Keresés

Részletes keresés

gyfa50 Creative Commons License 2014.11.22 0 0 1098

Szia!

Megprobálok kérdéseidre tapasztalataim és meglátásom alapján válaszolni. Elöre is azt tanácsolom, hogy csak a te belátásod szerin cselekedj.

Elöször is úgy értettem, hogy csak 1 gyökeres vad alanyról van szó. Amennyiben egyról van szó megprobálhatod úgy ahogy irtad a nyakát levágva minél közelebb a földhöz. Én is probáltam az idén egy direkttermő tán piros delevárival, igaz ezt nem én ültettem már rég ott volt csak a föld szinénél elvágtam. Sajnos inkább alulról tört elö egy rejtett rügyből egy hajtás és nem az oltvány indult el fejlödni, pedig már több oltásom sikerült idáig zöldbe zöld és kézben fás oltás is.

A kézben fás oltásokat a tél vége felé én úgy készítettem, hogy az alanyt amely ki volt vakitva csak a legfelső szem maradt rajta, elöbb a szobában párás helyen PET palackban elöhajtattam, majd mikor már látszott a fejlődés a szemen, a szem alatt elvágtam és angolnyelves párosítással oltottam majd ujra párás környezetbe (az alsó része vízben) tartottam mig megjelentek a kis gyökér képzödések (arra már kezdett tavaszodni) homokba ültettem.

Ha még valami érdekel írj, de úgy cselekedj ahogy,Te jónak látod

Előzmény: jenos (1097)
jenos Creative Commons License 2014.11.21 0 0 1097

Sziasztok lenne egy pár kérdésem kaptam gyökeres vad szőlőt olyan amiből kitört a nemes most leiskoláztam és jövőre szeretném beoltani öket én arra gondoltam hogy elvágon a nyakát és hasíték ékoltással beoltóm. Szerintetek ez a megoldás jó vagy van ennél jobb is. És még tavasszal kiszeretném próbálni a kézben oltást ezzel kapcsolatban szeretnék pár infot pl  .: milyen oltásimódot alkallmazzak utána milyen körülményeket kell bíztosítanom hogy kalluszosodjon? Válaszokat előre is köszönöm 

Laszlo Lakatos Creative Commons License 2014.11.21 0 0 1096

Tavasztol nem olvastam ezt a forumot hatha majd lesz idom viszaolvasni.Valaki tavaszal azt irta hogy faba zold oltasnal hogy az a baj hogy nem vastagszik rendesen a vad es mire odavastagszik  mar erett es oltasra alkalmatlan vagyis mar nem jon meg benne az oltas.Hat en megprobaltam hogy 3-szor 4-szer vastagabb csapot tettem a vadba es nagyon jo volt sot szerintem meg jobb a vastagabb oltocsap.Egyfelol volt szineltetve ahogy az ek meg volt faragva a rugy felol volt szineltetve es ugy volt forgatva hogy az alany rugyevel ellentetes oldala felol essen az oltocsap rugye.

gyfa50 Creative Commons License 2014.10.20 0 0 1095

Szia!

Amennyiben ollót használsz és a két vessző lehetöleg egyforma lesz, nem lesz gond az illesztéssel. A további elképzelésed szerintem jó, a lényeg az illesztés tisztasága utánn a párás meleg körülmény, ígygyorsabb és biztosabb az összeforradás na és a gyökeresedés. 

Előzmény: juhosttt (1092)
gyfa50 Creative Commons License 2014.10.20 0 0 1094

Helo!

Ami a hiánypotlást illeti az Ali bá által ajánlott modszer is jó megoldás, igaz én nem alkalmaztam, mivel úgy véltem, hogy van benne némi rizikó is. Úgyan is a zöldben fás oltás után az oltott szem alatt lesz még egy életképes nodusz, az alanyé amely állandó odafigyelést igényel. Mindig kell lepucolni az onnan kinövő hajtásokat, hogy az oltott rész fejlödjön. Ha néhány év mulva véletlenül lefagy az oltott rész, alulról kezdi majd a "saját gyerekét" növeszteni az alany.

