A kérdéskört komplexen kell kezelni. Nem lehet kijelenteni ex katedra, hogy 1,5 kg/tőke és vége.
Ebben részben igazad van, természetesen nincsen ilyen varázsszám. De e fölött igazán komoly bor biztosan nem készíthető, ez a felső limit, akármilyenek is az egyéb paraméterek. Nagyon sokszor ez a szám még sokkal alacsonyabb az lehet, de magasabb az semmiképp. Én még ez alól kivételt jelentő bort pl nem kóstoltam, és azok a borászok, akikre fölnézek és véleményüket hitelesnek tartom, hasonlóan vélekednek. Ettől egy kiemelkedő évjáratban egy megfelelő fajtával élvezetes borok készíthetők akár két-három kiló körüli terheléssel is, csak itt már sokkal nagyobb szükség van a természet segítségére. Nem véletlen, hogy az igazán alacsony hozamokkal dolgozó pincék bármelyik borvidéken az amúgy gyengének tartott évjáratokból is képesek meglepően jó és tartalmas borokkal kijönni (pl Szepsy, Demeter Zoltán, Ráspi, Szentesi 04-ben), míg egy terhelési szint fölött ez lehetetlen. Persze ezeket mindenki maga kell hogy eldöntse vagy elhiggye, én ebben hiszek, és ezt is tapasztaltam.
Én egyszer -egyszer használtam Medallont. Most befüvesítettem mert a felső szomszéd elfelejtett a víz ellen védekezni. Aztán nekem voltak térdig érő árkok a földemen. Manapság kaszálok.
Van többféle gyomirtó nem tudom mihez férsz hozzá. De arra figyelj, hogy nehogy ne csak a gazt vigye ki. 3 évnél fiatalabb ültetvényre vonatkozó figyelmeztetésre ügyelj!
Természetesen nem egy borverseny dönt el egy ilyen vitát. Csak vki írta, hogy átlagos bort sem lehet (ha jól értettem olyan körülmények mellett termelni mint az enyém) előállítani.
Mégegyszer egy-egy mondatban. A terhelés területfüggő is, meg tőkekondició függő is. meg még stb. A minőségi borkészítés meg mindezek után még fajta kérdés is. A kérdéskört komplexen kell kezelni. Nem lehet kijelenteni ex katedra, hogy 1,5 kg/tőke és vége. Kérdezem akkor hogy hol, bakművelésnél vagy GDC esetén?
nylván ezekre nem lehet pontosan válaszolni, de azért Szepsy szavai (nekem ő hitelesebb, minta világ összes borversenye) elgondolkodtatóak és ezek a dolgok nem relativizálhatók túl. Igazán komoly bort bármilyen jó évjáratban sem lehet másfél kiló fölötti tőkénkénti terheléssel készíteni (eddig én is így tapasztaltam). Lehet persze olyan nehéz év, hogy egy adott fajta 30 dkg-al sem érik be kellőképpen.
Arra kérek mindenkit, hogy lehetőleg ne értse félre szavaimat amit most kívánok leírni!
Nekem a borversenyeken való részvétel játék. A megmérettetés csak és kizárólag arra jó, hogy a lehető legjobb forrásból megtudjam hol is áll a borászati tudásom. Két fórumra is mintát küldök. Egyik egy könnyebb megmérettetés kertbarátköri , a másik a hegyközségi. 1995 óta minden évben ott vagyok. Azt még tudni kell, hogy én a hagyományos erjesztési , borkészítési eljárással indulok a nagyok mellett, akik az irányított erjesztést használják. Szóval ezen versenyeken a kizárás és a nagyarany kivételével begyűjtöttem minden érmet, helyezést amit csak lehet.
Mindezek után kérdezem: Az általam előállított bornak minek kellene még megfelelni ahhoz, hogy a korábban leírtaknak maradéktalanul megfeleljen? Megfordítom a dolgot és megkérdezem, azok a helyi csúcsborászok akik nemzetközi megmérettetésen sorra hozzák az aranyérmet és ott ülnek a helyi bíráló bizottságban szóval nekik nincs kellő rálátásuk tapasztalatuk stb a minőségi bortermelésben?
Sajnos a törvény számhatárai köszönőviszonyban sincsenek a valódi minőségi korlátkokkal. Egyszer megkérdeztem Szepsy-t, hogy szerinte mi az a maximális tőkénkénti terhelés egy átlagos talajon, ami mellett egy átlagos évben KORREKT/ÉLVEZETES (nem NAGY vagy KIEMELKEDŐ!) bor készíthető: a válasz másfél kiló volt. Kiemelkedő termőhelyen (ahol nagyon szegény a talaj) ez egy valóban nagyon jó bornál még sokkal kevesebb lehet. Úgyhogy a 75 meg a 100 hl az semmi, csak kinevettetjük magunkat a világgal, ha ilyen számokra akarunk eredetvédelmet alapozni.
