Szerintem idén (és esetleg tavaly is) nálad is az lehet, ami itt a fórumozóknál sok esetben (ha kicsit visszaolvasol, látod). Ha viszont minden évben ezt csinálja, akkor passz.
Valószínűleg nagyon nem szeretik a fák a mostanában jellemző februári nagy meleget, majd a március-áprilisi fagyokat. Mondjuk logikus, mert nem volt eddig ez jellemző az időjárásra. A virágzás idén látszólag megvolt nagyobb fagykár nélkül, de valószínűleg azért csak károsodtak a virágokban a bibék, így emiatt nem lett normális a termés.
van egy érdi nagygyümölcsű meggyfám. Cseresznyefához hasonló habitusú a fája, ritkás, erősebb hajtásrendszer,
a termés mérete is nagy.
A többi meggytől eltérően 2-3 éves vesszőkön hozza a termést. Idén és tavaly is rengeteg virág volt rajta, majd a virágok átmentek borsónyi, cseresznyemag méretű zöld termés kezdeménybe. Majd a zöld termések 99%-a átment
piros színbe és lepotyogott.
Ez miért történt? Betegség?
Idén és tavaly is kb. 10 szem meggy lesz rajta. A fa kb. 6 éves.
kb. 6 éves Érdi bőtermő, idén rengeteget virágzott és kötött, látszólag ez az idei abnormális időjárás nem fogott ki rajta. Enyhén moníliás lett, mert különböző okok miatt csak egyszer, a virágzás elején tudtam lefújni Folicur Soloval, de néhány ág visszavágásával látszólag sikerült megúsznom...
Fentiel ellenére a rengeteg meggy szerintem pici és folyamatosan dobálja el a fa... Mi lehet ez? Megfáztak termékenyüléskor a virágok? Netán tápanyghiány? (Ez a leveleken nem látszik.) Esetleg túlkötés? Öntözni öntözöm, tanácstalan vagyok...
Nyári fontost pár éve visszavágtam és tönkrement, nem ifjodott meg. Kb. 6-8 méter magasból bombáztak augusztusban az óriás almák. Viszonylag savanyú, nagy magházzal, igazi rétesalma. 1-2 hónapig áll el max. Én nem tudtam vele mit kezdeni. Én átoltanám helyedben egy részét, ha még nem túl nagy.
csak kalandvágyból lett ültetve, pontosan a tulajdonságai miatt.
Végképp nem a meggy közé tartozik, de bánatenyhítésnek van egy "nyári fontos"fám, mely tavaly 9 szemet termett, egyenként 30 dekás almákat..az idén csak hat szem kötött. Na ezt viszont nem permeteztem(eddig) :-)
Van húsvéti rozmaring fám, kifejlett, beállt példány kb 50 éves. Nagy, de nem óriás. Lisztharmatot még szerintem soha nem láttam rajta. Alternanciára nagyon hajlamos, magyarul kétévente terem, de akkor túlköt. Túlkötődés ill. nem termés tekintetében nincsenek szinkronban ezen fák. Neked jövőre lesz sok, szomszédnak meg semmi... :)
ez is érdekes..azonos helyről vett, egyszerre ültetett érdi bőtermő a szomszédnál pik-pak kiszáradt...nálam onnan húsz méterre meg nől a fa piszkosul, jól terem..
Ugyancsak egy helyről vett, egyszerre ültetett húsvéti rozmaring nálam hatalmas, de csak 1 szem van rajta, a szomszédnál feleakkora a fa, sok alma lesz rajta, viszont az egész hófehér a lisztharmattól. Egyedül az óriási fügebokra ami reménykeltő.
Márpedig kukacos lesz idén is. A cseresznyelény a fa alatt telel ki, aztán mikor alkalmas számára az idő feljön és beletojik a meggybe. :)
Más baja nálam sincs, enyhén moníliás szokott lenni. De mióta rájöttem hogy nem tavasszal kell metsző ollózni rajta hanem nyáron, semmi gond vele. Idén pl. csak 5 pici ágvéget kellett levágnom e miatt. Megvárom hogy teremjen a gyökérsarj és az Érdi bőtermőt kivágom.
mint már írtam, több mint húsz éves fügém fagyott ki pár éve..nem bírta a mínusz tizhetet három napig..
Kezd hajtani, de nem az igazi. Már nem kell. A szomszédé bezzeg...az valami barominagyra nőtt pár év alatt, és roskadásig van...
Érdekes ez az érdi bőtermő(nálunk)..nem kell permetezni, mondhatni gondnélküli, de mint nálad, itt is kukacos..a nejem kiadta az ukázt...ha az idén is talál kukacot benne, tölthetem az olajat a láncfűrészbe.
A sárgabarack miatt irigyellek. Az enyém pár éve kipusztult egyik napról a másikra. Azért nem ültetek másikat, mert azt is kell permetezni. Én meg nem akarok.
Van egy Érdi bőtermő meggyem, de minden szem kukacos szokott lenni. Kaptam az ősszel olyan meggyet amit mindig gyökérsarjról szaporítanak. Sosem kukacos, és a monília is épp csak picit megérinti, de az sem mindig. Ahonnan kaptam sosem permetezik és rengeteget terem. Kettőt konténereztem, hátha elcserélem valamire.
