Ha még jól emlékszem, akkor a francos e.on 3 hét volt, a többi azonnal. Személyesen kocsikáztam el 60km-re hozzájuk a területi központba, mert az eon-os telefonos megkérdezéskor az ügyintéző azt mondta, egyből kiállítják ha személyesen megyek.
Odamentem...
Mondom, kéne a közműnyilatkozat most.
Hát az 3 hét! - volt a válasz.
Mondom, a telefonban úgy tájékoztattak, megkapom most, ezért költöttem utiköltségre és ezért áldoztam rá egy fél délutánt. Kérdeztem tőlük, hogy ugyan mi tart 3 hétig, amikor benne van a gépükben, hogy adott hrsz-nél mi van és a gázművek meg a többi egyből ki tudja állítani hrsz alapján?
Az volt a válasz, hogy ez nem olyan egyszerű náluk, mint a gázműveknél.
De kérdeztem, miért? Nincs még kész az adatbázisuk ami alapján kiállítják?
Nekem az égáz-tól,eon-tól póstán jött kb. 1 hét ,a többit személyesen kaptam meg,igaz nem azonnal,szóltak mikor mehetek be érte,de az is pár napon belül megvolt.Kéményeseknél kellett fizetnem kéményenként 4000 ft-ot ,a vízműnél 5410 ft-ot ,é-gáz ,e-on nem került semmibe.A közútkezelőktől pedíg nem is kellett.
Azt szeretném kérdezni, hogy az építési engedélyhez szükséges közmű nyilatkozatokat(eon,tigáz,közútkezelő,kéményseprő) kiadják e azonnal, vagy postai úton kapom meg?
Van egy telkem, pár éven belül akarok rá építeni. De most szeretnék építeni rá egy kb 50m2-es kis házat, persze ugy, hogy az uj házat ami majd később építek rá(azt már rendesen, engedéllyel) elférjen tőle. Az új szabályozás szerint 100m2 alatti, 4m magasságot meg nem haladó, tartós emberi tartózkodásra nem alkalmas épületet csak be kell jelenteni, ha építeni akarok. Szerintetek azt mitől függ, hogy tartós emberi tartózkodásra alkalmas e(fűtés, ablak, stb)? Mert akarok bele wc-t, meg zuhanyzót, és tűzhelyet is, mert ha majd építünk akkor legyen hova menni, meg lehessen főzni is, és ha ugy van, kint tudjunk aludni, meg ami olyan szerszám azt be lehessen zárni. És ha ott alszok, és feljelent valaki, akkor megbüntetnek, mert azt nem lehet, csak lakoházban?
Szerintem sokkal kenyelmesebb a munkaugyi ellenorzes. Kozpontositott, nem tudjak megvenni a helyi emberkeket, es szinte biztos, hogy valamit talalnak. http://www.ommf.gov.hu/
Tegyél irásban belelentést, neki hivatalból vizsgálnia kell, és részedre irásos választ küldenie, a gond ott kezdődik, hogy ők hétvégén nem dolgoznak, amikor az általad leirt probléma jelentkezik, és az átfogó épitési ellenőrzésre több szakhatóság által, csak kivételesen kerül sor.
Megjegyzem, az adataid zárt kezelése esetén is nagy valószinűség szerint az ellenérdekelt fél tudomást szerez a bejelentő személyéről, tényéről, tehát érdemes jól átgondolni.
Elöször az engedélyező épitési hatóságnál, tisztázni az engedély időbeni határát, valamint azt, hogy hétvégén milyen tevékenységet folytathatnak. Ezenkivül a rendőrségre is tehetsz közvetlenül, bejelentést amikor ők a helyszinen ellenőrzik az engedély tartalmát, és annak betartását.
hol lehet azt bejelenteni, hogy a mellettünk levő építkezésen hétvégén is zajos építési munkát folytatnak (hétvégén nem lehet a kerületben zajos melót végezni), alkalomszerűen lezárják az utcát darus kocsival, amihez gondolom valami behajtási engedély kellene, valamint egyfolytában új, nem idén barnult arcokat foglalkoztatnak az építkezésen, akik valamiért mindig elbújnak, ha fényképezőgéppel megjelenünk a házunk előtt...
elégem van már abból, hogy nem elég, hogy hétközben egész nap hallgatom a kopácsolást, de mostmár hétvégén is. váltott műszakban dolgozom, aludni sem mindig sikerül... kezdek agresszív lenni.
munkaügyi főfelügyelőség, de konkrétan hol, milyen osztály?
