Keresés

Részletes keresés

szaki_pali Creative Commons License 2007.03.29 0 0 1818
Kimondtad a tuti frankót. Kisebb tenyészterőletű tőkén kevesebb termés is elegendő. Erre már mások is rájöttek és a kabát gomb példája a helyére került. A tőkét nem kell agyonterhelni, tovább bírja, a minőség is megfelelő stb. Van olyan helyzet amikor a 2 kg/tőke terhelés már bőven elegendő.
Előzmény: Cirfandlia (1815)
szaki_pali Creative Commons License 2007.03.29 0 0 1817
Az előbb írtam, hogy a mennyiség és a minőség hogyan aránylik. Mindenki annyit termel és olyat amit a tőkéje károsodás minőségromlást nélkül elvisel, meg annyit amennyit el tud adni, meg tud inni, legfőképpen amit szeret.

Egyik volt kollégám előállított jégbort. Valamikor januárban szüretelt. Olyan tömény lett mint a tokai. (szépen akarok fogalmazni extraktja magas). Néha néha a család nyalogatja. Piacra nem jön elő vele mert nem adnák meg az árát. Meg nincs is annyi. Egyszer volt Budán...

Mondok mást, van olyan szőlő melyből testes kiváló minőségű bort lehet előállítani, de frőccsnek főbenjáró vétek elhasználni. Mindenki saját izlése szerint döntse el hol huzza meg a határt. Attól hogy a cabernet 0,5 kg vagy 1,5 kg/tőke terheléssel megy döntse el neki mi éri meg. Sztem a példa már súrolja az ésszerűség határát.

Azért a villányi borvidéken sztem más is van. Addig míg nálunk mondjuk ugyan azért az oportóért alig adtak 40-50 Ft/kg egységárat ha egyáltalán átvették, addíg villányban minden pénzt megadtak érte. Ha jól emlékszem a duplája volt. Ha rosszat mondok az a villányi oltványelőállítótól származik. Szóval ott más léptékben árakban gondolkodnak.

DE FIUK A PUDING PRÓBÁJA AZ EVÉS. TARTSUNK SZAKMAI ÖSSZEJÖVETELT ÉS ÁLLAPÍTSUK MEG MILYEN BOR TEREM ILYEN MEG OLYAN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT!
CSERÉLJÜNK TAPASZTALATOT (MEG BORT)!
Előzmény: Cirfandlia (1814)
Koppány vagyok Creative Commons License 2007.03.29 0 0 1816
Az én lekesedésem abból fakad, hogy ha ledugok egy vesszőt, vagy elvetek egy magot, ha életre kel, örömömben táncolok. Lehet hogy most bolondnak taratotok, de magam se értem, mi ez a határtalan boldogság. ha halálom napjáig nem sikerül jó bort készítenem, nem leszek elkeseredve, mert nem is ez a főcél, hanem az a "örömtánc".
Cirfandlia Creative Commons License 2007.03.29 0 0 1815
A nagyüzemi térállással valóban alacsonynak tűnik, de ahol 6-8000 tő/ha van ott egyáltalán nem sok. Termésmennyiségről csak a térállás és egyedi tőketerhelés együtt ad releváns számot.
Előzmény: szaki_pali (1813)
Cirfandlia Creative Commons License 2007.03.29 0 0 1814

"Próbáld meg a cabernet francot rövidcsapon!"

Gere A. megpróbálta; egész jól sikerül neki a Kopárban, igaz nem lesz 25t/ha-os átlagtermése, csak 5-7t de az ebből készített bor ára kompenzálja :))

Érdekes még a rövidcsapok hajtásválogatása; marad egy db hajtás csaponként; tőkénként 4-5...

 

csapból kitört hajtáskordon csapokkal, kevés hajtással
Előzmény: szaki_pali (1810)
szaki_pali Creative Commons License 2007.03.29 0 0 1813
Rambó!

