Keresés

Részletes keresés

HA-KHJ Creative Commons License 2017.05.30 0 0 24832

Bocsánat!
Én fejeztem ki rosszul magam.

-Felszaporítani kívánt élesztő tárolására.-

Előzmény: whiskey98 (24831)
whiskey98 Creative Commons License 2017.05.30 0 0 24831

Mármint :"élesztő törzs tárolás"

Előzmény: whiskey98 (24830)
whiskey98 Creative Commons License 2017.05.30 0 0 24830

"élesztőtörzs takarás" Ez pontosan mit takar?

Előzmény: HA-KHJ (24820)
HA-KHJ Creative Commons License 2017.05.30 0 0 24829

Emilem publikus.

Előzmény: jani1018 (24821)
pkl Creative Commons License 2017.05.30 0 0 24828

Sziasztok!

Bodsás sört szeretnék készíteni. 20 liter búzához mennyi bodzát tegyek? Mikor és milyen formában? Előre is köszi!

Smürc Creative Commons License 2017.05.29 0 1 24827

És talán nyomáspróbához fél liter vízbe 5 g cukor + egy kis sütőélesztő.  ?

Előzmény: barbon1 (24826)
barbon1 Creative Commons License 2017.05.29 0 0 24826

Én elsőnek megpróbálnám normál kupakkal lezárni,hogy mit lép rá.Szerintem sanszos,hogy jó legyen,még annak is van esélye,hogy kézzel tudod majd nyitni.

Próba cseresznye :)

Előzmény: c_babbage (24825)
c_babbage Creative Commons License 2017.05.27 0 0 24825

Sziasztok! Kaptam egy csomó Almradler-es üveget, de csavarosak. (kb. 26x5mm) Lehet ehhez kapni kupakot, vagy dobhatom ki őket?

c_babbage Creative Commons License 2017.05.27 0 0 24824

Gyógyszertárban nem találtam étkezési célra tejsavat. Én itt vettem: https://palinkaust.hu/cefre-keszitese/tejsav-80

Piros címkéset vedd. Azt hallottam, hogy pálinkafőzésnél a cefrénébe nem jó a citromsav, mert könnyen elbomlik. De nem kell túlaggódni, enélkül is jó lesz a sör.

Előzmény: wins001 (24823)
wins001 Creative Commons License 2017.05.26 0 0 24823

Üdv!
Twoj rendelés lesz mostanában?
Víz ph-t mivel tudnám csökkenteni? Nincs tejsavam használhatok helyette citromsavat? Esetleg honnan lehet tejsavat beszerezni? Gyógyszertár?

Bence0909 Creative Commons License 2017.05.26 0 0 24822

Sziasztok! 

Arra gondoltam ha már bodza szezon van akkor csinálnék egy bodzas alet amit lager elesztővel oltanék be és 16 fokon csinálnám a főerjedes .

Íz hibának hozná nekem a gyümölcsös ízt ? 

Le erjedne nekem a söröm ? 

Bodzát forralás végén vagy hidegkomlonak rakjam ? Vagy mind  a 2 mehet +kis citrom héját ?

jani1018 Creative Commons License 2017.05.26 -1 0 24821

Szia!

Engem érdekelne 100db!

Előzmény: HA-KHJ (24820)
HA-KHJ Creative Commons License 2017.05.26 0 0 24820

Kedves Fórumtársak!
Ha valakit érdekel 2ml-es eppendorf cső élesztőtörzs tárolásra kérem jelezze.
Vadonat újak, természetesen hőálló műanyag, tetővel, natúr színben.

Csak 1000 db. volt rendelhető és ezért adnék el belőle. Nekem 5.-Ft ba van darabja, természetesen ennyiért is adnám. Postát mindenki maga állja.
Amennyiben lehetséges 50db. alatt ne kérjetek! Úgy is kevés lesz. :)

firekiller Creative Commons License 2017.05.25 0 0 24819

Mármint az ÍR VÖRÖS ALE

firekiller Creative Commons License 2017.05.25 0 1 24818

Ilyen lett az vörös ale :)  És az íze is finom.

