Nálam a tőkék 2,5x1,2 m kötésben vannak. Tehát a tőkének 120 cm áll a rendelkezésére amit szabadon kitölthet. Ezen a 120 cm-en jobbra balra húzom el a két szálvesszőt. Nem számolom, hogy hány szemre metszek mert ennyi év után rutinból jön. Tudom, hol kell metszenem ahhoz hogy ne legyen gond a lehajtással. Kötés után a drót alatt csak 1 ízt hagyok és levágom. Szóval úgy kb 10-10 világos rügyre metszem (sárszem nincs benne). Ha többet számoltál akkor az annyi, mondom nem számolok. Minden rügy kihajt és hoz 1-1 termést. A termés egy-egy félkör ív mentén 40 cm magassági és 120 cm hosszúsági helyen helyezkedik el. Hogy lehajtás után néhány szem összeér vagy sem arra az a kifejezett véleményem, hogy eben guba. Nem kell félni tőle. A rajz csak egy vázlat, egy lehajlítási eredményt mutat nem szabad rajta rügyet számolni. Adódik úgy is hogy a tőkénél kereszteződik, de olyan is előfordul, hogy a szomszéddal kereszteződik. Ez az egyik legegyszerübb és leghatékonyabb metszési, művelési mód. Fél világ ezt használja. Ennyi ember nem tévedhet. Tehát mivel a tőkék úgy nőnek ahogyan ők akarják ezért írtam korábban azt, hogy egyik lehajtás olyan mintha rajzolnánk a másik meg úgy sikerül ahogy. A hajtás válogatásakor még hozzá lehet férni. Legközelebb bújtatáskor kell matatni rajta, akkor meg egy dróttal feljebb járunk megint könnyű hozzáférni. Azt mondom valós félelmre ad okot az ha, a tőkét besűrítjük és a permetezéssel nem tudjuk a betegségeket kordában tartani. Ez sem teljesen igaz mert ha tasztaltad akkor az idősebb levelek kevésbé lesznek fogékonyak a betegségekre, először a fiatal leveleken vagy a kacson jelentkezik, meg ott ahová valóban nem ment be az anyag. Ha ezeket kiszedjük majdnem nyugodtak lehetünk a betegséget megállítottuk. Fogok még olyat mondani amitől a szakma lehidal csak érjünk egyszer oda. A termésről korábban írtam nem akarok ismétlésbe bocsátkozni. Amúgy szép a szőlőd!
bocsi! azt elfelejtettem, hogy a nemesek oltványok! ebbő adódik, hogy, ha lenne időm, még kellene találni olyan gazdát akinek nem metilültetvénye van.....
Majdnem eltaláltad! somogy dél-nyugat részén homokos dombon, zala határától 35 Km-re. gratula!
Sajna ez idén már nem fog menni, az idő nagyon kevés, és már a dupláját be terveztem, -ték. De még a tudomány is kevés. Meg a "borra valómat" is elköltöttem. Internettes antiváriumokban megvásároltam az ajánlott könyveket, mindegyiket máshol 2000 Ft-ból kijöt + postakötség 2000 :). Mit tehetnék?
Nekem más ötletem van mint az átoltás. Amit ki akarsz dobni azzal mélységesen egyet bírok érteni. Ha nem tévedek akkor a fajtákból ítélve Zala megyei lehetsz. Nos tehát én a tőkéknek adnám a vasat de rendesen. Közben pedig kézbenoltással elkészíteném a jővő nemzedékét. Problémát csak abban látom, hogy sürgetne az idő. Be kellene szerezni sokmindent.
A helyben átoltástól én fázom. A nemes csap biztosan kisebb mint az alany. A metszés felületre valószínűleg kettőt is be kell rakni. Erre valóban a felsorolt könyvek tökéletes magyarázatot adnak. Akkor is azt mondom, hogy kézben oltás esetén biztonsági tartalékot is tudsz csinálni és ha egy-kettő nem sikerül akkor sem veszítesz további évet. Én így csináltam.
Most elég sok melóm van, azért nem nagyon vagyok, nem azért mert ne lennének érveim.
Ha megnézed az ábrádat, akkor láthatod, hogy kb. 25-30 centiméteren (a tőkefej közvetlen közelében) kb. 18 hajtásod fog nőni. Én a magam részéről minden veeszőn egy fürt szőlőt hagyok, 30 centiméteren próbálj elhelyezni 18 fürt szőlőt. Még akkor is, ha térben helyezed el, ez borzasztóan zsúfolt tőkét eredményez. A nap nem tudja megfelelően átsütni, mindkét oldáláról melegíteni a szőlőt, így szerintem nemcsak növényvédelmi problémákat, hanem érésbeli problémákat is okozat ez a művelési mód. (Arról a rettenetről nem is akarok beszélni, amikor - ahogy írod - valaki négy szálvesszőt hajt le ilyen módon.)
