Keresés

Részletes keresés

Ferig Creative Commons License 2007.03.20 0 0 1758
A szőlő, amit művelek a Zalai borvidék egyik legszebb részén, a Mura völgyében található. A terület K-Ny-i csapásirányú lejtői enyhén D-felé dőlnek, ennek köszönhetően a nap reggeltől estig éri a területet. Tiszta időben jól látszanak a távoli Varasd környéki hegyek (Ivanščica, Kalnik) és maga a meanderező Mura.
A terület talajának alapját az egykori Pannon beltó homokos-pelites üledékeinek áthalmozott málladéka adja. Amióta az eszemet tudom, kapcsolatban állok a szőlővel, persze ez nem mindig volt öröm, kb.10 éve vagyok a saját magam ura.

Az általad hivatkozott esetben (ha erre gondoltál) éppen egy szőlőmentésről volt szó, elsődlegesen abból a célból, hogy számos más adott szőlőbeli teendő mellett, a legsürgetőbb feladat a metszés, elfogadható módon legyen elvégezve. Alfa22 elmondása szerint, életében először metszett önállóan, ennek szellemi támogatásához próbáltunk megfelelő agyi kapacitást, tapasztalatot felvonultatni és azt a lehetőleg érthető módon átadni.

Ahogyan én alfa22 képeiből kivettem, nem egyforma a szőlője támrendszerének drótozata (lásd. 1 és 3. képek különbözősége -1707). A két képen, emiatt a tavaly követett metszésmód (illetve lekötözés) is eltérő. A 4. képen én nem látom a drótot, amit említesz, de tudom mire gondolsz.

A kéregkaparáson, természetesen nem a teljes kéreg eltávolítása értendő, hanem annak csak a fellazult felső része. Én magam ezt egy a szőlőművelésben komoly szaktekintélynek tartott, nagy respekttel bíró egyetemi tanártól hallottam, de láttam már másoktól is a környezetemben. Nincs még tapasztalatom benne, fenntartásaim nekem is vannak, és természetesen nem gondolom túl gyakran ismételendő tevékenységnek. Egy év múlva, ha szükséges, levonom belőle a megfelelő tanulságokat, és megyek tovább.
Előzmény: szaki_pali (1757)
szaki_pali Creative Commons License 2007.03.20 0 0 1757
Sziasztok! Új hozzászóló lennék a témához, de mindenek előtt érdekelne, hogy Feriq melyik borvidékről származol? Magamról annyit én szekszárdi vagyok.

Nálunk nem tudok olyat, hogy a kérget lekakargatnát a tőkéről. A képet pedig, hogy megnéztem a véleményem az, hogy a segédhuzal szerepét nem használja ki a tulaj.
Ferig Creative Commons License 2007.03.20 0 0 1756
Ha ősszel kapott trágyát, én szükségtelennek tartom most a műtrágyát. A szőlő szereti a nitrogént, káliumot, foszfort, ha ez van benne, ártani nem fog neki.
Előzmény: taormina1 (1755)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.20 0 0 1755

Sziasztok, szölöre lehet bogyós gyümölcsre való speciális mütrágyát tenni?

Összel kapott marhatrágyát.

alfa22 Creative Commons License 2007.03.20 0 0 1754

Nos, a 4 napos "pihenő" alatt nem unatkoztam, és jelentem a szőlő 98%-a megmetszve, lekötözve. Tanácsokat követve, újra végigmentem a meglévő tőkéken, és visszametszettem őket, reményeim szerint kb. a megfelelő mértékben. Képet sajnos nem csináltam, a nagy munkában elmaradt, mert a "birtok" többi részén is volt teendő...de majd bepótolom...

