Keresés

Részletes keresés

Frint Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1822
Szia :) Jajj, ne legyél magad alatt, semmit ne dobj ki!!! És a paradicsomról se' mondj le, ezek szeretete tart össze minket. A 700-as palánta története érzésem szerint népmesei elemekkel is átszőtt, de spongyát rá...Szóval: fel a fejjel, arccal a paradicsom felé! És fotózz, mert iszonyú kíváncsi vagyok ám :)
Előzmény: byelázs (1821)
byelázs Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1821
Frint kedves!

Köszönöm amit írtál kérdéseimre. Teljesen magam alatt vagyok. Most akkor dobjam ki ezeket a szép palántákat, vagy ültessem be őket zöld sövénynek májusban?
Mondjak le a paradicsomról idén, vagy menjek el ismét a pijarcra frankó palántát venni?
Amit vettem (700 HUF) a bácsi elmondása szerint magról lett neki. Az árat ami szerinted sok azt azzal magyarázza, hogy egyfelől nagyon exclusive fajta, másfelől, nagyon kevés csírázik ki a magokból és éli meg a felnőtt palántasort.
Mi legyen. Felejtsem el az egészet.
Előzmény: Frint (1813)
libapék Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1820
Kösz,

én a szobában tartom a palántákat...
Van vagy kerek 10 darab. :-D
Előzmény: Frint (1814)
makemusic Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1819

Köszi! Mail ment.

Előzmény: Frint (1816)
beetee Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1818

Rendeltem innen.

Egy hét alatt itt volt. Most vetek belőle. Majd beszámolok mivé lettek.

Frint Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1817
Hajrá !!! Fotókat is tegyél fel róluk... Ha tudnád, milyen kincseket kaptam egy jó embertől...még nem vetettem el, most lettem kész a kert elsődleges gereblyézésével...minden tagom sajog :)
Előzmény: Zitka (1815)
Frint Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1816
Szia, nézek magot a "varázsdobozomban". Privátba írjál címet -ha találok, postázok neked, jó? (Magasságot majd innen "távvezérlem" :) )
Előzmény: makemusic (1811)
Zitka Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1815

Frint, én meg kumato maggal akarok kísérletezni. De sajnos még nem vetettem el. Mindig így járok, március végére tolódik a magvetés.

Erre is azt mondták, hogy hibrid, és hogy a Syngenta így meg úgy, de mások meg azt mondják, hogy klasszul kikel, és szépet terem. Hát meglátjuk.... :-)

Előzmény: Frint (1813)
Frint Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1814
Szia...a "turmix" permet nem volt jó 5let :( Ki kell majd ültetni, hátha oldalhajtásokkal elboldogul. Rezet kezdetben csak nagyon óvatosan !!! Palántadőlés ellen Orthocid-ot tudok ajánlani, és ezzel beöntözni! Előírt töménységre ügyelj...
Egyébként még erősen hűvös idő van a paradicsommal való "barkácsoláshoz", az én palántáim is alulról fűtött fóliasátorban laknak, és még a gondolattal sem merek játszani, hogy fűtetlen fóliába kerüljenek. A középkésői paradicsomokat most fogom csak vetni...van idő, nem kell kapkodni.
Előzmény: libapék (1812)
Frint Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1813
Szia :) A koktélparadicsom valóban remek csemege, van olyan fajta is, amelynek a magja egy árban van az aranyéval !!! Egy tő volt tavaly nekem, no comment, fantasztikus volt...
A helyzet a következő: amennyiben hibrid paradicsom volt, akkor nem azt fogod termésben visszakapni, mint amit vettél :( Sajna erre van is esélyed...
Ha konstans fajta volt, akkor dombon a tanya - de a kiültetéssel jócskán várni kellene. 4 hetet legalább...Jó magas lesz, legalább 1,5 méteres karó kell majd mellé. Nem túl "bokros" fajta, a tőtávolság lehet teljesen átlagos is.
Link is dukál hozzá: http://www.tankonyvtar.hu/main.php?objectID=5345897
Keresek majd még szakirodalmat hozzá...

A 700 Ft-os palánta "kissé" drágának tűnik, errefelé ennyi pénzért 10 bimbós tő LugasF1-est kapsz...A magjával kapcsolatban látatlanban mondom, hogy hibrid volt, szóval legnagyobb bánatomra ne legyenek vérmes reményeid, de hátha...a remény hal meg utoljára...
Ha még érdekel valami, csak írjál bátran. Frint
Előzmény: byelázs (1810)
libapék Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1812
:-( a palántadőléstől való félelmemben lepermeteztem őket bordói lé+kén-vel.
nem kellett volna, mert leperzselte a hajtáscsúcsokat...
Maradni kellett volna a bevált DITHANE M45-nél, ami tavaly bevált.

