Sziasztok!
Ezt a topikot azért hoztuk létre,hogy legyen egy hely ahol minden témáról lehet beszélni,akár kerti növény akár szobai,kerti tó,növények kártevői,barkácsolás a kertben,tanácskérés,szép tájak növényei,nyaraláskor lefényképezett pálmák,leanderek,rózsák,fenyők,vagy ha csak meg akarod mutatni a kedvenc virágodat,a kedvenc kutyádat ,macskádat ,akármit!!!!mindenkit várunk,itt nincs OFF téma:)
De ne túl vastagon, csak éppen, amennyi a gyomokat elnyomja. Ne látsszon ki sehol a talaj, mindenütt legyen pár cm.
Aztán hamar el fog tűnni a lomb, persze attól is függ, milyen fáról származik. A hárs pl. nagyon hamar lebomlik, úgy látom, a cseresznye is. A platán még a következő évben is ott van, most azt tervezek a szamócára rakni. Sajnos csak egy zsákkal kaptam, valószínűleg nem lesz elég, de talán valamennyire megvédi a gyümölcsöt a sártól és a pettyes vaspondróktól. A gyomoktól nem hinném.
Botanikaviselt emberként ( Lásd: Medgyesegyháza és környéke lágyszárú flórája. https://docplayer.hu/8047986-Medgyesegyhaza-es-kornyeke-lagyszaru-floraja.html) teljesen egyetértek. Így négyszemközt még azt sem szégyellem, rossz érzéssel húzom ( szúrom, tépem, ásom) ki a gyomokat. Mégis csak egy életet pusztítok el. De hát a zöldborsó mégis csak fontosabb. Megjegyzem a virágoskert is egyfajta sivatag az érintetlen réthez, ligeterdőhöz képest. " Tán csodállak ámde nem szeretlek." Persze mindezek csak nagyon halvány túlérzékenykedések, a napi kertészkedés során ritkán jönnek elő.
A veteményes halál unalmas. Egyenes vonalak, sorakoznak a répák, petrezselymet, megette a fene. Mint egy rémséges kastélykert.
Na de a kalászát érlelő fű, ahogyan bókol a szélben, közte elbújva megannyi réti virág vadsága, a fák, bokrok szimbiózisa, málló vakolatú épületek ahogy felsejlenek a növényvilág hátterében... Mintha megállt volna az idő a képeiden. Csodás. Fenébe a veteményessel :)
Ez csak természetes, mi is porszívózunk ilyenkor tavaszi karbantartás idején minden, kaviccsal mulcsozott ágyásban. Úgy befejezett a munka. Nincsen ebben semmi kivetnivaló.
én azt nem tudom, hogy az epret hogy takarjam. össze-vissza ültettem el az ágyásban, nincs túl sok hely köztük. mondjuk így valamennyire leárnyékolja majd magát. estleg tudok szórni közé némi faaprítékot.
a focipálya gyepnyesedéktől kicsit ódzkodom, amióta megtudtam, hogy néha szelektív gyomirtózzák a pályákat. pedig rengeteget tudnék hozni, jó kis nitrogéndús anyag.
Én is ettől tartok,mert ezek a fiatal példányok se kicsik. A születendő unoka tiszteletére ültetnénk. Ha fiú lesz japán juhar lenne,de lány lesz az ultrahang szerint. És a stellata olyan csajos,főleg a rózsaszín:-)
Addig gondolom nem szabad teríteni, míg nem nőttek meg 10-15 centi fölé a növények. Ág darálék is van eltéve pár zsákkal, de messze nem elég az egész zöldségesre. Venni meg nem akarok, a levél ingyen jött.
Én is azt gondoltam eddig, hogy a stellata kisebb növésű, amíg ezen a héten nem láttam egy 5-6 métereset valahol a Balaton környékén. Füreden voltunk egy ügyfélnél :)