Amire gondoltál, hogy korlátozni kell a termés mennyiségét, vagy hogy korlátozzák is az az, hogy a minőségi bortelmelés esetében gátat illetve felső határt szabnak a termesztésnek. Megszabták azt, hogy minőségi bortelmelés esetében hektáronként 100 hl bor, különleges minőségi bor előállíása esetében max 75 hl bor állítható elő. Ezután némi számítás kell és kiderül, hogy a 2 kg-s határ kissé alacsony.
Azzal tökéletesen egyetértek veled, hogy a termés mennyisége és minősége között fordított arányosság áll. Egyszer volt bődületes termésem 8-9 kg/tőke, nem is mertem elmenni vele a borversenyre, pedig másoknak sem lett sokkal jobb!
Előzmény: RAMBO (1812)
RAMBO Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1812
Amit leírsz, az a nagyüzemi termesztési szabályok szerint igaz, én is ezt tanultam. Saját tapasztalatból mondom, hogy az általad leírt fürttelhelésű szőlőből komoly bort nem lehet készíteni. Kannás bort igen, pezsgőalapanyagot igen, de komoly bort szerintem nem.
Előzmény: szaki_pali (1810)
RAMBO Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1811
Inkább 3-4 év, mire tényleg termőre fordul, de amúgy nagyon egyetértek az általad leírtakkal.
Előzmény: jacsoj (1809)
szaki_pali Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1810
Amit írtál azt én máshogy tudom.

A szálvessző - rövidcsap dilemma nem a fürt nagyságához kapcsolódik hanem ahhoz hogy az adott fajta hol és hogyan hozza a termését. Van olyan fajta mely rövid csapon éppen ugyan úgy terem mintha hosszú csapra szálvesszőre metszenéd. Van olyan mely nem hajlandó a megveszekedett világért sem teremni rövidcsapon. Tehát a képlet az, hogy pl olaszrizlinget termeszthetsz rövidcsapon szálvesszőn nem lesz gond teremni fog. Próbáld meg a cabernet francot rövidcsapon!
A termés mennyiségi határa bocsáss meg de badarság. A területi termés mennyiségét egyrészt az átlagos fürt tömege, a terület egységen elhelyezett tőkeszám és a terhelés határozza meg. Ha csak egy tőkére szorítkozunk akkor ugye az azonos terhelés mellett a fürtméret lesz a meghatározó. Nos saját gyakorlatból mondom, hogy egy ekkora terhelés mellett - melyet említettem - jelen körülmények között egy kékfrankos 3 kg az oportó vagy zweigelt 4-5 kg/ tőke termésre is képes. Bírják a terhelést hosszú évtizedeken át. A 80-as évek közepe vége felé jelentkezett egy új művelési mód a kettősfüggöny vagy GDC. Ott a sortávolságot úgy megemelték hogy a MTZ traktor is beférjen a tőkék közé (gombhoz varrták a kabátot) Ebben az esetben viszont hogy elérjék azt a termést amit egy hagyományos vagy kordonos művelésű terület produkált meg kellett emelni a terhelést. Ekkor az általam átlagosnak mondott terhelés többszörösével terhelték a tőkéket. Az természetes, hogy ha nem akarod lerontani a tőkét akkor injekciózni kell néha néha. Én nem minden évben trágyázok (sőt), valamint nem ismerem a csepegtető öntőzést sem (mármint a területemen).

A kisebb tenyészterületű tőkéket (fej; bak művelés) 10-16, magasművelésű nagy tenyészterületű tőkéket 40-60 rüggyel lehet optimálisan terhelni.

Végezetül álljon itt egy szabály mely a következőképpen szól. A mi viszonyaink között Mo. 1 m2-en optimális viszonyok között 8-16 rüggyel lehet számolni.

Előzmény: jacsoj (1808)
jacsoj Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1809
Kedves Koppány!

Vágjál bele, próbálkozzál, járd végig azt az utat, amit elődeid már végigjártak, megtapasztaltak. Valószínű jópár éved rámegy: az egyik év száraz lesz, a másik esős, a harmadik télen elfagy, a következőnél szeptemberben lerohad, valamelyik évben nem bírsz a gombabetegségekkel, stb.
Amikor a hófehér szakálladat simogatod az unokád előtt azt mondhatod neki: megtanultam, hogy kell szőlőt termeszteni, - már késő.
Fogadd meg a tanácsokat és fele területen telepíts kész oltványból, korszerű, biztosan termő fajtából ültetvényt. 2(!) év múlva meg fogod magad is tudni, hogy ez a jó módszer.
Előzmény: Koppány vagyok (1803)
jacsoj Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1808
Szaki pali!

"Ez az egyik legegyszerübb és leghatékonyabb metszési, művelési mód. Fél világ ezt használja."