 

firekiller Creative Commons License 2017.05.25 0 0 24817

Nézegetve az erjesztőtartályos képed nem biztos, hogy a hab pimpótól származik, az enyhén szálkásos-fonalas beütésű. Az erjesztő edényed forrázd ki, majd oxi val vagy star sannal mosd ki és hagyd beleszáradni a mosószert.

Előzmény: insane666 (24815)
firekiller Creative Commons License 2017.05.25 0 1 24816

Lehet hozzáadni + ízt, de egy jó sörhöz nem érdemes bármit is! Majd csinálsz külön gyömbérest vagy korianderest az erjedés 3-4 napján hozzáadva az ízanyagot.

Előzmény: Katyvasztó (24814)
insane666 Creative Commons License 2017.05.25 0 0 24815

Ez a vadélesztő elég komolynak hangzik. Tényleg nem lehet kiirtani a tartályból? Chemipro oxi fertőtlenítővel, vagy forrázással sem?

Elvileg egyébként kínosan ügyeltem a patikatisztaságra, komló becsületes mennyiség van benne, élesztőt a megfelelő időben raktam bele (ez is az előírásnak megfelelő mennyiség).

Először kb. másfél hét után nyitottam ki a tartály tetejét (második felnyitáskor már ott csücsült a fehér hab a tetején), és akkor is fertőtlenített eszközökkel nyúltam bele. Észrevettem viszont, hogy felnyitáskor véletlenül beleszállt egy kevés házipor a tartály tetejéről. Ez okozhat gondot esetleg?

Előzmény: acerola (24813)
Katyvasztó Creative Commons License 2017.05.24 0 1 24814

Azt kérdezném a nagyérdeműtől, hogy palackozásnál érdemes-e, lehet-e még egy kis ízanyagot adni a sörhöz?

 

Gondolok itt például a már kiforrt búzasörömre (ereszthetett a tartály, mert egy hét alatt leerjedt 1.062-ről 1.012-ig és nem is kotyogott). aminek így is tök jó íze van! :-)

Palackozásnál a palackozó-cukrot forralt forró vízben feloldom, és kihűlés után a sörléhez keverve palackozok.

Érdemes lehet ebbe a lébe előre belefőzni egy kis gyömbért, narancshéjat, koriandert, és leszűrve, feloldva benne a cukrot csinálni a palackozást?

 

Biztos jobb az erjesztésnél hozzáadni, de elfelejtettem! :-(

Előzmény: Katyvasztó (24791)
acerola Creative Commons License 2017.05.24 0 1 24813

A fehér filmszerű bevonat a pimpó vagy angolul pellicle. Leginkább valamilyen vadélesztő vagy baktérium jelenlétére utal. A vadélesztő lehet például valamilyen brett törzs. A baci általában valamilyen tejsav baci.

A brett lasabban dolgozik mint a sörélesztő, viszont alaposabban le tudja erjeszteni a sört. Nekem van néhány brettes söröm, nagyrészt szándékosan raktam bele a sörbe. Egyrészt gyümölcsös jegyeket másrészt kicsit vadabb, istállós lópokrócos aromákat adhat a sörhöz.

Ha elegendő komló és időben beletett élesztő van a sörben, akkor azt szokták mondani, hogy nem tud kórokozó elszaporodni benne. Tehát a kérdés leginkább az, hogy ízlik-e amit kaptál, azon nem kell aggódni, hogy megbetegszel-e tőle. Ha dolgozik a vadélesztő, akkor érdemes megvárni, amíg teljesen leáll. Ez lehet pár hónap is. Enélkül az üvegben keletkezhet túlzott nyomás.

Az erjesztő vödörből nehéz lesz kifertőtleníteni a fertőzést. Legegyszerűbb, ha cseréled. Vagy ha megtetszik a sör karaktertere fenntarthatod vadélesztős erjesztőnek.borkénezéshez nem sokat tudok hozzászólni. Nem próbáltam, nem egy szokásos eljárás. Egy megjegyzésem lenne, hogy utána nem fog könnyen bubisodni a sör, mert a sörélesztőt is megritkíthatja.

