Ez nem kis munka, én is úgy szeretem, hogy van benne babérlevél, bors, csöves paprika, torma, kapor tárkony, köménymag, és birsalma. Sűrűn kell készítenem mert a gyerekek elhordják
Én ebben az évben 40 kg gyalult és 12 db fejes káposztát savanyítottam. Ez éppen elég is. Korábban 160-200kg-ot csináltam persze abból eladtam annyit hogy nullára kifussak a többit elajándékoztam. Most elég pikáns lett az íze nem sajnáltam a csípős paprikát.
5 l 4,5 kg megtisztított káposzta fér bele. Az edény belefér a hűtőtáskákba, kap maga mellé társnak 1 1/2 l. ásványvizes üveget forró vízzel, hogy ne unatkozzon. Ezt reggel este cseréljük, és kb. 3 hét alatt kész. Utána bármeddig eláll a spájzba, egy a fontos, hogy a vízzárba mindég legyen víz.
Nagyon jól sikerült a káposzta savanyításom, csak ügyelni kell rá, hogy ne fogyjon el mire a töltött káposztát kell főzni. Már meg vettem a következő adag savanyításhoz valót.
Rengeteg fogy nálunk mert a gyerekeim is szeretik és viszik, mindig monják, hogy a piaci nem ilyen finom.
Nem csak töltött káposzta létezik karácsonykor az egyik kedvencünk a toros káposzta ajánlom mindenkinek aki nem félti a vonalait és a gyomrát.sütés előtt és utána
remélem is, egyébként az olaszok nem is nagyon tesznek mást a tésztára, kaliforniai paprika, cukkini, fokhagymás olívaolaj és kb. ennyi, szép színes, finom és könnyű
Remélem, mert én is tervezek karácsony előtti böjtösebb időszakban egy tésztát. Mivel olivaolajban van sütve, szerintem elég a kifőtt tésztát egyenesen beleforgatni. Esetleg teszek még hozzá egy kis üvegnyi sült paradicsomot, a tetejére sajtot:)
Nálunk ugyan a kacsa nem saját de sült kacsacomb lesz párolt vörös káposztával hagymás tört krumplival esetleg sztapacskával. Töltött káposzta az mindenképpen lesz saját húsból saját savanyítású kápiból. Halászlé ebben az évben elmarad. Szerintem tyúkhúsleves lesz. Szintén saját jószágból.
Igazad van nem mostani képek csak a nyálcsorgatás miatt tettem fel.... Már nem vagyok fiatal és két malaccal nem kevés feladat volt. 330 kiló volt a kettő.
Ma kivettük a fagyasztóból az első zacsi olivában sült zöld kaliforniait. Tojással átsütve, a tetején pirospaprikával fejedelmi reggeli volt. Mindezt nem tettem volna közzé, de kicsit gonoszkodni szeretnék az ismét előkerült mínuszkával, nehogy abbahagyja a nyálcsorgatást:).