Lehet, hogy így van, de a szakirodalom szerint a kis fürtsúlyú fajtákat szokták szálvesszőzni, a nagy fürtsúlyú fajtákat rövidcsapozni. A szőlőtöke terhelését nem lehet a végtelenségig fokozni, van egy ökölszabály: úgy kell terhelni a tőkét (annyi szemre kell metszeni), hogy kb. 2 kg szőlő teremjen rajta. Ha aprófürtű, akkor 20 fürt x 10 dkg, ha nagy fürtű, akkor 5 fürt x 40 dkg.
Innen lehet számolgatni, hogy hajtásonként mennyi fürtöt hoz az a bizonyos fajta, illetve, hogy az alsó szem hoz-e termést, stb.
Tehát nagy átlagban 10-12 szem elég kell hogy legyen metszéskor.
Természetesen átlagos körülmények között, de ha Te évente vontatószámra trágyázod, és alácsövezett öntözésed van, akkor a számok többszörözhetőek.
Előzmény: szaki_pali (1804)
szaki_pali Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1807
Rambó!

A szőlő a képen egészen véletlenül nem Pannónia?
Derekhegy Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1806
Jujj, micsoda egy pezsgés lett itt. Pedig Ferig kolléga még itt sincs. Csak sajnos olyan fáradt vagyok,h olvasni se bírok. Nem félt téged senki Koppány, az elhivatottság nélkül semmit sem lehet jól csinálni, de azért az évszázadok tapasztalatát nem illik lebecsülni... Pl az a tevékenység, amit most végzünk, az is ezt támsztja alá!

szaki_pali Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1805
Vezér!
Azt mondom gyorsan tedd a noah-t stb felejtésbe. ne is próbálkozz az átoltással. Ott ahol alanyt kapsz ott lehet, hogy nemest is kapnál. De egyszerübb ha megmondod mire fáj a fogad és lehet, hogy lesz itt valakinek pont olyan is.

Mintha azt írtad vona, hogy homok a talaj. Akkor egy tipp. Csinálj gyökeres dugványt ott nem lesz baj a filoxérával. Ez egy ötlet volt
Előzmény: Koppány vagyok (1803)
szaki_pali Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1804
Nálam a tőkék 2,5x1,2 m kötésben vannak. Tehát a tőkének 120 cm áll a rendelkezésére amit szabadon kitölthet. Ezen a 120 cm-en jobbra balra húzom el a két szálvesszőt. Nem számolom, hogy hány szemre metszek mert ennyi év után rutinból jön. Tudom, hol kell metszenem ahhoz hogy ne legyen gond a lehajtással. Kötés után a drót alatt csak 1 ízt hagyok és levágom. Szóval úgy kb 10-10 világos rügyre metszem (sárszem nincs benne). Ha többet számoltál akkor az annyi, mondom nem számolok. Minden rügy kihajt és hoz 1-1 termést. A termés egy-egy félkör ív mentén 40 cm magassági és 120 cm hosszúsági helyen helyezkedik el. Hogy lehajtás után néhány szem összeér vagy sem arra az a kifejezett véleményem, hogy eben guba. Nem kell félni tőle. A rajz csak egy vázlat, egy lehajlítási eredményt mutat nem szabad rajta rügyet számolni. Adódik úgy is hogy a tőkénél kereszteződik, de olyan is előfordul, hogy a szomszéddal kereszteződik. Ez az egyik legegyszerübb és leghatékonyabb metszési, művelési mód. Fél világ ezt használja. Ennyi ember nem tévedhet. Tehát mivel a tőkék úgy nőnek ahogyan ők akarják ezért írtam korábban azt, hogy egyik lehajtás olyan mintha rajzolnánk a másik meg úgy sikerül ahogy. A hajtás válogatásakor még hozzá lehet férni. Legközelebb bújtatáskor kell matatni rajta, akkor meg egy dróttal feljebb járunk megint könnyű hozzáférni.
Azt mondom valós félelmre ad okot az ha, a tőkét besűrítjük és a permetezéssel nem tudjuk a betegségeket kordában tartani. Ez sem teljesen igaz mert ha tasztaltad akkor az idősebb levelek kevésbé lesznek fogékonyak a betegségekre, először a fiatal leveleken vagy a kacson jelentkezik, meg ott ahová valóban nem ment be az anyag. Ha ezeket kiszedjük majdnem nyugodtak lehetünk a betegséget megállítottuk. Fogok még olyat mondani amitől a szakma lehidal csak érjünk egyszer oda.
A termésről korábban írtam nem akarok ismétlésbe bocsátkozni.
Amúgy szép a szőlőd!
Előzmény: RAMBO (1799)
Koppány vagyok Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1803
aszondod, hogy alanyként jó a noha meg a delewara? mert nálunk a szőlőt nem ismerik csak eszik. isszák
Koppány vagyok Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1802
bocsi! azt elfelejtettem, hogy a nemesek oltványok! ebbő adódik, hogy, ha lenne időm, még kellene találni olyan gazdát akinek nem metilültetvénye van.....
Koppány vagyok Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1801
Majdnem eltaláltad! somogy dél-nyugat részén homokos dombon, zala határától 35 Km-re. gratula!