Nálam így néz ki egy tőke, "rendbetétel" azaz fürtválogatás után. (Eredetileg vesszőnként két fürttel számolva ezen is a duplája volt!)
Ezen kb. 6-7 fürt van 25-30 centiméteren. Az ábrádon lévő tőkén ugyanez a szám ennek a háromszorosa, ha minden vesszőn egy fürtöt hagysz. Fürtválogatás előtt cca. 30 fürt lesz ott, egy kupacban. Plusz a vesszők, amik a tőkefejről hajtottak ki. Na erre értettem azt, hogy nehéz lesz művelni.
Ha jól látom legalább 26 szemet (2 szálvesszőt) hagysz tőkénként metszés után. Ezt egy hangyányit én soknak érzem. Mennyi szőlő terem neked így egy tőkén? Mennyit hagysz meg belőle?
Ha már vannak tőkéid amit át akarsz oltani, akkor nézz után a a tőkenyakban történő oltásnak, mert az adja a legerősebb tőkét a legkisebb alany kihajtási esély mellé ilyen esetekben.
Ha az oltásról bővebbet szeretnél, akkor javaslom Jeszenszky Árpád Oltás, szemzés, dugványozás című könyvét, elég részletesen leírja a módszereket, még rajzok is vannak hozzá.
Aztán javaslom a lugashoz: Kriszten György Szőlőlugas
valamint a borkészítéshez: a Prohászka Ferenc Szőlő és bor
című könyveket. nem drágák, antikváriumban kifejezetten olcsónak számítanak... :-)
Ha elolvastad őket, és még mindig azzal akarod kezdeni, hogy kibányászod a vasat az ásókészítéshez, akkor annak komoly performancia értéke van :-)
De azért a hordókat remélem nem sk akarod csinálni, mert az egy kicsit bonyolultabb, mint a szőlő oltása
Ez a misztikum, a helyi jóemberek miatt van, sajnos a nagyrészük kiknek metil van a fejébe a hánytató falmelléki kerítésszaggató löttyétől teljesen odavannak, és a másik embert lenézi és alkalmatlannak tartja minden "komolyabb"-nak látszó feladatra. Az én elhatározásom, olyan mint amikor megkérem kedvesem kezét..... Miért kell mindenkinek megóvnia engem ettől a tudománytól? Nem lehet elfogadni, hogy valakit érdekel a legméllyebb bugyra is. Egész életemben kísérleteztem, most a szőlővel fogom, nekem nem elég az amit mások mondanak, saját tapasztalatból a legszebb. Az ország azért tart itt, mert mindenki óvja a másikat: Ezt ne csináld, Azt ne csináld, Ezt nem érdemes, Azt nem érdemes. ...
Azon vagyok, hogy mindent beszerezzek, mint szőlő, eszköz és tudás terén! Most lesznek az iskola évek, gyakszi kert meg van!
A lugasról olvastam az intentten, hogy többek között olyan szőlőből kell Készíteni, ami korai, mert a lugasban nehezzebben érik....
Hát sok sikert hozzá! ;) Nem túlmisztifikálva ezt a "szőlőügyet" azért kicsit bonyolultabb diszciplina mint hogy elmegy-e a fax vagy nem; a 3-4 év eléggé ambiciózus időtáv, pláne hogy az alapanyagelőállításod sem megoldott még.
Azt azért megkérdezném, hogy mire alapozod ezt: "mivel lugasban nehezzeben érik".
Szaki pali! Köszönöm, e szép szavakat. Bort nem azért szeretnék készíteni, hogy csak egyszerüen megigyam. Én gyerekként kertész akartam lenni, de nem lehettem, mindig is alkotni szerettem volna, most van itt az alkalom, végre van kertem, meg azért is mert mindenki akinek szőlője van túlmisztifikálja az egész ügyet, ez csábít. Megvehetném a jobbnál jobb borokat, de ha belekostolok csak kesergek, miért nem én csináltam. Vehenék oltványt, de ez körübelül olyan mint amikor pizzát csinálsz és megveszed a fagyasztottat. Most én akarok babérokra törni! Jelenleg az a felállás, hogy van kb 60 db 3-4 éves noha, delewara tűkém vegyesen. Sajnos idén már ez is marad. Van még turán, medina, rizlingszilváni és csabagyöngye. Ez utóbbiból egy oriási lugast szertnék, mivel elég korai, és mivel lugasban nehezzeben érik ez a megfelelő. Jővő tavasszal az összes nohát, és delewaret átszertném oltani, arra gondoltam így lehet a legkorábban jó borom. Majd saját magam szertnék oltványt készíteni.
