Köszönöm a választ. Léda amúgy teljesen normális, én még vakondra gyanakodtam. Jó kedvű, játékos, eleven, a széklete is normális, tehát az egészségügyi problémát kizárnám, de úgyis nemsoká dokilátogatás. Imádják ezt a hűvös-hideg időt. Öcsi szőre is szép fekete már, és fundis. Tündériek a kis bocik, gratulálok hozzájuk. :)
"Mintha habzott volna a szája"...ezt nem értem. Futott előtte..melege volt...stb? Evett valamit? Ezt így nem lehet megítélni...csak úgy nem habzik egy kutya szája! Ha igen, akkor tünet valamire. Ég a gyomra...hányingere van stb.
Epilepsziával kapcsolatban nincs tapasztalatom. Lehet egy enyhébb tünete. A fogvacogás lehet izgalom, lehet fázás és lehet az epilepszia enyhe tünete is.
Ha mindig álvemhességnél jön elő, akkor az váltja ki. Lehet, hogy csak visszaböfizik valamit, ami nem tetszik a nyelvének...gyomorsav pl., és ettől nyálzik, és ezt nyalogatja le óvatosan.
Figyelj a kajájára, könnyen emészthető étrend, ha ettől megoldódik semmi baj. Ha erősödnek a tünetei mindenképpen vidd dokihoz, mert ezek a fránya hormonok játszanak vele:))
A vehemnek előzménye van. Tüzel és fedeztetve lett. Ha ezt ki tudod zárni - mert ekkor valóban kaparászik, áskál - akkor hasfájás miatt is lehet. Lehet régebben elásott kaja keresése, kényelmes fekvőhely készítés, nyáron hűsölés miatt...stb. És vannak "kertészfundik", akik másolják a gazdi ebbéli tevékenységét.:)))
Tapogasd át a hasát, ha emlői duzzadnak, pocija növekedik vemhes vagy álvemhes is lehet. Ha nem és vidám, lehet szórakozásból csinálja...ilyenkor már nem jellemző az áskálás, ezt nyáron művelik előszeretettel.
Van egy kis problémánk és kíváncsi lennék a véleményetekre. Most ismételten álvemhes a fundim, és észrevettem egy pillanatában, hogy mintha habzott volna a szája és nyalogatta, de úgy, mintha fagyit nyalna. Ez kb. 1 percig sem tartott, de gondoltam leírom nektek, hátha hallottatok már ilyenről. Korábbi álvemhességekor is tapasztaltam egyszer-kétszer, hogy vacogtatta a fogait, kicsit félelmetes látvány, de tényleg nagyon rövid ideig tart mindig. Néztem a neten, hogy létezik kutya epilepszia, és nem tudom, lehet hogy epilepsziás lenne?? Még nem fordultam orvoshoz. Mit gondoltok erről?? Jah és tényleg csak álvemhes idején van vele ilyen gond!!??
Mitől lehet hogy Léda (1 éves múlt augusztusban, szuka) folyton ás? Lehet hogy vemhes? Vagy mitől lehet? Akinek van tapasztalata légyszives írjon. Amúgy semmi "baja", úgy értem se viselkedése nem változott, se semmi, csak nem tudjuk mitől lehet ez. Köszi előre is :)
Ehet bármiféle zöldséget, amit megeszik. Pl. imádják a tökfőzeléket, zöldbabfőzeléket. Banánt-szőlőt...egyebeket. A kelkáposztát is megeszik megfőzve:))
Okosodik Maci látom ezerrel. Ezt a szutyok időt időt én is már utálom nagyon!!!
Mosolygómacis köszöntöm a kiscsajod a fórumon:))
A kislegény kajáját meg kicsit emelheted sziszka, bár ez jó ütem, de belefut a télbe a baba. 2-3 dekával emeld meg és lassan-fokozatosan növeld tovább ahogyan növekszik:))
pussza a fekete nózisoknak!!! ja...és a gazdiknak is:))
Utálom ezt az időt. Olyan , hogy a kutyát sem vernék ki.....Bezzeg mi ,minden nap sétálunk, 2* 1 órát. Ha esik, ha fúj.... Én csak bánatosan caplatok a zuhogó esőben , de Dad... hát ö él....:-)) Mint egy gyerek, az összes pocsolyát megtalálja. Mindegyikbe belemegy, minnél mélyebb annál jobb. Ugrál, bohockodik, játékra hív. Már ugy megyek sétálni, hogy katonai bakancs van rajtam, katoni lábszárvédő, gyakorló, amerikai katonai kabát....már tényleg azt hiszik a környéken, hogy medveölöt képzek ki....pedig csak medvét sétáltatok:-))) Itthon viszont a kertbe unatkozik. Ül a terszon, néz befelé és nyafog....Bent jól érzi magát , de 10 perc után melege van és itt is nyafog.
Amin megdöbbentem , hogy milyen okos (gondolom nem csak ö).
