Nálam megvolt az első szüret, bár az elmúlt napok esőzései eléggé megviselték a paradicsomjaimat. Az első fajták: Gogoshari striped, Jagodka, Goccia di Lemone, Aunt Rugby German Green Cherry, Summer Cider. Este vegyes paradicsomsaláta party!
Idén végre sikerült 2 m-es bambuszkarókat vennem. Az Aldiban volt vmi akció, de akkor észre sem vettem. Aztán pár héttel később 599 helyett 299-ért ott sorakoztak a 10 db-os ill. kisebb méretből a 20 db-os karócsomagok.
No most ha idén még ennél is nagyobbra nőnek, akkor _szétültetem_ őket! :-DDDD
Én is csak hobbikertészkedem, sosem volt veteményesem. De az idén szórtam cserépbe, még itthon a lakásban "Vilma" paradicsom magot, azt direkt balkon paradicsomnak árulják.
Aztán, mikor szépen megnőttek, szétültettem őket, és most a hétvégi házban a teraszlépcsőinket díszítik. Tegnap már tele volt borsó méretű gyümölcsökkel. :-)
hivatalosan a kacs(kocs)olásnak a lényege, hogy a főhajtáson jöjjön a termés, mivel ilyenkor nem kell a +hajtásokra is használni a tápanyagot. egy idő után már nem tud elég anyagot felhozni és a paradicsomok lesznek kisebbek. de vki itt írta, hogy a determináltat nem kell vágdosni, így lehet azért nem volt különbség, de a nem determináltnál, mikor megnő 2-3mesre, ott már érezhető a különbség. gondolom én.
Mondjuk én nem vagyok mérvadó, mert abszolút hobbykertész színvonalon űzöm az ipart :-), minden évben van 10-15 tő paradicsomom, általában többféle. Az egyik évben szorgalmasan hónaljaztam, de nem vettem észre, hogy jobb lett volna a termés, mint a köv. évben, mikor szinte rájuk se néztem. Nem a termésmaximalizálás a célom, a kiskertem amolyan biodiverzitási projekt. :-DDDDD
Ontopik ügyben: idén éppen kumatot ültettem (saját palántanevelésből, magról), tavalyelőtt San Marzanot, mindig van újabb kísérelteznivaló.
Amikor nem csíptem ki a hónaljhajtásokat, sokszor körbe kellett karóznom a tövet (plusz a nagykarót), mert ezek is jól megvastagodtak, és meg kellett őket támasztani. SZépen termettek ezek az oldalhajtások is.
nos pontosan arra gondoltam. elképzelhető, hogy nem ez a neve, bár ma vmi szakirodalmat olvastam a neten és ott is talán ezt a szót használták. mindenesetre a nálunk honos szlengben, így hívják. :)
nos idén kezdtem bele nagy paradicsom háborúmba... :) kb 40féle paradicsomot palántáztam és ültettem ki. mivel most kezdtem a tudáshalmozást, így valszeg sok hibával sikerül az első évem... kezdve azzal, hogy igen későn jöttem rá a determinált és nem determinált különbségére, illetve a kacsolás hihetetlen lélekemelő voltára. ma azt is megtudtam, hogy a determináltakat nem kell kacsolni, bár ha ezt korábban tudom, akkor jobban összpontosítok a palánták megjelölésére.:)
mindenesetre a sok bénázás késői kiültetés, (szerintem sokszor rossz kacsolás) után, most kb így néz ki: (néhány kép)
Black Prince - Tigerella mind a kettő magyar mag (Budapesti Kertimag Vetőmagkereskedelmi zRt.) van olyan tő amelyik hatalmas, vannak amik csenevészek.. fogalmam sincs miért, de mindegy. Fekete és csíkos, de gondolom ezt nem kell mondanom. a fotón látszik a csíkos, kis kedvencem...
A paradicsom fát kaptam. hatalmasra nő, ez már látszik. fogalmam sincs mi lehet a hivatalos neve, de a levele nagyon egyedi, a többihez képest.
