Keresés

Részletes keresés

Fiatal88 Creative Commons License 2015.06.15 0 0 2050

Egy másfél méterese vásárolt hayward, tomuri kivi pár mennyi idő után lehet termőképes?

successful77 Creative Commons License 2015.06.14 0 0 2049
Három wikiből egyet én is kinyestem pár napja.
Sándor111 Creative Commons License 2015.06.14 0 0 2048

Akkor hát ide is leírom, bár nem hosszú lista, mivel a Weikivel együtt összesen csak ötféle mini fajtám van. Viszont már kipróbált dologról van szó, annyiból 'megbízhatóbb az irodalomnál'.

A Kokuwa önbeporzó:

A Japanese, self-pollinating form with tasty lemon-flavoured durable fruit (Mini Kiwi) ripening in late September-October. Oval berries, about 2 cm long and 1,5 cm across can be eaten unpeeled. It starts setting fruit in the 2nd-3rd year after planting. It sustains frost down to –22oC. The plant requires a warm, sunny, sheltered site and moist fertile well-drained soil. Twining stems. It’s suitable for growing up various supports, arbours, pergolas and wire meshes. It can also be trained along the wires stretched between the pylons. It’s particularly useful for home gardens, allotments and production plantations.

7db két éves Weiki tövem van, de még egyik sem virágzik valószínűleg amiatt, hogy kevésbé jó talajra ültettem őket, mivel csak porzó funkciójuk van. Ellenben a szintén két éves Kokuwa, Rogów ill. Ananasnaya már virágzik. Mind a hármon kötött is a termés. Ekkor érdeklődtem utána, hogyan lehetséges ez, hiszen porzós növény a fentiek értelmében gyakorlatilag a Weiki virágainak hiánya miatt nem volt mellettük. Ninovarga homályosított fel, idézem:

"Amennyiben a minikivik között van öntermékeny, úgy annak a kétivarú virágai megfelelnek porzónak a nem öntermékeny fajták részére, ha a virágzásuk időben egybeesik."

Ekkor néztem utána és találtam meg a fent bemásolt infót a Kokuwáról.

Ez alapján:

Kokuwa: önbeporzó (self-fertile, self-pollinating)

Geneva: nincs egyértelmű infó, de úgy tűnik, hogy kell mellé porzós vagy önbeporzó 

Rogów: NEM önbeporzó, porzós vagy önbeporzó kell mellé

Ananasnaya: NEM önbeporzó, porzós vagy önbeporzó kell mellé

Ezért valószínűleg lecsökkentem a Weikik számát, mivel ennyien feleslegesen foglalják a helyet, de a biztonság kedvéért nem irtom ki az összeset.

Előzmény: bombaba (2032)
fecso77 Creative Commons License 2015.06.14 0 0 2047

Igen

Előzmény: bombaba (2043)
lombi1978 Creative Commons License 2015.06.14 0 0 2046

majd akarok mellé vagy egy termőt vagy egy porzót attól függ milyen lesz:)

Előzmény: bombaba (2045)
bombaba Creative Commons License 2015.06.14 0 0 2045

Ezt az adagolást nem ismerem, semmi alapja nincs, lehet nagyon sok is.

(Pl. a Linz-ből egy evőkanállal kell 10 l vízbe, ahhoz képest a Te adagolásod nagyon sok.)

A kivi átültetése mindig sokk a növénynek, de 35-40 fokban különösen.

Mellesleg mit vársz a növényedtől? Mire szánod?

Előzmény: lombi1978 (2042)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.14 0 0 2044

Ültesd ki minél hamarabb! Nem kell műtrágya csak sima vízzel locsold.

Előzmény: lombi1978 (2042)
bombaba Creative Commons License 2015.06.14 0 0 2043

Feltételeztem, még az előző kiviről beszélünk - amiről fotót tettél fel.

Előzmény: fecso77 (2040)
lombi1978 Creative Commons License 2015.06.14 0 0 2042

hát 1.5 fél liter vízben kb egy 1/5 maréknyi, és mi a meglátásod átlehet ültetni most savanyú talajba? vagy várjam meg az őszt? lehet savanyítani a talajt valamivel?

Előzmény: bombaba (2041)
bombaba Creative Commons License 2015.06.14 0 0 2041

1. A kivinek nem jó a csapvíz, lágy víz kellene.

2. Nem jó a földkeverék, amiben tartod, a savanyú talajt kedveli.

3. "A műtrágya vízben oldva"- mennyit, mennyi vízben, száraz vagy nedves talajra - nagyon könnyű kiégetni így a növényeket - melegben még inkább (bármelyiket).

Bocs, a "magról kelt" fajta kivit nem ismerem.

