Remélem mostmár tényleg jön a tavasz,mert az én stellatam is éppenhogy megúszta.Kicsit megviseltnek tűnik,de a zárt bimbók azért nyílnak,és jönnek a levelek is.És a teteje még így is tele van szőrös bimbókkal:)
én sajnos nem annyira ismerem a te fajtádat,nekem nem ez a sötétlevelű grandim van.nálunk -13 vagy -14 volt a leghidegebb idén télen.minden gond nélkül kibirta takarás nélkül.pedig azt mondják épp ez a fajta kényesebb ami nekem van.jah és iszonyat erős hideg szél is volt.azt is állta,pedig óvtak,hogy még pici ne ültessem ki.én meg kiültettem.de jól vizsgázott.
fogalmam sincs mit tegyél vele.báááár....ősszel kálium foszfor kúra az jó lenne neki.némileg segitene neki a fagytűrésben.de nitrogén még véletlenül se legyen benne ha ősszel trágyázol műtrágyával mert az nagyon fagyérzékennyé teszi a növényeket.
Az 1069-es képen láthatod, hogy az enyém is hasonló volt. Azt is olvashatod mi mindent csináltam vele, hogy meggyógyuljon. Azóta márcsak 3 levele van, szörnyű látvány. Kidobni sajnálom, mégha "olcsón" jutottam is hozzá. Így átültettem, ha megmarad megmarad, ha nem nem. A férjem szerint hoz új leveleket, mert valóban megrepedeztek a rügyek és szépen lassan nyílnak is, mind a két féle, de szerintem csak szárad szétfele. Mindenesetre a kurát csinálom tovább, rhodi táp, vasas víz, ecetes víz, ja és perneteztük dithane M-45-tel. Az egyik szára gyökereztettve lett volna (már így vettük, hogy be volt kezelve, meg edény rajta), de meg se mertük nézni, hogy mi a helyzet. Hát most így állunk a grandival, kiváncsi vagyok meg marad-e vagy nem. Ez majd csak hónapok múlva dürül ki. Helyére egy 2 m-es M. soulangiena-t ültettem, már nyílik is a virágja, meg a stellátának is.
Remélem a Te grandid nem jár úgy mint az enyém. Ja nekem körbe volt tekerve náddal, a szomszédé nem és ráadásul majd 4 m magas volt mikor tavaly előtt ültette és semmi baja, sőt tavaly virágzott is. Írd majd meg mi lesz a grandiddal!
javulást nem fogsz látni mert ezek a foltok már nem tűnnek el,ami megfagyott az sem lesz már zöld.de legalább nem pusztit tovább a gomba.ha a fa él,ajd ő megújul,kihajtanak a rejtett rügyek.ha élni akar élni is fog.hála istennek jön a tavasz uj erőre fog kapni!:)
egyenlőre ez a legjobb gombaölő amit lehet kapni.de van több olcsóbb fajta is,azokkal is meg lehet próbálni,mint pl a dithane.
sajnos ezek a foltok már nem fognak eltűnni a növényedről.próbáld meg a földet is kicsit lepermetezni a növény körül,mert a gomba áttelel,és nehogy később visszafertőzze a növényt.ezért mondják,hogy a beteg részeket leveleket össze kell szedni,mert az is fertőz.
Nem látok rajta bimbókat csak rügyeket, melyekből levelek lesznek. Úgy látszik az enyém idősebb korában virágzó fajta. Vagy talán a talaj és a tápanyag miatt...
na megnéztem közelebről a fát.a legtetején 2-3 virág kicsit megbarnult.egyenlőre ennyi a fagykár.nade még nincs vége a hétnek....:(
azért remélem nem lesznek már sokáig ilyen hideg éjszakák,mert nálunk napközben tegnap is sütött a nap meg most is süt.igaz csak olyan 10 fok körül van,de azért napon kellemes az idő.