Szerintetek van remény, hogy új hajtáscsúcs képződik?
makemusic Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1811

Koktélpari nekem is kéne. Milyen magot/palántát érdemes venni? (Nálam max 1.5-2m magasra nőhetne - ami túllóg, azt le lehet vágni???)

byelázs Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1810
Még februárban vásároltam a helyi zöldségesnél koktélparadicsomot. 2-3 cm átmérőjű szép piros bogyók szárfürtön, kb. 12 darab. Nagyon finom volt vele mindenféle étel.
Gyári csomagolást nem láttam és én is csomagolózacskóba vittem haza. Elültettem a magokat és mostanra szép kis palántákká fejlődtek. Szeretném ha valaki tudna nekem ültetési információkat adni. Ki akarom majd ültetni a kertbe, de nem tudom mikor kéne. Azt sem tudom, hogy mekkora hely kell majd neki és milyen magasra fog nőni. Karózni kell-e, vagy ez futni fog. Ha lenne valakinél ehhez link, vagy leírná az itinert megköszönném.

Más.

Tavaly megvettem a legdrágább paradicsomfa palántát a piacon. 700 HUF volt egy szép kifejlett példány (fajtáját már elfelejtettem). Fel is nőt úgy 3 m. magasra és nagyon megérte. Teljesen gümbölű, piros, kemény, nagyon fínom fajta. Elraktam magot belőle és mostanra gyönyörű, egészséges palántáim lettek.
Ha szeretne belőle valaki, szívesen adok cserébe más növényért (például fűszernövény).
Anzika Creative Commons License 2009.03.13 0 0 1809

Tulajdonképpen, amit mi palántadölésnak hívunk, az is gyökérfekély.

Csak múlt szombaton ültettem el a paprika, és paradicsom magokat. Szerdára már kikelt a paradicsom, a paprika még nem, de szerintem az is kikel holnap vagy azután. Radiátorra tettem az edényeket és be voltak takarva nejlon fóliával, ne tudjanak kiszáradni. Csak arra kell figyelni, hogy amikor kel, már ne legyen rajt a fóliá. De ez sem nagy gond, mert a palánták mindig éjjel bújnak ki a föld alól.

Ahogy elkezdenek kelni, leveszem őket a radiátorról, akkot már csak szoba hőmérsékleten vannak. Nondjuk, nálunk ez is magas, 24 fok.

Azért meg szoktam néha küzdeni a palántadöléssel, mert mindig attól félek, hogy kiszáradnak nappal a palántáim és túlöntözhetem. Ráadásul hamar kiszoktam tenni az erkélyre, hogy a napon legyenek, de reggel még hűvös van amikor elmegyek és nem tudom, mi lesz nappal.

Köszönöm a kimerítő választ.

Előzmény: Frint (1808)
Frint Creative Commons License 2009.03.11 0 0 1808
Gyökérfekély:a csíranövény gyakran a talajfelszín elérése előtt elpusztul, így betegségre csak a tőhiány utal. A másik megjelenési forma, hogy a szikleveles, vagy egy-két lombleveles növény gyökérnyaki része sárgás, majd barnás színű, vizenyős. Száraz időben cérnaszerűen elvékonyodik, összeszárad, nedves időben elrothad,(nagyítóval nézve fekélyszerű foltokat láthatsz) a növény elfekszik a talajon és elpusztul. Néha a palánta túléli a fertőzést, de a gyökérnyak megbetegedése miatt a későbbiekben fejlődésében visszamarad. A 6-8 leveles kornál idősebb palánta már nem fertőződik.

