemzések hatására) , hogy majd nem lesz pénzük a zembereknek kajszira, mert elvesztik a munkájukat. Elvesztették ? Sajnos sokan igen (bár a legtöbben szakmát váltottak) - de sokkal többen nem, a kajszi (vagy a többi gyümölcs) keresletén pedig ez az egész egyáltalán nem látszott meg, sőt : a szokásos ár többszörösét is megadták érte. A piacon nem egy-egy társadalmi réteg/szakma/szektor van jelen. Hogy összeomlik-e a világgazdaság, az nem kétséges, a kérdés "csak" az, hogy mikor és főleg : hogyan - mert nem kell mindjárt a civilizáció összeomlására gondolni, más (kevésbé fájdalmas) utak is léteznek...
Az, aki tavalyelőtt azért nem főzött pálinkát mert sokallta a cefre árát, az tavaly már megvette, sőt : többért mint tavalyelőtt. Az infláció nem ellenség (ilyen szempontból) mert pont arra sarkallja az embereket, hogy vegyék meg amit lehet, mert holnap csak drágább lesz, olcsóbb nem - és a fizetések vagy a nyugdíjak legjobb esetben is csak utókövetik az inflációt (ha egyáltalán) de el nem érik soha.
Nagy ültetvényeken van egy ember, aki naponta számolgatja a dögöket a feromoncsapdában. Nekem csak nagyjából lehet belőnöm a rajzást és akkor kell permetezni, amikor ott vagyok.
Nem a találatok száma számít, hanem a szer hatékonysága az ellen amire használva van.
Ezen a listán is max. 3 hatóanyag van. A gyümölcsbe berágó hernyókat szerintem nem lehet elérni velük.A rövid É.V.I. is rövid hatástartamra utal. A bevándorlás meg folyamatos.