Én elsőnek megpróbálnám normál kupakkal lezárni,hogy mit lép rá.Szerintem sanszos,hogy jó legyen,még annak is van esélye,hogy kézzel tudod majd nyitni.
Piros címkéset vedd. Azt hallottam, hogy pálinkafőzésnél a cefrénébe nem jó a citromsav, mert könnyen elbomlik. De nem kell túlaggódni, enélkül is jó lesz a sör.
Üdv! Twoj rendelés lesz mostanában? Víz ph-t mivel tudnám csökkenteni? Nincs tejsavam használhatok helyette citromsavat? Esetleg honnan lehet tejsavat beszerezni? Gyógyszertár?
Kedves Fórumtársak! Ha valakit érdekel 2ml-es eppendorf cső élesztőtörzs tárolásra kérem jelezze. Vadonat újak, természetesen hőálló műanyag, tetővel, natúr színben.
Csak 1000 db. volt rendelhető és ezért adnék el belőle. Nekem 5.-Ft ba van darabja, természetesen ennyiért is adnám. Postát mindenki maga állja. Amennyiben lehetséges 50db. alatt ne kérjetek! Úgy is kevés lesz. :)
Nézegetve az erjesztőtartályos képed nem biztos, hogy a hab pimpótól származik, az enyhén szálkásos-fonalas beütésű. Az erjesztő edényed forrázd ki, majd oxi val vagy star sannal mosd ki és hagyd beleszáradni a mosószert.
Lehet hozzáadni + ízt, de egy jó sörhöz nem érdemes bármit is! Majd csinálsz külön gyömbérest vagy korianderest az erjedés 3-4 napján hozzáadva az ízanyagot.
Ez a vadélesztő elég komolynak hangzik. Tényleg nem lehet kiirtani a tartályból? Chemipro oxi fertőtlenítővel, vagy forrázással sem?
Elvileg egyébként kínosan ügyeltem a patikatisztaságra, komló becsületes mennyiség van benne, élesztőt a megfelelő időben raktam bele (ez is az előírásnak megfelelő mennyiség).
Először kb. másfél hét után nyitottam ki a tartály tetejét (második felnyitáskor már ott csücsült a fehér hab a tetején), és akkor is fertőtlenített eszközökkel nyúltam bele. Észrevettem viszont, hogy felnyitáskor véletlenül beleszállt egy kevés házipor a tartály tetejéről. Ez okozhat gondot esetleg?
Azt kérdezném a nagyérdeműtől, hogy palackozásnál érdemes-e, lehet-e még egy kis ízanyagot adni a sörhöz?
Gondolok itt például a már kiforrt búzasörömre (ereszthetett a tartály, mert egy hét alatt leerjedt 1.062-ről 1.012-ig és nem is kotyogott). aminek így is tök jó íze van! :-)
Palackozásnál a palackozó-cukrot forralt forró vízben feloldom, és kihűlés után a sörléhez keverve palackozok.
Érdemes lehet ebbe a lébe előre belefőzni egy kis gyömbért, narancshéjat, koriandert, és leszűrve, feloldva benne a cukrot csinálni a palackozást?
Biztos jobb az erjesztésnél hozzáadni, de elfelejtettem! :-(
A fehér filmszerű bevonat a pimpó vagy angolul pellicle. Leginkább valamilyen vadélesztő vagy baktérium jelenlétére utal. A vadélesztő lehet például valamilyen brett törzs. A baci általában valamilyen tejsav baci.
A brett lasabban dolgozik mint a sörélesztő, viszont alaposabban le tudja erjeszteni a sört. Nekem van néhány brettes söröm, nagyrészt szándékosan raktam bele a sörbe. Egyrészt gyümölcsös jegyeket másrészt kicsit vadabb, istállós lópokrócos aromákat adhat a sörhöz.
Ha elegendő komló és időben beletett élesztő van a sörben, akkor azt szokták mondani, hogy nem tud kórokozó elszaporodni benne. Tehát a kérdés leginkább az, hogy ízlik-e amit kaptál, azon nem kell aggódni, hogy megbetegszel-e tőle. Ha dolgozik a vadélesztő, akkor érdemes megvárni, amíg teljesen leáll. Ez lehet pár hónap is. Enélkül az üvegben keletkezhet túlzott nyomás.
Az erjesztő vödörből nehéz lesz kifertőtleníteni a fertőzést. Legegyszerűbb, ha cseréled. Vagy ha megtetszik a sör karaktertere fenntarthatod vadélesztős erjesztőnek.borkénezéshez nem sokat tudok hozzászólni. Nem próbáltam, nem egy szokásos eljárás. Egy megjegyzésem lenne, hogy utána nem fog könnyen bubisodni a sör, mert a sörélesztőt is megritkíthatja.
Ez ilyen "fehérpenésznek" (vagy virágosodás?) mondott gomba vagy baktérium ha jól tudom, több infót sajnos nem találtam róla. Gyakori jelenség alacsony alkohol és savtartalmú cefréknél és esetleg boroknál ha oxigént kap. Egyszer nekem is volt ilyen sörnél, lefejtettem leszűrtem majd kéneztem 20g/hl borkénnel (mint bornál) egy hétig úgy állt aztán palackoztam. Bár ez lehet elég meredeknek hangzik sörnél, én ezt csinálnám, szerintem még menthető.
Azért hallgass meg mást is, nem vagyok nagy sörkészítő.
Tisztelt fórumozók! Segítséget szeretnék kérni! Nekem is megakadt a forrásban a sörlé.
Összetevők: 3,5 Kg. Bohemia Pilsner 0,5 Kg. Caracristal
0,2 Kg. Müncheni I.
19 liter sörlé 1.058 lett a vége. 1 zacskó Us-05 élesztő, sörlében 24 órán át keverve mágneses keverővel.
21-22 C fok hőmérséklet. Este ment az érlelő kannába az élesztő, reggelre másodpercenként buggyant a kotyogó. Ez ment is három nap három éjszakán keresztül. Vasárnap reggelre leállt. fertőtlenített csövön keresztül fújtam levegőt a kannába még jó habos nem lett a
lé. Valamennyi nyomás van a tartályban, látni a kotyogón. Ilyenkor mi a következő lépés?