Keresés

Részletes keresés

lzleo Creative Commons License 2007.04.01 0 0 1850
"elég lényeges tulajdonsága, hogy mélyrehatoló gyökeret ereszt! :) Ami ugye egy edényben hát őőő nem az igazi... " - Akkor asszem elvetem a szőlő bonsaiosításának ötletét.
Előzmény: Derekhegy (1844)
szaki_pali Creative Commons License 2007.03.31 0 0 1849
Köszönöm! Ezen a fehértörésen még elgondolkodunk.
Előzmény: Ferig (1848)
Ferig Creative Commons License 2007.03.30 0 0 1848
Zavarosodások, törések

 

Élesztős zavarosodás

A kevés maradékcukrot tartalmazó borokban olyan vadélesztők szaporodhatnak el, amelyek a bort porossá, zavarossá teszik. Jelenlétük az illatban és az ízben is érezhető. Megjelenésük csírátlanító szűréssel megelőzhető, kezelésre pedig a cukor kierjesztése utáni tisztító derítés jöhet szóba.

Fehérjés zavarosodás

A fehérjeanyagok kicsapódásától a bor opálos, zavaros lesz. Bentonitos derítéssel, melegkezeléssel ez megszüntethető.

Borkő-zavarosodás

Kiválthatja a bor lehűlése, a magas tartarátionszint és a sok káliumion. Csillogó, kristályos üledék képződik a borban, amelyet hidegkezeléssel vagy metaborkősav-adagolással eltávolíthatunk.

Fehértörés

Lágy fehérboroknál előfordul, hogy a vas a foszfátvegyületekkel együtt kicsapódik, és fehéresszürke zavarosodást okoz. A feketetöréshez hasonló módon gyógyítható, de a kékderítés helyett a bort citromsav-adagolással vagy kemény borral való házasítással célszerű javítani.

A hátrányos elváltozásokat sok esetben a bor kezelésében elkövetett mulasztás okozza, de valamilyen környezeti hatás is kiválthatja ezeket. Mindig egyszerűbb az elváltozások megelőzése, mint a már kialakult borbetegség vagy -hiba kezelése, ugyanis rendszerint a sikeres kezelés is nyomot hagy a boron.

 

Felhasznált irodalom:

PROHÁSZKA, F.: Szőlő és bor. Mezőgazda Kiadó, 2003.

EPERJESI I.-KÁLLAY M.- MAGYAR I.: Borászat. Mezőgazda Kiadó, 1998.

 

http://borlexikon.freeweb.hu/borbetegsegek%20hibak.html

Előzmény: szaki_pali (1838)
szaki_pali Creative Commons License 2007.03.30 0 0 1847
Nekem nincs fehér borom. A haveromé csak nem találom az okát. Annyit még tudni kell róla, hogy igen frissen került palackba. Arra gyanakszom én hogy fehérje vagy borkő kiválás okozza. Az lenne itt a fő kérdés, hogyan lehetne stabilizálni házilag. Vagy tudja-e vki aki korán palackozott már? De idősebb korára is poros, opálos.

De köszi, minden gondolaton végigmegyünk.
Előzmény: RAMBO (1846)
RAMBO Creative Commons License 2007.03.30 0 0 1846
Én a helyedben virágélesztő-fertőzésre gyanakodnék. Meleg pince, darabban tartott bor segíti a fellépését.
Előzmény: szaki_pali (1838)
RAMBO Creative Commons License 2007.03.30 0 0 1845
Vannak olyan gyökérbetegségek (gombák) amelyek hatására a szőlő bonsai-szerű lesz. Én az ilyen bonsai-t kivágom, de ezen a nyomon elindulva lehet, hogy működne. Az hoz fürtöt is.
Előzmény: lzleo (1843)
Derekhegy Creative Commons License 2007.03.30 0 0 1844
Szia!

Hát a szőlőnek - hogy úgymondjam - egy elég lényeges tulajdonsága, hogy mélyrehatoló gyökeret ereszt! :) Ami ugye egy edényben hát őőő nem az igazi... Mondjuk nem tudom mit értesz alapanyag alatt... Amúgy szerintem nem kizárt, hogy hozzon fürtöt is, de majd a nálam érdemesebbek megcáfolnak, ha ez nem így van.
Előzmény: lzleo (1843)
lzleo Creative Commons License 2007.03.30 0 0 1843

Sziasztok!