Előzmény: Maci_P (1085)
567 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 1093

Ok, köszi.

Előzmény: Ali-bá (1091)
juhosttt Creative Commons License 2014.10.19 0 0 1092

Sziasztok!

Tavasszal megpróbálkoznék a kézben oltással. Az alanyom fekete rizling lenne, az elég jól gyökeresedik.

Az oltást úgy tervezem, hogy omega ollót használva illesztem a nemest az alannyal. Az oltásokat viaszba mártanám, majd ezután Fóliasátorba raknám (pet palackba, esetleg rekeszbe, homok talajba) a meleg és a pára elérése céljából. Mindezt márciusban tervezem.

Ez az alap ötlet, de ha valamit másképp kellene tennem, szívesen várom az ötleteket, javaslatokat, tippeket.

Köszönöm!

Ali-bá Creative Commons License 2014.10.19 0 0 1091

Esetleg. De csak ha zöldoltást csinálsz. Elég bizonytalan, nem mindig érik be, a tél elviheti. Jobb a következő tavaszon zöldbe fásat oltani.

Előzmény: 567 (1090)
567 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 1090
Sziasztok!

Ha az első évben, ültetés évében erős hajtást hoz az alany vessző, akkor akár már az ültetés évében lehet oltani?
Vagy mindenképpen várjuk meg a következő évet?

Köszi
Előzmény: Ali-bá (1086)
Maci_P Creative Commons License 2014.10.18 0 0 1089

Értem, köszönöm, akkor így fogok eljárni.

Előzmény: Ali-bá (1088)
Ali-bá Creative Commons License 2014.10.18 0 0 1088

Egy vessző a lényeg, a másik kettő biztosíték. Az iskolába ültetésnél azért jobb a végleges helyre ültetés, mert akkor nem sérülnek a gyökerek az átültetésnél.

Előzmény: Maci_P (1087)
Maci_P Creative Commons License 2014.10.18 0 0 1087

A 3 vessző a biztos eredéshez kell? Szóval kicsiben nem érdemes kézben oltást erőltetni?

Tulajdonképpen azt is lehet akkor csinálni, hogy valahol a ház körül leteszek sok vadat, akár még locsolom is, beoltom zöldbe-fásan, ha már erős , majd azon az őszön át tudom tenni a végleges helyre?

Köszi.

Előzmény: Ali-bá (1086)
Ali-bá Creative Commons License 2014.10.18 0 0 1086

Én a pótlást ugy csinálnám, hogy a hiányzó helyre letennék 3-3 alany vesszőt. Aztán hagynám nőni ahogy bír, majd ha megerősődik akkor beoltanám a kívánt fajtával zöldbe fás módszerrel. Abban az évben 1 fürt, következőkben termés.

Előzmény: Maci_P (1085)
Maci_P Creative Commons License 2014.10.18 0 0 1085

Hello!

Megkérdezhetem, hogy lehet ez otthoni körülmények között csinálni? Mert lesz valamennyi vad vesszőm, és szeretnék bele oltani nemest, pótlásokhoz. Mert olvastam, hogy csinálják ipari körülmények között, de nekem nincs lehetőségem komoly fűtésre, hűtésre. Mikor kell meghajtatni az alanyt, és hogyan, mennyi ideig, majd mikor kell ráoltani, és utána kell-e pihentetni, mint az iparban, vagy más módot kell követni?

Köszi

Maci

Előzmény: gyfa50 (1083)
tothbalazs262 Creative Commons License 2014.10.18 0 0 1084

Értem, köszönöm. Akkor tehát elvileg működhet a dolog, csak nem feltétlen érdemes foglalkozni vele. Köszi a gyors válaszodat!!