Sajna ez idén már nem fog menni, az idő nagyon kevés, és már a dupláját be terveztem, -ték. De még a tudomány is kevés. Meg a "borra valómat" is elköltöttem. Internettes antiváriumokban megvásároltam az ajánlott könyveket, mindegyiket máshol 2000 Ft-ból kijöt + postakötség 2000 :). Mit tehetnék?
szaki_pali Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1800
Vezérnek!

Nekem más ötletem van mint az átoltás. Amit ki akarsz dobni azzal mélységesen egyet bírok érteni. Ha nem tévedek akkor a fajtákból ítélve Zala megyei lehetsz.
Nos tehát én a tőkéknek adnám a vasat de rendesen. Közben pedig kézbenoltással elkészíteném a jővő nemzedékét. Problémát csak abban látom, hogy sürgetne az idő. Be kellene szerezni sokmindent.

A helyben átoltástól én fázom. A nemes csap biztosan kisebb mint az alany. A metszés felületre valószínűleg kettőt is be kell rakni. Erre valóban a felsorolt könyvek tökéletes magyarázatot adnak. Akkor is azt mondom, hogy kézben oltás esetén biztonsági tartalékot is tudsz csinálni és ha egy-kettő nem sikerül akkor sem veszítesz további évet. Én így csináltam.
RAMBO Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1799
Most elég sok melóm van, azért nem nagyon vagyok, nem azért mert ne lennének érveim.

Ha megnézed az ábrádat, akkor láthatod, hogy kb. 25-30 centiméteren (a tőkefej közvetlen közelében) kb. 18 hajtásod fog nőni. Én a magam részéről minden veeszőn egy fürt szőlőt hagyok, 30 centiméteren próbálj elhelyezni 18 fürt szőlőt. Még akkor is, ha térben helyezed el, ez borzasztóan zsúfolt tőkét eredményez. A nap nem tudja megfelelően átsütni, mindkét oldáláról melegíteni a szőlőt, így szerintem nemcsak növényvédelmi problémákat, hanem érésbeli problémákat is okozat ez a művelési mód. (Arról a rettenetről nem is akarok beszélni, amikor - ahogy írod - valaki négy szálvesszőt hajt le ilyen módon.)

Nálam így néz ki egy tőke, "rendbetétel" azaz fürtválogatás után. (Eredetileg vesszőnként két fürttel számolva ezen is a duplája volt!)



Ezen kb. 6-7 fürt van 25-30 centiméteren. Az ábrádon lévő tőkén ugyanez a szám ennek a háromszorosa, ha minden vesszőn egy fürtöt hagysz. Fürtválogatás előtt cca. 30 fürt lesz ott, egy kupacban. Plusz a vesszők, amik a tőkefejről hajtottak ki. Na erre értettem azt, hogy nehéz lesz művelni.

Ha jól látom legalább 26 szemet (2 szálvesszőt) hagysz tőkénként metszés után. Ezt egy hangyányit én soknak érzem. Mennyi szőlő terem neked így egy tőkén? Mennyit hagysz meg belőle?
Előzmény: szaki_pali (1788)
Koppány vagyok Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1798
Szóval előszőr a tojás volt és nem a tyúk, vagy akkor még a tyúkot nem tyúknak hívták!

A hordó kérdés még nem vetettem el!:) Ha az oltás könnyebb akkor, nem kell a pánik!

Kössz a tippeket, van rá időm, 1 év hogy beszerezzem és áttanulmányozzam a könyveket.

kisszszoros Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1797
Ha már vannak tőkéid amit át akarsz oltani, akkor nézz után a a tőkenyakban történő oltásnak, mert az adja a legerősebb tőkét a legkisebb alany kihajtási esély mellé ilyen esetekben.

Ha az oltásról bővebbet szeretnél, akkor javaslom Jeszenszky Árpád Oltás, szemzés, dugványozás című könyvét, elég részletesen leírja a módszereket, még rajzok is vannak hozzá.

