Én készséggel elhiszem, hogy veszélyes, bár nekem azt mondták, hogy azzal adjam be a gyógyszert, de mindegy, a hülyékről már volt szó.
Én csak azért mondtam, hogy merev az illető, mert nem hiszem, hogy 11 hónaposan mérgez, 12 hónaposan meg már nem. Én adtam volna egy falatot, ha annyira kéri.
Persze nem 5 hónaposan, mondjuk. Csak szerintem nincsenek ilyen éles határok.
Engem a porszívóval tartottak bent a szobában. :-)
Anya lerakta a küszöbre, és felé sem mentem.
Panka nem fél tőle, de a múltkor véletlenül bekapcsolta, hát akkor nagyot ugrott. :-)
Arra gondoltam, hogy lehetne már porszívóval szívni az orrát, mert kiköpöm a tüdőm, de úgy láttam, annak nem olyan vékony csöve van. Azt hogy dugnám le az orrába?
Tényleg szuperek az orvosok!
Én még annál vagyok, akitől Zsuzsi már elment.
Mi tudtunk volna kecsketejet venni, megkérdeztem, mi a véleménye. Teljesen elszörnyűködött, hogy Isten Őrizz, mindenféle fertőzéseket kapna tőle.
Így nem próbáltuk ki.
Mi a véleményed a kefíritalról?
A kelbimbó nekem is gyanús, mert a kelkáposzta is puffaszt. De lehet, hogy tévedek.
A borsóval nincs baj, ha paszírozzák, és nem kerül bele a héja.
Érdekesség! Panka 4 hónaposan nem ette meg a borsót (se), most megette Bence elöl.
Csak érzi mi a jó neki.
Nagyon ügyes! Mikor kezdted ültetni?
Az enyémek 1.5 évesen lettek szobatiszták, ezért úgy gondoltam nyárig várok Pankánál.
Bár ha azt nézem, hogy 10 hónaposan elindult! :-)
Én úgy tudom, hogy nem tiltják a hozzátáplálást, hanem azt mondják 6 hónapos korig jobb a színtiszta anyatejes táplálás.
De szerintem gyereke válogatja, ki igényli, ki nem.
A spenot azért van 6 hónapos kortól, mert tojás van benne.
Egyébként a doktornő ajánlotta, a Zsuzsi megfőzte, a Bence meg nem ette meg, csak a vita marad a spenótról. :-(((
Szia Bobus!
Örülök, hogy itt vagy, és annak is, hogy nem ítélsz elhamarkodottan.
Nagyon remélem, hogy a topik hangulata olyan lesz majd, amit vártál, s amit én is szeretnék.
Valóban az lenne jó, hogy mindenki elmondja, hogy ő mit, hogyan, miért csinál, és az ember elgondolkodik, vagy nem, de semmiképpen nem támad, nem mond ítéletet.
Az igazság az, hogy én ezt a topikot már nagyon régen szerettem volna megnyitni, mert amott egyszerűen képtelenség volt normálisan beszélgetni.
Csak az utóbbi napokban nem volt időm ideülni.
A másik topikban történteket nem olvastam (csak annyit mondott a lányom, hogy legyilkosozták), a topiknyitót a régebbi tapasztalataim alapján írtam.
Nem írhattam szoptatás ellenesen, mert hiszek benne, hogy nincs annál jobb, se a gyereknek, se az anyának.
Ráadásul senki nem szólt a szoptatás ellen.
Mert ilyet nem tud itt mutatni senki!
Majd pont én! Ja!
Abban viszont igazad van, hogy azért nyitottam ezt a topikot, mert a "nagy öregekkel" szerettem volna beszélgetni anélkül, hogy legyilkosoznának.
A kezdő anyukáknál jaj annak, aki nem úgy ugrál, ahogy ők fütyülnek.
Szia Alíz!
Képzeld ma este Panka nem szopta ki a mellemet, azt hittem jóllakott, de amikor letettem, követelte a kefírjét, és azon aludt el.
Lehet, hogy lassan vége? :-(((
Úgy szeretek szoptatni. Főleg ilyenkor, amikor már nem fáj.
Hogy a nagyobbakról is essék szó, a fiam majdnem eltörte az állkapcsát. Hasra vágták szegényt.