Mindenesetre a látszólag könnyűnek tűnő metszésről csak annak lehet fogalma, aki már csinálta...:-)) Az izomláz a legkevesebb következmény. :-))

Ferig Creative Commons License 2007.03.19 0 0 1753
Van "némi" igazságod. Azt hiszem rám is igaz most, amit alfa22-nek írtam "lesz miből tapasztalatokat levonnod." Talán nem várható már nagy hideg, de ott van még a nyári szárazság is.
Mindenesetre elég sok szőlőmoly bábot találtam a kéreg alatt. Ravaszak, mert a többnyire a legeldugottabb helyeken lelhetők fel, gyakran ott (pl. hajlatok alján és a karó és a tőke között) ahol permetezni is nehéz.
Előzmény: RAMBO (1752)
RAMBO Creative Commons License 2007.03.19 0 0 1752
Ezzel a kéreglekaparással ambivalens érzéseim vannak: nem hiszem, hogy ez csak jót tesz a szőlőnek.Valahogy télen nyugodtabb vagyok, ha a szőlő bundakabátban alszik, mintha meztelenül.
Előzmény: Ferig (1745)
RAMBO Creative Commons License 2007.03.19 0 0 1751
Nálam már barkásodik, szerintem sokat várni a lemosóval már nem lehet. Ha aparaffin tartalmú szerrel permetezel, annak mindegy, mikor fojtja meg az atkákat, áttelelő rovarokat. A mészkénlé meg ha megszárad, eső legyen a cirrokumuluszán, ami lemossa.
Előzmény: Zalancelot (1747)
RAMBO Creative Commons License 2007.03.19 0 0 1750
Az még segít, ha akkor kötöd le, ha "levében van".

Fortély: a hajtásnál meg kell tekerni, mintha a vessző kérgét meg akarnád forgatni rajta, és akkor pattan egyet, és könnyen lehajlik.

Fortély2: ne annyi vesszőt hagyj, amennyit le akarsz kötni, hanem egyel többet, és így van lehetőséged pótolni, ami letörik. Lekötéskor legyen nálad metszőolló, és akkor tudsz igazítani.

Én is a szőlőben töltöttem a hétvégét, részletek a blogon: http://szolo.blogspot.com
Előzmény: Flanell (1744)
Cirfandlia Creative Commons License 2007.03.19 0 0 1749

hát... Tokaj haladó termelői mind így metszenek; ők a szálvesszőt ismerik inkább a tankönyvekből; ill. a nagyfürtű fajták (pl. ezerjó, hárslevelű, cirfandli stb.) egyáltalán nem ajnálhatók szálvesszőzésre.

Nem lesz 2x annyi hajtás, és a zöldmunka sem több mint egy szálvesszősnél. Ellenben van jó vastag termőkarod (az egyéves szálvesszők helyett) ami kész tápanyagraktár.

Előzmény: Flanell (1737)
Ferig Creative Commons License 2007.03.17 0 0 1748
Nálam az almafák többsége már megindult, a barackfák fele virágzik és a szőlő is közel áll a rügyfakadáshoz. A lemosó permetezést fertőtlenítésre, gyérítésre szántam. Mire megjön a hidegfront (eső, hó???) addigra ez már megteszi a hatását.
Egyébként jártam én már úgy, hogy húztam-halasztottam, aztán mire újra betudtam menni a szőlőbe, addigra az már régen kihajtott.
Remélem van segítséged a metszéshez, mert 1000 tőke fölött egyedül az nagy szívás. Csak hajrá, amíg ilyen szép idő van!

Lemosó permetezéshez:
http://www.gazlap.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=136

Előzmény: Zalancelot (1747)
Zalancelot Creative Commons License 2007.03.17 0 0 1747

Szerintem a lemosót elsietted.

Rá ért volna rügyfakadáskor, hiszen addig a dögök semmi kárt nem tudnak tenni.

Ráadásul jövő hétre kiadós csapadékokat ígérnek (a hó és lehülés mellé), úgy hogy egy másfajta lemosóval is számolhatsz.

Amúgy irigyellek, én még csak 500-nál tartok, de vissza van annyi, mint amennyivel végeztél.

Előzmény: Ferig (1745)
Ferig Creative Commons License 2007.03.16 0 0 1746
Három tanulságos kép. (Nem az én szőlőmből.)

Termőfej két szálvessző karral + 7 kihajtott szemmel, amiből legalább 5-öt ki kellett volna törni a hajtásválogatásnál (metszés után).