Vannak más gyümölcseim is, de egyiket sem kell permetezni. Jó ez így. :)
Ültessél fügét. Következő évben már terem, és nem permetezős az sem. Ami soká terem, olyat már én sem ültetek.
na, ez a másik...mondom a nejemnek kiveszek néhány körtét, mert évek óta nem teremnek, vagy csak egy-két szem marad mutatóba(pedig szép nagy fák). Rábólintott. Az életkorom miatt már nem ültetek új valamit. Talán a sárgabarackok, amik szemet gyönyörködtetőek...
Az én körtefámon még nincs tetű, de kiveszem mindkettőt. Az egyik Clap kedveltje, a másik Vilmos. Közel vannak egymáshoz, direkt úgy vettem kettőt, hogy porozzák egymást. 3 éve virágoztak először, aztán az első termések leestek, tavaly is leestek és az idén is. Befejeztem, ültetek helyettük fügét. Azok nem bosszantanak fel. Ráadásul mindig van valami baja körtéknek, állandóan vehetném rájuk a szereket. Eszemben sincs.
néhány fán megcsináltam ezt a fólia+egérragasztó trükköt...úgy néz ki a hangyák tanácskoznak valahol, mert ez a ragacs visszafordítja őket.
A nejem kedvenc cigánymeggyét úgy néz ki megvédte ez a mosószeres keverék.
Aztán ma délelőtt látom, hogy fénylik a fa...igaz öt napja nem permeteztem, én balga, azt hittem elég..leültem, hátradőltem, és kértem egy kávét...na ez hiba volt..
Irány egy jó nagy áruház, vettem egy nagyobb pumpás permetezőt, kértem hozzá permetszert, aztán gyerünk...nosza adok a pofájuknak.
Betöltöm az anyagot az új masinába, erre elkezdett cseperegni..
Halkan megjegyeztem a nejemnek, hogy a láncfűrész hatásosabb...valami csúnyát motyogott, marad a permetezés.
Kb. 5-6 éve használom az egérragasztót, de nálam se madár, semilyen kisebb állat még szöcske sem ragadt bele nemhogy madár esett volna csapdába. A megfolyás során elvékonyodik a felületen, igy nagyobb élőlényre szerintem nem veszélyes, ellenben nagyon sok hangyát, molylepkét (szilva, barackmoly) fogott meg. Azokat a fákat, amelyeken alkalmaztam gyakorlatilag nem kellett permetezni levéltetű ellen. Fügén még nem alkalmaztam, az enyémek bokrok és nem volt lelkierőm mindegyik ágra tenni. Arra vigyázni kell nehogy a fólia alatt átjussanak a hangyák, mert akkor nem működik.
igen, a tetvek eltűntek, de a hangyákból néhány bóklászik..
Nos már csak a fatörzsön feljutásukat kell megakadályoznom az ötleted alapján..némi módosítással, ami nem von le semmit az ötlet kolosszális jellegéből..
a húsz éves fügémet két éve a fagy elvitte, de tövig. Azóta nem akarok fügét.
(látom, ahogy a nejem néha levesz egy fügecsomagot a bolti polcról, arra a hónapra a fügekérdés pipa)
hahaha...egyre jobb tanácsokat kapok(ha nem is én, de plagizálok) gépészként jól tudom, hogy sokkal könnyebb egy találmány hibáit kijavítani, mint feltalálni valamit. Nos megvan a fatörzs védelme..(remélem)..konyhai ételfóliát tekerek a fatörzsre, az tökéletesen tapad, és arra tekerem a frissen beszerzett ragasztós papírt.
Azért is jó ez az ötlet, mert a fa tövéhez szórt bármi miatt eddig nem locsolhattam, de most hurrá..
Ha nem is nekem szólt a kiváló tanács, köszönettel alkalmazom.
Na kitaláltam a hangya elleni védelmet. Továbbra is egérragasztó, egészen lent a fa tövéhez közel. Hogy a harkály ne lépjen rá, szoknyaszerűen felkötök a ragasztó fölé nejlont, ami majdnem földig ér. A meggyfát hagyom, azt elég ha tetvektől védem, tetvek nélkül elenyésző hangya mászkál a fán. A fügénél azért zavar a hangya, mert belemászik és eszi.
Köszönöm a jó tanácsot. Gondoltam már én is hasonló megoldásra, de arra gondoltam közben, hogy a fán körbevett nejlon alá is bekúszhat a hangya. Ezért raktam a füge és az eperfa kérgére. Most viszont gondban vagyok. Kerítésen kívül harkályok nevelik kicsinyeiket, és folyamatosan nálam röpködnek egyik fa törzséről a másikra. Na most mit csináljak? Szórnám én a sütőport cukorral, viszont a folyamatos öntözés miatt nincs értelme. Mit csináljak????
Örülök hogy neked is bevált a mosogatószeres módszer a tetvek ellen.
Hangyák ellen a sütőpor-cukor keveréket teljesen száraz talajra szórjad, mert ha a nedvességtől helyben elolvad a cukor, nem tudják elhordani.
Az egérragasztó gazdaboltban kapható. Egerek miatt nem használnám, ez a legkegyetlenebb módszer. A méreg is az. A legkíméletesebb az élve fogó csapda lenne, de abból meg hova viszed az egeret ahol nem tenne kárt? Nincs olyan. Marad szerintem a csapós csapda. Ez nem kínozza az állatot, azonnal végez.