Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Latod annyira megszoktam hogy eszre sem vettem hogy neked sincs))
Van harom fele citrustapom felvaltva hasznalom .Csak mindig abba a hibaba esem hogy rendszerint tullocsolom oket , de ezentul jobban fegyelmezem magamat .)))
A gepet a fiamtol kaptam ket billentyuzettel, nem magyar,,,, mar atirogattam , de nem az igazi . Mar evek ota igy hasznalom. megszoktam Majd igyekszem keresgelni a betüket,
Drukkolok hogy meggyogyujon, a citrusod , En vettem neki citrusfoldet , es tropusi doktor tapot . Ez utobbit , figyelmeztettek , hogy ovatosan kell hasznalni mert nagyon eros ,,,
Hat nem olyan sokminden ez :) A mandarinok magrol keltek, az anaszomat ugy ultettem, hogy levagtam egy gyumolcs tetejet :)) A bananokat kaptam :) A kis citrusomat is megorokoltem. Ha anyosomnal maradt volna nem elte volna tul. Igy is ketseges. Holnap lefenykepezem :)
Nem is tudtam, hogy nyilik brico itt miskolcon. Tok jo :)
Hu de sokmindened van ! Nekem csak ket citrom meg ,semmi nincs rajta csak sok szep egeszseges level. Egy igeretes mandarin --OBI-s es egy beteg kumkvat . Sem ananaszom sem bananom , nincs nem is igen lesz .
De szeretnek egy telallo citromot, ...
Majd ha megnyilik a metro mellett a BRICOSTOR, nyitasra hatha lesz minden .
Talan valaki , aki ert hozza ...SJOHN,,,meggyogyitja a citromodat tanacsaival, en csak kiserletezni tudnek vele. tegyel fel fotot, es biztosan kapsz segitseget .
Tudna majd segíteni valaki az oltásban? Oltani tudok, csak nincs miről. Nekem magról termett valószínüleg narancsom van, (vagy mandarin) nem tudom, mert nem én ültettem, hanem a nagybátyám, de ő már meghalt. Kicsike még, kb 40 cm-s, kitettem árnyékba az erkélyre. Remélem nem járok vele úgy, mint az előzővel (ami tényleg citrom volt.)
Meg kaptam valakitől egy másik citrust, összetett levele van (3-asan), ez azt hiszem valami télálló, mert az anyukája ki van ültetve szabadföldbe és már jó 3 méteres fa.
En szerencsi vagyok, de eleg gyakran vagyok miskolcon :) Van nekem is egy fam, anyosom kapta a ferjemtol anyaknapjara, de miutan elpusztult a fele a fanak, azt mondta vigyem isten hirevel :( Most nalam van, kitettem az udvarra, mintha latnek rajta egy par uj hajtast, de hullik a levele, rengeteg bimbo volt rajta, ami ha kiviragzik es elszarad, le is esik. :( Nem tudom mit kene kezdeni vele. :( Majd rakok mar fel kepet rola, hogy az okosok itt tudjak velemenyezni :)
Par mandarin magom van amik kihajtottak, mar vagy 10 centisek. Meg van egy anaszom, ami folyamatosan hozza a leveleket, meg ket bananfam, nagy csikita meg kis csikita. :)))
:)Holnap csinálok bodza szörpöt,ha még találok bodzát a szántóföldek közelében,ahol nem jár autó. Remélem találok.Saját citromot teszek hozzá.:)Kiváncsi leszek!
Epp most voltam az OBI-ban itt Miskolcon az egyetlen hely ahol van ))))) Volt is ,,, De rondak betegek , es egyen volt egy 1 centis semmi kiscitrom. Marad a vagyakozas,,,majd lesz , nem adom fel ,,,,
Nekem nincs banánom,meg azt hiszem míg ki nem találom hova férne nem is lesz,de akinek van helye, és ezek után a képek után nem csábul el...ember legyen a talpán.
Kaposváron Kália kertészeti áruházban.8000 ft volt. ( lábméretre történő akció volt-naná,hogy a pasimmal mentem:))...nem olcsó, de már egész nagy fa, és szép erősnek tűnt. Az látszik, hogy ahol nagyon lógnak az ágak szerintem metszeni kellett volna régebben többet.Majd nyesegetem jövőre,mert metsze volt. A képen a sok sok kiscitrom nem látszik, de rengeteg lesz rajt...a felső részén is tele van mütyűrökkel.
Szia Pesi!Nálam öt évvel ezelőtt termett először a törpebanán/Musa nana/Akkor még nem volt digitális gépem,ezért csak fényképről készitett ,gyenge minőségű képet tudok mutatni róla.A törpe banán -nevével ellentétben-nem is olyan törpe,kb.négy méter magas volt,közel kétméteres levelekkel,amikor virágozni kezdett.Nem cserépben tartottam,az üvegházba volt kiültetve,s a termő méretet három év alatt érte el.Baromfitrágyával,Vuxállal nyomattam,s a fürt mérete igazán lenyűgöző lett:Kb.25 kg-os,318 banánt tartalmazó fürt lett,s a növényt ki kellett kötni,hogy a súly félre ne húzza.Isteni finom banánok lettek,alig kisebbek,mint a bolti,ám sokkal édesebbek,hiszen csak a besárgult terméseket vettem le róla folyamatosan.Rengeteg látogatónk volt abban az időben.Mivel nagyon kicsi az üvegház,igy egyszerre csak egy banán növekedhet benne.Igy a következő évben nem,csak újra harmadik évre lett termő banánom.Ezt már nem nyomattam trágyával/az üvegház többi növénye is fejlődött közben/,igy csak feleakkora lett,mint az anyja,a fürtis jóval kisebb negyvenegynéhány banánt tartalmazó lett.A gyümölcsök mérete is kisebb volt/kb.10-12 cm/,ám az izük ugyanolyan finom lett.Most az unoka növekszik az üvegházban,jövőre várható termés.Tehát lehet itthon is banánt termelni,tápanyag és elhelyezés kérdése csupán.
Vagy ami még eszembe jutott: nincs rajta takácsatka? Alulról hálót sző a levélen, nagyon apró kis pókszabású, ami többnyire a levél fonákján él és szívogatja a levél nedvét. Attól is lehet a sárgulás és a levélcsúcs beszáradása.
A felső egy sérülés. A szélek sárgulása pedig lehet párahiány. De a sarjat szedd le róla, ha már elég nagy, mert az parazitaként szívja az anyanövényt. Attól is lehet a sárgulás.
Van egy banánfám, elkezdett sárgulni meg foltosodni a levele, de nagyon elkezdett nőni, egy sarjat is hozott, most tavasszal ültettem át jó komposztos általános virágföldbe, szobába tartom.
Freddy! Ez? csak nem kumkvat ???Tejoeg ! ennyi termes!!!nagy sohaj szalltki belolem ,,, az enyem teljesen kopasz agak, semmitsem produkal, kitettem egy ezustfenyo ala, nyaralni, azt csinal amit akar , csak ontozni fogom es csak felszemmel nezek ra .azt hiszem ez mar elment gyufaert....((((((((((((