Aztán javaslom a lugashoz: Kriszten György Szőlőlugas

valamint a borkészítéshez: a Prohászka Ferenc Szőlő és bor

című könyveket. nem drágák, antikváriumban kifejezetten olcsónak számítanak... :-)

Ha elolvastad őket, és még mindig azzal akarod kezdeni, hogy kibányászod a vasat az ásókészítéshez, akkor annak komoly performancia értéke van :-)

De azért a hordókat remélem nem sk akarod csinálni, mert az egy kicsit bonyolultabb, mint a szőlő oltása
Előzmény: Koppány vagyok (1794)
Koppány vagyok Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1796
Ez a misztikum, a helyi jóemberek miatt van, sajnos a nagyrészük kiknek metil van a fejébe a hánytató falmelléki kerítésszaggató löttyétől teljesen odavannak, és a másik embert lenézi és alkalmatlannak tartja minden "komolyabb"-nak látszó feladatra. Az én elhatározásom, olyan mint amikor megkérem kedvesem kezét..... Miért kell mindenkinek megóvnia engem ettől a tudománytól? Nem lehet elfogadni, hogy valakit érdekel a legméllyebb bugyra is. Egész életemben kísérleteztem, most a szőlővel fogom, nekem nem elég az amit mások mondanak, saját tapasztalatból a legszebb. Az ország azért tart itt, mert mindenki óvja a másikat: Ezt ne csináld, Azt ne csináld, Ezt nem érdemes, Azt nem érdemes. ...

Azon vagyok, hogy mindent beszerezzek, mint szőlő, eszköz és tudás terén!
Most lesznek az iskola évek, gyakszi kert meg van!

A lugasról olvastam az intentten, hogy többek között olyan szőlőből kell Készíteni, ami korai, mert a lugasban nehezzebben érik....

Előzmény: Cirfandlia (1795)
Cirfandlia Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1795

Hát sok sikert hozzá! ;) Nem túlmisztifikálva ezt a "szőlőügyet" azért kicsit bonyolultabb diszciplina mint hogy elmegy-e a fax vagy nem; a 3-4 év eléggé ambiciózus időtáv, pláne hogy az alapanyagelőállításod sem megoldott még.

Azt azért megkérdezném, hogy mire alapozod ezt:  "mivel lugasban nehezzeben érik".

Előzmény: Koppány vagyok (1794)
Koppány vagyok Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1794
Szaki pali!
Köszönöm, e szép szavakat.
Bort nem azért szeretnék készíteni, hogy csak egyszerüen megigyam. Én gyerekként kertész akartam lenni, de nem lehettem, mindig is alkotni szerettem volna, most van itt az alkalom, végre van kertem, meg azért is mert mindenki akinek szőlője van túlmisztifikálja az egész ügyet, ez csábít. Megvehetném a jobbnál jobb borokat, de ha belekostolok csak kesergek, miért nem én csináltam. Vehenék oltványt, de ez körübelül olyan mint amikor pizzát csinálsz és megveszed a fagyasztottat. Most én akarok babérokra törni! Jelenleg az a felállás, hogy van kb 60 db 3-4 éves noha, delewara tűkém vegyesen. Sajnos idén már ez is marad. Van még turán, medina, rizlingszilváni és csabagyöngye. Ez utóbbiból egy oriási lugast szertnék, mivel elég korai, és mivel lugasban nehezzeben érik ez a megfelelő. Jővő tavasszal az összes nohát, és delewaret átszertném oltani, arra gondoltam így lehet a legkorábban jó borom. Majd saját magam szertnék oltványt készíteni.
szaki_pali Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1793
Vezérem előtted le a kalappal! Igen bátor vagy, hogy saját magad kívánod tetőtől talpig elkészíteni a bor projektedet.

Én végig csináltam a sajátom és mondhatom élvezetes volt és naon büszke vok magamra de roppant macera az egész. Éppen ezért minden tiszteletem az elgondolásodé de vegyél inkább kész oltványt megbízható helyről. Nem tudom hová való vagy de pl villányból 200 Ft/db áron hozzájutsz a megfelelő anyaghoz. Nem akarom az ellenérvekkel elvenni a kedved ezért nem mondok egyet sem, csak azt ismétlem amit az előbb mondtam, vegyél oltványt és ha a területed kész a fogadásra akkor már most telepíthetsz is.

ha elszántad magad és eltántoríthatatlan vagy akkor örömömre szolgál ha szerény tudásommal segíthetek neked.
Előzmény: Koppány vagyok (1792)
Koppány vagyok Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1792
Üdv mindenkinek!