Előzmény: whiskey98 (24812)
whiskey98 Creative Commons License 2017.05.23 0 1 24812

Szia

Ez ilyen "fehérpenésznek" (vagy virágosodás?) mondott gomba vagy baktérium ha jól tudom, több infót sajnos nem találtam róla. Gyakori jelenség alacsony alkohol és savtartalmú cefréknél és esetleg boroknál ha oxigént kap. Egyszer nekem is volt ilyen sörnél, lefejtettem leszűrtem majd kéneztem 20g/hl borkénnel (mint bornál) egy hétig úgy állt aztán palackoztam. Bár ez lehet elég meredeknek hangzik sörnél, én ezt csinálnám, szerintem még menthető.

Azért hallgass meg mást is, nem vagyok nagy sörkészítő.

 

Előzmény: insane666 (24806)
insane666 Creative Commons License 2017.05.23 0 0 24811

E recept alapján mentem a cefrézéssel.

http://www.gaultmillau.hu/receptek/witbier-mrekvicska-zoltan

 

A hab miatt azért aggódom, mert 2 nappal korábban habtalan volt a felszín. Két hete (nem) erjed már, nem tudom meddig maradhat még a kádban...

Azt sem tudom, ennél az állapotnál mennyire lenne okos dolog kipalackozni.

 

 

 

Előzmény: nothingam (24810)
nothingam Creative Commons License 2017.05.23 0 0 24810

Szerintem ennek le kellett volna mennie 1.019 alá, mondjuk a 68°C az elég magas hőfok. 

Őszintén: nem tudom :)

Látom a későbbi postodban a képet: a hab nem feltétlenül probléma.

Előzmény: insane666 (24798)
HA-KHJ Creative Commons License 2017.05.23 0 0 24809

Kedves Kisgubac!

Köszönöm.

Előzmény: Kisgubac (24808)
Kisgubac Creative Commons License 2017.05.23 0 0 24808

Várni. 3 nap intezív kotyogás után lecsendesedik az erjedés, nem hiszem, hogy megakadt volna azért, mert nem kotyog állandóan.

1 hét után rámérhetsz, hogy mennyire erjedt le, aztán majd kiderül.

Előzmény: HA-KHJ (24807)
HA-KHJ Creative Commons License 2017.05.23 0 0 24807

Tisztelt fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni!
Nekem is megakadt a forrásban a sörlé.

Összetevők:
3,5 Kg. Bohemia Pilsner
0,5 Kg. Caracristal

0,2 Kg. Müncheni I.

19 liter sörlé 1.058 lett a vége.
1 zacskó Us-05 élesztő, sörlében 24 órán át keverve mágneses keverővel.

21-22 C fok hőmérséklet. Este ment az érlelő kannába az élesztő, reggelre másodpercenként buggyant a kotyogó. Ez ment is három nap három éjszakán keresztül.
Vasárnap reggelre leállt. fertőtlenített csövön keresztül fújtam levegőt a kannába még jó habos nem lett a

lé. Valamennyi nyomás van a tartályban, látni a kotyogón.
Ilyenkor mi a következő lépés?

 

insane666 Creative Commons License 2017.05.22 0 0 24806

ma amikor kinyitottam a tartályt, ez a látvány fogadott. Jól érzem, hogy az a hab nem jó jel?

 

Mr Eskimo Creative Commons License 2017.05.22 0 0 24805

Köszi! Jó hír! :)

Előzmény: acerola (24804)
acerola Creative Commons License 2017.05.22 0 0 24804
Előzmény: acerola (24803)
acerola Creative Commons License 2017.05.22 0 1 24803

Enyémről is lelóg a fazék. Nem gond. Azt jelenti, hogy nem az egész fazék alját melegíti, hanem csak egy belső körben.

Elég strapabíró egy ilyen. Mikor megvettem rögtön ráálltam és meg sem nyikkant.

Hőszigetelés, igen. Mivel nincs láng, azért az oldalát nyugodtan szigetelheted szinte bármivel. Kőzetgyapottól a paplanig.

Előzmény: Mr Eskimo (24802)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!