A 3. kép Black Cherry (fekete) és Romus (sárga) a bal sarokban talán egy kis sárga minivel. a sárga mini mostmár rájöttem bokrosra nő, sokat harcoltam a kacsokkal, de mostmár hagyom :) túlélt engem, így behódolok a kívánságai alatt. [BC-Livingstone Seed Co. Romus-Garafarm Kft. MiniSárga-Rédei Kertimag zRt.(talán)]
a következő egy amerikai Aunt Ruby's German Green (zöld-Livingstone Seed Co.) ez is hatalmas a többihez képest.
utolsó kép a BigRainbow néven futó csoda, azért töltöttem fel, mert hatalmas virágai, olyanok mint egy mini napraforgó, illetve egy ideig olyan volt, mintha nem futna tovább és a tetején ezzel a csoda virággal befejezné pályafutását, de most úgy tűnik beindult.
majd ha több bogyóm lesz, lehet még feltöltök néhány képet :) a többiről is.
néhány kérdés: vki meséljen már erről a kacsolásról, mikor, mennyit, miért stb...
Il1321-et kellene inkább kérdezned, ő már egészen járatos a biotermesztésben. Amúgy a gombaölőszerek szerencsére nem nagyon veszélyesek, így az sem baj, ha levéded őket. Én csak reménykedem, hogy nem korán fertőződnek meg a paradicsomaim.
A neten talált. (Én bioparival próbálkozom, de, vannak még hiányosságaim...)
Növényvédelem kérdés: A paradicsomvész elleni védekezésről szeretnék információhoz jutni. Köszönöm. dr. Némethy Zsuzsanna szakértő válasza (Növényvédelem témakör): A paradicsomvész betegségét egy peronoszpóra gomba okozza. A betegségről, a járványok kialakulásáról és a védekezés lehetőségeiről részletes cikket olvashat a cikkeink között, a következőre kattintva: http://www.agraroldal.hu/paradicsom-burgonya-fitoftora_cikk.html Ha elolvasás után még kérdése van, szívesen válaszolok. Üdvözlettel: dr. Némethy zsuzsanna Villányi Emil szakértő válasza (Növényvédelem témakör): Ez peronoszpóra féle gombabetegség, nagyon hasonló ebből adódóan, mint a szőlő peronoszpórája. Tehát ha meleg az idő és csapadék is van (eső,vagy öntözés) akkor kialakul ez a veszélyes betegség. Védekezés: palántakortól-kötődésig Amistar 0.1%-os oldat és/vagy Ridomil Plus 0.4%, bogyófejlődés alatt Ridomil Plus 0.4%, vagy Ridomil MZ 0.25%-os oldatával kell permetezni.
Ugyanúgy kell kezelni, mint bármelyik másik paradicsomot. Sok fajta van, azt kell tudni, hogy folytonnövő, vagy determinált fajta-e, ettől függően vagy kell kacsolni, vagy nem. Az egyes fajtáknak a betegségekkel szembeni érzékenysége is elég különböző.
a trágyalé pont megfelelő neki. :-D amúgy meg nem tudom. nekem 2 tő "berner rose" van. dézsában az erkélyen. locsolni kell, mint állat.... nagyjából ennyi. és korábban(bimbós állapotban és azelőtt) megszórtam acrobattal, sanmite-val, aliette-vel. nagyjából ennyi.
komolyan mondtam. nem véletlenül van várakozási ideje a permetszereknek. ha tehát folyamatosan rézzel telíted a palántádat, az szépen belemegy a termésbe és szépen megeszed. valószínüleg nem komoly mennyiség, de ha ehetsz rézmentes parit is, akkor minek direkt rezezni?
nálam eddig tökéletesen bevált a hagyományos vegyszeres protokoll. étkezési növényen nem kísérleteznék ilyennel. amúgy elvileg! működhet a dolog, ha nem zománcozott rézdrótot használt...
Komolyan kérdeztem, gondoltam van valamilyen valóságtartalma annak amit lelkendezve mesélt nekem. Egyébként mi a helyzet a mérgezéssel, ennyire komoly a dolog? Kösz