A betegséget több kórokozó idézheti elő, melyek egy része a talajban (Pythium spp., Aphanomyces laevis, Rhizoctonia solani, Fusarium spp.), másrészük (Fusarium spp.) a vetőmagban telel át és fertőzi a fiatal növényeket.
A gyökérfekély leggyakrabban a hideg, hűvös, csapadékos tavaszok betegsége.
A gyökérfekély elleni védekezés egyik legfontosabb eleme a csávázás, mely mind a vetőmaggal terjedő, mind a talajban áttelelő és onnan fertőző gombák ellen hatásos. Elhúzódó kelés esetén ez nem nyújt kielégítő védelmet, ezért biztosítani kell a paradicsom gyors, „robbanásszerű” kelését. Ezt a jól kialakított vetőággyal, – legalább 16-18 °C, talajhőmérsékletnél – a nem túlzottan mélyre történő (1cm) vetéssel és harmonikus tápanyagellátással (Foszfor túlsúly)segíthetjük elő. Lakásban, termesztőberendezésben az alulról történő melegítést kell megoldani/biztosítani.
Előzmény: Anzika (1804)
manta-z Creative Commons License 2009.03.11 0 0 1807
Én is, de sebaj indítom a következő adagot :)
Előzmény: Anzika (1806)
Anzika Creative Commons License 2009.03.11 0 0 1806
Sajnálom. Kár, hogy másra kellett hagynod a paradicsomaidat. Kiváncsi lettem volna az eredményre.
Előzmény: manta-z (1805)
manta-z Creative Commons License 2009.03.11 0 0 1805
Nem túl jól :) El kellett mennem 2 hétre külföldre és akire rábíztam az először kiszárította majd utána túlöntözte, úgyhogy élnek még de láttam már szebbet. Majd most fogok vetni egy nagyobb adagot aztán meglátjuk.
Előzmény: Anzika (1803)
Anzika Creative Commons License 2009.03.11 0 0 1804
Mit jelent az, hogy a gyökér megfekélyesedik?
Előzmény: Frint (1799)
Anzika Creative Commons License 2009.03.11 0 0 1803
Milyenek a Te palántáid? Hogy alakult?
Előzmény: manta-z (1780)
libapék Creative Commons License 2009.03.10 0 0 1801
fényt neki!
Előzmény: Törölt nick (1800)
Frint Creative Commons License 2009.03.05 0 0 1799
Hajrá! Figyelj a palántadőlésre! Inkább kevesebb víz és több napfény. A talaj ne legyen hideg, ilyenkor a gyökerek hajlamosak megfekélyesedni...
Előzmény: kétbalkéz (1796)
Frint Creative Commons License 2009.03.05 0 0 1798
Húúúú, remek dolgok...köszi...
Igyekszem idén valami hasonlóval előrukkolni
Előzmény: taorminataormina (1797)
taorminataormina Creative Commons License 2009.03.05 0 0 1797
Ezt Frintnek küldöm, az E-Bayen árulják atranyért:-)
kétbalkéz Creative Commons License 2009.03.05 0 0 1796
Köszi! Valóban nagyon profik ezek a támrendszerek, de azt hiszem, az én 20 tő paradicsomomnak elég lesz a sima karózás idén:-)) Egyébként tegnapelőtt elvetettem a paradicsomokat és paprikákat, most már csak szurkolnom kell.
Előzmény: Frint (1794)
Frint Creative Commons License 2009.03.01 0 0 1794
Szia, nézzed meg az 1453-as, az 1441-es, és az 1196-os hozzászólásaimat, ott vannak a fotók. A gúlás rendszer rettentő stabil, de nem vált be, LugasF1-re -ha 1 szálon futtatod - elméletileg jó lehet. Frint
Előzmény: kétbalkéz (1791)
kétbalkéz Creative Commons License 2009.03.01 0 0 1793
Bocs a dupláért:-((
kétbalkéz Creative Commons License 2009.03.01 0 0 1792
Nem tudnál esetleg képeket felrakni a karózási módszereidről? Szívesen fogadnék egy-két hasznos ötletet:-))
Előzmény: Frint (1789)
kétbalkéz Creative Commons License 2009.03.01 0 0 1791
Nem tudnál esetleg képet felrakni a karózási módszereidről? Én tavaly csak simán levertem fakarókat, de örömmel fogadnék minden más ötletet is!
Előzmény: Frint (1789)
Frint Creative Commons License 2009.02.28 0 0 1789
Szia :) 300m2-es a kertem, és ide még sok-sok másnak is be kell férnie...Ezekből a különlegességekből általában 4 kész palántát nevelek és kettőt ültetek ki. Lugasból nekem is sok van, az a "tömeg" paradicsom, bár én a szibériait jobban szeretem, meg a sárgákat is. Nejem és apósom a marhaszív típust kedveli, szóval sokféle szempontra illik figyelni. Kell befőző típus, és sokáig elálló fajta is...Időzíteni is fontos, nem érhet minden 1szerre, az év közben felszabaduló területeket is hasznosítani kell. Karózási technológia minden évben feladja a leckét, szinte minden évben újítok, kipróbálok valamit. Az elmúlt 2 évben a síkhálós rendszert honosítottam meg, idén is az lesz, csak megerősített elemekkel, mert a szél és a növény súlya nagyon elhúzza a támrendszert. Nehéz leírni, látni kell...Gondolkodom egyedi, spirálkarókban is, kertészeti áruházakban látni, ki akarom próbálni - hátha...Frint
Előzmény: kétbalkéz (1788)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!