Szia :) Épp fordítva gondolom...túl sok tápanyag! A csírázó magnak nem kell erős talaj, egy kevés foszfor kell a csírázáshoz, és kész...egész sokáig elél egészen gyenge, homokos talajban is...szóval ezek a keverékek szerintem túlon-túl erősek a csírázó magak! Valami lehet benne, mert 2 éve én is így jártam a boltban vett virágfölddel: egyszerűen megálltak a növények a fejlődésben. Nem nőttek, de nem is száradtak el. A kerti földben meg nőttek mint a bolondgomba.Pedig abban aztán van baktérium meg vírus bőven! Virágföld NEM EGYENLŐ vetőmag földdel. Más a tápanyag összetétel, más a talajigény.A talajfertőtlenítéssel maradéktalanul egyetértek. Frint
Szia, természetesen benne vannak a földben; körülöttünk mindenhol százával vannak, csak normális fölnött (növényi vagy emberi) szervezet hozzászokik az elviseléséhez, míg az alig pár centis magoncnak az életébe is kerülhet. A sárgás kicsapódás sajnos természetes. Lágy vízzel locsolás valamit segít a helyzeten. Üdv
Dehat honnan kerulne virus vagy bakterium a foldbe? A levegobol? A palantak a lakasban vannak bent, a nappaliban, ami egy hatalmas legter es szelloztetve is gyakran van. Vagy mar benne voltak a viragfoldben? ... Amugy azt meg meg kell emlitenem hogy amint kezd kiszaradni a fold mondjuk a kis edenyek szeleinel na ott a fold felszine ilyen sargas/feheres szinuve valik. De lehet hogy ez termeszetes, nem ertek hozza. Ja es a palantakon semmi betegsegre utalo jel nem latszik. A 2 kis level amik ugye eloszor kinyilik egeszegesnek tunik. csak kicsik ... es kicsik ... es nem nonek tovabb.. :)
Sziasztok, én elég kizártnak tartom, hogy egy 2 cm-es növényt tápanyaghiány akadályozna meg a továbbfejlödésben. ekkor még csaknem elgendö a sziklevelek által tartalmazott tápanyag, nem beszélve arról, hogy ennyi idö alatt semmiképp se tudja kiélni, amit a vetöföld tartalmaz. Én inkább vírus-, vagy baktériumfertözésre gyanakodnék. Sajnos nagyon sokféle kártevö leselkedik az épp csak hogy kikelt növényekre, nem csak palántadölés lehet. Fertötlenítsd a földet vetés elött, és/vagy locsold be gombaölövel.
A foldem zacskojat elolvastam, Florohorn Sarkozy viragfold, azt nem irjak konkretan hogy palantazasra jo, csak azt hogy egynyari viragok palantazasara. Mondjuk a paradicsom nem az.. :) No jo, atmegyek delutan a mezogazdasagi boltba es rakerdezek hogy tudnak-e adni valami tapanyagot ami segithet. Aztan lehet hogy inkabb valami kerteszetbe kellene mennem... Majd referalok!
Nahát ez az!! Ezért kérdeztem én is a talaj típusát,mert nálam is egy szintig rohamosan nőttek,aztán lelassultak,szinte megálltak a növekedésben. Próbaképpen meglocsoltam egy kis Wuxallal,ettől úgy néz ki beindultak. Ha hetente adok nekik,nem lesz sok?Állítólag a paradicsom tápanyagigényes...
Szia, érdekes, amit leírsz, egyik évben én is jártam így...a talaj az oka, az tuti. Én anno rostált kerti földdel indultam, abban bombabiztosan kikel minden. Az összes többi jó EGY KIFEJLETT NÖVÉNYNEK de nem biztos, hogy megfelel EGY MAG kicsíráztatásának. És az okok? Kémhatás, foszfor tartalom, valami makroelemnek a túlsúlya más rovására...szóval nem tudok okos lenni ez ügyben. A profi kertészetekben egy német talajkeveréket használnak, kifejezetten magvetéshez...az lesz a megoldás.
Mar tavaly akartam irni de aztan hagytam a csudaba, de ugy nez ki hogy most megint az lesz ami tavaly volt es teljesen megorulok. 3 kulonbozo paradicsommagot vetettem el es szepen ki is bujtak a foldbol de mar egy ideje ugyanakkorak es csak nem nonek a palantak tovabb. Olyan 2cm-esre nottek meg es megalltak. Tavaly is ez volt es egy honapig vartam es semmi. Felek hogy megint ez lesz. Mi a csuda okozhatja ezt? Altalanos viragfoldet vetem(Sarkozy) a mezogazdasagi boltban, nap rengeteg van mert egy hatalmas ablak elott vannak a palantak, a homerseklet 18-25C kozott.. Vizet kapnak eleget.. Nem ertem. Szegyenszemre megint vehetek palantat majd kiultetes elott a vasarcsarnoknal? Ne mar... Mondjatok valami okosat..
Szia, ez egy remek kis paradicsom: http://www.gonegardening.com/xq/asp/dept_id.404111/pf_id.2201757/referer./qx/gg_shop/product.htm Optimális körülmények között 1,5 méteres bokor lesz, sok oldalhajtással, szóval az "1 növény-1 karó" elv szerint termesztheted.Nyugodtan metszhető, alakítható. 30-35 cm átmérőjű bokor lesz belőle - ha kalkulálni akarod a helyigényt. Szellős bokor legyen, átlagosan érzékeny betegségekre, odafigyeléssel gond nélkül termeszthető. Nem étkezési fajta, remek püréalapanyag, csodaszép mélyvörös szíve van.