Előzmény: lombi1978 (2036)
fecso77 Creative Commons License 2015.06.14 0 0 2040

Igen! Asszem kopasz kivit fogok váasztani.

Előzmény: bombaba (2037)
lombi1978 Creative Commons License 2015.06.14 0 0 2039

hogy miért van oldalt azt nem értem nálam álló:)

Előzmény: lombi1978 (2038)
lombi1978 Creative Commons License 2015.06.14 0 0 2038

1.

Előzmény: lombi1978 (2036)
bombaba Creative Commons License 2015.06.14 0 1 2037

Ha kopasz kiviről beszélsz, akkor igen. Mindegyiket úgy metszed, ahogy tetszik.

Előzmény: fecso77 (2035)
lombi1978 Creative Commons License 2015.06.14 0 0 2036

Hát igazából állott vízzel de csapvíz, sima virágföld meg kinti föld keveréke, mostanában adtam neki egy kis n,f,k műtrágyát is vízben oldva.

meg amíg nem jöttek a melegek addig nem volt gond szépen nőttek a levelei egészségesek voltak.

egyébként ez egy magról kelt kivi.

Előzmény: bombaba (2034)
fecso77 Creative Commons License 2015.06.14 0 0 2035

Szép napot mindenkinek!

A porzó kivit is úgy kell metszeni mint a termőt?

Lehet hogy hülye kérdést tettem fel :)

bombaba Creative Commons License 2015.06.14 0 0 2034

Csapvízzel öntözöd? Milyen földben van? Meddig akarod benn tartani? Mekkora? Fotó?

Előzmény: lombi1978 (2033)
lombi1978 Creative Commons License 2015.06.14 0 0 2033

Sziasztok

Az mitol van hogy bent nevelt kiwim meg nem ultettem ki cserepbe, elkezdett a levele ilyen barnas foltok megjeleni es elszarad? Van egy uj level is annak is a level vege mar elkezdett szaradni. Valaki jart mar igy.

bombaba Creative Commons License 2015.06.14 0 0 2032

Könnyen lehet. Írtam, van keveredés a leírásokban. Megadtam a forrást, szerintük ez a helyzet. Ha másutt megnézem, más, a tapasztalat megint lehet más.

Most ugyanaz a keveredés van a kopasz kiviknél, mint a szőrösöknél volt/van. Sok év, mire ezek kitisztulnak, hisz még mindig van, aki Oriental de Light-ot ad önporzósként, pedig azt több, mint 15 éve kezdték árulni és nem az volt, de semmi hatása nem volt a reklamációknak, ha a forgalmazóknak jó üzlet. Hasonló a helyzet a Jenny-vel is. Míg a szőrös kivinél a választék szinte nem változott ennyi idő alatt, a kopaszoknál elég nagy fajtaválaszték van most, nagy bizonytalansággal.

Olvastam, van egy összeállításod a kopaszkivikről. Ide is leírhatnád, sokat segítene a próbálkozóknak.

Előzmény: Sándor111 (2030)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.13 0 0 2031

Szerintem a  Ken's red jó választás lehet.

A porzósod tőlem akár Nostino is lehetne.

Előzmény: fecso77 (2028)
Sándor111 Creative Commons License 2015.06.13 0 0 2030
Előzmény: bombaba (2029)
bombaba Creative Commons License 2015.06.13 0 2 2029

Elég sok fajta van és nagy a keveredés a leírásokban a nemet illetően.

Ha igaz, amit írnak:

Jumbo (kétlaki)
http://tunderkertje.hu/?modul=shop&reszletes=38454
Geneva (termős):

http://tunderkertje.hu/?modul=shop&reszletes=17999

Kokuwa (ehhez a Weiki a porzós):

http://tunderkertje.hu/?modul=shop&reszletes=18539

Purpurna Sadowa - kétlaki

http://tunderkertje.hu/?modul=shop&reszletes=38456

Rogów - kétlaki, a Weiki jó porzónak:

http://tunderkertje.hu/?modul=shop&reszletes=38457

Ken's Red (kétlaki, a Weiki jó porzósnak:

http://tunderkertje.hu/?modul=shop&reszletes=38455 

Válassz ízlésed szerint :)

Előzmény: fecso77 (2028)
fecso77 Creative Commons License 2015.06.13 0 0 2028

Ezek szerint jól állapítottam meg a nemét :)

Talán elfér mellette még egy, ha ezt jól visszanyírom.

Melyik fajtát válasszam termőnek?

Sokat segítettél. Köszönöm!

Előzmény: bombaba (2026)
successful77 Creative Commons License 2015.06.13 0 1 2027
weiki porzósnak nézem a színe alapján. porzós az biztos.
termős arguta kell mellé.
bombaba Creative Commons License 2015.06.13 0 1 2026

Vegyél mellé egy termőt, és ha már eléggé megnőtt, csökkentheted a porzós méretét, ha gond a helyfoglalása. 