A középső képen a szituáció hasonló, az alsó képen a teljes tőke látszik a szálvessző karokkal +a termőalappal.

Ferig Creative Commons License 2007.03.16 0 0 1745
Jelentem megmetszettem. 600 tőke, megmetszve, lekötözve, kéreg lekaparva, venyige kihordva, lemosó permetezés elvégezve, +én is kész vagyok...totál kész.
Flanell Creative Commons License 2007.03.15 0 0 1744
A szálvesszők a lehajtásnál csak ritkán szoktak teljesen eltörni (legfeljebb csak a túl erősek), az az általánosabb, hogy megtörik a vessző, de a rostok folytonossága nem szakad meg, ha érted, mire gondolok. Próbáld ki, törj el levágott vesszőt.
Ha így megtörik, és nincs másik "jelölt" helyette, akkor ne vágd le, nyugodtan kösd le, be fog forrni, és tökéletes lesz.
Előzmény: alfa22 (1740)
Zalancelot Creative Commons License 2007.03.15 0 0 1743
Szerintem is jobban jár, ha megmarad a szálvesszős metszési módnál, élég részletesen leírtad itt alant, majd ráérez, az ízére.

(A fenne enné meg, alig bírok gépelni a metszőolló után.-Nem szokta a cigány a szántást!)
Előzmény: Ferig (1735)
Ferig Creative Commons License 2007.03.15 0 0 1742
Remek! Az első lépést megtetted, lesz már miből tapasztalatokat levonnod.

Láthatóan sok a görbe (csálén álló) tőke, ezeket majd idővel ki lehet/kell váltani. Ezt még majd le kellene írnom, ha lesz hozzá elég türelmet.

Egészen bátor voltál, ahol tudtál két kart is hagytál. Kritikai észrevételem, hogy sok a szem a szálvesszőkön és több helyütt a szálvesszők összeérnek, átfedik egymást. Önmagában ez még nem olyan nagy baj ha, majd az egymást fedő rügyeket kitöröd. Lényeg, hogy szellős legyen a szőlő, így könnyebben tudod megvédeni a betegségektől, könnyebben átjárja a szél, többet éri a majd a napsütés.

Azt se feledd, hogy a két szálvesszővel (fél szálvesszővel) több lesz majd a munkád is, tehát nem kell mindenáron, mindenhol két szálvesszőt hagyni.

Üdv,
FGy
Előzmény: alfa22 (1740)
Zalancelot Creative Commons License 2007.03.15 0 0 1741
Szerintem is jobban jár, ha megmarad a szálvesszős metszési módnál, élég részletesen leírtad itt alant, majd ráérez, az ízére.

(A fenne enné meg, alig bírok gépelni a metszőolló után.-Nem szokta a cigány a szántást!)
Előzmény: Ferig (1735)
alfa22 Creative Commons License 2007.03.15 0 0 1740

Sziasztok!

Nos, ma egész nap kint voltunk a szőlőben, ezért csak most olvastam a hozzászólásokat. Ezúttal is köszönöm a sok infót, és érdekes volt olvasni a különböző véleményeket...

Jelentem, az egész napos metszés eredményeként a szőlő felével végeztem, és a gyakorlatban egészen hamar (úgy érzem) belejöttem a metszésbe. Néhány tőke után magam is az itt leírtak szerinti technikával kezdtem dolgozni, vagyis jól megnéztem a tőkét, kivágtam a (szerintem) rossz, felesleges vesszőket, az érdemesek közül pedig próbáltam a legszebbe(ke)t megtartani.

Mivel legutóbb amikor olvastam a fórumot, a rövid csapos metszés volt a "fejmeben", ezért alapvetően így terveztem metszeni, de a gyakorlat azt hozta, hogy a legtöbb esetben szálvesszőre metszettem, egyeszerűen így találtam célszerűnek. :-) Ezekszerint nem tévedtem nagyot...egyébként ennek okán van mindkét módon metszett tőke jelenleg...ahol a szálvesszőt igéretesebbnek találtam, ott úgy metszettem, ahol pedig szépek voltak a "rövid csapok", ott úgy.