Előzmény: gyfa50 (1083)
gyfa50 Creative Commons License 2014.10.18 0 0 1083

Nem értelmezted félre. Az oltványkészítök nagytömben valóban űgy készítik. Ott a kézben oltás után ládákban párás környezetben tarják amig a forradás létrejön. Én probáltam űgyis, de szerintem kisebb tételben néhány oltvánnyal könnyebb és egyszerübb, ha elö van hajtatva oltás előtt.

Előzmény: tothbalazs262 (1082)
tothbalazs262 Creative Commons License 2014.10.18 0 0 1082

Köszi! Csak azért, mert láttam egy képsorozatot, hogy egy faiskolában bent ülnek egy szobában 4-5-en, aztán ott a gyökér nélküli vesszőket beoltják a nemessel, aztán lekenik valamilyen géllel, (gondolom valamilyen gyökerezést segítő gél), utána pedig ládákba dugdossák őket, ahol később kihajtanak. Ezért gondoltam csak. Itt a link:

http://www.kaszasoltvany.hu/galeria/szolooltvanyok

Bár lehet csak én értelmeztem félre a látottakat, mivel nem láttam még ilyent.

Előzmény: gyfa50 (1081)
gyfa50 Creative Commons License 2014.10.18 0 0 1081

Szia!

Nem egészen igy müködik a dolog normális körülmények között. Elöször is azért oltják elsösorban a szőlőt, mert kötött talajon a gyökérfiloxéra könnyen tönkre teszi az europai nemes szőlők gyökérzetét. Tehát, ha nem homokos talajod van mindenképp tanácsos oltványt készíteni, de nem lesz jó az a vessző alanynak amelyeket lemetszel a borszőlőről, mindenképp vad szőlővessző vagy minimum amerekai fajtákból kellene. Ami az oltást illeti az alanyt ami majd a földbe kerül és gyökeret ereszt kora tavasszal elöször meg kell hajtatni, és utána nyugalomba levö szemmel be kell oltani.

Ha valami még érdekel kérdezz!

Előzmény: tothbalazs262 (1080)
tothbalazs262 Creative Commons License 2014.10.17 0 0 1080

Sziasztok!

Szeretnék pár tő csemegeszőlőt oltani a tavasszal. Utána olvasgattam a neten, de nem tudom, hogy jól értelmezem-e a dolgokat. Szóval ha tavasszal, mikor metszem a meglévő szőlőmet, a lemetszett vesszőbe beleoltom a nyugalomban levő nemest, ezután pedig ledugom a földbe, akkor gyökeret növeszt és a nemes rész ki fog hajtani? Vesszőről már szaporítottam szőlőt, 75 %-a ki is hajtott, de úgy, hogy a dugványozáskor beoltsam, olyat még nem csináltam. Hozzáteszem pár tőkét szeretnék, mivel van valamennyi borszőlőm (nem sok, de nekem elég), viszont lenne egy két csemegeszőlő, amelyikből szeretnék pár tőkét.

Remélem érthetően el tudtam magyarázni a kérdésemet! :D 

Köszi!

Kulicz Creative Commons License 2014.10.10 0 1 1079

Minden ugyanaz, mint a zöldre-fás oltásnál. Oltóvesszők megszedése február végén - fóliatasak - hűtőszekrény - és mikor az alanyon a hajtások 20-30 cm-esre nőnek - akció!

Fogjuk ezt még addig tárgyalni, csere-bere stb. nem fagy be a topic!

Előzmény: gyfa50 (1078)
gyfa50 Creative Commons License 2014.10.10 0 0 1078

Szia! írod, hogy probáltad e modszert. Engem az érdekelne, hogy a zöld rész mikor vágodott le mindjárt a szemzés elött, vagy joval hamarább, mert a videon nem igazán tükrözödik ez?

Előzmény: Kulicz (1077)
Kulicz Creative Commons License 2014.10.08 0 0 1077

Pontosan. Szerintem ez csak a munkafolyamat gyorsasága miatt van így, fordítva is lehetne csinálni. Elképesztő hogy hány tőkét olthatnak be egy nap. Mint régebben írtam, kipróbáltam hat tőkén, négy megeredt, azóta szépen beértek ezek a vesszők, jövő tavasszal hajtom el. Valamennyi erős tőke volt, kíváncsi leszek az eredményre.

