A mi adóhivatalunknál még a veteránságt sem sikerült elsőre keresztülvinni, simán kilőtték rám a súlyadót... Aztán fél é múlva sikerült.
Hétvégén meg veterán repülőnap a budaörsi reptéren, szeretettel várunk mindenkit!!!! Lehet repkedni a LI-2 -vel, ezzel is támogatva a goldtimer csapatát. :)))
Tőled azért kérdezték meg, mert már volt magyar rendszáma. Első hazai forgalomba helyezésnél nem lehet csak OT. Utána persze kiválthatsz rá egyedit, ezzel bukod az adómentességet. De ha a helyi adóhivatalnál keresztül tudod verni akkor a Mavamsz ad ki igazolást. Volt olyan hely ahol ezt eredményen használták.
Lehet rajta egyedi rendszám is, sőt meg lehet tartani az eredeti rendszámát is.
Igaz nem nagy kunszt, és csak nagyobb autókra vonatkozik, de valami emebaj folytán a luxusadós cucc, nem a veterán minősítéhez van kötve, hanem az OT-val kezdődő rendszámhoz. Azaz ha megtartja valaki a régi azonosítót, akkor bennmarad az adózás hatálya alatt.
Mikor voltam vizsgázni, akkor feltették a kérdést, hogy van e igény új rendszámra, vagy maradjon e a régi.
Régi - új Mercedeszesként szeretnék csatlakozni a fórumhoz.
Pár hónapja vettem egy 111-es kupét, jelenleg még készül a vizsgára (OT).
A Merci szerelem onnan datálódik, hogy az első kocsim egy w115 volt (1986-92). A nem egész 6 év alatt 6 különböző motor volt benne, 3 benzines és 3 diesel. A benzineseket mindig jobban szerettem, de kétségtelenül voltak előnyei a dieselnek is abban az időben.
Később volt 123-as kupém is, de azt sosem tudtam annyira megszeretni, mint az állólámpást.
A fórumot 2 hete találtam meg, tegnapra olvastam végig. Nagyon sok hasznos információt találtam, egyelőre nincs is kérdésem, de később biztosan lesz!
ismerem a kollegám suzuki szervízelési szükségeteit( alacsony és olcsó),DE - 195 magas vagyok ültem már benne,hátfájósok ne vegyék meg nem lehet be és kiszálni,olyan mintha a padlóra ülnél,az nem megy a városi ki-be ugrálás. - ez előtt citroen xm volt sokkal fiatalabb jó állapotú , csak fiatalabb lévén is többet költöttem rá (750 papír) 3év 50ekm és folyton málott a futómű környéke,pedig nem vagyok schumahher, -láttad mennyit költöttem rá? cirka 2év alatt ha én is csak "használnám" ment volna még úgy is,csak 9-10l fogyasztott, ezért lett felujjítva a motor és lement 7-9-re, most télen meg a kaszni, -remélem ebből a felsorolásból látszik,hogy nem "csak" használom. -a kritikát elég jól tűröm, - nem a felujjított motort akarom faragni van másik maradék amit lehetne, -nem tudom ezekből az autókból lessz-e valaha igazi értékes veterán mivel nagyon sok készült belőle (2,7m),szerintem aki veteránozni akar kisebb szériában gyártott autót nézzen ,azok biztosan értékesebbek.
Igaza van Hanzinak: ha alacsony karbantartási és üzemeltetési költségeket keresel, akkor nem a klasszikus Merci a Te autód. Suzuki Swiftnél nincs jobb (nem gúnyból mondom!!!).
Mondjuk az már picit gyanús, ha valaki azzal adja el a régi Mercijét, hogy milyen keveset kellett ráköltenie - az igaz, hogy ezek az autók még úgy voltak megcsinálva, hogy km százezrein át lehet gyötörni őket 0 karbantartással és odafigyeléssel mielőtt végleg leállnak - ezért is lettek zöldséges, kömüves, lomis cigány etc autók. És ezért is kopnak már ki onnan is lassan, mert nagyjából most (25+ év után, ebből kb 15+ ilyen használat!!) érték el azt a státuszt, hogy normális karbantartás nélkül már ezeket sem lehet üzemeltetni.
De csodák nincsenek, ha kulturált napi használatban akarod tartani, sajna ezekre a 25+ év miatt most már valamire mindig költeni kell.
Amit az előző sóher tulaj megspórolt, azt most Te költöd rá :-.
A motortuningról pedig szvsz, az nem a kispénzü/kisfogyasztású kategória (saját tapasztalatom van erről :-)). Kiváncsi lennék, hogy krézidízelnek mennyibe vannak ezek a csúcs motorok... akár csak alkatrész + munkaóra szinten.
Elég szánalmas,hogy egy klasszikus Mercedesekről szóló fórumban az legyen a téma,hogy hat vagy hét litert fogyaszt e az autó. Ezt hagyjuk meg a Suzukisoknak. Ha meg számít akkor nem kell Mercedessel járni. Az egyik klubtársam a következőt mondta az ötliteres fogyasztással dicsekvő kisautós embernek:"Jó az öt liter,de azt én inkább köbcentiben szeretem."