Csak vicceltem, már leírtam a véleményemet a két típus boráról, most csak annyit, hogy ha rágondolok, kiver a veríték. Az volt az első, dolog a kerben( idéntől vettem át az egyed uralmat) felmértem a lehetőségeket és az ott talált növényeket lecsekkoltam, mérlegelés után úgy döntöttem, hogy a megévő tőkék tőzé oltvány teszek (szertném és csinálni) és amig kifejlődik, istent játszok a direkttermőimmel, gyakorolhatok rajtuk mindenféle műveletet, és még mustot is ihatok. Ez orjási! kettőt előre egyet hátra!
Rendicsek, de azért azt tudnod kell, hogy direkttermő szőlő borát nem engedik a magyar bortörvények forgalomba hozni. A te két fajtád pedig az...
Volt már vita erről ebben a topicban, sztem olvass vissza.
A tőkéidet vagy oltasd át, vagy vegyél rendes oltványokat, és azt telepítsd, mert szerintem felesleges teljesen elvesztegetni a lelkesedésedet és munkaerődet olyan ügyben, amelynek majdnem biztosan gyenge vagy értéktelen eredménye lesz.
Szerintem kérd szakember segítségét, mert nincs értelme feltalálni a melegvizet. Szép szép ez az önerő dolog, de újítani csak a meglévő tapasztalatokra alapozva lehet, általában nem a "nulla tudással" (téged idéztelek) belevágó emberek alkotnak nagyot semmilyen téren.
Én ebben a cserében benne vagyok, tapaszalat helyett is bort adok, kiválló minőségü noha és delewara házasításából nyert "vezér" cuvét , sajnos 1 évet azért várni kell vele.
Kimondtad a tuti frankót. Kisebb tenyészterőletű tőkén kevesebb termés is elegendő. Erre már mások is rájöttek és a kabát gomb példája a helyére került. A tőkét nem kell agyonterhelni, tovább bírja, a minőség is megfelelő stb. Van olyan helyzet amikor a 2 kg/tőke terhelés már bőven elegendő.
Az előbb írtam, hogy a mennyiség és a minőség hogyan aránylik. Mindenki annyit termel és olyat amit a tőkéje károsodás minőségromlást nélkül elvisel, meg annyit amennyit el tud adni, meg tud inni, legfőképpen amit szeret.
Egyik volt kollégám előállított jégbort. Valamikor januárban szüretelt. Olyan tömény lett mint a tokai. (szépen akarok fogalmazni extraktja magas). Néha néha a család nyalogatja. Piacra nem jön elő vele mert nem adnák meg az árát. Meg nincs is annyi. Egyszer volt Budán...
Mondok mást, van olyan szőlő melyből testes kiváló minőségű bort lehet előállítani, de frőccsnek főbenjáró vétek elhasználni. Mindenki saját izlése szerint döntse el hol huzza meg a határt. Attól hogy a cabernet 0,5 kg vagy 1,5 kg/tőke terheléssel megy döntse el neki mi éri meg. Sztem a példa már súrolja az ésszerűség határát.
Azért a villányi borvidéken sztem más is van. Addig míg nálunk mondjuk ugyan azért az oportóért alig adtak 40-50 Ft/kg egységárat ha egyáltalán átvették, addíg villányban minden pénzt megadtak érte. Ha jól emlékszem a duplája volt. Ha rosszat mondok az a villányi oltványelőállítótól származik. Szóval ott más léptékben árakban gondolkodnak.
DE FIUK A PUDING PRÓBÁJA AZ EVÉS. TARTSUNK SZAKMAI ÖSSZEJÖVETELT ÉS ÁLLAPÍTSUK MEG MILYEN BOR TEREM ILYEN MEG OLYAN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT! CSERÉLJÜNK TAPASZTALATOT (MEG BORT)!
Az én lekesedésem abból fakad, hogy ha ledugok egy vesszőt, vagy elvetek egy magot, ha életre kel, örömömben táncolok. Lehet hogy most bolondnak taratotok, de magam se értem, mi ez a határtalan boldogság. ha halálom napjáig nem sikerül jó bort készítenem, nem leszek elkeseredve, mert nem is ez a főcél, hanem az a "örömtánc".
A nagyüzemi térállással valóban alacsonynak tűnik, de ahol 6-8000 tő/ha van ott egyáltalán nem sok. Termésmennyiségről csak a térállás és egyedi tőketerhelés együtt ad releváns számot.
Amire gondoltál, hogy korlátozni kell a termés mennyiségét, vagy hogy korlátozzák is az az, hogy a minőségi bortelmelés esetében gátat illetve felső határt szabnak a termesztésnek. Megszabták azt, hogy minőségi bortelmelés esetében hektáronként 100 hl bor, különleges minőségi bor előállíása esetében max 75 hl bor állítható elő. Ezután némi számítás kell és kiderül, hogy a 2 kg-s határ kissé alacsony. Azzal tökéletesen egyetértek veled, hogy a termés mennyisége és minősége között fordított arányosság áll. Egyszer volt bődületes termésem 8-9 kg/tőke, nem is mertem elmenni vele a borversenyre, pedig másoknak sem lett sokkal jobb!
Amit leírsz, az a nagyüzemi termesztési szabályok szerint igaz, én is ezt tanultam. Saját tapasztalatból mondom, hogy az általad leírt fürttelhelésű szőlőből komoly bort nem lehet készíteni. Kannás bort igen, pezsgőalapanyagot igen, de komoly bort szerintem nem.