Bonsaios topikban felmerült a szőlő, mint alapanyag. Valaki próbált már hasonlót? Szerintetek lehet edényben szőlőt tartani? Ja és ha igen, van rá esély, hogy fürtöt is hozzon?

szaki_pali Creative Commons License 2007.03.30 0 0 1842
Mert a végtermék előállítás nem arra vagy hasonló produktumra irányul.
Előzmény: GLEVENTE (1841)
GLEVENTE Creative Commons License 2007.03.30 0 0 1841
Szerinted miért nem lehet összehasonlítani a különböző magyarországi borvidékek szőlészeti gyakorlatát? Szerintem lehet, hiszen a főbb szőlészeti elevek univerzálisak, akkora természeti különbségek nincsenek nálunk, ami ilyen mértékű különbségtételt indokolna. 
Előzmény: szaki_pali (1833)
szaki_pali Creative Commons License 2007.03.30 0 0 1840
Igazat adok teljes mértékben. Azonban az álláspontomon mit sem változtat. Minőség mennyiség...

Amit feltettem képet azon a szőlő kb 20 rüggyel megy 20-as musttal vagy kissé felette de 3 kg/tőke terméssel. Olyan nagy panaszra nincs okom miatta. Nem mondom nem lehetne még javítani a helyzeten, de én másban gondolkodom.

Azonban van egy cabernet francom is . ott nem számolok több terméssel mint 1-1,5 kg. De ha hiszitek ha nem a 2005 évben olyan vékony lett, hogy megdöbbentem.
Szóval bonyolult dolgok ezek.
Előzmény: RAMBO (1839)
RAMBO Creative Commons License 2007.03.30 0 0 1839
Én írtam ezt, és most is fenntartom a véleményemet.

Amikor a Lens Moser és a GDC eljárások elkezdtek elterjedni a hazai gyakorlatban, akkor a magyar boripar szinte teljesen szovjet exportra termelt. A hazai borkészítés jelenlegi rákfenéje, hogy a termesztők nagy része nem állt át fejben a minőségi termesztésre (és ezalatt a koncentrált bor alapanyag termesztést értem), hanem továbbra is mennyiségi termesztést folytatnak.

Az egyetemen én is úgy tanultam, hogy ha 3*1-es a térállás, akkor a fejművelésű tőke háromszorosát, 4*1-es térállásnál a négyszeresét lehet termeszteni. Mi azonban a NAGYÜZEMI mezőgazdaságot tanultuk, és ott, a 17-es mustfokú rizlingnek már minőségi alapanyagnak számított. Nem véletlen van a bortörvényben, hogy 14-es cukrofoktól lehet bort készíteni, a többi kristályos napfénnyel helyettesíthető.

Ezért az összes olyan termelő, akinek érdemes a borát megkósolni (ez szubjektív!), már áttért a koncentrált termesztésre. Ez kb. 12 szem körül határozza meg egy 3*1-es térállású szőlő rügyterhelését, ami egy szálvesszőt vagy két félszálvesszőt vagy cseralapos váltómetszésen 4 csapot + biztosító szemet jelent. A metszés csak beállítja a termő hajtásokat, ezt tovább szabályozza a fürtválogatás, így áll be a végleges termésmennyiség.

Nem vitatom a sikereidet a hegyközségi versenyen, de ahol én termelek, ott a szomszédaim borát nem sokra értékelem. Rajtam kívül senki nem "zöldszüretel" (bocs Cirfandlia) és ehez mérten savhangsúlyos, üres, de erős borokat termelnek (mert curozzák). Már második évben szüretelek 1 - 1,5 cukorfokkal magasabb átlagban, mint ők. Akitől vettem a szőlőt, néha eljár segíteni, most megkóstolta a boromat, és láttam rajta a döbbenetet: "Nem hittem volna, hogy ilyen jó bort csinál, Sándor. Ez igazi minőségi.", mondta.

Az, hogy rendeznek hegyközségi borversenyt, és egymás között kiosztanak díjakat, számomra nem igazolja, hogy úgy kellene dolgoznom, mint ahogy ők csinálják. (Ezzel együtt nem "lekutyapicsázni" szerettem volna az érdemeidet.)
Előzmény: szaki_pali (1831)
szaki_pali Creative Commons License 2007.03.30 0 0 1838
Egy borász kérdés!

Találkozott vki olyannal, hogy szűrés után a palackban egy fehérbor ismét zavarossá vált, mintha papír foszlányok lennének benne?
szaki_pali Creative Commons License 2007.03.30 0 0 1837
Még egy te vagy azon a bizonyos honlapon?
szaki_pali Creative Commons License 2007.03.30 0 0 1836
Egy kérdésem azért lenne. Tudjuk pontosan hogy az ültetvény hogy néz ki? Sor tőtáv stb:
pinotnoir777 Creative Commons License 2007.03.30 0 0 1835

Óriási félreértés hogy Szepsy "aszúkészítő" lenne. Nagyon komoly szárazborokat is készít, maga is egyre nagyobb figyelmet is szán ezeknek, az első igazán klasszisnak számító dzáraz fehérbort pl ő készítette el az országban, a 200-es Úrágya furmintot, száraz fehérei 4-5 ezerért kerülnek piacra. Amikor ezt egy plénum előtt megkérdeztem tőle, akkor direkt szárazborra vonatkozóan kérdeztem. Egyébként a tokajiak is, ha aszúról van is szó, az ültetvények terhelésekor mindig ép szőlőre vonatkoztatva adják meg az adatokat, a töppedés vagy aszúsodás az egy másik téma.