Előzmény: fecso77 (2025)
fecso77 Creative Commons License 2015.06.13 0 0 2025

Bocsánat, a képek lemaradtak.

fecso77 Creative Commons License 2015.06.13 0 0 2024

Sziasztok!

Van egy kivi bokrom a fajtáját sajnos már nem tudom. Egy kertészetben vettem mint önporzós növény. Három éve gyönyörűen virágzik,de sajnos termés nem akar lenni rajta.

A virágjából gondolom hogy porzós növény,de lehet hogy tévedek.

A kérdésem az lenne mit csináljak ezzel a bokorral?!

Kiszedjem és ültessek öntermőt, vagy vegyek mellé egy termős növényt. Nagyon sajnálnám ha ki kellene szedni.

Köszönöm a segítséget!

successful77 Creative Commons License 2015.06.12 0 0 2023

Trifendert használt már valaki? Kivi alá jó lehet.

http://www.gazdabolt.hu/T07688-Trifender-WP-100-g

Kaptam másfél kilót, locsolgattam mindenhova. 

Sándor111 Creative Commons License 2015.06.12 0 0 2022

A hajtásvégek leszáradása akkor természetesnek tekinthető, ha a növény emellett (főként a felső kétharmad magasságában) új, meredeken felfelé törő hajtásokat növeszt, vagy a már meglevők közül egy-kettőben gyújtja be a rakétákat. Ha viszont mind leszárad, az gondot jelez. Nálam leszáradás három esetben fordul(t) elő:

- vízszintesre kötöztem a hajtást (a felfelé irányt szereti, leginkább a függőlegest)

- leért a földre

- alulról felfelé törő hajtásokat növesztett, és ez jobban tetszett neki mint a többi hajtás fenntartása.

Előzmény: devpernull (2020)
Sándor111 Creative Commons License 2015.06.12 0 0 2021

Szerintem ennyi hozzáadott szerves anyag kevés. Én ennyire agyagos föld esetén minimum annyit adnák hozzá, mint amennyi a földmennyiség fele. Talán érdemes ezt (klikk a linkre) elolvasnod. Ha nincsen fűzfatörzs por se komposzt, akkor megteszi az erdőből hozott, fák alól lombseprővel kikapart "komposzt" is, ha az sincs, akkor mindenféle szerves anyag, amit az ember össze tud szedni. Ez persze friss telepítéskor érvényes, amikor ennek még van ideje elbomlani. A kérdés viszont az volt, hogy nálad mitévők legyünk. Én az alábbiakat tenném. Ha már virágzik is, és annyi virága van mint a képen látható, akkor (fajtától függően persze) kb. min. három éves. A gyökérzete is terjedelmesebb lehet.

Az átültetést javasolnám a következőképpen. Elég egy 25-30cm mély (a minik gyökérzete a talaj felső részében terjed), de min. 1m átmérőjű gödör. Ez az átmérő nagyon minimális, jobb egy 1,5m. (csak láttam, hogy a környék már be van ültetve) Töltsd fel olyan keverékkel, ahol a szervesanyag tartalom min. 50%. Vigyázat! Ha sok levelet, füvet és egyéb még le nem bomlott matériát raksz bele, akkor az még messze van attól, hogy a növény fel tudja venni, legfeljebb a kémhatást javítod csak vele a semleges irányába. Legjobb lenne érett komposzt vagy erdőből hozott, fák alól lombseprővel kikapart "komposzt".

Ez előtt vágd vissza a lombját minimum harmadára, metszél le róla minden virágot, elég ha 1 max. két új hajtás marad. Ásd ki a kivit úgy, hogy minél nagyobb földlabda maradjon meg a gyökerekkel együtt. Sajnos mivel oldalra mennek sekélyen a gyökerei ez valószínűleg nagy lehet - inkább kétemberes munka. Én még ilyet mininél nem próbáltam, málnánál annál többször, ott viszont nem olyan nagy a gyökérzet. A szélén erős vízsugárral mosd ki 5cm körül a földet ha lehet, így kisebb súlyt mozgatsz és gyorsabban juthat az új földhöz a növény. Rakd bele az előbb részletezett gödörbe + alapos belocsolás.

Ilyen hőségben persze a dolog életveszélyes hacsak nincs árnyékban. Érdemes kivárni egy min. másfél hetes erősen esős, hűvösebb időszakot. És még akkor is el fogja játszani a nagyhalált egy két napig.

Ezt még olvasd hozzá.

Aztán tudósíts mi újság - már ha vállalkozol a dologra.

Előzmény: devpernull (2020)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!