Kozteruleten a tulajdonos (onkormanyzat, allam), vagy akinek megengedi a tulajdonos, az epithet.
Ez nem pusztan epitesi engedely kerdese, hanem mint ahogy a szomszedod vagy pl. en sem epithetek a te telkedre az engedelyed nelkul, ugy te sem epithetsz az onkormanyzat/allam teruletere csak ugy.
Fogalmam sincs! :) De valószínűleg közterületen te nem csinálhatsz önhatalmúlag járdát, ha eddig nem volt és nincs előírva, hogy a járdát neked kell megcsinánod. Legjobban akkor jársz, ha megkérdezed az építési osztályon.
Teljesen mindegy, hogy epuletresz, vagy onallo epulet. Az a nem mindegy, hogy epulet(resz) is, vagy "csak" epitmeny.
Ha zart, akkor vagy epulet vagy epuletresz (aszerint, hogy egy egyseget alkot-e a hazzal), de ez mindegy, mert egyforman szabalytalan. Ha nem zart, es nem a haz resze (azaz magaban is meg tudna allni), akkor nem epulet, hanem epitmeny. Epitmenyek az egyeb korlatoktol eltekintve akar lehetnek is az oldalkertben, viszont bizonyos esetekben epitesi engedely/bejelentes koteles igy is a tevekenyseg.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni fogalom meghatározásban. Az OTÉK nem mindenre ad definíciót, így az épületrészre sem. Oldelkert beépítése esetén pedig ez határozza meg mit lehet és mit nem. Az udvar fölé egy tetőt építettem a teljes beépítési határokig. He ez épületrész akkor szabálytalan. De az? A hatóság hasra ütve dönti el? Köszönöm ha valaki tud segíteni. Én találtam ugyan fogalom meghatározást, de az jó?
A Htv. 52. §-ának 6. pontja határozza meg az épület, illetve az épületrész fogalmát, ez utóbbi az épület műszakilag elkülönített, külön bejárattal ellátott részét jelenti.
Épületrész, amely a homlokzat síkja mögött helyezkedik el és két vagy három oldalról falakkal határolt. Mégegyszer köszönöm Géczi József
Igen, végiggondoltuk. Gyerek még nincs, tehát leghamarabb 10-12 év múlva jelentkezhetnek ezek a problémák, ha már egyedül közlekednének. Én egyelőre nem tervezek 10 éven túlra. Amúgy annak ellenére, hogy kint leszünk, Gyöngyös belváros mindössze 6 km... Azt nem nevezném távolságnak. Ennyi simán van városon belül is.
De jobb is, hogy sokan nem így gondolják, hiszen akkor mindenki oda szeretne költözni. Akkor meg már én nem szeretnék ott lakni. :)
Viszont minden telken van "Építési hely" amit az oldalkertek, előkertek és hátsókertek határolnak. Ezen a területen kívül (főként a szomszédos épülettel kialakuló minimális tűztávolság miatt) nem, vagy csak korlátozottan lehet építkezni. ha nincs helyi szabályozás, akkor az OTÉK szabályozásai az irányadóak. Igen, mondhatom hogy némileg tapasztalt vagyok már e-téren. Sajnos.... :(
Ja, még annyit, hogy az adott területre nincs érvényes szabályozási terv 2004 óta, valami kommersz kritérium rendszer alapján bírálták el az egészet. Telek beépíthetősége százalékosan rendben, ment a pecsét. Jogilag tehát nem biztos h. bele lehet kötni.