Zsuzsiról tudsz, ugyi!?
Az orsit jövőhéten műtik. Tudod a cisztákat a csuklóján. Tök nyugodt vagyok, mert a doki mondta, hogy az egyik túl közel van az ütőeréhez. :-(
Most csak az egyik kezén műtik, később a másikon.
Fruzsi holnap megy ortopédiára, mert lehet, hogy gerincferdülése van. :-( Pedig mindig ráeröltettem szegényekre a hátizsákot! Ugyanis nekem is az van (mármint gerincferdülésem), és a mi idönkben a diplomatatáska volt a divat.
Közben gőzerővel készül a gimibe. :-)))
Maximálisan egyetértek.
Ráadásul a különböző ételek kipróbálása hozzátartozik as világ megismeréséhez.
Panka mindent meg akar kostólni, amit mi eszünk, és mindig adok egy picit neki, ha szabad. Olyan jó nézni ahogy forgatja a szájában, ahogy ízlelgeti. És persze mindig az a jobb. :-)
A multkor ugyanazt a krumplit neki turmixoltam, a mienket csak összetörtem. Az övét nem ette meg, a mienket igen. :-)
Egyébként én azt gondolom (csak gondolom, nem biztos, hogy így van!), hogy az allergia annyira új betegség, hogy talán még sötétben tapogatóznak.
Lehet pár év múlva pont az ellenkezőjét fogják tanácsolni, mint most.
De azért én sem akartam tejet adni Pankának, hátha igazuk van. Végülis sikerült elkerülni.
Ja, egyébként ő már ekcémásan született. :-((
Ráadásul kb 2-3 hónaposan beteg lett, és azt mondta doki néni, lehet, hogy ő is asztmás lesz.
Megjegyzem addig kizárólag szopott. És hál'isten azóta nem jött elő.
Szia Anyabanya!
Örülök, hogy megjöttél, gyógyulj meg gyorsan.
Mi is hasonlóképpen jártunk. Zsuzsit nem tudtam szoptatni, ő tehéntejet kapott. (rémesen néztek ki akkoriban a tápos gyerekek) Neki semmi baja nem lett tőle. Ma is csak a parlagfűre allergiás.
Tamás viszont tejallergiás lett, pedig ő szopott, csak joghurtot, meg túrót kapott, azt is kb 8 hónaposan. Hál'isten hamar kinőtte, mert rémálom volt. A tápszert ő sem ette meg.
Egyébként a többiek nem kaptak tehéntejet, csak 1 éves kor után. Pankánál kínomban kipróbáltam, de ugyanugy kiköpte, mint az összes tápszert.
Bocs, hogy csak most válaszolok, de tegnap el kellett mennem Annához, ma meg nem voltam itthon.
Elmentem "apával" és persze Pankával világot látni.
Teljesen igazad van. Nem értem miért ez az indulat. Engem is sokszor bosszant, hogy más hogy bánik a gyerekével, de azért nem eshetek neki.
Az meg különösen rosszul esik, hogy "rossz" anyának vagyok titulálva.
Ezért a csöppért tényleg megteszek mindent, erőmön felül. Gondolok pl. az 53 eFt-os gyerekülésre. Persze, hogy nem akarok ártani neki.
Ráadásul teljesen parttalan a vita, mert kb úgy vezettem be a kaját, ahogy az a mostani trend.
Írtam is, hogy Pankának nem izlett a 4 hónapos bébiétel, így nagyjából 6-7 hónaposan kezdte enni.
9 és fél hónapos korában kellett kipróbálni a tápszert, mert már nem volt elég tejem.
Semmi olyat nem tettem, mondtam, amit a számba adtak.
Mindegy, az én lelkiismeretem tiszta, a többi nem érdekel.
És köszönöm a hozzászólásod, szeretném ha itt tényleg lehetne tapasztalatot cserélni.
Kulturáltan, a másik értékelése nélkül.
Sziasztok!
Hozzászolok egy picit ,mert az olaj kérdés engem is foglalkoztatott annak idejen.
Az oliviaolajat lehet adni az elejetöl kezdve de csak a melegen kisajtolt fajtat mert a hideg eljarassal keszültek tartalmazhatnak mindenfele mergeket( nem tudom a szakszerüszavakat).