Az eredmény kb. ilyen: http://author.uw.hu/sz04.JPG

Egyébként közben gondoltam olyanra is, hogy próbálkozom, és megfigyelem majd, hogy valóban az lesz-e a növekedés, mint amit elképzeltem a metszéskor.

Egyébként most "testközelből" nézve a szőlőt, elég vegyes a kép, van egy rész (amiről a múltkori képeket linkeltem), ami elég szép, talán szebben is volt kezelve, és van olyan rész (amiről most, hogy elolvastam a hozzászólásokat) azt mondom, hogy megmetszették, de a zöldmunka elmaradt, illetve ott a tőkék sincsenek talán olyan fitt állapotban, illetve eléggé hiányosak a sorok, van hogy 2-3 tőke van csak 1 sorban. Volt olyan is (ezen én csodálkoztam), hogy egy ilyen hiányos sorban 1 tőkéről voltak meghagyva kb. 3-4 méteres vesszők, jobbra-balra elhúzva, és a dróthoz kötve...Ezeket én megszüntettem, mert úgy vélem, hogy ezzel túlterhelték a tőkét...

Holnap folytatom a maradék szőlővel, és ezek után ahol lehet, ott szálvesszőre metszem, ami egyébként a gyakorlatban nem is vészes, egészen kézreáll.

(Najó, bevallom, hogy eleinte volt 2-3 vessző, amit a lehajtáskor eltörtem, bár próbáltam óvatos lenni, de ezek után én is arra jutottam, amit írtatok, hogy csak a lekötés után likvidáltam a felesleges vesszőket, és így minden rendben ment. Igaz, ezek után a lehajtás is, hiába, gyakorlat teszi...). :-)

Holnap csinálok képeket az eredményről, aztán majd megmondjátok, hogy mennyire voltam béna...:-)

Egyébként élvezem a metszést, és kiváncsian várom, hogy mi lesz belőle (és azt is, hogy milyen fajta szőlő :-)). Csak a permetezéstől tartok egy kicsit, a mikor és mivel és hogyan szentháromság eléggé sok hibát sejtet...illetve tartok is tőle picit, a permetszer nem túl barátságos anyag (gondolom), illetve amúgy is vegyszerellenes vagyok, de gondolom ezt nem lehet elkerülni. Mindenesetre skafanderben fogok permetezni, ha majd odáig "fajul" a dolog. :-))

Nélkületek kicsit elveszve mentem volna ki a szőlőbe...

Még1szer köszönöm az eddigi segítséget!

Előzmény: Ferig (1739)
Ferig Creative Commons License 2007.03.15 0 0 1739
alfa22!

Az a meglátásom, hogy ne sokat késlekedj a metszés megkezdésével. minél előbb kezd el, mert kihajt a szőlő. Válaszd azt a megoldást, amelyikben biztosabb vagy.

Műveleti sorrend:
Metszés, lekötözés, sebkezelés, lemosó permetezés, első zöldmunka (hajtás válogatás). A lemosó permetezést (pl. Nevikénnel) elvileg még rügyfakadás előtt, de metszés után kellene végezned.

A metszéssel és az azt követő hajtásválogatással min. két dologra kell gondolnod, az idei termésre és a jövő évire.

Legyen jó metszóollód, hosszú karú (40-50 cm-es) vágóollód -Ezzel könnyen le tudod vágni a tavalyi szálvesszőket. Jó ha van 1-2-3 segítőd is.

Hajrá barátom! Csak bátran! A saját tapasztalatodból tanulsz a legtöbbet.

Van egy mondás, ami itt is igaz: "Mindenkit hallgass meg, de kövesd a saját utadat"

Ha még maradt kérdésed, ne hezitálj, tedd fel!

Itt van pl. egy olyan tőke, ahol egyik oldalon új szálvessző van, a másik oldalon rövidcsapos kar.

Alul egy olyan tőkét szúrtam be, amelyik meg volt tavaly metszve, szálvesszőre, a hajtásválogatást már elfelejtették (lásd. a termőalapből kihajtó vesszők sokasága) és a szőlőt sem szüretelték le.

