....nagy volt a páratartalom, és féltünk, hogy be penészedik a fal (már bepenészedett, de ezt nem írhatom, mert párom szégyenli), ezért úgy döntöttünk, hogy....
....nagy volt a páratartalom, és féltünk, hogy be penészedik a fal (már bepenészedett, de ezt nem írhatom, mert párom szégyenli), ezért úgy döntöttünk, hogy....
Fú, amúgy képzeld, kipróbáltam a klímát kivezetés nélkül párátlanításra, ahogy említetted anno, és hihetetlen klassz volt! És a vásárolt párátlanítót meg betettem a rtuhaszárító helyiségbe, az is viccesen gyorsan hatott :)
Jelenleg 22°C van a szobámban, 37%os páratartalom mellett. Kérdés, hogyan tudom növelni a páratartalmat? Orrom teljesen ki van száradva...van már 4 párologtató edény a konvektoron, de az istennek se akar felmenni 40 fölé...volt olyan amikor 49% volt, nem tudom hogy csináltam... :)
Szigetelni kell mindenki ezt hajtogatja, csakhogy nem mind1 mennyire...............
A Passziv házon mekkora is a szigetelés..... az egész ház körbe 1 nagy vastag minimum 40cm szigetelés.....stb, de szellőztető rendszer nélkül a legjobb gombapince :)
Nemhiába van a passziv háznak horror ára..
A radiátornak története van...... volt abba a szobába 170cm hosszu radiátor, de a (kedves gázos mit rakott vissza? 90cm-est mondván a másik belelóg a teraszajtóba............értem én de meddig tartott volna a csöveit kicsit odébb toldani hogy beférjen a régi......
Így megcsináltam magam. és a sarok is kapott fűtést :) meg én sem fázom úgy. :)
Jaaa és igy kényszerből megtanultam rézcsövet forrasztani :) :)
Háááát nekem bevált, mivel komplett szellőztető rendszer került volna még 1x annyiba mint a ház felujjítása........, ha nem számitana az anyagi is akkor hajjaj.
Nekem 1 szoba sarkom nedvesedett,(60cm+10cm szigeteléssel is) de nem kicsit, felujjítás után is, igy kapott 1 radiátort az a sarok + a gép az ablakpárára.
hát éppen ez az, hogy nem biztos , hogy mindig ez a megoldás: ahogy írtam, nálunk 50% a páratartalom, mégis van penészvirág. lehet, hogy ha levinnénk egy ilyen géppel pl. 30%-ra - ha képes arra egyáltalán - akkor lehet nem lenne a hőhidas helyeken penész, viszont cserébe vattát köpnénk:)
Nekem tökéletesen bevállt, házfelujjításon (nem panel, hanem családi ház) vagyok túl, aljzattol a padlásig, ujj ablakok....... mégis párásodtam, sarkok penészesedtek
22-25fok bent a lakásban. Passzivházban komplett szellőztető rendszer van, azért nincs pára.......
Én sem hittem el hogy jó lesz, de az lett.
Senkit nem hajszolok gép vásárlásba, ki kell próbálni, és dönteni
Tulajdonképp le is írtad, hogy miért nem jó megoldás az ablakcsere, illetve fűtés szempontból lehet jó, de penész szempontból nem.
Nem tudom, nálad hogy van, de nálunk egy helyen van probléma, így jó megoldásnak tűnik a párátlanító, mert 1, csökkenti a páratartalmat, 2, mozgatja a levegőt, 3, melegít is némileg.
Nálunk a külső szigetelés 5cm. Viszont a müanyag bejárati ajtón csorog a viz, és a sarkokban penészedik is. Viszont jelen pillanatban 45% a lakásban a páratatalom és maximum 22 fok van. Naponta 2x szellőztetek. Mit tehetnék még?
Másik, mosogatógép a konyha ablak alatt van, ha lejárt mindig kinyitom az ablakot bukóra. De igy már penészedik a felső pereme az ablaknak. Tendő?
A helyzet hasonló nálam is, mint -cc- kollégánál, pedig én egy 5 éve épült társasházban lakom, 38-as fal, szigeteletlenül, 2.8-as ablakok. Mint korábban irtam, nekem mindig magas páratartalmat mutatott a mérőkém és ez rendesen félrevetetett, aztán beállítottam, sőt azóta vettem egy uj digitálist is - az még alacsonyabb páratartalmat mutat. Szóval jelenleg nálunk is 50% körül van a páratartalom, úgyhogy mostmár tudom - na jó eddig is tudtam, hogy "kellemesen" hőhidas a lakásunk szökik a meleg, mint a nyavaja - nem véletlenül fogy el kb. 10 m3 gáz naponta. Ablakokon nálunk is csorog a viz reggelre, kevés helyen kevés penész előjön időnként. Mindezek fényében lefujtam a páramentesitő, meg az aerecos projektet, szerintem ezek az eszközök sem hoznának jelentős változást. Lehet, hogy érdemes lenne kicserélni az ablakokban az üveget 1.1-esre, tavalyelőtt a konyhában már megtettem, kicsit ott javult a helyzet, tényleg kevésbé párásodik. Jogos persze a felvetés, ha nem tud az abalkokon kicsapódni a pára, akkor nem fog- e esetelg még több pára kicsapódni az egyéb hőhidas helyeken sarkokban, növelve ott a penészképződést. Nekem még van egy olyan lehetőségem is, hogy mivel legfelső emeleten lakom és fölöttem padlás van leborithatnám a födémet felülről kőzetgyapottal, kérdés, hogy érdemes lenne-e, javulna-e a felső sarkokban a helyzet?
Nálunk pont a 4 cm (ami öt évvel ezelőtt még jónak, de legalábbis elfogadhatónak számított) bizonyult kevésnek, így az északi sarokban meg szokott jelenni a penész.
a szigetelés kérdéséről a nagy bölcs lakóközösség és a mégnagyobb bölcs közös képviselő fog dönteni........(idézet: "a 4 cm bőven elég".....no comment:(
Nem mér rosszul, de ha mégis, akkor az enyém is. A helyzet nálunk ugyan az, kivéve a penészt. Nálunk 2.8-as ablak, ennyit tud. (mondjuk tegnap megpucoltam őket, azóta csak a szokásos csík van az alsó sávban). Hogy mennyit segítene a redőny, nem tudom, de én képtelen lennék lehúzott redőny mellett aludni.
Egyébként én olyan nagyon nem bánom, hogy az ablakokról ömlik a víz, inkább onnan, minthogy a falon csapódjon le.
Hőhidas helyre szerintem előnyösebb a párátlanító, mint az aereco.
Ha pedig szigetelésen gondolkodsz, akkor nagyon járd körbe, hogy mennyi az elég.