Mikor kiültettem a palántákat akkor hallottam a palántadőlésről vagy miről, akkor permeteztem DITHANE-val. Ha jól látom akkor abban mankoceb van. Akkor azzal kellett volna gyakrabban permetezni?
Idén először ültettem paradicsomot így elég kezdő vagyok a témában. Eddig szépen nőttek, de most 1-2 tő elkezdett elszáradni. Először csak elkókadtak, mintha vízhiányos lenne, de mára szinnte csak a zöld paradicsom maradt a száron a levelek teljesen elszáradtak. Mi lehet ennek az oka?
Idén először ültettem paradicsomot így elég kezdő vagyok a témában. Eddig szépen nőttek, de most 1-2 tő elkezdett elszáradni. Először csak elkókadtak, mintha vízhiányos lenne, de mára szinnte csak a zöld paradicsom maradt a száron a levelek teljesen elszáradtak. Mi lehet ennek az oka?
Első lépésben én is poloskára gyanakodtam, de idén még nem láttam őket. Tavaly rengeteg volt. :-( Lehet, hogy idén illegalitásba vonultak, és az éj leple alatt szívogatnak? ;-))
Lehet, hogy mégiscsak kell áztatnom egy kis büdös csalánlevet.
nos lehet csak napozni járnak oda, de rengetegen vannak, majd fotózok :) kaptak egy adag csalánteát. ezzel kapcsolatos kérdésem: sokat olvastam utána, hogy a csalánszert hogyan kell elkészíteni, az egyik szerint 24óra, mert utána kezd vmi lebomlani benne, a másik szerint 8-10nap. én 24órát adtam neki, lett így egy sárgás folyadékom, amit beleraktam a kis kézi adagolóba és nosza. a gondom, hogy a flakon alján volt egy kis maradék kékség (réz) (átöblítettem, de ezt nem tudtam eltüntetni) és az egész mintha reakcióba lépett volna egymással, a kellemes sárga mély vörösesbarna lett, majd ma reggelre szürke:) kiöntöttem. nem vagyok vegyész, de már keresem mi léphet reakcióba a rézzel, ami nem kéket, hanem vöröset ad és lehet a csalánban. ha van erre szaktudása vkinek, akkor köszönöm.
aratásról: a germangreenről leszedtem 1et ami kb akkora volt, mint egy normál paradicsom. a black cherry kezd sötétedni, a mini sárga már lassan mindennapos érésben van. a minisárga íze nekem annyira nem jön be, mint egy piros koktél, de nem rossz. kicsit édeskésebb, de nem olyan intenzív. a nagy örömöm, hogy a green sausage, ami olyan lesz mint egy uborka, már 3cm :)
Egybehangzó válasz jött a házi veteményes topikról ill. az én konyhás levlistámról.
Krumplibogár lárva ez a galád! Felnégyelni, a kert négy szegletére kitűzni :-), és tüzes átkokkal megszórni! :-))))
Sajnos a krumpli és a paradicsom rokonok, úgyhogy tartok tőle, hogy azokat is megtámadja. :-( A három bokor krumplim csak helykihasználás miatt van, hogy legalább ne a gyom nőjön ott... :-)
fúúúú. én is láttam az egyik ezüstjuhar magoncomat lehet, hogy ő intézte el. olyan erősen belehorgonyozza magát a növénybe, mint egy pióca. alig bírtam leszedni. viszont úgy tűnt nekem, hogy magányos harcos... nem tudom, hogy mi ez én sem.
Kedves egészségetekre.:-)) Nálam ma volt meg a második, és, ha jól láttam szépen sárgulgatnak még néhányan, de remélem, nem az irígységtől.:-)) Néhány törpét mindig veszek, mert az viszonylag hamar érik. A potenciális "fa típus" általában későbbi.
A leírásod alapján, vélhetőleg, nem levéltetvekről van szó. Milyen kártételük van ? Lehet, hogy csak hűsölni járnak oda.:-) Egy kis csalánlé + káliszappannal próbálkozhatnál, de félő, hogy szólnak a többieknek is, hogy patyolat nyílt nálatok.:-))
nos kicsit meghalt a topic, de sebaj, gondolom mindenki aratáson van:)
megvan az első érés. a győztes egy kerek minisárga koktélparadicsom... viszont mégjobb hír, hogy megjelentek az első kis termések majd mindegyik tő paradicsomon :D
azért ha vkinek van ötlete a kis fekete bogarakhoz, ne fogja vissza magát
1. elég sok bogyó megjelent, de vannak olyan termések, amik már ott vannak több hete és nem növekednek. olyan érzésem van, mintha csak referencia gyümölcs lenne, hogy lássam melyik milyen fajta:)
2. fekete kis izébizé állatkák, de sokan. fekete, szárnyuk van és sokan vannak. ez ellen van vmi okosság? gyűjtsek 1000db katicabogarat, vagy hívjam a légierőt és a b52es megoldják a problémát hosszútávon? vagy van vmi kevésbé halálos csapásmérés is rájuk?