(sajnos a fényviszonyok nem voltak ideálisak a fényképezéshez.)- Legközelebb igyekszem jobb képeket hozni.
Előzmény: alfa22 (1727)
Ferig Creative Commons License 2007.03.15 0 0 1738
alfa22!

Metszés-3

A leírt vélemények arra biztatnak, hogy vágjál bele a szálvesszős metszésmódba.
Nézzük akkor a szálvesszős metszési módot, az én „olvasatomban”.

1. A szálvesszős metszésnél, minden tőke külön történet, szemben a rövidcsapos v. közepes csapos metszéssel, ahol főleg a tavalyi történetet követed.

2. Mielőtt elkezded a metszést, nézd meg alaposan a tőkét, melyik vesszőt v. vesszőket tudod a termőalapon meghagyni szálvesszőnek. Elképzelhető, hogy nincs olyan vessző a termőalapon, amit meg tudsz hagyni (nem volt biztosító csap, kitörték, vékonyka, rosszul áll, stb) ilyenkor a mostani szálvessződ karóhoz (termőalaphoz) legközelebb lévő fejlett függőleges termővesszője is szóba jöhet, mint új szálvessző. Nyilvánvalóan a kiválasztásnál gondolnod kell arra, hogyan tudod majd a kiválasztott vesszőt meghajtani jobbra, vagy balra, vagy jobbra is és balra is.

3. Javaslom meghajlítás, lekötözés előtt, hagyjál a tőkén 2-3 szálvessző jelöltet. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy amikor meghajlítod és lekötözöd a legjobbnak látszót, az eltörik. Ilyenkor ebből legfeljebb egy rövidcsap lesz. Miután sikerült meghajlítanod valamelyiket, a többit vagy kivágod tőből, vagy rövidcsapra visszavágod (pl. biztosítócsapnak=jövő évi szálvessző jelölt). Természetesen két oldalra is hagyhatsz szálvesszőt, ha a tőke és tőkék közötti hely ezt megengedi.

4. Ha két oldalra is van szálvessződ, akkor szerintem max. 6-6 szem hosszú legyen. Ezt fél szálvesszőnek is hívják. Ha csak egy oldalra tudsz hagyni szálvesszőt, úgy sem javaslok 6-8 szemnél többet. Természetesen a szálvessző lehet ennél hosszabb is, több rüggyel, de akkor a zöldmunkánál kell majd ezek egy részét kitörni, hogy ne legyen túlterhelt a tőke. Ez is járható út, mert ezzel látod, hogy mi hajtott ki, és pl tudod szabályozni a termővesszők közötti távolságot. Az a javaslatom, hogy inkább kevesebb rügyet hagyján az idén a szálvesszőkön, mert rengeted munkád lesz még vele.

5. Ha van a termőalapon új szálvessző jelölt, úgy a régit tőből vágd ki. Itt keletkezni fog a tőkén egy nagyobb vágási seb, ezt jó lenne fa-sebkezelővel majd lekenned, metszés után.

6. Törekedned kellene arra, hogy a meghajlított szálvessző felfelé íves legyen. Így majd a vessző folyó leve nem fog ráfolyni a rügyekre.

7. Szintén törekednek kellene arra, hogy az egy oldalra hajlított szálvesszők lehetőleg egy irányba álljanak (szebb a szőlő így) és lehetőleg a szőlő dőlésirányával szemben, azaz felfelé álljanak. (állítólag így jobban fejlődik a szőlő).

8. A rövidcsapok metszlapját úgy irányítsd, hogy a vessző folyó leve, lehetőleg ne tudjon ráfolyni majd a szemekre.

9. Előfordulhat olyan szituáció, hogy nem tudsz hagyni szálvesszőt, ilyenkor marad a rövidcsap. Nekem van pl. néhány olyan tőkém, hogy egyik oldalon új szálvessző van, a másik oldalon meg a régi rövidcsapokra metszve. Persze ez nem általános.

