Na szóval KJA (azt se tudom mi az a J benne)ugy szar ahogy van. csoda hogy anya szűlte. BH is mennyen a bajba, és a hűűűűűűűűűűlye, retardált magyar "fordítót" is nyelné el a föld.
(basszus, elfelejtettem mit akartam mondani...)
ja azt hogy a szukits meg sírba visz ha ennyiért vesztegeti a könyveit
Sajnos teljesen igazad van. "A szegény fiúcska arcán csorognak a könnyek, de azért nyolc évesen lenyomja az összes profi Harkonnen vadászt"
Rettenetesen szájbarágós (a Harkonnenek által ellenőrzött területeken járőröznek a Harkonnen járőrök), unalmas és a karakterei olyanok, mint Jules Verne-éi... Aztán kiderül, hogy az egész világegyetem olyan, mint Kópháza alsó: a bolygón épp a későbbi főszereplőket menti meg egy másik főszereplő, mindenki mindenkinek az apja-anyja ésatöbbi ésatöbbi...
Ja és mindenki rabszolga volt és mindenki csodálatos módon menekült meg a gonoszul kacarászó Harkonnenek uralma alól.
A fiú meg bolygóján bújkálva két mikrohullámú sütőből meg egy hajcsavarból olyan kommunikációs egységet épít, amelyhez fogható nincs az egész univerzumban.
A fremenek meg olyan hülyék, hogy egyszerre isznak a tározó vizéből (én úgy emléxem, hogy anno kifejezetten azt mondták, hogy inkább meghalnak, mintsem beleinnának a gyűjtés alatt álló vízből).
Én becsszó úgy ültem le a két ház-könyvvel, hogy most csakazértis jól fogom magam érezni, de nagyon nehezen megy...
Jaja. a dune meg elegge action-scifi volt, es csak utana lettek 'komolyabbak' a konyvei
kiadasi datumok
Dune 1965
Dune Messiah 1969
Children of Dune 1976
God Emperor of Dune 1981
Heretics of Dune 1984
Chapterhouse: Dune 1985
erdekes megfigyelni az uroket: 4 ev, 7, 5, 3, 1
meg hogy melyik hany dijat kapott:
D: 5; DM: 0; CoD: 2; GEoD: 1; HoD 1; ChD: 1
tudjatok min gondolkoztam meg? tudtommal a dunenek csak egy kiadasa volt, nem igazitott rajta semmit herbert bacsi
tényleg, beugrott, köszi a segítéget. de most jut eszembe, nekem is igazam van talán. nem valami daneel oliakármi? na most megnézem 8). az, daneel olivaw...
na annyira mégsem vagyok szenilis.
FH 60valahányban írta a Dűnét aztán sok évvel később a folytatásokat. Valamit már ő is átértékelt a közben eltelt 15 év alatt mert szinte teljesen más típusuak a folytatások(lásd Geod) mint maga a Dűne. nekem speciel az őáltala írt folytatások kicsit fárasztóak, DE még mindíg sokkal jobbak mint az átlagscifi. kja-ról pedig most nem ejtenék szót
off
Ami FHnél tapasztalható ugyanaz megvan Asimovnál is. 955ben ítra az eredeti alapítvány trilógiát
és (a kiadó hosszas nyomására) a 80as évek elején kezdte a folytatásokat. volt ideje közte átértékelni hogy mit írjon.
na, arra allergiás voltam én is, hogy minde fekete-fehér az előzmény-könyvekben. rémlik, amikor leto kesereg az első könyvben, hogy milyen szánalmas a propaganda eszközeivel népszerűséget nyerni? a kis stiklijeire? aztán most itt van ez a mesebeli királyfi fehér lovon...
asimovról annyit, hogy tőle csak az alapítványos és a korai előzmények (gyilkosság az űrvárosban pl) tetszettek, de kiábrándultam egy kicsit: alapítványt ellenőrzi a második, azt gaia, azt meg az az o betűs robi a holdon. asszem kissé túlzásba vitte. ja, és újraolvastam ezeket pár hónapja - kiábrándítók voltak zsenge ifjúkoromnak ezek a kedvencei. fh-t bármikor, bármilyen mennyiségben újraolvasok...
