Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
A #26327-ben vázolt kéregbarnulásos ág elszáradást úgy néz ki hogy sikerült megszüntetni a Ridomilgold-os lemosó permetezéssel. A kezelés óta egyetlen ág sem száradt el és gyönyörűen virágzik.
Frissen vásárolt növényemen találkoztam vele. A fertőzött leveleket leszedtem, azóta nem nincs több. A biztonság kedvéért rovarirtóval is lepermeteztem.
"A lényeg a zöld kéreg megbarnul és elszárad az ág." - ez gyökérproblémára utal, túlöntözés lehet. A gomba elleni permetezés ezen nem segít. Szerintem.
De Te ezt biztosan jobban tudod, ha már le is kezelted.
Leszedtem a háromból egyet, ugyanaz a helyzet, mint nálad. A most kb 1 hónapos sok szép kis termést tavasszal le kell szedni, érettségtől függetlenül? Vagy hogy?
Leszedtem a gyümölcsöt a Sharbatiról, erősen ragaszkodott, tehát leesésről szó nem volt, a terméshús sárga volt, viszont már erősen száraz, de még meg lehetett enni, édeskés íze volt.
Egyértelműen túlérett már, tehát sztem 9 hónap ennek is elég érésre.
A citrusok többsége most kezd virágozni, megbolondultak a hosszú meleg nyárvégétől, ezekből nem lesz télen termés.
Látod a sok év alatt ,még a neve is elmosódott ,átalakult.
Mivel még soha nem termett ezért nem láttam a termését.
Köszönöm ,hogy segítettél.
A levelei látványosan nagyok ,óriási gatyával ,és az ágai háromszög keresztmetszetűek zölden.
Egyszer a piacon árultak mag nélküli ,lapos nagy szemű mandarint ,és a ládák tele voltak zöld ágakkal.
Tél volt ezért az ágakat leduggattam egy akváriumban földbe ,majd az ablakban letakartam átlátszó fóliával.
Olvasgattam róla ,és a szakirodalom azt írta ,nem fog kigyökerezni,előtte kézben be kell oltani egy másik alanyba , így kell ledugni földbe a gyökereztetéshez.
Így is tettem a papedáról vágtam ágakat ezekbe v-ék oltással csináltam párosítás,ebből 3 meggyökeredzett ma már 4 évesek ,kis fácskák és virágoznak teremnek,de ma sem tudom milyenek ezek a mandarinok.
A többi leduggatott mandarin ágakból 1 se hajtott ki.
Én is vettem a Rappai kertészettől ,még 20 éve 10 nél több fajtát a kertészeti egyetem parkjában.
Hanyagságomból eredően ,sok kipusztult ,sok még a mai napig sem termett ,és ami a legmegbocsájthatatlanabb ,a nevük egyiknek sem maradt meg az utókor számára.
Ezek pici cserepekben voltak ,százforint körüli áron, pici dugványok.
Nem tartottam fontosnak a nevüket.
Egyet tudok óriás tapéda ,milyen hülye név.
Most oltottam belőle ,talán így terem.
Pedig másfél méteres ,és a levelei tényleg óriásiak.
Netán azokra a pöttyökre, amik a levelet fény felé tartva sok apró világos pontnak látszanak? Ez utóbbiak az illóolajat tartalmazzák, és minden citruslevélen megvannak.
Ha nem ez, akkor nem tudom. Amúgy a három közül a középső a Meyer citrom levele, és van még több fajta citromom, aminek a levelét idetehettem volna.
Remélem, most már (be)látod, hogy nem olyan egyszerű 1 mondatból vagy 1 levél alapján beazonosítani egy citrusfajtát.
(2008-ban vettem egy citrust a Rappai Úrtól Tahiti lime-ként. Az hamar kiderült, hogy nem az. Éveken át többször napirenden volt az azonosítása, ami végül tavaly zárult le, miután termett a Gáborke által előle belőle oltott fa, és lett belőle 10 év után Shamouti narancs.)
Vagy mondjuk itt is az van, amit pár napja írtunk, hogy a levelek még akár növényen belül is mások lehetnek, nehogy két növényen, netán más alanyon... :)
Te azt vártad el, hogy egy levél alapján a citrusod pontos fajtáját mondjuk meg. Te meg nem tudod kiválasztani háromból, melyik azonos a Te leveleddel?