10. Hosszú távon ez a jobb megoldás. Hátránya is van, mert több év után egyre több vágási seb lesz a termőalapon és egy idő után le kell majd cserélni a termőalapot is.

Előzmény: alfa22 (1727)
Flanell Creative Commons License 2007.03.14 0 0 1737
Borvidéken lakom, azt hittem, mindent láttam már a gyalogműveléstől a függönyig, de erről azt hittem, csak a tankönyvekben létezik. :) 3 szemes már nem lepne meg.

Én úgy gondolom, hogy ez a szőlő a régebbi gazdájának szálvesszővel jó termést adott, ezért sem kellene változtatni.

Ha 2 szemre van metszve minden, akkor kétszer annyi hajtása lesz, mint tavaly volt, és nagyon komoly zöldmunkát igényel, amit pl. én nem szeretek. Ehhez képest elhanyagolható a kötözés. És 10-20 helyett 3-4 nyikkantás tőkénként.
Előzmény: Ferig (1734)
lalá Creative Commons License 2007.03.14 0 0 1736
-Elég nehéz egyértelműen dönteni, de valahogy így van, ugyanis:
-legtöbb fajta hosszú metszéssel jó termést ad.
-a vessző teljes hosszában termékeny rügyet hozó kis fürtű Piros traminit hosszúra kell metszeni.
-a csemegeszőlők termékeny rügyei a felső részen helyezkednek el pl. Afuz Ali, tehát ezt is hosszúra kell metszeni.
-az Ezerjó alsó rügyei termékenyek, lehet hosszúra metszeni, de minek.
Előzmény: Flanell (1733)
Ferig Creative Commons License 2007.03.14 0 0 1735
Zalancelot!

Mi a Te álláspontod alfa22 metszés ügyében?
Ferig Creative Commons License 2007.03.14 0 0 1734
A rövidcsapos képek szomszédom szőlőjéről készültek. Ő mindig 2 szemre metsz, ez látszik a fókuszált képen alul. Az alsó képen cserszegi fűszeres rövidcsapos metszése látszik, szerintem szintén két szemre, egy másik gazdától. Mindketten szépen szoktak szüretelni.

Ha a két szemet kevésnek tartod, mi a javaslatod? Metsze 3 szemre? További kérdésem, ha mind a három kihajt, melyiket hagyja meg? Hogyan fogja eldönteni, melyik fog teremni?

Tapasztalatom szerint a szálvesszős metszés, lekötözés min. 1,5-ször több időbe kerül, mint a rövidcsapos.

Előzmény: Flanell (1731)
Flanell Creative Commons License 2007.03.14 0 0 1733
Ez most arról jutott eszembe, hogy Alfa22-nek egy ismeretlen fajtájú ültetvényt mégis inkább szálvesszőre kellene metszeni, szerintem az sem bonyolultabb és időigényesebb.

Azt meg lehetne csinálni, hogy feltesz 3-4 nála tipikus tőkéről készült fotót, Feriq pedig berajzolja, hogy hol kell elvágni.
Előzmény: lalá (1732)
lalá Creative Commons License 2007.03.14 0 0 1732
-Vannak bizony.
Előzmény: Flanell (1731)
Flanell Creative Commons License 2007.03.14 0 0 1731
Én még soha nem metszettem 2 szemes rövidcsapot, csak biztosítónak.
Nem jól tudom, hogy vannak fajták, amik az alsó 2 szemen nem mindig hoznak fürtöt, csak egy rohadt erős hajtást? Bár nekem ez inkább csemegékkel kapcsolatban rémlik.
lalá Creative Commons License 2007.03.14 0 0 1730
-Ha tényleg Ca, akkor az irodalom, sajna, igazat ír. A hűtés gyorsítja a kiválást. Türelem.
Kimutatáshoz kénsav kell.
Előzmény: Cirfandlia (1726)
Zalancelot Creative Commons License 2007.03.14 0 0 1729
Az a szálvessző rögzítő "C klimp"
Egy rugalmas műanyag nyitott karika, amivel gyorsan lehet a szálveszőt a vezérhuzalhoz rögzíteni.
Előzmény: jacsoj (1728)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!