Séta közben szoktunk gyakorolni, juti falattal,almával, virslivel. most pl, behivást gyakoroljuk. Amikor hivom és jön, kap falatot. Mostanában, ha nem csináljuk ezt akkor ö magától lemaradozik , leül, és vár....várja, hogy hivjam. Persze hivom, és utánna rohan és bökdösi a lábam jutalomért. Vagy játszunk vele séta közben gumis labdával. Én dobálom, ö visszahozza és kap falatot. Mikor úgy gondolom elég, akkor a labdával a kezembe sétálnék. De ö kiszedi a kezemből, elmegy tölem pár méterre és ledobja....jelentöségteljesen rám néz (várja , hogy mondjam hozza vissza) ha nem mondom ,akkor odahozza ,ledobja elém és bökdös az orrával.
Már lakásban tudja, hogy a macskakaját nem eheti meg. Pedig van belöle választék.
Egy egyszerű hagyd csodákra képes.....
Mindent egybevetve imádom, amiért ennyire fifikás.....
... hát igen, itt jön a tapasztalat meg az én tapasztalatlanságom.
Megtalálni az egészséges középutat nagyon nehéz. Nem tudom mikor éhezik és mikor nem. Általában etetés előtt vakog és tologatja a tálját. A vidámsággal nincs baj. Én is így gondoltam, hogy 150 g most elég lesz neki egy nap, de mennyivel emeljem az adagját? 50-70g/ hét vagy az már sok? Jaj ettől féltem, lesz egy kiskutyám és tök béna leszek. Nekem semmi tapasztalatom, gyakorlatom. Annyira örülök, hogy van ez a fórum! Minden nap csak aggódom a kutyám miatt és ez nagyon nem jó.
A táppal kapcsolatban.... tényleg aranyrudat vettem. Olyan drágán adták, hogy majd leestem a székről. 4000 Ft volt a 2,5 kg táp. Innen soha többé nem veszek. Éppen néztem a neten, hogy ugyanez a táp 780 Ft/kg. Ott vágják át az embert tényleg ahol tudják. Na de ez is egy jó tanulópénz volt...
Sok babát neveltem fel az eltelt évtizedekben, és amint adódott valami, azonnal kerestem az összefüggést. Nem csak azt az egy dolgot akartam meggyógyíttatni, hanem tudni mivel és hogyan lehet megelőzni. Ma is képes vagyok éjszakákat végigtépelődni, ha valami gyanús dolog történik. Néha csak úgy felhívok, megkeresek "nagy fehér" tudósokat és arra kérek, hogy számomra érdekes, engem foglalkoztató dolgokról beszélgessünk. Mivel őket is többnyire foglalkoztatja, így partnerek ebben. És a téma egy tenyészetben a földön rohangál:))
Pl. ha diagnosztizál egy állatorvos én mindig kérdezem mit néz, mit lát, mitől alakul ki a tünet, mi az ami tuti kizárható és miért. És figyelek...nagyon. Ha valamit meg elfelejtek már hazafelé a kocsiból visszahívom...és folytatom:))
Tiszteletben tartom és ha kell, bevettetem velük a fegyvertárukat, rengeteg új és új dolog jön be a gyógyításba, amit én tehetek az a kutyáim - a kutya - felépítésének és "működésének" az ismerete. Ez az állandó:) Mi az étrendje ha egészséges, mi ha beteg...stb. Hogyan növekszik és mitől imádott fajtám, hogyan szaporodik és miért úgy, mivel tudom segíteni...stb.
Babusodat igen, elég 15 deka táppal indítani, jó lenne ha eleinte fele-fele arányban kevernéd a régivel és 1 hét alatt vonnád el lassan. Aztán 1 hét után szépen, fokozatosan emelheted hetente-kéthetente az adagját, ahogy a kondíciója megkívánja. Erre nincs tuti adag, mindig a szemed lesz a mérce. Ha eleven és egészséges, örökké kis éhenkórászka, akkor ok! Éheznie sem szabad. Arany középút:) Most még 3x adjatok neki enni, 4-6 hónaposan 2x. Ez is egyedi, látni fogod hogyan igényli.
Rengeteg utánajárás után végre meghozták a tápot. Az Orijen Puppy-t tudták csak beszerezni, de ezt is olyan körülményesen, mintha arany rudat kértem volna. A táplálási útmutató szerint 270g-360g 5-10 kg-os kutyáknál akik 6-12 hetesek. Gondolom ez akkor rengeteg. Mit javasolsz indításnak egy 150g/ nap? Nem tudom most mennyi hízott a kutyus, de az biztos, hogy magasságra sokat nőtt.
A túladagolt táp fehérjetúladagolás is egyben, ennek egyik tünete a bőrhámlás, sok széklet, rossz emésztés...stb. Ráillik a kutyusodra mind. Persze ettől függetlenül lehet más oka is, remélem nincs.