 

Szepsy (és sokan mások is a legjobbak közül, csak most róla van szó) jóval kevesebbel terhel, ép szőlőben jó ha max. 70 deka lehet a birtokán az átlag.

 

De említetted Sopront, számomra ott Ráspi a mértékedó, nála is nagyon lacsony a terhelés, fél kiló körüli, számomra ez vissza is köszön a boraiban.

Előzmény: szaki_pali (1833)
pinotnoir777 Creative Commons License 2007.03.30 0 0 1834

A kérdéskört komplexen kell kezelni. Nem lehet kijelenteni ex katedra, hogy 1,5 kg/tőke és vége.

 

Ebben részben igazad van, természetesen nincsen ilyen varázsszám. De e fölött igazán komoly bor biztosan nem készíthető, ez a felső limit, akármilyenek is az egyéb paraméterek. Nagyon sokszor ez a szám még sokkal alacsonyabb az lehet, de magasabb az semmiképp. Én még ez alól kivételt jelentő bort pl nem kóstoltam, és azok a borászok, akikre fölnézek és véleményüket hitelesnek tartom, hasonlóan vélekednek. Ettől egy kiemelkedő évjáratban egy megfelelő fajtával élvezetes borok készíthetők akár két-három kiló körüli terheléssel is, csak itt már sokkal nagyobb szükség van a természet segítségére. Nem véletlen, hogy az igazán alacsony hozamokkal dolgozó pincék bármelyik borvidéken az amúgy gyengének tartott évjáratokból is képesek meglepően jó és tartalmas borokkal kijönni (pl Szepsy, Demeter Zoltán, Ráspi, Szentesi 04-ben), míg egy terhelési szint fölött ez lehetetlen. Persze ezeket mindenki maga kell hogy eldöntse vagy elhiggye, én ebben hiszek, és ezt is tapasztaltam.

 

 

Előzmény: szaki_pali (1831)
szaki_pali Creative Commons License 2007.03.30 0 0 1833
Megnéztem az általad hivatkozott Szepsy István borászt illetve honlapját. Ő egy tokai aszura berendeszkedett borász.

NEM LEHET ÖSSZEHASONLÍTANI AZ Ő TECHNOLÓGIÁJÁT EGY SZEKSZÁRDI VAGY SOPRONI VILLÁNYI STB. BORVIDÉKEN ALKALMAZOTT TERMESZTÉS TECHNOLÓGIÁVAL!

Ezért nem értettelek téged. Ha párhuzamot akarsz vonni akkor Pl hasonlíts a villányival vagy mindegy de ne aszukészítővel!
Előzmény: pinotnoir777 (1829)
szaki_pali Creative Commons License 2007.03.30 0 0 1832
Én egyszer -egyszer használtam Medallont. Most befüvesítettem mert a felső szomszéd elfelejtett a víz ellen védekezni. Aztán nekem voltak térdig érő árkok a földemen. Manapság kaszálok.

Van többféle gyomirtó nem tudom mihez férsz hozzá. De arra figyelj, hogy nehogy ne csak a gazt vigye ki. 3 évnél fiatalabb ültetvényre vonatkozó figyelmeztetésre ügyelj!
Előzmény: pittman (1830)
szaki_pali Creative Commons License 2007.03.30 0 0 1831
Természetesen nem egy borverseny dönt el egy ilyen vitát. Csak vki írta, hogy átlagos bort sem lehet (ha jól értettem olyan körülmények mellett termelni mint az enyém) előállítani.

Mégegyszer egy-egy mondatban. A terhelés területfüggő is, meg tőkekondició függő is. meg még stb. A minőségi borkészítés meg mindezek után még fajta kérdés is. A kérdéskört komplexen kell kezelni. Nem lehet kijelenteni ex katedra, hogy 1,5 kg/tőke és vége. Kérdezem akkor hogy hol, bakművelésnél vagy GDC esetén?
Előzmény: pinotnoir777 (1829)
pittman Creative Commons License 2007.03.30 0 0 1830

Alkalmaztok vegyszeres gyomirtást a szőlőben?

Mit használtok?

Mire kell figyelni?