Az informaciom innen van (nemet)
http://kind.qualimedic.de/Beikost_oel.html
A keszen vett bebietelekbe is jo ,ha belekeverünk egy kiskanal olajat ,megnö a taperteke.
Nincs otthon net, kenytelenek lesztek kibirni nelkulem holnapig ;)
Bobus, SOS, te biztosan tudod, hogy hivjak a valahol oshonos novenyeket, ende.. vagy endo.. vagy keverem valamivel. Iszonyuan idegesit, hogy hasznalnek egy szot es nem jut eszembe :( CAVINTON!!!
gyümi "csak úgy" válaszával íccse-úccse tudom felvenni a versenyt, mert az elég konkrétan alá van támasztva, de megpróbálom leírni;)
Statisztikát nem tudok, mo-i gyerekorvosokkal/allergológusokkal értekeztem a témáról.
Az alaptézis az, hogy a komolyabb allergiák átfogó immunológiai kérdések, a "fajidegen" növények korai bevezetése pedig "haszontalanul" terhelik meg a még serdületlen immunrendszert, vagyis úgy, hogy attól nem erősödik, hanem felesleges erőkifejtésre kényszerül.
És nem vétettek ám semmit sem a banán, sem az oliva, csak éppen közép-kelet Eu-ban egyikük sem őshonos. Ezért nem javallot (Heim Pál kh., Svábhegyi Kl. szakemberei részéről) kezdős kajáknak.
A banánra mi 8 hósan kaptunk engedélyt, az oliva oljara 1 éves kor után, de utóbbit akkor sem rendszeresen.
És nem győzöm hangsúlyozni, hogy amiket írok, azok az allegrgia szempontjából veszélyeztetett gyerekekre vonatkoznak (mint az enyim pl.).
(Bár, de ez már szvsz, az nem árt meg egyiknek sem, ha hasonló óvatossággal járunk el, de nem szeretném újraizzítani a vitát.)
Hat nem voltam rest utanakeresni imadott olivaolajam vedelmeben az allergianak. Olivaolajjal kapcsolatban kizarolag kontaktallergiat talaltam, boron kulsoleg, de belsoleges fogyasztasa (az altalam talalt angol weblapok szerint) nem allergizal.
Az alabbi kivagas egy allergeneket felsorolo oldalrol valo, en csak az olivarol szolot masolom ide.
Olea europaea
0live
The wood has been reported to cause dermatitis (Koelsch 1910, McCord 1958, Senear 1933). Irritation by "olivewood" is mentioned by Legge (1907). Smith (1920) identifies this as Elaeodendron sp. (olive plum) but according to Woods and Calnan (1976) who cite Boulger (1908), Olea sp. seems more likely. Contact dermatitis of the fingers from olives was reported by Waldbott and Shea (1948).
Contact dermatitis from olive oil, which is often adulterated, was noted by White (1934), Greenberg and Lester (1954). Injection of olive oil into the eye of animals produces an inflammatory reaction (Grant 1972).
Olive oil comprises mainly triglycerides of which triolein forms a significant fraction. Essellier et al. (1955) reported that repeated intracutaneous injections of 0.1 ml triolein every 24 h (except Sundays) in healthy volunteers produced sensitisation (redness and swelling) accompanied by late flares at sites of earlier injections. The saturated triglyceride tripalmitin, in contrast, applied by rubbing into an area of scarified skin, failed to elicit a local reaction. Oleic acid was reported to cause dermatitis among stenographers handling stencil sheets (Hailey 1923). Oleic acid has irritant properties and has been suspected as a sensitiser (Greenberg and Lester 1954).
Egy masik lapon talaltam megrendelheto allergiateszteket, amik kozott az olivaolaj teszt is megtalalhato.
http://www.theschoolofmassage.co.uk/allergy-testing.htm
Szoval lehet, hogy valami megis van mogotte, de az altalaban allergiaval foglalkozo szajtok csak ajnljak a fogyasztasat. Angliaban nem oshonos az olajfa.
Mi magunknak is hasznalunk nedves vecepapirt, a sima olcso fajtat, de a Kando utan az mar nem jo am a fiatalurnak :). Csak a bekas kell!
Itt nincs bide, talan nem ismerik.