Egybehangzó válasz jött a házi veteményes topikról ill. az én konyhás levlistámról.
Krumplibogár lárva ez a galád! Felnégyelni, a kert négy szegletére kitűzni :-), és tüzes átkokkal megszórni! :-))))
Sajnos a krumpli és a paradicsom rokonok, úgyhogy tartok tőle, hogy azokat is megtámadja. :-( A három bokor krumplim csak helykihasználás miatt van, hogy legalább ne a gyom nőjön ott... :-)
fúúúú. én is láttam az egyik ezüstjuhar magoncomat lehet, hogy ő intézte el. olyan erősen belehorgonyozza magát a növénybe, mint egy pióca. alig bírtam leszedni. viszont úgy tűnt nekem, hogy magányos harcos... nem tudom, hogy mi ez én sem.
Kedves egészségetekre.:-)) Nálam ma volt meg a második, és, ha jól láttam szépen sárgulgatnak még néhányan, de remélem, nem az irígységtől.:-)) Néhány törpét mindig veszek, mert az viszonylag hamar érik. A potenciális "fa típus" általában későbbi.
A leírásod alapján, vélhetőleg, nem levéltetvekről van szó. Milyen kártételük van ? Lehet, hogy csak hűsölni járnak oda.:-) Egy kis csalánlé + káliszappannal próbálkozhatnál, de félő, hogy szólnak a többieknek is, hogy patyolat nyílt nálatok.:-))
nos kicsit meghalt a topic, de sebaj, gondolom mindenki aratáson van:)
megvan az első érés. a győztes egy kerek minisárga koktélparadicsom... viszont mégjobb hír, hogy megjelentek az első kis termések majd mindegyik tő paradicsomon :D
azért ha vkinek van ötlete a kis fekete bogarakhoz, ne fogja vissza magát
1. elég sok bogyó megjelent, de vannak olyan termések, amik már ott vannak több hete és nem növekednek. olyan érzésem van, mintha csak referencia gyümölcs lenne, hogy lássam melyik milyen fajta:)
2. fekete kis izébizé állatkák, de sokan. fekete, szárnyuk van és sokan vannak. ez ellen van vmi okosság? gyűjtsek 1000db katicabogarat, vagy hívjam a légierőt és a b52es megoldják a problémát hosszútávon? vagy van vmi kevésbé halálos csapásmérés is rájuk?
Nálam megvolt az első szüret, bár az elmúlt napok esőzései eléggé megviselték a paradicsomjaimat. Az első fajták: Gogoshari striped, Jagodka, Goccia di Lemone, Aunt Rugby German Green Cherry, Summer Cider. Este vegyes paradicsomsaláta party!
Idén végre sikerült 2 m-es bambuszkarókat vennem. Az Aldiban volt vmi akció, de akkor észre sem vettem. Aztán pár héttel később 599 helyett 299-ért ott sorakoztak a 10 db-os ill. kisebb méretből a 20 db-os karócsomagok.
No most ha idén még ennél is nagyobbra nőnek, akkor _szétültetem_ őket! :-DDDD
Én is csak hobbikertészkedem, sosem volt veteményesem. De az idén szórtam cserépbe, még itthon a lakásban "Vilma" paradicsom magot, azt direkt balkon paradicsomnak árulják.
Aztán, mikor szépen megnőttek, szétültettem őket, és most a hétvégi házban a teraszlépcsőinket díszítik. Tegnap már tele volt borsó méretű gyümölcsökkel. :-)
hivatalosan a kacs(kocs)olásnak a lényege, hogy a főhajtáson jöjjön a termés, mivel ilyenkor nem kell a +hajtásokra is használni a tápanyagot. egy idő után már nem tud elég anyagot felhozni és a paradicsomok lesznek kisebbek. de vki itt írta, hogy a determináltat nem kell vágdosni, így lehet azért nem volt különbség, de a nem determináltnál, mikor megnő 2-3mesre, ott már érezhető a különbség. gondolom én.
Mondjuk én nem vagyok mérvadó, mert abszolút hobbykertész színvonalon űzöm az ipart :-), minden évben van 10-15 tő paradicsomom, általában többféle. Az egyik évben szorgalmasan hónaljaztam, de nem vettem észre, hogy jobb lett volna a termés, mint a köv. évben, mikor szinte rájuk se néztem. Nem a termésmaximalizálás a célom, a kiskertem amolyan biodiverzitási projekt. :-DDDDD
Ontopik ügyben: idén éppen kumatot ültettem (saját palántanevelésből, magról), tavalyelőtt San Marzanot, mindig van újabb kísérelteznivaló.
Amikor nem csíptem ki a hónaljhajtásokat, sokszor körbe kellett karóznom a tövet (plusz a nagykarót), mert ezek is jól megvastagodtak, és meg kellett őket támasztani. SZépen termettek ezek az oldalhajtások is.
nos pontosan arra gondoltam. elképzelhető, hogy nem ez a neve, bár ma vmi szakirodalmat olvastam a neten és ott is talán ezt a szót használták. mindenesetre a nálunk honos szlengben, így hívják. :)