Most jó adagot kap, ha nem lett a túladagolás miatt allergiás el fog múlni. Tápot is váltottál. Így nagy eséllyel hamarosan! Ha a hámdarabkák alatt látod a kékes, tiszta bőrt, túl van rajta.
Fogj egy babaolajos rongyot, alaposan töröld le a bőrét egy helyen és látni is fogod. 1-2 hét alatt kitisztul a szőréből is, vagy babasamponos fürcsike:) Mivel gondolom kinti kutyus, így ez utóbbi nem javasolt most, vagy 1 hétig benti legyen, míg visszazsírozódik bőre-szőre. Különben egy gyenge esőtől is megfázhat, nem védi meg a bundája zsírja a "beázástól"!
Még azt szeretném megkérdezni, hogy mi a teendőm ha a kutyusomnak hámlik a bőre? Legalábbis azt gondolom, hogy hámlik. Amikor fésülöm és szétválasztom a szőrét, akkor olyan, mint az emberek fején a korpa. Nem vészes, de szeretném a véleményedet kérni ez ügyben is. Az állatorvosnak is megmutattam két hete de nem mondott rá semmi különöset, mondva, hogy akkor hoztuk haza a kiskutyát. Most újra megmutatom neki. Ez lehet esetleg a purina dog chow-tól?
Első lépés volt helyretenni a pociját, gratula, ez sikerült! Most ahogyan növekszik lassan emelheted az adagját, apránként.
A csipa nem jellemző, az inkább tünet volt. Lehetett allergia tünete is, de lehetett egy mandulagyulladás tünete is. Az sajna jellemző a babafundikra. Észre sem lehet rajtuk venni, vidámak...stb. Én rutinból nézem a mandulájukat:)
Ha rendben az emésztés, akkor kevesebb nyavaja kapja el őket, nem véletlen a vesszőparipám a kaja és emésztés!
Kutyaház...nekem az a tapasztalatom, hogy a fundik szeretik a nagylégterű lakhelyeket. Amit elfogadnak az kb az a méret, amit Maci kapott:)) Túl vagyok már rég pár kísérleten, hogy "összegömbölyödve beleférsz te csacsi, melegebb lesz neked"...nem mentek bele. Egy felnőtt fundi örömmel sziesztázik egy akkora házikóban, ahol oldalra fekve kényelmesen kinyúlhat. Ez kb. akkora, mint macipofáék új háza.
Macipofa!
Lehet 85 cm is a belmagassága, de ha így használja talán maradhat is, Te döntöd el! Persze könnyebben felfekszik a tetejére az alacsonyabbnak:)) Annál alacsonyabba megintcsak nem akar bemenni esetleg nagykorában.
Amikor az én "kicsimet" úgy etettem, ahogy a tenyésztő mondta, a kakija nem volt teljesen szilárd és olyan világos színű (már bocsánat krémes) volt. Mióta úgy etetem, ahogy te mondtad, teljesen normális, szilárd, sötét színű a kakija. Tényleg a kevesebb több, mert előtte napi 6x biztos kakilt, most meg talán a fele (már nem látom, hogy naponta egyfolytában trónol) és sokkal természetesebb és negyed annyi tápot adok neki tulajdonképpen. Ezzel, csak azt akartam mondani, hogy biztos nem volt rendbe az emésztése, bélrendszere. És még egy dolog, amikor odakerült hozzánk, akkor folyton csipásodott a szeme, de mivel mentünk a kötelező oltásra mondtam az állatorvosnak és kértem rá kenőcsöt ami pár nap alatt rendbehozta a szemét. Szerinted akkor ez is lehet a helytelen táplálkozás következménye? Vagy ez kölyökkorban előfordul?
Én is a kutyaházzal kapcsolatban szeretném a véleményeteket kérni. A mi kutyusunknak csinált a férjem egy spéci kutyaházat, a méreteit pontosan nem tudom, de a három éves kislányom simán bemászott és üldögélt benne. Az én kiskutyám nem akar belemenni, inkább az ajtónk előtt fekszik. Már odaraktam neki egy kispárnát meg egy fa lapot ami kimaradt a kutyaházból, nehogy megfázzon. Éjszaka már nagyon hideg van, ő meg összekucorodva azon fekszik. Már kaját is raktam a kutyaházba, hátha megszereti, de nem. Igaz amikor hazahoztuk akkor az első pár éjszaka is az ajtó előtt aludt, a ház meg kb. az ajtótól 3 m-re van. Attól félek nehogy megfázzon. Néha még a párnára se fekszik csak a csupasz betonon. Én szoktam este kimenni és rárakom a párnára. Valami baj van a ház méretével? vagy még nincs elég hideg? Hogyan szoktassam be a házba?
Új szerelem van kibontakozóban: gyönyörű, nagy, szörös és még fekete-fehér is....igy most Afika az egyik nöstényem, neki probálja magát kinálgatni......hátha:-)))
A többiek meg mint az éhes cápák, keritik be az áldozatukat.