Feldobnék egy témát. Motorcsere OT rendszámos állólámpásban. Van valakinek ezzel kapcsolatos tapasztalta. Nem műszaki dolgokra gondolok, hanem az adminisztratív részére - buktatókra és költségekre (illeték, regisztrációs adó, mittudomén). Pl. külföldről motor behozása, átírása. Vagy: ún. gyári felújított cseremotor, amin a motorszám helyett valami táblácska van - ez OT rendszámos autóba betehető a veteránminősítés elvesztése nélkül?
-300d amim van 15000km van a mociba, 7 körül szippant egy rövid difivel(3.69 a 3.46 helyett) inkább ezt kellene tovább finomítani mert a másik motort bepapírozni nem egyszerű és kell egy másik motor is ami bontva zsákbamacska ,és akkor a váltót és a többi cuccát is vegyem vele mert úgy érne valamit.(OM60298x)erre gondoltál a 2.9-esel -azért kérdeztem a közvetlent mert azok mééég kedvezőbbet fogyasztanak,úgyhogy a cimbi motorjára kíváncsi leszek. soros adagoló vagy csinálsz neki ?mit kell még cserélni ahhoz .turbós dugók mert ha kiveszi az előkamrát lessz vagy 30 a sűrítési arány és esetleg nagyon kopogni fog a gyári dugóval. Amúgy széria az övé? -a sajátomat meg serkenteni kéne hasonló vagy kisebb fogyasztás mellett.
off. ilyen turbós unot mi is piszkáltunk egy kollégával. a gyerek pl utcán járkált 1,2 töltőnyomással, gyorsulási versenyre meg még odatekerte másfélig, néha fölé. fél évente kinyomta oldalra a hengerfejtömítést, akkor tömítés csere és az első motorindítástól ismét 1,2 bar. on.
Itthon azonban a coupek többsége dieselként vagy gázosként végezte...
Sok sikert az eladáshoz a barátodnak, de őszintén, kinek kell hobbyautónak, ráadásul coupéban ami ugye a sportos autó szinonímája egy csühögő - füstölő - kerregő valami, OT után cirka 3 mFt-ért? Ennyiért már bármit, 280E-t is kapsz és a feeling abban azért egy kicsit más... Ha jól tudom, gyárilag csak az USA-ban forgalmazták, nem véletlen hogy nem lett egy market blockbuster...
kösssz, a 300d nem egy szöcske. a tdi-kből inkább a gazdaságos mivoltukat kellene valahogy befaragni a "HAJÓMOTORBA"( gurigázva 7l városban,15e km van a mociba) van másik hengerfej amit lehetne alakítani,
Na, látom azl (eddig !) porig alázott hajódízeles társaság látja már, hogyan fogja nemsokára állva hagyni a sok fiszfasz modern TDI-t....a 200 D-vel. :-) Ha ekkora potenciál lakozik egy csühögőben, akkor a gyári turbódízel miért csak 130 lovacskát kapott? És nem ez volt a legtartósabb motorjuk. OFF : Anno emléxem egy haverom az UNO Turbo-ján kissé "feltekerte" a Ladedruck-ot. Csak egy kicsit. Az autó mindent és mindenkit alázott, kb. két hónapig . Aztán kampó. Szanaszét tört belül szegény moci. A FIAT nem MB, de azért mégis... Üdv mindenkinek
több kérdésem is felmerült,ha nem jogdijjas , a szívódé turbósításánál az eredeti olajszivattyú maradt? hajtókar ? mit takar a turbós dugó (gyári mercit vagy hasonló más utángyártott) adagoló eredeti 300 turbósé vagy csináltál másból. és mibe kerül egy átalakítás vad kérdés, közvetlen befecskendezés ,esetleg a turbós dugóval működhet? csak ugrósabbra venném a gépet.
A cimbim 123/300d-jénél több motor is készült, először teljesen szivódizel alapokból, az is jól birta. Aztán a turbodizel dugattyúk kerültek bele és a turbodizelnek az előkamrái, és utána töltögette 2,2-2,4barral.
Több évig használta és kisérletezett a kocsival.
Az elején én is szkeptikus voltam, nem képzeltem volna, hogy ennyit kibir ez a békebeli vas, és ennyit számit egy adagoló. De az tény, hogy nem csak egy adagolón múlik, kell turbó, kúler, kipufogó is a teljesitményhez. Ahhoz hogy a motor túl is élje, ahhoz meg dugattyú hűtés (hajtókart fúrtuk meg) , olajhűtés, stb.
De az tény, hogy nem kell napiasan ezen a teljesitményen használni, mert akkor nem megy egy fél milát.
Én feltétlenül kiváncsi vagyok rá, hogy egy ilyen egyszerű motornál mik azok az alapvető dolgok amelyeken változtatsz, hogy a 88 lóerő helyett képes legyen 300, de akár csak 150 lóerőt produkálni és mindezt azonnali vagy rövid időn belüli károsodás nélkül. És ha tényleg bírja tartósan(és mennyire tartósan) a motor ezt a terhelést akkor annak mi a magyarázata? Kösz. István
Azt a szkeptikus kurvamindenit! Hihetetlen, hogy amikor valaki a tapasztalatainak, tudásának stb. köszönhetően olyat csinál ami addig ismeretlen, akkor azonnal lehazugozza valaki ahelyett, hogy megkérdezné hogyan csinálta vagy csinálja. Szánalmas.