Szia! Talaj ügyben azt tudom mondani, hogy minden semleges közeli kémhatású, általános virágföld megteszi. Én a kezdetekben rostált kerti földet kevertem el aprószemcsés sóderrel. Szóval nem kell nagy ügyet csinálni belőle - palántadőlésre figyelni. Ha végigolvasod a topicot, remélem sok hasznos tanácsot fogsz kapni. Koktélparadicsom? Nagy kedvenc. Minden "cherry" nevű elméletileg ilyen, a legismerteb fajtanevek: Vilma, Balkon, CherrolaF1, Cerise, Sweet 100. Apróság, de szakmailag fontos: a Cherry család termései 15-20 grammosak, a Cocktail család 35-45 gramm. Mindegyikből van gömb alakú és "plum" - tehát nyúlt, szilva formájú bogyó. Jellemzően rövid vagy hosszú (néha extra hosszú) fürtben teremnek, egy részük fürtben szedhető is. A piaci viszonyokat ismerve CherrolaF1-et vehettél. Még nem késő vetni :)
Én is hasonlót használok (COMPO Anzuchterde), nagyon jó mindere. Van benne egy kis perlit, nincs agyontápozva, ezért én dönthetek, hogy mit és hogyan milyen növénynek...
Lehet, hogy sokan fölösleges pénzkidobásnak tartják, de én ilyenkor tavasszal szoktam venni egy zacskó palántaföldet. Az OBI-ban 400 ft (Blühfix Zuchterde). Jó fekete, aprómorzsalékos, nincsenek benne féligkorhadt ágdarabok.
A koktélparadicsomra: rengeteg félét lehet ilyenkor kapni, spanyol, olasz, török, stb.... Én palántát szoktam venni piacon, az is fürtös, és finom. :-)
Ti milyen földbe vetettétek a magokat?Bolti magokat vetettem, sima virágföldbe,majdnem mind kikelt,de nagyon lassan nőnek. Még valami:tavaly kaptam "koktélparadicsomot",fürtös volt és olyan nagyobb cseresznye nagyságúak és nagyon finom...Én balga nem fogtam belőle magot.. Hol tudnék venni,akár palántát is?Esetleg ennyiből valaki megtudja mondani a nevét?
Szia, a San Marzano gyűjtőnév, sok egyedi fajta tartozik hozzá, a det. SM (determinált San Marzano) amiről írtam, biztos van féldeterminált is. A mag pontos neve, előállítója, fényképe alapján okosabbak leszünk :)
A házi veteményes topicon nekem azt írták, hogy a San Marzano magas növésű, karózni kell, és 1-2 szárra nevelni, mint a Lugast. Akkor most melyik a helyes?
Szia, jól választottál, mindkettő jól termeszthető, hasznos paradicsom. A Kecskeméti jubileum középerős növekedésű, középérésű fajta. Bogyói enyhén lapított gömb alakúak, 110-120 gramm tömegűek. Szabadföldi, karós termesztésben friss fogyasztásra és befőzésre alkalmas fajta, betegségeknek jól ellenáll. Nálam szinte minden évben van. San Marzano-m ritkábban van, de kétségkívül hasznos fajta, olyan szeretnivaló...középkorai érésű, alacsony bokrú fajta, bogyója átlag 30 grammos, hosszúkás úgy nevezett "Lucullus" típusú szilva paradicsom. Friss fogyasztásra, befőzésre egyaránt jó fajta. Támrendszert nem igényel. Ja: nagyon bőtermő. Lassan lehet vetni a magokat...
Szia! "A hibridek megkülönböztethetőek és egyöntetűek, de nem állandók, az F2-ben bekövetkező hasadás miatt kedvező tulajdonságaikat nem örökítik át változatlanul az utódaikra. A hibrid nem utántermeszthető, a vetőmagot minden évben újra elő kell állítani a szülők felhasználásával." Hát ezt írják a tankönyvek...Szóval a hibrid "széthasad" és ha önmagát termékenyítette meg, akkor valami nem kívánt genetikai tulajdonságokkal bíró növényt tudunk csak felnevelni. A kísérletezésnek termesztési szempontból nincs értelme...A hibridet minden évben újra és újra meg kell venni...ez van.
A San Marzano szerintem nagyon jó befőzésre, finom, húsos fajta. A legtöbb olasz (típusú) hámozott paradicsomkonzervben ilyen van. A jubileumban nem vagyok teljesen biztos, de szerintem az is inkább befőzésre való.
Én nyers fogyasztásra a korai zömök típust szoktam venni, a manóparadicsomot, meg a lugast (fürtös). Ez utóbbi termése nem túl nagy, jó kemény.
Köszi Sárgarózsa! Miből tudom eldönteni egy növény hibridiségét és milyen ezeknek a hibridek által termelt gyümölcsök magjainak a későbbi termési esélyei és minősége. Egyszerűbben fogalmazva. Feltételezve, hogy a tavalyi hibrid paradicsom volt, magját idén újravetve, mit fog nekem hozni?