 

Üdv

p

pinotnoir777 Creative Commons License 2007.03.30 0 0 1829
nylván ezekre nem lehet pontosan válaszolni, de azért Szepsy szavai (nekem ő hitelesebb, minta világ összes borversenye) elgondolkodtatóak és ezek a dolgok nem relativizálhatók túl. Igazán komoly bort bármilyen jó évjáratban sem lehet másfél kiló fölötti tőkénkénti terheléssel készíteni (eddig én is így tapasztaltam). Lehet persze olyan nehéz év, hogy egy adott fajta 30 dkg-al sem érik be kellőképpen.
Előzmény: zsebpiszok0510 (1827)
szaki_pali Creative Commons License 2007.03.30 0 0 1828
Arra kérek mindenkit, hogy lehetőleg ne értse félre szavaimat amit most kívánok leírni!

Nekem a borversenyeken való részvétel játék. A megmérettetés csak és kizárólag arra jó, hogy a lehető legjobb forrásból megtudjam hol is áll a borászati tudásom. Két fórumra is mintát küldök. Egyik egy könnyebb megmérettetés kertbarátköri , a másik a hegyközségi. 1995 óta minden évben ott vagyok. Azt még tudni kell, hogy én a hagyományos erjesztési , borkészítési eljárással indulok a nagyok mellett, akik az irányított erjesztést használják. Szóval ezen versenyeken a kizárás és a nagyarany kivételével begyűjtöttem minden érmet, helyezést amit csak lehet.

Mindezek után kérdezem: Az általam előállított bornak minek kellene még megfelelni ahhoz, hogy a korábban leírtaknak maradéktalanul megfeleljen?
Megfordítom a dolgot és megkérdezem, azok a helyi csúcsborászok akik nemzetközi megmérettetésen sorra hozzák az aranyérmet és ott ülnek a helyi bíráló bizottságban szóval nekik nincs kellő rálátásuk tapasztalatuk stb a minőségi bortermelésben?
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2007.03.29 0 0 1827

Milyen egy átlagos év?

Milyen az átlagos talaj?

pinotnoir777 Creative Commons License 2007.03.29 0 0 1826
Sajnos a törvény számhatárai köszönőviszonyban sincsenek a valódi minőségi korlátkokkal. Egyszer megkérdeztem Szepsy-t, hogy szerinte mi az a maximális tőkénkénti terhelés egy átlagos talajon, ami mellett egy átlagos évben KORREKT/ÉLVEZETES (nem NAGY vagy KIEMELKEDŐ!) bor készíthető: a válasz másfél kiló volt. Kiemelkedő termőhelyen (ahol nagyon szegény a talaj) ez egy valóban nagyon jó bornál még sokkal kevesebb lehet. Úgyhogy a 75 meg a 100 hl az semmi, csak kinevettetjük magunkat a világgal, ha ilyen számokra akarunk eredetvédelmet alapozni.
Előzmény: szaki_pali (1813)
szaki_pali Creative Commons License 2007.03.29 0 0 1825
Neeeem! Dehogy csak viccőtem! (de azért lehet?!)
Előzmény: Koppány vagyok (1824)
Koppány vagyok Creative Commons License 2007.03.29 0 0 1824
"A musttól is"? Szóval az ember, amihez nem ért, meg se merje probáni, ne is álmodjon róla? Szerinted én megkergültem?
Előzmény: szaki_pali (1823)
szaki_pali Creative Commons License 2007.03.29 0 0 1823
Vezérem!

Aztán megkergülsz a musttól is!
Előzmény: Koppány vagyok (1822)
Koppány vagyok Creative Commons License 2007.03.29 0 0 1822
Csak vicceltem, már leírtam a véleményemet a két típus boráról, most csak annyit, hogy ha rágondolok, kiver a veríték. Az volt az első, dolog a kerben( idéntől vettem át az egyed uralmat) felmértem a lehetőségeket és az ott talált növényeket lecsekkoltam, mérlegelés után úgy döntöttem, hogy a megévő tőkék tőzé oltvány teszek (szertném és csinálni) és amig kifejlődik, istent játszok a direkttermőimmel, gyakorolhatok rajtuk mindenféle műveletet, és még mustot is ihatok. Ez orjási! kettőt előre egyet hátra!
RAMBO Creative Commons License 2007.03.29 0 0 1821
Rendicsek, de azért azt tudnod kell, hogy direkttermő szőlő borát nem engedik a magyar bortörvények forgalomba hozni. A te két fajtád pedig az...

Volt már vita erről ebben a topicban, sztem olvass vissza.

A tőkéidet vagy oltasd át, vagy vegyél rendes oltványokat, és azt telepítsd, mert szerintem felesleges teljesen elvesztegetni a lelkesedésedet és munkaerődet olyan ügyben, amelynek majdnem biztosan gyenge vagy értéktelen eredménye lesz.

Szerintem kérd szakember segítségét, mert nincs értelme feltalálni a melegvizet. Szép szép ez az önerő dolog, de újítani csak a meglévő tapasztalatokra alapozva lehet, általában nem a "nulla tudással" (téged idéztelek) belevágó emberek alkotnak nagyot semmilyen téren.
Előzmény: Koppány vagyok (1819)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!