Hát...olvastam egy-két cikket. Egyes feltételezések szerint, mint ahogyan említetted, fitoplazma, de nem bizonyított. Egyes fajták érzékenyebbek, na és vagy kiheverik vagy elpusztulnak. Amelyik kiheveri, később egészségesen fejlődik tovább, minden gond nélkül. Csak találgatások vannak, úgy tűnik teljes a "homály".
Köszönöm. Most én is rohanásban vagyok, később átnézem. Azt írták, bíznak benne, hogy elég visszavágni, nem szükséges kiásni, kidobni. Ettől függetlenül, meglehet, hogy kiszedem őket, becserepezem és izolálom őket valahol, míg ki nem derül, hogy helyrehozható e. Gondolom másikat küldeni most felesleges, nem lehet tudni mi van az állományukkal.
A google beírva, hogy Kroeskop virus kijött egy holland cikk, fordítóval ki lehet valamit bogozni belőle. Most nincs időm, annyi látszik, hogy fitoplazma, és egyes fajták érzékenyebbek, érdemes lenne alaposan utánanézni, ki lehet-e gyógyítani, vagy inkább jobb villámgyorsan kidobni.
A cég ennyivel elintézi, hogy vágd vissza, és részükről a fáklyásmenet?
Ma reggel érkezett válasz. Egy vírus, amit Hollandiában Kroeskop-nak hívnak, vizsgálják mi is ez, még nem tudják mi okozza. A javaslat, 5 cm-re visszavágni a töveket. :-(
Nagyon élveztem. Mint mindig, csodák vannak nálad. A galambfa! Még nem is láttam ilyet. A fantasztikus fás bazsarózsa, csak, hogy két növényt emeljek ki. Élmény volt végigsétálni a kertben.
Én már nem vágnám vissza, hagynám, hátha erősödnének, aztán ősszel. Vagy most csak az új hajtás felét, azért, hogy ne vágj le túl sok lombot, bár akkor virágod sem lesz rajta. Vagy ha nagyon cefetül állnak, virágzás után... de a korrekt válaszhoz látni kellene. Vagy tudni, bokrot vagy teát, vagy mit hagytál ki :)
Kérdezni szeretném hogy nagyon későn van-e már metszeni? Sos-ben kellene, mert elfelejtettem két rózsámat megmetszeni, és sajnos nagyon erőtlen hajtásokat hoztak. Gondoltam ha visszavágnám, erősebb hajtásokat hoznának.
Hát nehezet kérdeztél. A virág formáját biztos te is láttad, a PAK kicsit klasszikusabb, a Gerti kicsit régi-rózsásabb. A PAK-nak merevebb a vesszőzete, állnak a virágai, kompaktabb a bokra. Kisebb helyre is befér. A Gerti hosszú, vékonyabb hajtásokat növeszt, hagyhatod futónak is, sokan panaszkodnak is rá, hogy erős metszés nélkül "kajla" lesz. Nagyobb hely is kell neki. Hogy melyik a jó választás, az attól függ, miért és hova szeretnéd. Bár a PAK-ot még nem volt szerencsém megszagolni, mert lemaradtam a virágjáról tavaly, a Gerti illatát imádom.
A PAK apósnál dekkol, de a Gertit itt tartom az előkertben, mert nálam ő a favorit.
Szeretnék tanácsot kérni tőletek két angol rózsa fajta ügyében. Én most tavasszal szeretnék még Austin rózsákat rendelni, és két rózsaszín közül egyszerűen nem tudok választani, mindkettő nagyon szép! Ez a két fajta a Princess Alexandra of Kent és a Gertrude Jekyll. Kérlek, írjon az, akiknek van ebből a két fajtából, hogy melyik a szebb, melyiknek tartósabbak a virágai, melyik hány cm magas / széles, melyik volna a kettő közül a jobb választás? Ha tennétek fel képeket róluk, azt is nagyon megköszönném! :)
Ja, és még valami: Van valakinek New Dawn futórózsája? Én tavaly tavasszal rendeltem külföldről, szép egészséges is, csak tavaly egész nyáron nem virágzott. Nektek mennyi időn belül virágzott először? Mik a tapasztalatotok ezzel a fajtával kapcsolatban?
Teljesen ízlés kérdése. Ha rózsaszín, de illat nem kell, akkor Eden (Pierre de Ronsard). Ha fehéres és illatos, akkor Elfe. Ha lila, akkor Perennial Blue, vagy Veilchenblau. Ha vaditó vörös, akkor That's Jazz, Don Juan, Blaze Superior, Paul's Scarlet... És még kombinálhatod is.
Én Zephirine Drouhint futtatnék rá egyik oldalról, a másikról Souvenir du dr jamain-t.
Ha ilyen sok a beteg, akkor szerintem valószínűbb, hogy más oka van. Nyilván észrevették volna hamarabb, ha egy vírus így elkezd terjedni. De valami történhetett velük, aminek nem kellett volna, és ezt minél előbb jó volna tudni, hátha lehet még tenni értük valamit.
Hát mindenképpen írok, de előbb most már megvárom, mit válaszolnak Elleinornak. Bár a tünetek kísértetiesen hasonlítanak, reménykedem, hogy csak valamilyen eredési probléma.
Nézelődtem a témában a neten, és az az érdekes, hogy csak amerikai bejegyzéseket találok, minta ez a betegség csak ott létezne.
Leginkább ettől félek én is, hogy megfertőzik a többit, ha valami olyan. Miután tegnap átnéztem az összes őszit, összesen ötöt számoltam. A sírás határán álltam :-(
Valószínűleg így van. A Darcey Bussell és a Heidy Klum is tuti fertőzött. Nagyon el vagyok szontyolodva. Nem csak, mert nem fogom látni őket virágba borulni, hanem mert megfertőzhették többit is, meg a régieket is :(((