Vezérem előtted le a kalappal! Igen bátor vagy, hogy saját magad kívánod tetőtől talpig elkészíteni a bor projektedet.
Én végig csináltam a sajátom és mondhatom élvezetes volt és naon büszke vok magamra de roppant macera az egész. Éppen ezért minden tiszteletem az elgondolásodé de vegyél inkább kész oltványt megbízható helyről. Nem tudom hová való vagy de pl villányból 200 Ft/db áron hozzájutsz a megfelelő anyaghoz. Nem akarom az ellenérvekkel elvenni a kedved ezért nem mondok egyet sem, csak azt ismétlem amit az előbb mondtam, vegyél oltványt és ha a területed kész a fogadásra akkor már most telepíthetsz is.
ha elszántad magad és eltántoríthatatlan vagy akkor örömömre szolgál ha szerény tudásommal segíthetek neked.
Egy pár hete, úgy döntöttem, hogy bort fogok csinálni. Nem számít, hogy mikor (3-4 év múlva), de annak kitünő minőségünek kell lenni. Előképzetségem NULLA. Az interneten keresek minden ami szőlővel kapcsolatos iromány, hogy azokból megtudjam, hol is kezdjem el. Találtam egy cikket amiben ez áll:
(SZŐLŐOJTÁSI MÓD) A franczia Chennivesse testvérek sikeres, új szőlő oltási módja: Az alanyveszszőt csekély ferdeséggel metszve meg, u.o. metszlapú oltóvesszőt illesztünk rá, s nem kötözzük be raffiával, hanem 7-es számú vassodronynyal kapcsoljuk össze, olyformán, hogy a 6 cm hosszú sodronydarabot félig beleszúrjuk az alanyfa bélszövetébe, s a másik felére a nemes gallyat rászúrjuk. Ha vastag a bélszövet, úgy 2-3 drótot is szúrhatunk bele. A metszlapok a bütyöktől 3 cm-nyíre legyenek, nehogy a drót a bütyökbe hatolhasson; az oltógally csak egy rügyes legyen. A kísérlet folyamán kitűnt, hogy míg a hasításba oltásnál 69% fakadt meg, addig ezen új oltási mód szerint 77%.”
ismeri ezt valaki?
Mi az a 7-es számú vassodrony? 7mm vastag? Az kicsit sok! nem? Vagy, 0,7 mm, szerintem olyan meg nincsen! vagy talán bovden? Segítsen valaki!
A lefényképezett szőlők egyesfüggöny kékfrankos szőlő bár nem az enyém ez a szomszéd szőlője
az ernyő a képen Blauburger. Állítólag kékfrankos és oportó házasságból származik. erős növekedésű fajta. hónaljhajtásra erősen hajlamos, kacstermést is hoz. nagyfürtű, vállas, zárt termése van. általában 4 kg/tőke terméssel lehet biztosan számolni. bár egyszer 1998-ban 8kg/tőke !!! termése is volt. korán érik szeptember eleje közepe felé 20-as musttal szüretelhető. az elmúlt 15 év tapasztalata az, hogy 1 kezemen számolni tudom hányszor volt 20 alatt. bora inkább utóbbi időben savasabbnak mondható (én tompítom). iszonyatosan fest. a szódát jól bírja. aki szereti az ó jellegű bort annak azt mondom úgy 3-4 éves korára éri el a bor a csúcspontját. művelésében a szálvesszőt használom jobbra -balra kb 10-10 világos rüggyel. sajnos növényvédelmére oda kell figyelni, érzékeny mindenre. de megállíthatóak a betegségei. preventíve az összes betegsége kontakt szerrel kordában tartható.
van másik szőlőm is az ismertebb Cabernet franc. művelése megeggyezik a blauval.
Kellemes, enyhe lejtése van a szőlődnek és egészen jó a kilátás. Látom kétféle művelés móddal is próbálkozol, feltételezem legalább kétféle szőlővel. Ami számomra érdekes, hogy az alsó párhuzamos drótot használod szálvessző tartónak. Én ezt a művelési módot úgy ismerem, hogy két egyes drót van, amiből a fölső az igazi szálvessző tartó és még ezek fölött van két sor párhuzamos drót, amelyeknek az a tényleges funkciója, hogy a lombfalat megtartsák, "sorban tartsák" (lásd. lala áltál befűzött kép).
