Akit érdekel annak leírnék néhány tapasztalatot a 1774-es hozzászólásomban lefényképezett saját építésű növénykeltető lámpával kapcsolatban. Tesztképpen ültettem magokat a lámpa alá és "hagyományos" természetes megvilágítást alkalmazva is. A lámpa gyakorlatilag csúnyán rávert a természetes keltetésre, kb 2-3szor olyan gyorsan megy végbe mint hagyományos úton és a magok kikelése jóval nagyobb arányú a lámpával mint a természetes fénynél. lámpával kb 95% természetes fénynél olyan 75% volt ugyanabból a tasakból kivett magoknál kb. azonos körülmények között. Alapvetően bio párti vagyok :), de palántanevelésre ezt fogom használni ezekután.
OFF Kaktuszmagokat is neveltem a lámpával a kaktuszok a mai napig ez alatt vannak, immár kb 2 centisek a növények. Többé búzacsíra miatt sem kell bioboltba mennem, szinte "hallani" ahogy csíráznak a magvak...
Akkor vegyél pár palántát, lesz ami lesz. Abból korábban lesz paradicsomod. Vegyél Lugas F1 magot (ne a Sparban, TESCO-ban) és azt vesd el a végső a helyére. Egy helyre ültess 2 magot, az egyik csak kikel ( ha kikel mindkettő, az egyiket legyilkolod. Ne akard átültetni, mert visszaveted a másikat). Július végén talán lesz paradicsomod. Ne palántázgass már, mert az átültetések miatt sok időt vesztesz.
:-)) Sajnos nem tudok magam palántázni, mert nincs hol. A lakásunkban nem tudom megoldani, a telken meg ilyenkor nem vagyunk lent. Nálunk a teleknél lévő piacon eleve kiírják, hogy állítólag mi, de a tapasztalatom az, hogy köze nincs hozzá valójában. Régen a budai Skála-piacon volt egy idős bácsi, aki tényleg fajtaazonos palántákat árult, de gyanúm szerint azóta már nemcsak a piac nincs meg, de valószínűleg a bácsi sem.
Nálunk a piacon a paradicsomok mellett ott a zacskó is, amin rajt van, milyen palánta van a pohárban.
Elhiszed vagy nem. Csak abban reménykedhetsz, hogy igaz.
Amikor veszel palántát, soha ne mondd azt, hogy milyent akarsz. Kérdezd meg a kofát, milyen paradicsoma van? Akkor elmondja, mi van neki, nem fogja rávágni, hogy éppen az van előtted.
Nagy veszteség nem érhet, maximum nem F1, hanem F2.
Az elsö az aknázó moly kártétele; ha nincs csalán, Actarával , Chess-sel, vagy Karateval védekezhetsz ellene:-) De szerintem nem olyan vészes betegség. A másodikra nincs tippem. Foto?
Segítséget kérek! A paradicsomjaimat épp ki akarom ültetni, már vagy két hete kinn vannak ládában a kertben, és ma vettem észre, hogy kétféle nyavalya támadta meg a leveleit. Az egyik "nyavalya" messziről úgy fest, mintha valami peték lennének rajta, de közelről nem látszik annak, vékony sárgás girbegurba vonalat rajzol ki ez az izé. A másik "nyavalya" a levél fonákján a szélétől befelé haladva lilás-barnás kicsit fémesnek látszó foltok vannak, hát erről aztán abszolute nem tudom mi lehet. Nem is az az érdekes, hogy mi lehet, hanem hogy mit csináljak velük? mondjuk leszedem a beteg leveleket, akkor nem sok marad, lehet, egy egy tő nem is éli túl. Más? Csalán egyelőre nincs a kertemben, nem tudok csalánnal permetezni, a környéken sem láttam. (Rákospalotán lakom, kertes, családi házas övezet). Ha tud valaki tanácsot adni, megköszönöm.
Sziasztok! El tudná nekem valaki magyarázni, hogy hogyan és melyik fajtáknál kell hajtásritkítást (oldalhajtások) csinálni? Olvastam, hogy vannak determinált növekedésűek és olyanok amelyek folyamatosan nőnek és egyiknél kell csinálni a másiknál nem. De hogyan is van ez? Köszi előre is!
Mi idén kísérletezünk először palántaneveléssel (meg úgy általában zdg termesztéssel is), csak kiskerti méret, saját/családi fogyasztás céljára. Különböző időpontban vetettük a magokat, paprika, paradicsom és egy tálca salátauborka. Őket hurcolásszuk ki/be.
Üdv paradicsombarátok! Riadó !!! Én már kiraktam a paradicsomok jó részét, 78 palántát. Remélem a korai kivonulás nem okoz galibát...soha ilyen korán nem kezdtem a szezont...rövidesen fotók is lesznek. Frint
Nos akkor referalok. 2 hete ahogy irtam is, atslattyogtam a mezogazdasagi boltba es adtak egy illyen palantanevelo lottyot amit a locsolovizhez kell tenni hetente, vagy csepegtetni a foldre. Nos, adtam a locsolovizhez reggel es lass csodat estere szemmel lathatoan elindultak a kis hajtasok a 2 kibujt level kozott is. Es azota is szepen nonek. 4 palanta nem kapott az oldatbol, azokat locsoltam rendes vizzel es azoknal semmi, 1 het utan is meg ugyanugy voltak. Aztan persze ok is kaptak es ok is elindultak. Koszi tehat a tippeket, a hiba biztos hogy a viragfolddel volt, de hogy tapanyag hiany vagy tultenges volt-e az ok azt nem tudom. Lehet hogy valamibol keves volt benne ami ebben az elixirben volt de az is lehet hogy valamibol tul sok ami meg most semlegesitodott.. A lenyeg hogy nonek. Jovore egy kis komposzttal megbolonditott kertifolddel probalkozok.
Én is bedobtam a palántákat a mély vízbe. Egy hete kiültettem őket. Öntözni nem tudom, mert 125km-re van a telek tőlünk. Lesz ami lesz. A paprikákat azért nem ültettem ki, mert nem volt rá időm.
én egy hete már kitettem 10 centis kis csihatagokat. igaz erkélyre nagy cserépbe, de azóta nagyon meglódultak. ha fagyok nem jönnek, akkor nincs gond. én könnyen beszélek, mert legfeljebb becipelem őket éjszakára, ha necces napok jönnek.
Szerintetek tehetek-e már ki paradicsomot szabadföldre, ha még 1-2 hétig takarom fátyolfóliával. Dél-alföldön lakom.
Az ablakban már nagyon szépen nőnek (schott, marmande), de azok még erősödjenek, és vennék néhány már virágzó korai palántát a piacon, amit meg kiültetek. Érdemes ezt így csinálni?
szakirodalom szerint még este hideg van nekik. bár a 40 fokos tűző napot is soknak tartják pedig ez simán van nyáron, sőt azt is mondják h 32c fölött nem pirosodik. hát de
nekünk már kinn vannak erkélyen. 10 cm a legnagyobb, de azért figyelem az időjárást mert egy hideg és egy nagyobb szél tönkreteheti őket. lassan jön a szétültetés is
Szia, a paradicsom kipalántázása bátorság és talajhőmérséklet kérdése. Én április legvégén, május elején ültetem ki. Most ugyan májusi idő van, de soha sem árt az óvatosság. Inkább nagyobb, és edzettebb palántákat teszek ki, mint kisebbeket, egyenesen a növényházból. Óvatos duhaj vagyok e tekintetben (is). :) Frint