Egy pár hete, úgy döntöttem, hogy bort fogok csinálni. Nem számít, hogy mikor (3-4 év múlva), de annak kitünő minőségünek kell lenni. Előképzetségem NULLA. Az interneten keresek minden ami szőlővel kapcsolatos iromány, hogy azokból megtudjam, hol is kezdjem el. Találtam egy cikket amiben ez áll:





(SZŐLŐOJTÁSI MÓD) A franczia Chennivesse testvérek sikeres, új szőlő oltási módja: Az alanyveszszőt csekély ferdeséggel metszve meg, u.o. metszlapú oltóvesszőt illesztünk rá, s nem kötözzük be raffiával, hanem 7-es számú vassodronynyal kapcsoljuk össze, olyformán, hogy a 6 cm hosszú sodronydarabot félig beleszúrjuk az alanyfa bélszövetébe, s a másik felére a nemes gallyat rászúrjuk. Ha vastag a bélszövet, úgy 2-3 drótot is szúrhatunk bele. A metszlapok a bütyöktől 3 cm-nyíre legyenek, nehogy a drót a bütyökbe hatolhasson; az oltógally csak egy rügyes legyen. A kísérlet folyamán kitűnt, hogy míg a hasításba oltásnál 69% fakadt meg, addig ezen új oltási mód szerint 77%.”

ismeri ezt valaki?

Mi az a 7-es számú vassodrony? 7mm vastag? Az kicsit sok! nem? Vagy, 0,7 mm, szerintem olyan meg nincsen! vagy talán bovden? Segítsen valaki!
szaki_pali Creative Commons License 2007.03.27 0 0 1791
A lefényképezett szőlők
egyesfüggöny kékfrankos szőlő bár nem az enyém ez a szomszéd szőlője

az ernyő a képen Blauburger. Állítólag kékfrankos és oportó házasságból származik. erős növekedésű fajta. hónaljhajtásra erősen hajlamos, kacstermést is hoz. nagyfürtű, vállas, zárt termése van. általában 4 kg/tőke terméssel lehet biztosan számolni. bár egyszer 1998-ban 8kg/tőke !!! termése is volt. korán érik szeptember eleje közepe felé 20-as musttal szüretelhető. az elmúlt 15 év tapasztalata az, hogy 1 kezemen számolni tudom hányszor volt 20 alatt. bora inkább utóbbi időben savasabbnak mondható (én tompítom). iszonyatosan fest. a szódát jól bírja. aki szereti az ó jellegű bort annak azt mondom úgy 3-4 éves korára éri el a bor a csúcspontját. művelésében a szálvesszőt használom jobbra -balra kb 10-10 világos rüggyel. sajnos növényvédelmére oda kell figyelni, érzékeny mindenre. de megállíthatóak a betegségei. preventíve az összes betegsége kontakt szerrel kordában tartható.

van másik szőlőm is az ismertebb Cabernet franc. művelése megeggyezik a blauval.


Ferig Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1790
Kellemes, enyhe lejtése van a szőlődnek és egészen jó a kilátás. Látom kétféle művelés móddal is próbálkozol, feltételezem legalább kétféle szőlővel. Ami számomra érdekes, hogy az alsó párhuzamos drótot használod szálvessző tartónak. Én ezt a művelési módot úgy ismerem, hogy két egyes drót van, amiből a fölső az igazi szálvessző tartó és még ezek fölött van két sor párhuzamos drót, amelyeknek az a tényleges funkciója, hogy a lombfalat megtartsák, "sorban tartsák" (lásd. lala áltál befűzött kép).

Nekem sem tetszik igazán az egymást keresztező szálvessző, szerintem sűrű lesz itt a lombfal, szerencsésebbnek gondolnám kifelé hajtani őket, úgy nyitottabb, szellősebb a szőlő, igaz akkor rövidebb szálvesszőket tudnál csak hagyni, mert különben összeérnének, vagy átfednék egymást. Ha elképzelem a majdani lombfalat, egy kicsit "túlterheltnek" vélem a szőlőd, bár lehet, hogy a fajta bírja és nincs is ezzel semmi gond. Ezt csak Te tudod.

Egy hétre most eltűnök, ha nem reagálak, az amiatt van.

Előzmény: szaki_pali (1785)
jacsoj Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1789
Hány szemre metszel egy tőkét, és milyen fajta?
Előzmény: szaki_pali (1788)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!