Frank Herbert: Dűne (eredetileg az 1960-as években írta FH, ha jól emlékszem)
Az első magyar kiadást (két kötetes) jobb SF-antikváriumokban sok ezerért vesztegetik, a Szukits-féle háromba vágott kiadást lehet az alternatíva, de ha a jövő évig vársz, szerintem kiadják keménytáblásban is (a Dűne messiását már kiadták és talán az egész ciklust kiadják újralektorálva).
Na jo, ez itt erosen off, de szerintem az Alapitvany es Fold rengeteg nagyon szorakoztato es elgondolkodtato otletet vet fel, fuggetlenul az Alapitvany sorozat tobbi reszetol.
Mivel az első Dűne kötetet 81Ft-ért vettem, hogyne számítana az a százas? :-)
Mindenesetre engem meggyőztetek hogy ne vegyem meg egyiket se. Én az Alapítvány előzmények/utózmányokat sem szerettem - pedig azok autentikusak! - mert teljesen összerombolta, értelmetlenné tette, egészen más megvilágításba helyezte az eredeti történetet. A SF határai feszegető kiváló alaphelyzet és történet ezekkel a kiegészítésekkel egy nagy gagyi sci-fi történet jelentéktelen mozzanatává süllyedt. Nem bocsátom meg Asimovnak, nem is olvasok tőle azóta.
De ha mindezt még ráadásul KJA-k műveleik...
Jaja, akkor tenyleg volt 1 kiskavarodas, talan volt ahol 2200 volt azzal a 2700 v.2800v. 2900 ft helyett
Egyebkent rajottem hogy ugyis mindent meg fogok venni, barki is irta
Bocsi, kifelejtettem meg valamit... Nem csak hogy szajbaragos, nincs benne izgalom!!! Mert mar a konv 1/4enel lehet tudni mi lesz a vege... Leto megkozoskodik a FH altal nem emlitett nojevel, szoval mar akkor tudni lehetett hogy ki kell nyirni a gyereket is meg a csajt is, hogy Jessica es Paul teret kapjon... Szanalmas...
Es ez csak 1 pelda a sok kozul.
Jaja, ezert kell Amber-ciklust olvasni :) En is ezt utalom nehany fantasy-regenyben, hogy mindig elohuznak valami ujat, pl. a fohos szorult helyzetben van, es akkor deus ex machina, hirtelen kiderul, hogy a vilag torvenyei felborultak, es o megmenekul.
Hat... Szerintem ez olyan mint a Veszhelyzet (ER), mindig mindenki okos, szep vagy csunya, hulye, ES mindig tortenik valami, egyfolytaban, mindig armany, halal, csata stb, szegeny leto mire elerkezik az Arrakisre mar kesz katonailag hadviselt profi veteran osszeroppant roncs lenne, Na meg hat Paul is, hiszen meg lesz egy trilogia hozza ugyebar, leirjak hogy paul mit csinalt gyermekkoraban... Elnezest, de ki a f*szt erdekel? Ha erdekes lett volna, FH megemliti :) De nem. Szoval a jovoben mindenki elete MINDEN nap akkora kalandot rejt ha nemes, hogy sosem fog unatkozni. Minden nap eletere tornek, mindig van uj talalmany, utolso pillanatban valaki ott terem, vagy majd jon Aladdin es a csodalampa... Meg a tengeriszorny a Caladanon, stb..Na meg Leto elso gyereke... Hat ekkora baromsagot... Az egesz prelude egy ***** sem er, de a Harkonnen haz a csucs... KJAekkal kene megetetni ez egeszet... Bocs a kifakadasert...
már biztos írtam, ha nem fh dűne-világát erőltették volna, élvezetes könyvek lettek volna. így? a mester életművének megszentségtelenítése. legalább olvasták volna el az fh féléket, ne csak valami kivonatot. akkor az ember nem bosszankodna oldalanként az ellentmondásokon...