Nekem sem tetszik igazán az egymást keresztező szálvessző, szerintem sűrű lesz itt a lombfal, szerencsésebbnek gondolnám kifelé hajtani őket, úgy nyitottabb, szellősebb a szőlő, igaz akkor rövidebb szálvesszőket tudnál csak hagyni, mert különben összeérnének, vagy átfednék egymást. Ha elképzelem a majdani lombfalat, egy kicsit "túlterheltnek" vélem a szőlőd, bár lehet, hogy a fajta bírja és nincs is ezzel semmi gond. Ezt csak Te tudod.
Egy hétre most eltűnök, ha nem reagálak, az amiatt van.
Rambo!<br>Vártam volna válaszod ezért a korábbiakhoz némi adalék. Mivel nem tudom igazából mit értesz rendberakáson, így mondom hogy mit gondolok a felvetésről:<br><br>Tehát a tőke körüljárható amennyiben a felesleges hajtásokat akarjuk kitörni. Én nem engedek meg olyan hajtást ami nem a lekötött vesszőből jön elő. Kivéve akkor ha ifjítani akarok, vagy rossz helyzetűnek ítélem a korábbi hajtást és cserélni akarom. A támrendszerhez így sem ragaszkodik jobban a vessző mintha teljesen külön állna. Még a sürűségére sem mondanék rosszat, pedig ez a fajta igazán szereti a honalj hajtásokat.<br><br>Növényvédelmi szempontból nézve adok neked igazat, mert nem szerencsés ha a lekötött vesszőkből előtőrő hajtások sűrűn állnak. Én is arra törekszem, hogy lehetőleg az egyik jobbra a másik balra álljon átfedés nélkül. Arra is törekszem , hogy a tőke feje lehetőleg a karóhoz essen a legközelebb, aztán néha ez adódik belőle mint a képen is.<br><br>Azonban szerintem inkább az a baj , hogy a tőkefejet nem sikerült a két drót közé hozni. A másik képen a segédhuzal fölöttről indul a két vessző és ott látszik, hogy alig vannak takarásban a vesszők.<br><br>Amikor nagyon ment a szőlő ára (egyes fajtáknál amik hajlamosak rendesen teremni) lehajtottak 4 szálvesszőt is. Képzeld el ott mi van.<br><br>Több száz tőke esetében elmondhatom van ilyen is meg olyan is. Gyorsan rajzoltam egy tőkét amit kifejezetten kerülök kialakítani, szerintem most is (nem sűrűn) de előfordul a szőlőmben. Az ilyet az élet hozza , a következő évben biztosan máshogy néz ki. Szela zsizny<br>
azért mert a két szál elkerüli egymást, az egyik a karó egyik oldalán a másik meg az ellenkező oldalon fut így nem gabalyodnak össze.
ha azt mondtad volna, hogy nem elég szellős, hogy gond lesz a permetezéssel stb akkor még azt mondom van némi igazad. de így nem .
van olyan is, hogy kénytelen az ember a bal oldalit jobbra hajtanai a másikat meg ellenkezőleg. részben keresztben fut a termővessző. még így sem akad probléma mert egyiket a másiktól úgy 15-20 cm választja el egymástól. Az ízek közötti távolság is kisebb, így nem értem pontosan mire célzol, fejtsd ki, győzz meg!
Szerintem a jövő hét végén még metszhetsz. Metszés előtt nézd meg jól a rügyeket, ha már megpattantak, a metszésnél jobban kell vigyáznod rájuk, mert kitörhetnek, megsérülhetnek. Ha így megmetszed a szőlőd, kevesebb kárt teszel, mintha az idén egyáltalán nem metszenél . Kérdezz bennünket, ha valamit nem értesz, vagy valamiben bizonytalan vagy!
Én a helyedben biztosan nem használnám az Agrolt. felesleges. Használd majd jövőre a fáknál, ha van.
Ha az atkáktól félsz várd meg míg kihajt a szőlő és speciálisan menj atkaőlő szerrel 1-2 alkalommal aztán slussz (időjárástól függően). Ha kevés atkád volt akkor elegendő lesz kontakt ként használni annak is van atka gyérítő ereje.
Ha a lisztharmattól félsz, akkor meg ráész akkor permetezni már program szerűen amikor a szőlő hajtását látod. kb májusra esik az időpont.
Hát nagyon rossz olyan soká elhúzni, mert már rügyezik a szőlő. Nem ajánlott lemosózni sem, ha már kibomlóban van a rügy. Hogy a bánatba' ne volna gond, ha elmarad a metszés!!!