Előzmény: karibaba (1076)
karibaba Creative Commons License 2014.10.07 0 0 1076

Mindkét videó nagyon állat, ilyenről még nem hallottam pedig jópár könyvet átböngésztem és viszonylag gyakorlott hobbi-kertész vagyok, minden évben oltok-szemzek több-kevesebb sikerrel....

Ez a fordított T nagyon érdekes! Tehát a nemes ágról/vesszőről fordítva vágjuk le a szemet és úgy toljuk be a fordított T-be, hogy a szem -a szokott módon- "felfele nézzen"....jól értem?

Előzmény: Kulicz (1034)
joededy Creative Commons License 2014.10.01 0 0 1075

Szevasztok

Bocs a késői reagálásért,de egy szervizes élete nem egyszerű.

Köszönöm a válaszod,a hétvégén fotózok.

Előzmény: Ali-bá (1074)
Ali-bá Creative Commons License 2014.09.30 0 0 1074

Ha végig olvastad a hozzászólásokat, akkor biztosan sokat okosodtál. Nézz be még a Csemegeszőlő fórumba is ott is van szó átoltásról.

Tegyél be képet a tőkéidről, akkor jobban látjuk, hogy mit lehet, érdemes vele csinálni.

Előzmény: joededy (1073)
joededy Creative Commons License 2014.09.30 0 1 1073

Szevasztok tisztelt fórumtársak!

Fajtaváltás kellene végrehajtanom és ezért végigolvastam a fórumot.Az első pár oldalon megtudtam amit akartam de továbbolvasva elbizonytalanodtam.Mégpedig azért mert ....

A helyzet a következő:Van kb 1985-ben telepitett narancsízű oltvány vagy 75 tőke ami remek kondicióban

jó erőben sokat terem(ne).Ha a termést (mivel korai,édes,és zamatos )nem szednék ízekre a darazsak és a méhek.A darazsak megkezdik a méhek pedig folytatják a dézsmát,az eső hatására pedig beecetesedik a maradék.Ez igy megy-egyre fokozódóan- kb 8 éve.Elég volt.A maradékot borrá tettem a többi szőlővel de a befektetett pénz ,energia nincs arányban a "maradékkal".Ezért ugy döntöttem,hogy fajtát váltok.

Namármost . Az első gondolatom az volt,hogy tőkefejbe oltom az új fajtát. (Amit a közelemben levő szőlészeti fajtakisérleti állomás borásza is ajánlott.És ekkor jött az olvasás,ami a vesszőbe oltást javasolja

két féle módon. A kérdésem a következő: Szerintetek hogyan?Ez a 75 tőke 3 sorban helyezkedik el.

A sorok tájolása É-K  D-NY hosszirányú.

Várom az építőjellegű hozzászólásokat.

Maci_P Creative Commons License 2014.09.18 0 0 1072

Köszi, akkor nem kell oltványt vennem, csak jól visszavágni őket.

Maci

Előzmény: csereháti48 (1071)
csereháti48 Creative Commons License 2014.09.17 0 0 1071

Igen, és nem mellesleg két évet nyersz a termőrefordulásban.

Előzmény: Maci_P (1070)
Maci_P Creative Commons License 2014.09.17 0 0 1070

Hello!

Tudom, hogy most még nem aktuális, de tervezegetem a tavaszt. Delaware-t próbáltatok zöldbe-fás oltással leváltani?Jól forrad? Nem dobja le a nemest?

Mert van belőle jópár, és olcsóbb lenne, mint sok oltványt venni.

Köszi

Maci

Ali-bá Creative Commons License 2014.09.15 0 0 1069

Én is így tudom. Néha a bulvárlapok riogatják a nyájas olvasót fél- vagy álhírekkel, de nincsenek konkrétumaik.

Előzmény: vlacko (1066)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!