Ma mesélte valaki, hogy úgy védekezik a paradicsom betegségei ellen, hogy palánta korban egy rézdrótot átfűz a paradicsom szárán és nem kell védekezzen a paradicsom betegségekkel szemben. Ki hallott már erről a módszerről? Esetleg van valamilyen tapasztalata már valakinek, mit kell még tudni erről a módszerről? köszönöm a választ
Amennyiben kitöröd a hónaljhajtást, akkor a főhajtásokon szebb termésed lesz. Mostanában hallottam, hogy van aki a 10-15 cm-es hónaljhajtást dugványozza, és az is legyökeresedik, és idővel terem is.
Köszönöm szépen a válaszod. A csalánlé elkészítésekor zölden teszed a vízbe a csalánt, vagy szárítva, esetleg főzöd is ? Mennyi csalánt teszel mennyi vízbe ?
Ha van időm, és kedvem, akkor kicsípem. Ha nincs, akkor otthagyom. Főleg, ha már ilyen előrehaladott állapotban van. Legfeljebb kell hozzá még egy segédkaró, ha túl sok paradicsom lenne rajta.
én azt szeretném kérdezni, hogy a hónaljhajtásokkal mit kell csinálni? ki kell őket törni? Kicsit elbizonytalanodtam, mert egyet véletlenül? fent hagytam és az is virágzik.
Olyan De'ja Vu érzésem lett, mintha visszacsöppentem volna korábbra. De aztán láttam: csak 7 bejegyzést kellet volna visszaolvasnod, mert más ugyan ezt kérdezte ma. A 1891- ben leírtam. Értelem szerűen ugyan az a válasz.:(
Sziasztok! Egy nagyon idióta kérdést szeretnék feltenni ezért mindenkitől bocs!! :-( Balkonba ill. cserépbe érdemes és lehetséges paradicsomot nevelni?? Ha igen milyen fajtával kell probálkozzak?? Gondolom az indénre már felejtsem el...! Tavaly probálkoztam, cserépbe, koktél parival..de megnyulott és nem lett egyetlen egy pari sem rajta!!
<a href="http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=32049926&t=9096652" target="_blank">rohadt</a> poloskák. Nálam minden évben vannak. Ha lefújom 4-5 napos szerrel, akkor pár hétre eltűnnek.
Csalánlé: Tetűírtóként: levéltetvekre egy napos áztatás után, töményen kipermetezve. A hatás fokozható háztartási kenőszappan hozzáadásával. Egy zacskó2-300Ft, és egész évre elég. Egy jó diónyit feloldok 2-3 liter vízben, ezt keverem csalánlével. Kb 5 liter, amit egyszerre elkészítek, nekem ez elég. Ezzel lehet a tetveket és bolhákat gyéríteni. Ha marad a permetezőben néhány nap mulva újra lehet kipermetezni. A kenőszappan a kitinvázukat oldja, így hatásos. A csalán mellett hozzá lehet tenni egyébb növényi kivonatot, pl fehérüröm, fokhagymalé hagymaszár, amiknek gombaölő hatása van. De lehet hozzákeverni bordói levet is, ami majd a paradicsom, burgonya gombabetegségei ellen véd.
Trágyázásra: A csalánlé kb egy hetes áztatás után hígítva 1:10 1:15 arányban trágyának jó. Erősen nitrogén dús.Ezenkívül erősíti a növényekszöveteit. Az erjedése szaggal jár, ezért vagy zárt edény kell, vagy némi kőzetport kell keverni a lébe. Az erjesztésre használt edénybe folyamatosan lehet a zöld és fokhagymaszárakat is tenni, és ha van a cékla levelét, ami szintén nitrogéngazdag, és mivel természetes, nem alakul át nitráttá. A trágyalevet lehet locsolóval anövények tövére is öntözni.10 napnál sűrűbben nem kell tápozni őket ezzel sem. Kipermetezve a levelekre nincs káros hatása, de lehetőleg a reggeli, vagy esti órákban kell permetezni, mert a vízcseppek, mintegy lencseként összegyüjtve a napsugarakat, égethetnek.
A csalánnal kapcsolatos védekezésről kérdeznék. Hogyan és milyen töménységben állítjátok elő a "permetlevet" ? Milyen kártevők ellen hatásos ? Nem égeti-e meg a haszonnövényeket ? A segítségeteket előre is köszönöm. Általánosságban kérdeztem, nem kifejezetten paradicsomra gondoltam, bár a burgonyabogár azt sem veti meg.
Szerintem nem késtél le. Legfeljebb nem juniusban eszel róla:) Marmande, Koral, Luga F1, a San marzano (Lucullus névenis árulják) ami futónak alkalmas a leg ismertebbek közül. A lényeg az, hogy, ha kérdezik, ne determinált, hanem folytonos növekedésű legyen. Helytől függően 5-10 literes edény megfelelő. fontos a folyamatos víz, és tápanyag ellátás. A földnek jó a legolcsóbb virágföld, ezt, ha lehet 1/3 trágya. 2/3 föld keverékből állítsd össze. Szárított marhatrágya kapható. Ha nincs, az sem vészes. hetente valamilyen tápoldatos öntözés kell neki.
Sziasztok, Segítségeteket szeretném kérni: futó paradicsomot szeretnék az erkélyemre (van hová felfuttatni), viszont nem értek hozzá, tehát nem tudom milyen fajta lenne jó, mekkora dézsa kell, illetve azt se tudom hogy honnan tudnám beszerezni a palántát(a Lehel piacon csak "sima" palántákat láttam). Tudom hogy már elkéstem, jövőre viszont jó lesz :)
luxeon.hu-ról rendeltem. Én is amatőr vagyok, nem tudom, hogy műxik -e akváriumnál. Szerintem növények tekintetében szinte biztos, csak nem tudom a halak mit szólnak hozzá.
Akit érdekel annak leírnék néhány tapasztalatot a 1774-es hozzászólásomban lefényképezett saját építésű növénykeltető lámpával kapcsolatban. Tesztképpen ültettem magokat a lámpa alá és "hagyományos" természetes megvilágítást alkalmazva is. A lámpa gyakorlatilag csúnyán rávert a természetes keltetésre, kb 2-3szor olyan gyorsan megy végbe mint hagyományos úton és a magok kikelése jóval nagyobb arányú a lámpával mint a természetes fénynél. lámpával kb 95% természetes fénynél olyan 75% volt ugyanabból a tasakból kivett magoknál kb. azonos körülmények között. Alapvetően bio párti vagyok :), de palántanevelésre ezt fogom használni ezekután.
OFF Kaktuszmagokat is neveltem a lámpával a kaktuszok a mai napig ez alatt vannak, immár kb 2 centisek a növények. Többé búzacsíra miatt sem kell bioboltba mennem, szinte "hallani" ahogy csíráznak a magvak...
Akkor vegyél pár palántát, lesz ami lesz. Abból korábban lesz paradicsomod. Vegyél Lugas F1 magot (ne a Sparban, TESCO-ban) és azt vesd el a végső a helyére. Egy helyre ültess 2 magot, az egyik csak kikel ( ha kikel mindkettő, az egyiket legyilkolod. Ne akard átültetni, mert visszaveted a másikat). Július végén talán lesz paradicsomod. Ne palántázgass már, mert az átültetések miatt sok időt vesztesz.