A szálvessző - rövidcsap dilemma nem a fürt nagyságához kapcsolódik hanem ahhoz hogy az adott fajta hol és hogyan hozza a termését. Van olyan fajta mely rövid csapon éppen ugyan úgy terem mintha hosszú csapra szálvesszőre metszenéd. Van olyan mely nem hajlandó a megveszekedett világért sem teremni rövidcsapon. Tehát a képlet az, hogy pl olaszrizlinget termeszthetsz rövidcsapon szálvesszőn nem lesz gond teremni fog. Próbáld meg a cabernet francot rövidcsapon! A termés mennyiségi határa bocsáss meg de badarság. A területi termés mennyiségét egyrészt az átlagos fürt tömege, a terület egységen elhelyezett tőkeszám és a terhelés határozza meg. Ha csak egy tőkére szorítkozunk akkor ugye az azonos terhelés mellett a fürtméret lesz a meghatározó. Nos saját gyakorlatból mondom, hogy egy ekkora terhelés mellett - melyet említettem - jelen körülmények között egy kékfrankos 3 kg az oportó vagy zweigelt 4-5 kg/ tőke termésre is képes. Bírják a terhelést hosszú évtizedeken át. A 80-as évek közepe vége felé jelentkezett egy új művelési mód a kettősfüggöny vagy GDC. Ott a sortávolságot úgy megemelték hogy a MTZ traktor is beférjen a tőkék közé (gombhoz varrták a kabátot) Ebben az esetben viszont hogy elérjék azt a termést amit egy hagyományos vagy kordonos művelésű terület produkált meg kellett emelni a terhelést. Ekkor az általam átlagosnak mondott terhelés többszörösével terhelték a tőkéket. Az természetes, hogy ha nem akarod lerontani a tőkét akkor injekciózni kell néha néha. Én nem minden évben trágyázok (sőt), valamint nem ismerem a csepegtető öntőzést sem (mármint a területemen).
A kisebb tenyészterületű tőkéket (fej; bak művelés) 10-16, magasművelésű nagy tenyészterületű tőkéket 40-60 rüggyel lehet optimálisan terhelni.
Végezetül álljon itt egy szabály mely a következőképpen szól. A mi viszonyaink között Mo. 1 m2-en optimális viszonyok között 8-16 rüggyel lehet számolni.
Vágjál bele, próbálkozzál, járd végig azt az utat, amit elődeid már végigjártak, megtapasztaltak. Valószínű jópár éved rámegy: az egyik év száraz lesz, a másik esős, a harmadik télen elfagy, a következőnél szeptemberben lerohad, valamelyik évben nem bírsz a gombabetegségekkel, stb. Amikor a hófehér szakálladat simogatod az unokád előtt azt mondhatod neki: megtanultam, hogy kell szőlőt termeszteni, - már késő. Fogadd meg a tanácsokat és fele területen telepíts kész oltványból, korszerű, biztosan termő fajtából ültetvényt. 2(!) év múlva meg fogod magad is tudni, hogy ez a jó módszer.
"Ez az egyik legegyszerübb és leghatékonyabb metszési, művelési mód. Fél világ ezt használja."
Lehet, hogy így van, de a szakirodalom szerint a kis fürtsúlyú fajtákat szokták szálvesszőzni, a nagy fürtsúlyú fajtákat rövidcsapozni. A szőlőtöke terhelését nem lehet a végtelenségig fokozni, van egy ökölszabály: úgy kell terhelni a tőkét (annyi szemre kell metszeni), hogy kb. 2 kg szőlő teremjen rajta. Ha aprófürtű, akkor 20 fürt x 10 dkg, ha nagy fürtű, akkor 5 fürt x 40 dkg. Innen lehet számolgatni, hogy hajtásonként mennyi fürtöt hoz az a bizonyos fajta, illetve, hogy az alsó szem hoz-e termést, stb. Tehát nagy átlagban 10-12 szem elég kell hogy legyen metszéskor. Természetesen átlagos körülmények között, de ha Te évente vontatószámra trágyázod, és alácsövezett öntözésed van, akkor a számok többszörözhetőek.
Jujj, micsoda egy pezsgés lett itt. Pedig Ferig kolléga még itt sincs. Csak sajnos olyan fáradt vagyok,h olvasni se bírok. Nem félt téged senki Koppány, az elhivatottság nélkül semmit sem lehet jól csinálni, de azért az évszázadok tapasztalatát nem illik lebecsülni... Pl az a tevékenység, amit most végzünk, az is ezt támsztja alá!
Vezér! Azt mondom gyorsan tedd a noah-t stb felejtésbe. ne is próbálkozz az átoltással. Ott ahol alanyt kapsz ott lehet, hogy nemest is kapnál. De egyszerübb ha megmondod mire fáj a fogad és lehet, hogy lesz itt valakinek pont olyan is.
Mintha azt írtad vona, hogy homok a talaj. Akkor egy tipp. Csinálj gyökeres dugványt ott nem lesz baj a filoxérával. Ez egy ötlet volt